Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino (/Thread-Lapte-bun-pentru-frothing-frotare-cappuccino)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - d2florin - 10-01-2020

(10-01-2020, 11:51)dev Wrote: Este si in Carrefour. Cateodata. 

Mai exista o varianta de lapte livrat in sticla, de sticla, pentru cine vrea sa scada consumul de plastic:

https://artesana.ro/lapte-proaspat-bio-ecologic/

Din pacate pretul, undeva la 8 lei, si cantitatea, 750ml, il arunca la categoria "moft". Gustul e bun dar mai inspre laptele de tara.

Acest lapte cred ca este singurul care "se prinde" in sticla chiar si in frigider...in cateva zile ..

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - dev - 10-01-2020

Cred ca e ceva specific laptelui pasteurizat la temperatura joasa fiindca si cel de la Laptaria cu caimac face la fel.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - renatoa - 10-01-2020

Cred ca mai curand ar trebui spus ca e singurul care e "doar lapte" Wink
Este oficial ca laptaria cu Caimac si Mueller sunt singurii de pe piata ale caror produse contin "doar lapte", nimic adaugat, mai ales lapte praf, gasiti articolul de analiza daca va intereseaza.
Nu trebuie sa fie UHT, care in magazine este raft separat, pentru ca nu necesita stocare la rece, chiar si cel pasteurizat "normal", adica pur si simplu pasteurizat, fara a mai preciza temperatura joasa (72 grade) pentru ca UHT nu este o pasteurizare, e alt proces... deci nu trebuie sa fie UHT, ca sa nu se mai prinda... sunt multe marci de lapte tinute in vitrina frigorifica, care pot fi recunoscute usor prin faptul ca sunt anormal de dulci, din care nu se mai poate face astazi lapte batut in casa, pur si simplu nu se prind... se strica ramanand lichide pane in ultima clipa, cand devin o mazga lipicioasa.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - allex06 - 10-01-2020

Eu folosesc in ultimul timp cel UHT de la Kaufland fara lactoza, 3,8%, exclusiv pentru cappucino. Se spumeaza bine, mi se pare dulceag in cappucino si nu simt sa altereze gustul, sa il domine cum zice dev.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - mmariusc - 10-01-2020

+1 pentru Laptaria cu Caimac, atat pentru laptele in sine cat si pentru ambalajele din sticla!
L-am descoperit de aproximativ un an si il folosesc aproape in exclusivitate, exceptie face cand nu-l gasesc la raft, dar foarte rar. Mega Image il are aproape mereu, iar din toamna a aparut si in CF.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - sochaux_ - 10-01-2020

Mie mi s-a părut cam din categoria moft și laptele de la lăptăria cu caimac, având în vedere prețul. Nu m-am atins de el încă, deși recunosc că mi-a plăcut modul de prezentare/ambalare. Atrage repede atenția printre celelalte de pe raft. Nu vreau să mă las convins prea ușor nici de marketing(de cele mai multe ori prezentarea și aspectul țin de marketing, din păcate).
Dacă chiar e ce zice și voi sunteți atât de mulțumiți, atunci e posibil totuși să merite prețul cerut față de altele "BIO" la același preț sau altele "standard" la 4-5 lei litrul.

Se găsește și în Auchan, dar nu știu dacă e o regulă pentru toate orașele.
Hmm, de fapt mă uit acum mai atent iar pe site-ul lor în partea de jos puteți verifica în ce magazine se găsesc produsele lor(magazin, județ, localitate, adresă). Foarte util.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - dev - 10-01-2020

Daca e sa dam crezare articolului de mai jos, atunci e destul clar ca Laptaria cu caimac e cel mai ok:

http://www.apc-romania.ro/ro/i-romanii-consuma-lapte-din-ungaria-care-expira-in-august-2019/NTgwLTI.html

Aici in oras, este un producator local care vinde lapte crud in piata. Foarte apropiat de cel de la Laptaria cu caimac. Iar la 3 lei litru e destul de no-brainer.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - d2florin - 10-01-2020

(12-10-2018, 13:15)miro Wrote: Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

https://www.youtube.com/watch?v=60_XOaIVNXg
Am făcut cu tehnica din video cu o latiera de 350 ml și a iesit perfect :), fără spuma deloc doar creme de la creme...
Ms

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - adif - 11-01-2020

Laptaria cu caimac, Auchan, 7.75 lei/1 litru. Dar nu e bio.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - sochaux_ - 13-01-2020

Nu s-a spus că ar fi bio(poate am greșit eu menționând despre preț raportat la laptele bio). Era vorba doar de calitate, cum e prelucrat. Și de gust, că nu ar acoperi la fel de mult gustul cafelei, față de alte variante disponibile pe piață.
Chiar aseară am luat și eu unul. Plus ceva iaurt și sana.
Laptele l-am testat azi pentru cafea, e bun, deși nu am observat nimic special la gust, iar mirosul pare mai blând față de unele variante încercate până acum. Fiind un lapte mai puțin procesat(teoretic, cum spune producătorul) mă așteptam să fie mai apropiat de laptele crud la miros și gust, dar e bine că nu a fost așa. M-am dezobișnuit de acel miros/gust și nu prea l-aș mai accepta acum după ceva ani de consumat lapte din comerț.

@dev Prin producător local vândut în piață presupun că nu te referi la cei care vând prin aparatele acelea automate?
În unele piețe observ astfel de aparate unde se găsește lapte crud, dar n-am cumpărat vreodată. O singură dată am avut ocazia să văd pe cineva meșterind/spălând/clătind aparatul - ce o fi făcut el pe acolo - și n-am rămas cu o impresie bună.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - dev - 13-01-2020

In cazul relatat de mine, e vorba de o familie care detine o ferma si care livreaza intr-un singur loc, al lor. Laptele este adus de la ferma in containere de inox, cu pompa proprie, fara sa existe vreo interventie asupra laptelui la locul de vanzare. 

Partea mai nefericita, pentru mine, este ca nu am reusit sa-i conving sa aduca si lapte pasteurizat.  Smile

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - coffeemilk - 13-01-2020

Da, și vin cumpărătorii cu bidoane de acasă, folosite bineînțeles, și ating țeava aia cu gura bidonului! Pe lângă mizeria care se adună acolo că mai dau unii pe lângă, scot bidonul înainte, etc.!

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Eugen16 - 31-12-2020

Salut,
o intrebare pentru colegii care folosesc pentru frotare lapte crud cumparat din piata. Laptele este folosit ca atare sau este fiert si racit in prealabil ? Lasat nefiert,reprezinta un potential risc pentru sanatate,iar fierberea reprezinta si ea o forma de procesare care poate influenta gustul si textura. Cum procedati cu laptele crud ?

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - RaduNim - 31-12-2020

Fără supărare, dar nu știu cine folosește lapte crud. :)

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Cosminchir - 31-12-2020

Temperatura de frontare e mai mică decât cea de fierbere, nu știu cât de safe este daca nimerești vreun lot cu ceva bacterii.
Pe de alta parte toți ne amintim gustul laptelui fiert in oala acasa. E dulceag și are un gust f puternic.
Cea mai buna opțiune care nu acoperă gustul cafelei cred ca tot laptele pasteurizat este.

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - Lyvyoo - 31-12-2020

cauta prin postarile lui @radudani dupa cuvantul "lapte", folosind sectiunea search. El scria ca foloseste lapte crud. 
Mutam aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lapte-bun-pentru-frothing

RE: Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi - tecsi78 - 31-12-2020

(31-12-2020, 11:50)Cosminchir Wrote: Temperatura de frontare e mai mică decât cea de fierbere, nu știu cât de safe este daca nimerești vreun lot cu ceva bacterii.
Pe de alta parte toți ne amintim gustul laptelui fiert in oala acasa. E dulceag și are un gust f puternic.
Cea mai buna opțiune care nu acoperă gustul cafelei cred ca tot laptele pasteurizat este.

Nu trebuie fiert neaparat, ajunge pasteurizarea “normala”, cu incalzire pana la 60-70 de grade.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - renatoa - 31-12-2020

Mai exact 72 grade, nu exista "lapte fiert", l-ai distrus daca ai trecut de 84 grade, depunerile acelea pe peretii vasului de "fierbere" tocmai asta indica.
De asta este obligatorie prelucrarea termica doar in vase cu pereti dublii, sau bain marie.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Eugen16 - 31-12-2020

@RaduNim
 Cel putin doi colegi cu multa experienta in domeniul cafelei ,radudani si dev, au mentionat laptele integral ca fiind o optiune.
@Cosminchir
Sunt convins ca,folosind lapte din piata,am mari sanse sa obtin o crema "prea ca la tara", dar sunt o fire foarte curioasa si de cand am venit pe acest forum experimentez permanent.Nu cumpar de doua ori acelasi fel de cafea,oricat de buna ar fi fost ultima si permanent fac tot soiul de experimente incantatoare,unele reusite,altele,mai putin. Faptul ca radudani si dev au mentionat laptele integral ca fiind o optiune,mi-a starnit curiozitatea si vreau sa experimentez si asta.Am pus intrebarea stiind ca pasteurizarea se face undeva pe la 80 de grade, temperatura la care asa cum confirma si tecsi78 si renatoa,laptele pentru crema este compromis.
@tecsi78 si @renatoa
Multumesc pentru raspunsuri ,m-au lamurit pe deplin si probabil poimane,cand se va redeschide piata,am sa fac un experiment cu lapte integral. Am o oala cu pereti dubli si un aparat pentru gatit sous vide,capabil sa-mi furnizeze o temperatura precisa si uniforma in tot volumul lichidului, asa ca 71,5 grade nu e o problema  Cool .

Va doresc un an nou fericit,cu multa sanatate, satisfactii si Extractii Reusite  !

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Cosminchir - 31-12-2020

@Eugen16 “stiind ca pasteurizarea se face undeva pe la 80 de grade, temperatura la care asa cum confirma si tecsi78 si renatoa, laptele pentru crema este compromis” Sa înțeleg ca toate cafenelele de specialitate de prin București care folosesc lapte din comerț pasteurizat, de fapt vând băuturi cu lapte, de proasta calitate?

Nu inteleg de unde concluzia asta ?  Confused Huh

Laptele pasteurizat industrial este ok, incalzit brusc la 72 grade pentru 12 secunde, si apoi racit brusc. 
La peste 80-84 grade il aduc cei care in necunostiinta de cauza fierb laptele acasa, ca asa au fost invatati, gresit.
Laptele pe care scrie pasteurizat nici nu ar mai trebui fiert acasa, la frigider rezista si o saptamana, daca nu este expus frecvent mediului ambiant. Se fierbe numai laptele crud, "de ferma" de la dozator, alta sursa nu cunosc in comertz, si chiar si asta doar daca stii ca ai anumite sensibilitati. Tinut la frigider laptele crud tine chiar si 3 zile, atat tine al meu de la dozator care il folosesc pentru kefir. 
In cafenele sau acasa, prin frotare NU este adus la peste 80 grade, tocmai proba pielii fiind masura de sigurantza, mai mult de 60 grade nu poti tine un obiect in mana mult timp fara sa "te arda". Daca vasul de frotare a ajuns la 60 grade, fii sigur ca laptele nu a trecut de 84...

Asa ca... de unde proasta calitate in laptele de la cafenele ?  Huh Ca nu este crud? Confused Ar fi o bataie de cap inutila, inseamna aprovizionare zilnica cu lapte proaspat, si nici nu stiu daca normele sanitare permit servirea publica cu produse derivate din lapte crud...

Nu Cosmin, 
asa stiam eu de pasteurizare la peste 80 de grade, dar, citind acum pe net, m-am lamurit ca se poate pasteuriza laptele folosind trei plaje diferite de temperatura, dar si cu timpi diferiti.
Deci se poate pasteuriza in plajele  63-65, 71-74 sau 85-87 pentru cateva secunde. 
Probabil ca pasteurizarea industriala instantanee, sau pentru cateva secunde, nu afecteaza calitatea laptelui, dar e imposibil sa faci asta acasa. Acasa ramane varianta 63-65 gr, timp de cateva minute, sau chiar varianta 71,5 pentru 15-20 sec.
Informatia mea referitoare la peste 80 gr e din vremuri " stravechi" si se pare ca, intre timp tehnologia a mai evoluat. 
Sunt curios daca 4% sau mai mult, grasime schimba crema cumva, mai ales ca nu e un experiment costisitor, dar nici nu vreau sa-mi risc sanatatea. Dupa ce descoperi cafeaua de specialitate, sanatatea devine foarte pretioasa  Smile ​​​​​​. 
E posibil ca informatia capatata acum, cu ocazia intrebarii puse de mine, sa-mi foloseasca si la alte "experimente" in bucatarie. Poate da, poate nu.. 
  Sa auzim de bine

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Cosminchir - 31-12-2020

(31-12-2020, 20:12)Eugen16 Wrote: Nu Cosmin, 
asa stiam eu de pasteurizare la peste 80 de grade, dar, citind acum pe net, m-am lamurit ca se poate pasteuriza laptele folosind trei plaje diferite de temperatura, dar si cu timpi diferiti.
Deci se poate pasteuriza in plajele  63-65, 71-74 sau 85-87 pentru cateva secunde. 
Probabil ca pasteurizarea industriala instantanee, sau pentru cateva secunde, nu afecteaza calitatea laptelui, dar e imposibil sa faci asta acasa. Acasa ramane varianta 63-65 gr, timp de cateva minute, sau chiar varianta 71,5 pentru 15-20 sec.
Informatia mea referitoare la peste 80 gr e din vremuri " stravechi" si se pare ca, intre timp tehnologia a mai evoluat. 
Sunt curios daca 4% sau mai mult, grasime schimba crema cumva, mai ales ca nu e un experiment costisitor, dar nici nu vreau sa-mi risc sanatatea. Dupa ce descoperi cafeaua de specialitate, sanatatea devine foarte pretioasa  Smile ​​​​​​. 
E posibil ca informatia capatata acum, cu ocazia intrebarii puse de mine, sa-mi foloseasca si la alte "experimente" in bucatarie. Poate da, poate nu.. 
  Sa auzim de bine
Așteptăm feedback cum ți se pare crema cu lapte peste 4% grăsime. Mi-am amintit ca și maica-mea avea o oala cu pereți dubli acum vreo 30 ani, in care fierbea laptele :)
Spor la experimente!

Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - d2florin - 31-12-2020

Și cum se fierbe laptele într-o oala cu pereti dubli? Tocmai acum vând socru vrea sa vândă vaca :(( am fiert sute de kg, câte 5 minute :d

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Cu siguranta voi reveni cu feedback. Stiu la ce oala te referi,problema ei e ca e din aluminiu,iar ultimele "mofturi" nu mai recomanda  aluminiul in bucatarie. A mea e din inox alimentar,alta viata... :D

PS : La "pasteurizarea" facuta in bucatarie, cu aparatul de sous vide oala cu pereti dubli nu mai e necesara,chiar incurca la etapa de racire. Numai cand caldura vine din exteriorul oalei e necesar bain-marie,ca sa nu se prinda laptele de peretii oalei. Cu aparatul de sous vide,caldura cu recirculare vine din interiorul oalei,aparatul fiind scufundat in lapte. Ultratehnologie ... NASA.

Asa zis-ul sous-vide, chit ca este impanat de senzori, am numarat vreo 4 la unul pe care l-am desfacut, pana la urma tot un fierbator este... si ma intreb care o fi temperatura metalului care incalzeste lichidul, in spetza laptele...  Confused Huh

Pana acum nu am auzit de sousvide care il folosesti la incalzirea directa a unui lichid care va fi ingerat, doar apa, aparatul fiind de fapt on termostat ultraevoluat, conceput ca sa mentina apa cat mai stabil la ceva gen 60-70 grade timp de multe ore, ceeace un fierbator sau alta oala nu facea pana acum.
In aceasta apa se imerseaza alimentul de gatit, impachetat in folie sub vid, de unde si numele.

Eu l-as seta pentru 82 grade si in el as baga recipientul cu laptele, ceeace fac acum cu bain marie si un termoemetru cu alarma acustica, care ma anunta ca apa a ajuns la 82 grade.
La vasul cu pereti dubli incepe sa fluiere cand apa dintre pereti a ajuns aproape de fierbere, si atunci trebui evacuat laptele I-ME-DIAT ! Mentinerea mai mult de cateva secunde peste 80 grade ii schimba textura, vascozitatea si altereaza gustul.

Chiar nu m-am gandit la ce poate colcai prin aparatul de sous vide depozitat cu saptamanile in sertar,mi s-a parut o varianta de a obtine cu efort minim o temperatura uniforma si precisa in tot volumul de lichid. O alta varianta ar fi sa "sterilizez" mai intai aparatul in apa la 90 grade si apoi sa-l pun in lapte,sau sa folosesc metoda indicata de tine. Deja devine complicat si nefezabil,dar de dragul "experimentului" am sa fac o incercare. Mai exista si sanse destul de mari sa obtin in cana arome din tot tezaurul folcloric , arome fine de oaie ,acompaniate spre final de de o tusa subtila de capra  :D ... Am mari indoieli ca "fermierul" "igienizeaza" vasul de recoltare (galeata), atunci cand schimba "funizorul" de lapte, asa ca o intrepatrundere "subtila" de arome e destul de probabila  :D . Dar, "stiinta" cere sacrificii ...

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Lyvyoo - 05-03-2021

Un test foarte interesant facut de catre Sloane. Veti avea mari surprize cu marci ieftine sau cu procent de grasime mai mic:

"Fiind vorba de laptele de pe piata romaneasca vom face o exceptie de data asta si vom posta in limba romana.
Pentru ca am vazut ca va intereseaza pe foarte multi ce am descoperit in cautarea celui mai bun lapte pentru cafeaua noastra am decis sa facem o postare foarte lunga si informativa. 
In prima imagine este tot laptele testat de noi, atat in cappuccino cat si simplu, frotat, minus 1 cutie care nu a intrat in poza.

Marea surpriza sunt brandurile proprii ale hypermarketurilor. Cel de la Carrefour este in top 5 laptic gustat azi.
In a 3-a imagine am scos la inaintare lapticul Bio care, desi mai costisitor, s-a simtit de ce. Am gustat mai mult laptic Bio dar acestea 4 ne-au placut cel mai mult. Olympus de 1,7 era foarte echilibrat, e si el in top 5, cel de 3.7 are un caracter aparte, greu de descris, dar oricum, delicios. 

La Dorna Bio ne-a placut mult de tot cat era cald, apoi parca nu s-a mai inteles asa bine cu cafeaua iar Monor Bio a fost delicios mai ales simplu si frotat, dulce, si destul de neutru cu cafea.
In a 4-a poza este lapticul cu care cel mai probabil vom lucra. Producatori independenti, Sim si Monor de 3.5 amandoua au fost delicioase. Si dulci, si balansate, bune si ca lapte simplu si combinandu-se foarte bine cu ale noastre cafele.

Ultimele 2 imagini sunt mentiunile speciale. 
Napolact Gustul Laptelui din Satul Viisoara e un alt candidat bun pentru ce vom oferi la cafenea. E un lapte gras, 3.7 - 4.1 scrie pe sticla, care merge senzational cu cafea, sau cel putin cu a noastra. E un fel de lapte single origin, de la o singura ferma si un singur fermier. Ne place si conceptul si laptele.

Ultima imagine este un lapte fara lactoza, cel de la La Dorna de 3.5 care este incredibil de dulce. Nu ca incredibil, noi lapte asa dulce nu am mai baut niciodata. Daca sunteti dintre cei care va puneti zahar in cafea (nu judecam) cu laptele asta nu mai e nevoie plus ca scapati de bataile de cap date de lactoza digestiei. De ce e asa de dulce nu ne dam seama exact dar nu banuim sa se fi adaugat nimic. 

Asta e, rezultatele testelor noastre. Zilele urmatoare vom mai testa ca sa alegem castigatorul final si sa vedem ce vom servi in cafenea."
Sursa
[Image: KlID08w.jpg]

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - renatoa - 05-03-2021

Mai era si Monor de bagat in seama...
Sa inteleg ca Laptaria cu Caimac nu s-a vazut... in ceasca ?  Confused

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Lyvyoo - 05-03-2021

E un comentariu al lor la intrebarea cuiva:

"nu asa bine cum credeam ca o sa o faca. Il vedeam ca fiind asa, mult peste restul, dar de exemplu Sim si laptele brand propriu Kaufland a fost mai bun ca el. De Carrefour, Monor si de 3,5 si bio, olympus bio amandoua, napolact de viisoara nu mai zic. Adica din 23 de de feluri de lapte a iesit pe un fel de locul 13. E bun la gust, destul de neutru, nu e nimic nasol la el, dar pur si simplu sunt mai gustoase multe altele la care nici nu ne asteptam."

Oricum, ideea este ca Sloane isi va deschide in curand o cafenea intr-o zona centrala si scopul testului este sa gaseasca cel mai bun lapte, in viziunea lor. Or, avand in vedere pretul de 8lei / l al sticlei de la Laptaria cu Caimac, nu cred ca il face compatibil cu horeca in niciun caz. Probabil au zis si fetele "thanks God" caci ar fi trebuit sa traga in jos destul de mult marja de profit la un cappuccino :)