Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Rasnire fina si tampare puternica? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Rasnire fina si tampare puternica? (/Thread-Rasnire-fina-si-tampare-puternica)

Pages: 1 2 3

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Zaheyu - 12-12-2016

Foarte greu de lucrat cu Bio de la Lidl. Si la mine tot repede curge chiar daca ajung in zona de ibric cu macinatura - la 1-2 gradatii de atingerea cutitelor. Cu VST cred ca e chiar crima.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Denis - 12-12-2016

Deci e de la cafea. Mai banuiam dereglarea rasnitei sau faptul ca inca nu am reglat la 9 bari pompa.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Damian The Man - 12-12-2016

Fiecare cafea are densitate diferita, cu unele chiar nu se poate lucra la espresso si gata.

Pe vremea cand eram novice in treaba asta am muscat-o rau de tot cu niste kg de  boabe de la Tchibo parca, aveau ei ceva "blend" pt espresso, nici nu prea gaseai la noi, trebuia adusa din Ungaria. Puteai sa macini si turksih si din 16 grame umpleai paharul de 60 ml in 17-18 secunde.  Mai aveam f putin si-mi pierdeam mintile! Dupa ce investisem in echipament profi cat intr-o Dacie second, rezultatele erau de 10 ori mai rele decat cu "epressorul" Ufesa si cafea gata macinata din Metro. 

N-am idee cat de ieftina poate fi cafeaua aia din Lidl de se merita sa faci teste esuate pe ea, dar daca vrei ceva materie prima pt experimente basic ia o punga de Lavazza Super Crema sau Grand Espresso, gasesti online si la 50 lei kg, mai ieftina de atit nu stiu ce poate fi. Fa-ti ucenicia pe ea pina iti iese tot ca la carte si cu ochii inchisi, apoi vei putea trece linistit si sigur pe tine la nivelul urmator.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Lyvyoo - 12-12-2016

Nu faceti asemenea ucenicii pe cafele gen Lavazza ca va umpleti rasnita de uleiuri si apoi o sa plangeti de gusturi suspecte cand folositi cafea de calitate plus ca oricum nu aveti ce invata pe prostii de astea. Cafea proaspat prajita se gaseste de la 70-80 de lei in sus. Chiar daca te antrenezi, scopul este sa ajungi la un rezultat baubil nu la suc din namol. Nici nu pot sa cred ca pe acest forum mai exista conceptii in 2016 cum ca pentru 20-30 lei diferenta la kg merita sa iti faci ucenicia pe cafele care nu au nicio legatura cu ce discutam noi aici. Ca si cum pe un forum de 4x4 discutam ca am intrat cu un trabant in padure si nu mai putem inainta printre dealuri. Fara suparare, dar asta e adevarul...

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - danrogo2001 - 12-12-2016

Clarocafe = Brazilia Santos = 70-15% = 60 lei

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - vladdooo - 13-12-2016

56 lei in perioada asta

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - danrogo2001 - 13-12-2016

Corect, reducerea este de 20%.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Denis - 13-12-2016

Nu e vorba de pret neaparat, daca vreau sa fiu economic imi cumpar cafea verde (am si cumparat in urma cu 3 luni) inca mai am cateva kg la 35 ron/kg Columbia si o prajesc singur acasa.

Am cumparat o punga de cafea bio din lidl de curiozitate a ceea ce s-a scris aici, ca sa simt cu gura mea diferenta, si diferenta exista, si la tehnica si la gust (arsa si amara). Cine nu sesizeaza diferenta nu merita sa investeaza in scule scumpe.

O sa o arunc si o sa-mi prajesc niste cafea. Cum ziceam, sunt proaspat intors acasa dupa 1 luna, nu am avut timp sa prajesc.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Damian The Man - 13-12-2016

Auzi deenman mama, nu lua Lavazza in ruptu' capului ca se oripileaza comunitatea, ia in continuare cafea din Lidl mai bine, ca de la aia nu se spurca rasnita.

p.s.: incercam doar sa incurajez omul aratandu-i ca are si optiunea de a sacrifica cafea de 50 de lei, nu-i musai din aia la 50 de euro. Macar pina ajunge la niste setari generale. Si din niste blenduri de genu asta iese mai usor la inceput un rezultat corect ca proportii si consistenta decat din cine stie ce single origin elitist.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Lyvyoo - 13-12-2016

Eu vorbeam in general, am precizat ca nu vreau sa fie cu suparare. Suntem pe un forum de specialitate si chiar nu ne intereseaza ce se poate face mai bun sau mai prost cu Lavazza, Illy, Julius Meinl sau alte cafele bio..mio. 

Iar din ce am constatat in anii astia, cine are probleme de preparare sau nedumeriri legate de functionarea rasnitei ori a unui espressor, isi face inzecit alte probleme daca vrea sa faca diverse calibrari cu o cafea de marca pentru ca o ia pe calea cea mai stramba posibil. Ca tot se vorbea, cu 150g de cafea de asta de 56 de lei, dar proaspat prajita, deja esti sef pe aparatele tale si ai inteles ce inseamna espresso. Cu 2-3kg de cafea comerciala, esti mai mult zapacit de ceea ce ti se intampla decat lamurit de ce inseamna calibrare.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - maki - 13-12-2016

nu stiu, prepar la moment din cafea din market (italian, dar nu cred ca conteaza), pentru ca am ramas dezamagit de ce cumpar la noi la un pret mai mare decat ce aveti in Ro.
si, culmea, imi iese cafeaua destul de buna (pentru incepator ce sunt, evident). oricum, e net peste orice ce pot bea la noi in cafenele.

RE: Rasnire fina si tampare puternica? - Denis - 15-12-2016

Am prajit ieri o sarja de 250 grame Columbia Supremo- Cortina.

A iesit buna, azi am pregatit mai multe shot-uri pe pf naked, caci el este judecatorul decisiv si iti arata orice greseala. Nu va spun ce bine a iesit si curs cafeaua, cu note intunecate la inceput, wow! deci problema mentionata de mine mai sus vine 100% de la cafea. Cafeaua din Lidl nu este buna, nu stiu ce e cu ea, insa nu functioneaza la absolut nici un gramaj, poate o fi buna la alta metoda insa la espresso nu.

http://imgur.com/a/zjJgm

[Image: 24312e022c.jpg]