![]() |
|
Achizitie rasnita - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare) +--- Thread: Achizitie rasnita (/Thread-Achizitie-rasnita) |
RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 09-11-2015 Fii sigur ca niciun importator nu a zis niciodata mai devreme cu o zi ceva. Mai ales ca nici nu se cunosc zilele exact... RE: Achizitie rasnita - renatoa - 09-11-2015 Si presupunand ca in bransa asta functioneaza chestia cu "importatorul"... Pe unde ma invart eu nu mai are nici o valoare, producatorul da la oricine ii cere marfa, numai sa vanda, nu mai exista nici o fidelitatea fata de cel cu care si-a facut intrarea pe piata respectiva cu ani in urma, daca respectivul nu performeaza. Iar cea mai buna cale de performat, adica sa vinzi cat mai mult, este sa lansezi un price war... :D Nu e cazul aici, la cata piata si ce preturi sunt... Ah... si uitasem... cateodata mi se pare ca topicul ala vechi al lui Alex e mai actual ca niciodata ;) Liviu intelege mai bine :) RE: Achizitie rasnita - radudani - 09-11-2015 (09-11-2015, 12:12)Lyvyoo Wrote: ... Problema e cu MC7 stepless, caci acum in Romania e cea in trepte. Varianta stepless presupune un cost suplimentar si o comanda separata in Italia, de unde si timpul lung de livrare. macapul are o rozeta de plastic cu o coroana dintata, solidarizata cu 3 suruburi de ansamblul cutitului superior: se invarte rozeta, se [in/des]surubeaza intregul ansamblu modificand distanta fata de ansamblul de cutit inferior, cel invartit de motor; coroana dintata respectiva e invartita de un melc, in ansamblul stepless: [attachment=2959] ansamblul cutit superior are in partea superioara o coroana cu gauri dispuse pe circumferinta pentru imobilizarea intr-o pozitie la rasnita cu reglaj in pasi: [attachment=2960] vreau sa spun ca plaja uzuala pe care o folosesc eu pentru espresso este de cca. 5 dinti, adica 5 pasi la rasnita stepped; cum eu merg pe reglaj din doza (macin 5-8 doze de cca. 18g o singura data, in dozer), nu m-ar deranja acest nivel de 'granulatie' in reglaj; e adevarat, lucrez cu o masina espresso cu levier si asta inseamna tone de toleranta pentru gradul de rasnire... nu pentru manu86, care am inteles ca s-a hotarat deja, dar pentru altii care viziteaza acest thread: daca tot se face compromisul de a se cumpara varianta de rasnita de pravalie, MC7, nu vad dece trebuie sa ne cramponam de stepless-ul respectiv; mai ales ca, daca cineva poate interveni pe masina pentru niste modificari necesare, poate sa o modifice si stepless (Macap Grinder True Stepless Mod)... ok, chiar daca achizitioneaza gulerul dintat si ansamblul melc; 2200-2300 lei pentru o rasnita cu cutite plane de 75mm, robusta de 15-16Kg, cu motor de 1400 rpm etc.... mi se pare extrem de avantajos! in comparatie cu alte variante existente in zona 400-600 euro; cand spun ca rasnita de pravalie e un compromis, nu ma refer la performante! din ce-am vazut prin varia exploded views, ansamblul cutite cu guri de intrare si iesire este acelasi... [attachment=2961] ma refer la o implicita asumare a unor achizitii si usoare interventii pe masina - de regula, fiind vorba de o palnie de inox, adaptata la deschiderea si modul de prindere in masina; asta inchide complet problema de care s-a tot tras mai sus, cea cu retentia si o transforma intr-o rasnita on-demand; daca la astea toate se mai adauga un timer electronic - il vad util numai in cazul in care se lucreaza cvasicomercial, cu shot-uri succesive - se poate vorbi de o rasnita competitiva cu oricare alta cu cutite asemanatoare; RE: Achizitie rasnita - manu86 - 09-11-2015 pe acest model se poate pune si un suport pt. portafiltru?. nu stiu daca e o alegere potrivita dar mai bine ma lupt cu retentia decat cu service-ul. am mai vazut aseara pe net ceva de la dip dks-65. e mai ok?. rau este sa nu ai habar si sa tot astepti raspunsuri si pareri dar asta e.. imi cer scuze. repet ca pun f. mult pret pe fiabilitate. referitor la espressor am cam uitat de ascaso uno steel pid. mai astept cateva luni si iau expobar-ul acela la 1300e. dar si despre ala am ceva intrebari. una ar fi ca nu stiu care e diferenta intre el si cel de 1450e. multumiri speciale lui radudani si liviu dar si celorlalti care se ostenesc mereu sa-mi explice in amanunt toate detaliile. RE: Achizitie rasnita - RaduCarutasu - 09-11-2015 (09-11-2015, 18:40)manu86 Wrote: ......... mai astept cateva luni si iau expobar-ul acela la 1300e. dar si despre ala am ceva intrebari. una ar fi ca nu stiu care e diferenta intre el si cel de 1450e. 1300 de euro este pretul pentru modelul cu pompa vibratoare , iar 1450 de euro pentru cel cu pompa rotativa . Varianta cu pompa vibratoare are rezervor pentru apa incorporat , adica vii acasa cu aparatul de la magazin , ii pui apa , il bagi in priza , ii dai cafea si este gata sa livreze cafeua . Pentru una buna trbuie sa exersezi ! Modelul cu pompa rotativa nu are acest rezervor si , atunci cand ajungi acasa cu el , daca nu esti un Minitehnicus , va trebui sa chemi specialiștii sa-ti găurească blatul de la bucatarie ,sa lege aparatul la reteaua de apa , sa mai scoti din buzunar cateva sute de euro si sa cumperi un dedurizator . Abia dupa asta dai drumul , pui macinatura si bei cafea . Daca te ai bine cu sotia si te lasa poti sa pui prin bucatarie un bidon cu apa si sa tragi un furtun de la expresor si ai rezolvat altfel problema ( urat ) :idea: ! Cel de 1300 este perfect pentru acasa ! RE: Achizitie rasnita - manu86 - 09-11-2015 (09-11-2015, 20:03)RaduCarutasu Wrote:am inteles. deci raman pe ala de 1300e. sper ca fac o alegere corecta.(09-11-2015, 18:40)manu86 Wrote: ......... mai astept cateva luni si iau expobar-ul acela la 1300e. dar si despre ala am ceva intrebari. una ar fi ca nu stiu care e diferenta intre el si cel de 1450e. RE: Achizitie rasnita - radudani - 09-11-2015 (09-11-2015, 18:40)manu86 Wrote: ... pe acest model se poate pune si un suport pt. portafiltru?. dintr-un exploded view rezulta ca cele 2 gauri de montare suport portafiltru, astupate cu suruburi, exista si la modelul MC7; ca o dovada ca ansamblul corp rasnita e acelasi la toate M7... cred ca ai inteles ca eliminarea retentiei nu e chiar o lupta, ci o activitate de rutina pentru a lucra intr-un mediu curat etc. :) ai nevoie de o pensula si - de dorit - de o pompita de aer, gen giottos (35 lei la F64)... cat priveste modelul, cel cu pompa rotativa si conectare la retea e solutia cea mai frumoasa tehnic si ca performante (preinfuzie, stabilitate presiune, flush, zgomot), dar si cea mai scumpa, complicata si rigida; poate Liviu, sau/si importatorul iti pot spune daca se poate vinde si un model cu conectare dubla (?): rezervor propriu sau retea - mai bine nu se poate... vorbind de homeExpobar... RE: Achizitie rasnita - manu86 - 09-11-2015 in concluzie sunt diferente intre aceste 2 modele? si nu ma refer aici la racordare sau bidon ci la performante si fiabilitate. pai atunci...... din nou sunt in ceata. cred eu ca mai bine stau linistit in bancuta mea si nu ma mai joc ""dea cafeaua"". am sa vizitez cateva magazine in prealabil si poate reusesc sa vad in clar produsele tintite de mine. apoi imi refac bugetul pt. aceste aparate cu preturi unele mai mari ca altele. nu am fost pus niciodata pana acum in situatia de a balanta atat de mult achizitii. sa fiu dispus sa cheltui aproape 9000 ron pe espesso plus rasnita si sa nu stiu ce sa cumpar?. ma autosfidez. RE: Achizitie rasnita - Denis - 09-11-2015 Salut, ca sa nu mai fac alt topic apelez aici la cunostintele dvs. In urma cu ceva timp tot tinand cont de parerile voastre am cumparat un Gaggia Classic (modelul vechi) si o rasnita Hario Mini, insa a venit timpul sa trec la o rasnita electrica. Bugetul ar fi destul de limitat, nu am pretentii deloc mari, nu cer espresso perfect, si nici ceva fabulos, am nevoie de o rasnita simpla electrica, sa rasnesc 18 grade de cafea zilnic. Am dat de chestia asta. ce spuneti?: http://olx.ro/oferta/rasnita-de-cafea-ID4oFO2.html#be2debd272 Buget 350-500ron, doar SH. RE: Achizitie rasnita - renatoa - 09-11-2015 Ia o surubelnita electrica la sub 100 lei, care sa poata 3Nm minim, si cu un adaptor nu foarte complicat, care se poate printa 3D, esti rezolvat. http://www.thingiverse.com/search?q=hario+drill&sa= RE: Achizitie rasnita - radudani - 09-11-2015 in concluzie... decizia iti apartine; si am speranta ca vei lua o decizie corecta pentru tine, IMO, avand in vedere cele ce le-ai spus pana acum; in ce priveste masina espresso, poate merita sa deschizi un nou thread, desi in acest subforum s-a discutat mult pentru varia achizitii similare... merita sa-ti iei o masina buna daca iti poti permite, nu sunt de acord ca incepatorii trebuie sa o apuce pe drumul greu al entry-level-urilor - este frustrant, confuz, descurajant! dar foarte probabil o vei schimba nu dupa mult timp; abia dupa ceva luni macar de lucrat cu o masina si citit despre toate celelalte, incepi sa intelegi ca ce ti-ai dori... la momentul respectiv :) p.s. da, sunt diferente intre cele 2 Expobar-uri; mi s-a parut destul de clara postarea lui RaduCarutasu ... doar ca mie imi place un model hibrid, cu dubla conectare (daca importatorul poate aduce asa ceva?); care in conectarea la retea aduce functionalitati pe care modelul cu vibratoare nu le ofera; trebuie sa le intelegi si sa decizi daca merita; cum spuneam in precedentul post, in 'capitolele': preinfuzie, stabilitate presiune, flush, zgomot; RE: Achizitie rasnita - RaduCarutasu - 09-11-2015 (09-11-2015, 22:18)radudani Wrote: .......model hibrid, cu dubla conectare (daca importatorul poate aduce asa ceva?); La Expobar sunt posibile doar cele doua variante de echipări : - pompa vibratoare si rezervor , sau - pompa rotativa si cuplarea aparatului la retea ( sau bidon ) . Sub carcasa expresorului nu este spatiu suficient si pentru o pompa rotativa si pentru rezervor . Se stie ca pompa rotativa este mult mai mare decat cea vibratoare . Asa a conceput constructorul aparatul !
RE: Achizitie rasnita - Denis - 10-11-2015 Rasnita hario mini este depasita, de ex am 2 feluri de cafea boabe momentan, nicaragua si brazilia, pt nicaragua am reusit un reglaj acceptabil al rasnitei insa pentru brazilia nu se poate cu rasnita hario mini, pur si simplu daca o rasnesc la cat ar trebui, aproape ca nu mai curge cafea, si nu tampez tare. E depasita, fizic si moral, are si un mic joc, se vede cand rasnesc cu ea. RE: Achizitie rasnita - radudani - 10-11-2015 (09-11-2015, 23:04)RaduCarutasu Wrote: ... Sub carcasa expresorului nu este spatiu suficient si pentru o pompa rotativa si pentru rezervor . foarte probabil; ma refeream la oferta Expobar in general ("daca importatorul poate aduce asa ceva?"), pentru ca citisem in manualul generic Office Line (25.05.2015) ca exista (pag. 14 - Hydraulic connection types): "This machine is offered with three options for hydraulic connection:
cu problemele de spatiu sub carcasa ma confrunt si eu, pentru ca sunt tentat sa schimb pompa vibratoare cu una rotativa la Strega; RE: Achizitie rasnita - baloozzy - 10-11-2015 Așa și sunt, numai că, cel cu ambele alimentări de apă, are pompă vibratoare, nu rotativă cum am fi tentați să credem (un fel de full cu piele :P ) RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 10-11-2015 Pai daca Macap-ul merge modificat stepless, atunci nu isi au rost banii in plus si asteptarea pentru unul stepless din fabrica. Iar daca acele gauri de suport de portafiltru exista, iarasi e un motiv de bucurie. Ori pe comanda undeva ori ca piesa separata, se poate face rost de suport. In cazul Expobar, intr-adevar este vorba despre modelul Brewtus IV -P, adica pompa rotativa si conexiune la apa. Dar l-am vazut doar la americani. Nu stiu cat de mult isi are sensul si diferenta de pret in plus. Partea cu gauritul blatului si montarea unui filtru dedurizatror (costa cam 500 de lei unul de marca buna Everpure, BWT, 3M etc.) nu e asa rea. Sau depinde de fiecare cum priveste lucrurile. Eu am montat un robinet de apa, subtire, conectat la acest filtru, din care alimentez rezervorul, beau, gatesc etc. N-ar i fost o problema sa mai dau o gaura in spatele espressorului pentru a-l conecta la apa, daca avea pompa rotativa. Diferentele rotativa / vibratoare au fost explicate de radudani si aici. Daca nu ai motive intemeiate, e greu de justificat diferenta de pret pentru o rotativa. Diferenta de zgomot nu e in niciun caz ceva "wow". Ca si proiect eu ma astept sa il dezvolte la var. 5 nu sa il abandoneze, la ce succes au avut in toata lumea. E pe site-ul Cream Intl. dintotdeauna (ultimul de jos) Deenman, mai bine deschizi alt topic caci amestecam lucrurile prea mult si nu e ok. Eventual poti continua un topic mai potrivit cu cerintele tale... RE: Achizitie rasnita - radudani - 10-11-2015 (10-11-2015, 18:19)Lyvyoo Wrote: ... Ca si proiect eu ma astept sa il dezvolte la var. 5 nu sa il abandoneze, la ce succes au avut in toata lumea. E pe site-ul Cream Intl. dintotdeauna (ultimul de jos) ... nu-mi puneam problema ca ar abandona Brewtus, ci doar ca nu-i mai regasesc numele; altfel, OFFICE LEVA EB-61 1 GR 2 BOILERS, trezeste toata increderea... RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 10-11-2015 Americanii l-au botezat Brewtus, ausralienii Minore, spaniolii Office Leva DB :) RE: Achizitie rasnita - RaduCarutasu - 10-11-2015 (10-11-2015, 20:22)radudani Wrote:(10-11-2015, 18:19)Lyvyoo Wrote: ... Ca si proiect eu ma astept sa il dezvolte la var. 5 nu sa il abandoneze, la ce succes au avut in toata lumea. E pe site-ul Cream Intl. dintotdeauna (ultimul de jos) ... Vad insa ca il tot modifica ! Cand l-am cumparat eu , la inceputul anului2011 , il găseam prezentat ca un dual boiler cu capacitati de 1,8 l , atat pentru abur cat si pentru cafea ( chiar am dat o căutare si pe ZCafe inca mai gasim 1,7 l si pe Bella Barista 1,8 l ) . Acum peste tot boilerele sunt de 1,5 l fiecare . Chiar sa le fi micșorat ca sa tina pretul si cu acest artificiu , mai jos decat concurenta ? RE: Achizitie rasnita - renatoa - 10-11-2015 Cat micsorezi pretul facand un cilindru de 15 cm in loc de 17 cm ... Poate au constatat ca rezistenta lor, de aveau deja cumparate stoc cat China ;) nu apuca sa incalzeasca apa aia destul de repede... si au mai taiat la robinet... sunt mult mai frecvente astfel de decizii "ingineresti" decat cele cu economisirea a 2c la un aparat de 1000 euro.... RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 10-11-2015 1.5l a fost tot timpul Brewtus IV (3 nici nu l-am prins ca si espressomani) Dar magazinele pun din burta... Cea mai mare gogomanie, culmea, englezeasca nu romaneasca, a fost timp de aproape un an pe cooffeitalia.co.uk combinarea specificatiilor vechiului Classic cu cele ale noului Classic, rezultând un boiler de inox cu doua rezistente in exterior si alte minciuni :) RE: Achizitie rasnita - RaduCarutasu - 10-11-2015 (10-11-2015, 21:43)renatoa Wrote: .....Poate au constatat ca rezistenta lor, de aveau deja cumparate stoc cat China ;) nu apuca sa incalzeasca apa aia destul de repede... si au mai taiat la robinet... Am avut acel model si nu suferea absolut deloc la capitolul abur si recuperarea temperaturii . Cu duza originala puteam sa tin robinetul deschis si o ora si nu se cunoștea . La 1,3 bar reglaj de presiune in boiler si cu robinetul deschis la maxim presiunea nu scadea sub 0,8 bar oricat as fi frotat . Iar 0,8 bar este mult si asigura un abur foarte puternic . Deloc de neglijat insa , 300 ml capacitate in plus la un boiler inseamna ceva si nu cred ca doar 2 cent ! Asta daca intr-adevar boilerele la modelele mai vechi erau mai mari si nu sunt greșite caracteristicile enumerate pe diferite site-uri ! RE: Achizitie rasnita - Lyvyoo - 27-11-2015 Apropo de retentie si de K30, caci tot se discuta mai in spate, am gasit intr-un final poza pe care o cautam. NU stiu de ce majoritatea producatorilor nu fac upgrade-ul asta simplu, facut de Mahlkonig in 2010 pe K30: [attachment=3013] E un artificiu asa usor de facut... Ca sa nu mai zic ca fabricantul Che s-a gandit pentru 2016 si la o rasnita electrica, separata de ce va iesi in prezent, cu retentie reala zero, fara pensule si suflari Nu, nu stiu alte detalii.Problema alegerii se rezuma la o rasnita potrivita cu nevoile si conceptiile fiecaruia, cu disponibilitatea spre mici eforturi suplimentare, cu o anumita orientare spre DIY / tehnic si chiar cu amanunte aparent nesemnificative, ca atitudinea partenerei de viata vis a vis de o rasnita mare si modalitatea prin care ea o poate folosi. Cel putin in primul an de contact cu o lume complet noua pentru unii. Unii useri au avut adevarate scandaluri in casa datorita unui monstru adus "pe furis" si au trebuit sa vanda aparatul. Aici mai depinde si de gradul de barbatie din fiecare casa. Acolo unde nu depaseste 70%, e mai greu cu adaptarea sculelor profi in bucatarii micute :) Era si un topic pe tema asta... Eu ca si prima rasnita serioasa am avut Cunill Tranquilo. Am stat ce am stat cu ea si am vandut-o (lui Pascalau) nu pentru ca avea vreun defect ci dintr-o anumita comoditate pe care mi-am dorit-o, caci ma incadram intr-un caz majoritar pe forum, cand, in functie de timp ori bem sepaarat cate un espresso eu si sotia, ori bem doua unul dupa altul si apoi, la fel in functie de timp, unii mai apucam unul si pe dupa amiaza. Strict pe acest mod de folosire, mi s-a parut...incomfortabil sa dau cu pensula dupa fiecare rasnire. Si am vorbit si cu useri avansati de pe forum care impartaseau aceeasi idee. Se pare ca Che cu modul electric va reusi sa impace pe toata lumea, cel putin asa vad eu lucrurile acum. RE: Achizitie rasnita - radudani - 27-11-2015 revenind la retentie[Image: angry.gif]... intre o rasnita electrica cu retentie zero (!) si o rasnita electrica cu retentie multa, aleg rasnita care-mi da espresso-ul cel mai placut mie! daca pot face deosebirea; daca nu, o iau pe cea mai robusta si/sau cea mai ieftina; consider retentia o falsa problema, daca ea poate fi eliminata prin pensulare si impulsuri motor; in consideratia unei diferente substantiale de pret/performanta; toate rasnitele, si cele cu retentie... zero, trebuiesc curatate de praf, depuneri uleioase etc., mai ales in utilizare casnica si cu atat mai mult in utilizare single dose; o metoda de curatare grosiera - zic eu, foarte usoara, utila, un minim necesar - este suflatul cu o pompita de aer cu para de cauciuc; profesionala, desigur... iar despre pensulare, metoda de curatire a camerei de iesire a rasnitei - cand e accesibila - cu o pensula: - scoasa din context, cu o palnie si single dosing, da, pensulezi dupa fiecare rasnire; - dar cand lucrezi cu dozator - si despre asta eram vorbire - pensularea o faci o singura data pe sesiune espresso; adica o data - de doua ori pe zi... nu e timp? ok, dar undeva, pe urma tot va trebui sa-ti faci timp sa cureti mizeria uzuala ce a ramas - portafiltre, site, pucuri, cani murdare, praf de cafea pe ici - pe colo, unul sau mai multe pitchere foste cu lapte, lavete etc. mai conteaza la toate astea putina suflare si pensulare la rasnita ?! ca eu n-am personal de deservire :) RE: Achizitie rasnita - manu86 - 27-11-2015 cu ocazia ''black coffee week'' am comandat o rasnita ascaso i1. in paralel cu acea comanda am comandat si o cafea(1kg) de la claro. nu ma pricep eu. stiu doar ca se cheama rwanda kygeyo.(e prima punga de cafea prospat prajita). faza amuzanta a fost in momentul cand m-am razgandit dupa ce am fost sunat pt. confirmarea comenzii referitor la rasnita. am discutat cu un tip fff amabil si deschis la explicatii care mi-a recomandat sa vin mai intai la showroom in bururesti pentru o decizie mai corecta. asadar voi merge peste o saptamana. intrebarea mea este: cat timp isi mentine calitatile cafeaua pe care am cumparato deja?. mentionez ca a fost prajita pe 21 noiembrie. RE: Achizitie rasnita - TudorB - 27-11-2015 regula e ca intr-o saptamana de la prajire sa o consumi. limita superioara e o luna. oricum daca zici ca e prima din viata nu cred ca papilele vor simti mari diferente in acest interval .....intervenind si restul variabilelor din preparare. RE: Achizitie rasnita - manu86 - 27-11-2015 ok. atunci o macin toata si pe asta la magazinul din colt cum fac si cu cea cumparata de la ei. numai ca asta a costat de 3 x mai mult. RE: Achizitie rasnita - baloozzy - 27-11-2015 Decat asa, mai bine o inchizi etans la intuneric si astepti rasnita. RE: Achizitie rasnita - TudorB - 27-11-2015 ^^^ da, +1, nu o macina !!! RE: Achizitie rasnita - sms - 27-11-2015 sa nu exageram, nu exista nici o regula legata de consumul cafelei intr-o saptamana de la prajire. aproape orice cafea proaspat prajita iti ofera satisfactii timp de aproximativ 30 zile. Personal, incep sa le evit dupa 40-45 zile, daca se intampla sa am stoc. Tot personal, am remarcat ca amestecurile cu robusta de calitate, proaspat prajite, rezista la cote inalte si doua luni. |