Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor (/Thread-Ce-tipuri-de-cafele-va-plac-in-mod-deosebit-si-de-la-ce-prajitor)

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Papa Jacques - 25-09-2017

(25-09-2017, 13:33)vladdooo Wrote: A incercat cineva cele doua Panama (Gran Val, Santa Clara) sau Costa Rica Rio Jorco de la PapaJaques?

Vlad, vrei sa vii la un cupping in weekend? E mai simplu asa.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - tapughenadie - 26-09-2017

Recomand aceasta Ethiopie Burtukaana de la Guido,  pur si simplu extraordinara!!! [Image: RoY0W45.jpg]

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - RaduB - 26-09-2017

Va recomand:

The Barn Ethiopia Kochere
The Barn Kenia Kamviu AB

Ma delectez cu ele de o saptamana, cu siguranta le-as mai cumpara.
Foarte bune preparate espresso si cappuccino.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - dinu - 27-09-2017

PJ: Panama Gran del Val și Costa Rica. Sunt minunate ambele. Recomand cu căldură

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Papa Jacques - 27-09-2017

Multumesc frumos, Dinu!

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 27-09-2017

In militari langa calif, pe iuliu maniu exista un mic magazin care serveste cafea si au si cafea pt acasa.
Iau de ceva timp de la ei, au toate specialitatile dar preferatele mele sunt:

- Etiopia Limu Bufata;
- Etiopia Yirgacheffe;
- Kenia Kainamui;
- Costa Rica Licho;

Au prajitoria lor, poti degusta inainte sa cumperi.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - renatoa - 27-09-2017

Si prajitoria/magazinul nu au un nume ? Sau prezenta online e nula ?

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 27-09-2017

http://specialitycoffee.ro/ acesta este site-ul.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Lyvyoo - 27-09-2017

Baietii aduceau intotdeauna de la HotSpot, cumva in opozitie cu numele site-ului :)  Cam asta scrie si pe site, ca revand cafea de la microprajitorii. Dar nu este exclus sa-si incerce norocul si in prajire, doar nu e chirurgie pe creier , ca sa zic asa :)))

Din ce am discutat cu ei unele sortimente sunt preparate de ei iar pt altele se apeleaza la micro-prajitorii. Depinde de soiul de cafea si de particularitatile ei. La cumparare iti spun daca este prajita de ei sau de altcineva si data la care a fost prajita.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Lyvyoo - 27-09-2017

O Rwanda buna bauta la Papajacques in "sufragerie", mult mai acida decat ma asteptam Smile , in sensul bun desigur. Lever-ul Faema si-a facut si el treaba desigur. Bravo dom'le!

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - vladdooo - 27-09-2017

E meserias tare Presidentul ala. Rwanda mi-a placut cel mai mult si mie pe el - total altceva fata de ce scoteam eu din ea acasa

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 29-09-2017

(27-09-2017, 12:45)Lyvyoo Wrote: Baietii aduceau intotdeauna de la HotSpot, cumva in opozitie cu numele site-ului Smile  Cam asta scrie si pe site, ca revand cafea de la microprajitorii. Dar nu este exclus sa-si incerce norocul si in prajire, doar nu e chirurgie pe creier , ca sa zic asa :)))

Revin cu un update. Azi am fost sa imi cumpar cafea de la ei (Ethiopia Yirgacheffe + EL SALVADOR FINCA EL CARMEN) si numele cafenelei este specialitycoffee dar toata cafeaua se prajeste la Hotspot (http://hotspotcoffee.ro/categorie-produs/coffee/). Am vb cu managerul cafenelei si mi-a spus "toata cafeaua se prajeste la noi la Hotspot", de aici inteleg ca are legaturi f apropiate cu Hotspot. In orice caz fac o treaba excelenta. De fapt tot ce este pe site la hotspot se gaseste si in cafenea in exact acelasi ambalaj ca pe site.

Mie imi place f mult cafeaua lor, este prajita putin si din punctul meu de vedere este mai sanatoasa decat altele prajite mai mult (este doar o parere personala).

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - rdumitrescu - 29-09-2017

(29-09-2017, 11:12)bogdan01 Wrote: Mie imi place f mult cafeaua lor, este prajita putin si din punctul meu de vedere este mai sanatoasa decat altele prajite mai mult (este doar o parere personala). 

Doar de curiozitate întreb, de la ce alte prăjitorii ai încercat cafea?

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 29-09-2017

Acasa doar de la ei pt ca acum mi-am luat ce aveam nevoie pentru preparare.
Dar in principiu am incercat multe cafenele de prin bucuresti, unele mai bune unele mai rele. Alte sortimente incercate prin afara: zurich, geneva, viena, amsterdam, new york etc.. Adica o idee a gustului de espresso o am. Nu spun ca este cea mai buna a lor sau ca eu as fi cine stie ce cunoscator, nici pe departe dar mie imi place pt ca este o cafea mai putin prajita si destul de echilibrata.
Sigur o sa incerc si de la alte prajitorii din ro si atunci voi putea face strict o comparatie intre ei si ceilalti. Voi fi cat se poate de obiectiv, va asigur :03:

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 02-10-2017

Comandat azi Etiopia Burtukaana de la Guido. Astept sa ajunga si sa trag un shot  Rolleyes

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 10-10-2017

A ajuns Wink [attachment=5958]
Stanga HotSpot Etiopia Yirgacheffe, dreapta Guido Etiopia Burtukaana. Se vede clar ca cea din dreapta este mai prajita. [attachment=5959]
Trebuie sa recunosc ca are un miros extraordinar, sa vedem gustul.
Impresii putin mai tarziu.

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - vladdooo - 10-10-2017

Una e spalata, cealalta naturala

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 10-10-2017

Adica n-ar fi din prajire culoarea ci din metoda de prelucrare: spalata vs procesare naturala?
Daca da, cum imi dau seama cat de prajita este cafeaua de la Guido? Nu scrie asta pe pachet.

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - vladdooo - 10-10-2017

Partial din diferenta de metoda de procesare, dar pare si din prajire

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Lyvyoo - 10-10-2017

In mod normal nu are nicio treaba hotspot cu guido, fiind diferente mari de tot in calitatea cafelei. Ar trebui sa simti asta in ceasca din prima. Nu te uita momentan la alte detalii, caci mai este pana sa aduni experienta si sa poti evalua boabe. Pur si simplu rasneste-o si fa un espresso corespunzator, apoi revino cu impresii.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - tapughenadie - 16-10-2017

[Image: nafQkRh.jpg]Bunătățurile astea de la Guido, bineinteles,  toate au farmecul lor,  insa trofeul a fost ciștigat de Ethiopia Burtukaana!!!! Guido,  jos palaria!!!

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - adif - 17-10-2017

Si eu am fost incantat de Burtukaana si de toate cafelele de la Guido in general. Mai putin de livrarea in cinci zile (sau patru, in functie de cum numaram) cand era sa raman in pana de cafea. Fara confirmare, fara instiintare... nu stiu daca mai am curaj sa risc. Dodgy
Daca s-ar rezolva aceasta problema, ar ramane in topul prajitoriilor mele preferate (dar si una dintre cele mai scumpe).

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 18-10-2017

Revin cu parerea mea despre Burtukaana de la Guido.

- prima data am lasat rasnita la 1.42 (cat era pt hotspot yirgaceffe) a curs in 1.01 min slabut dar totusi mi-am dat seama de potentialul ei, si acum se simtea putin aroma de fructe rosii si stafida
- marit la 1.54, 39 secunde, tot nu era ce trebuie
- marit la 1.6, 35 secunde, mai bine
- marit la 1.65. 31 sec, ce trebuie, aroma, crema, tot ce trebuie

Mi se pare destul de echilibrata bitter/acrisor, aroma este discreta, foarte echilibrata.
O remarca, burtukaana se rasneste mult mai usor decat cafeaua de la hotspot, asta imi spune mie ca este ceva mai prajita.
Concluzia, imi place, este o cafea deosebita. Nu voi renunta nici la cafelele celor de la hotspot.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 19-10-2017

Ieri am comandat Kenia Nyeri de la Claro. Astept sa vina.

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan01 - 20-10-2017

Si a ajuns [attachment=5983]

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Levo - 24-10-2017

...Am deliberat...Ethiopia Burtukaana / Yume , merita sa intre pe lista cafelelor de suflet ...ca fiind usor si placut acida , parfumata si destul de fresh... Cool ...

[Image: SB0Qz28.jpg]

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - RaduCarutasu - 24-10-2017

Ethiopia Burtucana de la Yume.
EXCEPTIONALA!

O surpriza foarte placuta! 
Este genul de cafea care nu se uita si urca pe podiumul personal, alaturi de Malawi si Geisha de la Ecuator, alta Geisha de la Forescu, India de la Sarkis, Ethiopia Yrga de la Papajaques toate consumate mai demult.

La Burtucana m-a surprins caracterul aparte al gustului. 
Desi o africana, Ethiopia chiar, echilibrul pe care l-am obtinut mi s-a parut nefiresc. 
Baza gustului formata din alune si nuci prajite, cu aciditate fructa blanda, de prune bine coapte si flori, multe flori, foarte multe flori. Am avut impresia ca am o infuzie de violete.
Sotia, care nu bea espreso cu nici cu aciditate medie macar, a fost extrem de incantata.

Reteta de extractie putin atipica. Spun asta deoarece pe fondul unei usoare supraextractii am avut cel mai bun rezultat.
Doza 16 g, sita VST (fiind o prajire light am dorit sa folosesc cea mai fina macinatura posibila), preinfuzie 4sec total, temperatura 91,2 gc, timp de extractie 40 de sec, lichid in ceasca 48 grame (1:3). Am folosit K30 pentru o macinatura care sa imi asigure o extractie mai completa a solubilelor (prajire light).
A fost prajita pe 19, deci inca incomplet degazata. Sunt tare curios cum va evolua gustul dincolo de ziua 10-11 incolo.

De ce am spus atipica, deoarece intr-o extractie de tip scoala, in 25-30 de sec, gustul a iesit nezechilibrat si neconvingator.
Este o cafea de care trebuie sa tragi putin ca sa arate ce poate sa ofere.
La birou, pe Lelit si Macap M4D am avut cu totul alt gust. Mult mai acid, aromele fructate mai evidente si dificil de atribuit vreunui fruct, iar cele florale au fost ofilite rau.

As fi tare curios sa aflu ce recolta este (noua, curenta, trecuta). Are rezultatul vreo legatura si cu vechimea acestei cafele?
Felicitari Yume!

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - razvanMB - 24-10-2017

(24-10-2017, 17:43)RaduCarutasu Wrote: Ethiopia Burtucana de la Yume.
EXCEPTIONALA!

O surpriza foarte placuta! 
Este genul de cafea care nu se uita si urca pe podiumul personal, alaturi de Malawi si Geisha de la Ecuator, alta Geisha de la Forescu, India de la Sarkis, Ethiopia Yrga de la Papajaques toate consumate mai demult.

La Burtucana m-a surprins caracterul aparte al gustului. 
Desi o africana, Ethiopia chiar, echilibrul pe care l-am obtinut mi s-a parut nefiresc. 
Baza gustului formata din alune si nuci prajite, cu aciditate fructa blanda, de prune bine coapte si flori, multe flori, foarte multe flori. Am avut impresia ca am o infuzie de violete.
Sotia, care nu bea espreso cu nici cu aciditate medie macar, a fost extrem de incantata.

Reteta de extractie putin atipica. Spun asta deoarece pe fondul unei usoare supraextractii am avut cel mai bun rezultat.
Doza 16 g, sita VST (fiind o prajire light am dorit sa folosesc cea mai fina macinatura posibila), preinfuzie 4sec total, temperatura 91,2 gc, timp de extractie 40 de sec, lichid in ceasca 48 grame (1:3). Am folosit K30 pentru o macinatura care sa imi asigure o extractie mai completa a solubilelor (prajire light).
A fost prajita pe 19, deci inca incomplet degazata. Sunt tare curios cum va evolua gustul dincolo de ziua 10-11 incolo.

De ce am spus atipica, deoarece intr-o extractie de tip scoala, in 25-30 de sec, gustul a iesit nezechilibrat si neconvingator.
Este o cafea de care trebuie sa tragi putin ca sa arate ce poate sa ofere.
La birou, pe Lelit si Macap M4D am avut cu totul alt gust. Mult mai acid, aromele fructate mai evidente si dificil de atribuit vreunui fruct, iar cele florale au fost ofilite rau.

As fi tare curios sa aflu ce recolta este (noua, curenta, trecuta). Are rezultatul vreo legatura si cu vechimea acestei cafele?
Felicitari Yume!

Wow, ratie 1/3?? Trebuie sa incerc si eu aceasta fiara, daca se lasa asa atipic imblanzita :)

RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Mihai L - 24-10-2017

O surpriza placuta de la Papa Jacques: Panama Santa Clara. La V60.  :D