![]() |
|
Kinu M47 Phoenix - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Kinu M47 Phoenix (/Thread-Kinu-M47-Phoenix) |
Kinu M47 Phoenix - Mihai L - 18-11-2022 Tocmai ca acolo unde se blocheaza rotita si nu cutitele nu este punctul de 0. Adica daca iei ca reper un 3.3 de la o rasnita unde cutitele se ating, va trebui sa fie sub 3.3 pe rasnita lui. RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 18-11-2022 Va multumesc pentru raspunsuri. Se pare ca la modelele mai noi cutitele nu se ating in punctul zero indicat de rotita, dar acest lucru nu influenteaza performantele rasnitei. RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 18-11-2022 Cam de mult nu se mai ating, si am explicat in multe locuri de ce asta nu e bine. Nu ca ar influenta rasnirea, dar te lipseste de un mijloc de a judeca descentrarea. Si chiar daca rezultatele tale nu au cum sa fie apropiate de ale unui coleg cu alta cafea, alta apa si temperatura... tot ar fi cinstit ca macinatura pe 3.3 al tau sa fie aceasi cu 3.3 pe oricare alt Kinu... si nu este... Kinu M47 Phoenix - Zaheyu - 18-11-2022 Am luat si eu acum o Simplicity noua si cutitele nu se ating. La un Phoenix din primul lot se ating si frecau pe 2 gradatii (0-2), ceea ce mi se pare ok. O sa gasesc o saiba potrivita sa vad cum sta si asta noua. Daca e gen Comandante se intoarce acasa. [emoji16] RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 22-11-2022 Daca e ceva ce nu-mi place la phoenix e paharul acela plasticos in care se aduna macinatura. Merita paharul cu prindere magnetica? Cei care il vand spun ca s-ar potrivi si la Phoenixurile vandute dupa 2020 sau 2021. Eu am cumparat rasnita acum, dar nu stiu cand a fost fabricata. Cum verific potrivirea, daca nu mai stiu pe unde sunt magnetii care-i aveam prin casa? :) RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 22-11-2022 Ce diferenta ti-ar aduce unul metalic, in afara de a te simti mai sigur pe ... nesigurantza ![]() Daca citesti in topicul de Arco, o sa vezi acolo ca paharul de aluminiu exterior, este dublat in interior cu unul de plastic, care poate fi indepartat. Si solutia asta constructiva nu are nici o legatura ca e cu magneti. Poti intreba acolo daca cineva a scos paharul de plastic, si de ce ... si mai ales, de ce nu
RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 22-11-2022 (18-11-2022, 18:48)renatoa Wrote: .... In manual scrie sa incep de la setarea 1.5.0 si dupa aceea sa vad eu mai departe ce si cum.
RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 22-11-2022 Exemplul cu 3.3 este pentru brew. (filtru) 1.5 pentru ce tip de extractie ? Banuiesc ca espresso... si ma hazardez sa prevad ca va curge zeama, din cate am citit pe aici ca se extrage sub o tura cu phoenix... Daca am dreptate, ar fi inca un exemplu ca zero-ul chiar conteaza. RE: Kinu M47 Phoenix - rob8402000 - 22-11-2022 Pt espresso eu macin intre 1.4. 0 si 1.5.0. Doar cafelele vechi comerciale le macin la 1.3.0. Blocaj la - 0.9.0 RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 22-11-2022 Ca sa faceti o comparatie cu Kinu Classic achizitionat 2018. Cu cutite blocabile la gradatia 1 spre 0 unde se blocheaza de tot, moarta. de cand il am, pentru espresso ( in functie de cafea) macin la 2.8.0 - 3.0.0. rareori si 3.1.0 RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 22-11-2022 (22-11-2022, 18:00)rob8402000 Wrote: Pt espresso eu macin intre 1.4. 0 si 1.5.0. Doar cafelele vechi comerciale le macin la 1.3.0. Blocaj roata reglaj sau blocaj cutite ? RE: Kinu M47 Phoenix - IAmWeasel - 22-11-2022 Eu pe Kinu Phoenix cumparat anul acesta, cutitele nu se ating la 0 care este blocaj de reglaj la mine, macin pt espresso intre 1.1.0 si 1.2.0, macin pt brew intre 3.2.0 si 3.5.0 RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 22-11-2022 Hai sa incercam sa facem putina ordine in toata balamuceala asta de setari, sa incercam intai sa facem un mic exercitiu de imaginatie cum ar trebui sa fie intr-o lume ideala... zic imaginatie, ca sa nu fac desene... ![]() Pentru espresso avem pe de o parte cerinta de a avea o masa de granule cat mai mult grupate in jurul unei valori medii de 300 microni = 0.3 mm Asta presupune ca la iesirea dintre cutite fanta finala, numita zona de calibrare a cutitelor, sa aiba o deschidere de 0.3 mm. Pentru a obtine deschiderea de 0.3mm, cutitul rotativ trebuie sa avanseze in jos cu 1.16 mm, dati de formula 0.3/cos(75), unde 75 de grade este unghiul conicitatii/inclinarii tipice a unui cutit Italmill. Acest avans de 1.16mm se realizeaza la diferite setari, de la rasnita la rasnita, in functie de pasul filetului rotii de reglaj. pas 1mm - la 86% din prima tura, cazul Arco, Krinder pas 0.75mm - la 1.5 ture, cazul Kinu Phoenix, si alte cateva din primele serii pas 0.5mm - la 2.3 ture, cazul seriilor Kinu cu reglaj fin, nu stiu cele actuale daca mai au asa ceva Toate aceste valori presupun ca la gradatia ZERO cutitele se ating... aici avem prima neconcordanta cu realitatea... diferenta intre realitate si valorile calculate mai sus ne poate da o imagine aproximativa despre marimea decalajului. Diferenta poate sa apara si din granulatia la care ajungem sa extragem optim... 0.3 mm a fost doar o ipoteza de lucru, unele cafele cer macinare mai fina, altele mai grosiera... dar avand rationamentul expus mai sus se pot reface calculele. De exemplu puteti calcula singuri setarea "ideala" pentru brew, pentru particula medie de 0.8mm. Ne va da 3 si ceva, acum stiti de ce... That's all folks ! RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 23-11-2022 renatoa ai stins luma, s-a inchis la pravalie. oricum valorile sunt in cazul ideal in care cutiele nu au nicio deviatie pe ax, perfect aliniate si reglate. Ma gadesc ca joc si ovalizare in momentul rotirii exista pe orice rasnita nu? RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 23-11-2022 Pe un orificiu de marime cunoscuta poate sa-ti treaca/intre particule cu dimensiuni mai mari decat acel orificiu, pentru ca o particula este tridimensionala. Daca latimea e de sub 300 microni dar lungimea este de peste atunci trece de acel spatiu intre cutite. De asta rasnitele se regleaza sub cat scot ele de obicei, adica daca vreau sa macin pt espresso cu bentwood macin la sub 150 microni distanta intre cutite ca sa am o macinatura de espresso. Si la conice este la fel, iar cei care rasnesc la gradatii mari pentru espresso folosesc masinarii care nu au portafiltre cu site ims/vst de 58mm ci mult mai inguste (45-51mm) ori folosesc presiuni ridicol de mici. De cand kinu a trecut la cutite acoperite s-a schimbat si pasul filetului iar rasnitele vin toate cam la fel, adica toata lumea face espresso la sub 1 tura si brew intre 2+5 si 3+5, repet pe metode conventionale adica ims/vst 58mm nu alte baliverne. Ca asa vine Gicu cu kompresso si ne zice ca face espresso pe kinu la 2 ture+, sau unu cu flair classic la 2 ture +5. Deci facand o concluzie la primele fraze pe care le-am zis, rezulta ca teste precum sitarea sunt complet irelevante, iar dispozitive precum kruve sau similare sunt zero barat. Pentru ca pe ochiuri de 400 microni iti trec particule ce au pe o dimensiune sub 400 microni iar pe alta dimensiune peste 400 microni. Referitor la ce am zis cu distanta intre cutite care nu este egala sau similara cu marimea particulelor, bentwood pe macinatura espresso (150-200 microni pe dial) rezulta cam asta: https://www.instagram.com/p/CIOzunohCi3/ Kinu M47 Phoenix - Mihai L - 23-11-2022 Putin joc exista la orice mecanism de genul asta. Altfel nu se poate roti axul. In cazul de fata, fiind si niste rulmenti implicati, cum te gandesti ca avem ovalizare…? RE: Kinu M47 Phoenix - staicueduard - 23-11-2022 cutitul mobil sta asezat pe un suport rotund cu un pivot care intra in una din cele 3 gauri ale cutitului. cutiul pe ax are joc suficient ca sa culiseze cand il scoti, iar suprafata suport sa aiba o inclinatie ceva defect de fabrica orice, si cutitul fix poate sa nu fie intordus in carcasa perfect centrat Kinu M47 Phoenix - Mihai L - 23-11-2022 Acel nit are doar rol de antrenare a cutitului. Constructia este una destul de simpla, erorile ar trebui sa fie rare. RE: Kinu M47 Phoenix - rob8402000 - 23-11-2022 (22-11-2022, 18:16)renatoa Wrote:(22-11-2022, 18:00)rob8402000 Wrote: Pt espresso eu macin intre 1.4. 0 si 1.5.0. Doar cafelele vechi comerciale le macin la 1.3.0. Roata reglaj. Nu am insistat niciodata cu stransul mai mult decat cu simt. Cutitele nu mi se blocheaza. Kinu M47 Phoenix - vlaicu - 23-11-2022 Oricum, @renatoa a venit cu o idee inspirata din batch-urile de la Arco. Poți pune distanțiere între baza și cuțit dacă vrei sa îl mai ridici. Pana acum nu am simțit nevoia sa macin pentru espresso mai fin de 0.7, plaja fiind 0.7 - 1.2 pe kinu classic de prin 2018. RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 24-11-2022 Ce idee? Nu eu, don'Semaca... ![]() E adevarat ca saiba de la Arco ar trebui sa mearga la Kinu, ca e acelasi sistem rotor-platou-boltz... dar nu imi amintesc sa il fi enuntat eu ![]() Si oricum, nu rezolva problema blocarii la zero, o saiba ar indeparta si mai mult rotorul de stator, pe cand discutia este ca la zero ele sa fie cat mai apropiate... Kinu M47 Phoenix - vlaicu - 24-11-2022 Veneai cu niște idei vis-a-vis de utilizarea unei lame (sau mai multe) in cazul lipsei acelei șaibe. In ceea ce privește efectul, cred ca e fix invers decât ceea ce ai spus. Rotorul va fi ridicat pe ax către cuțitul fix, apropiindu-l si practic te ajuta sa ajungi mai aproape de zero (absolut [emoji23]). Sau iei o filiera si lungești filetul (evident ca e posibil sa nu mai ai unde, dar na, fie dintr-un cap, fie din celalalt). Presupun ca vorbim de aceeași saiba fixata între suportul cuțit și cuțitul mobil, în partea de jos a rasnitei. RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 24-11-2022 Da, de aia vorbim, si ai dreptate... uit mereu ca la Arco e invers decat la restul, acolo cel care se misca e cutitul exterior... axul impreuna cu cutitul rotativ fiind fixe, nu culiseaza sus-jos. Incerc cu o saiba de Arco pe un Kinu local, cat de curand pot. Kinu M47 Phoenix - Mihai L - 24-11-2022 De ce ai pune jos saiba in loc sa o pui sus, in fata piulitei…? Kinu M47 Phoenix - vlaicu - 24-11-2022 Da, la asta nu m-am gândit dar e același lucru dacă ai unde si cu ce. RE: Kinu M47 Phoenix - rob8402000 - 24-11-2022 Dar strict pt kinu phoenix... De ce te ai complica cu saibe si ce conteaza atingerea cutitelor? RE: Kinu M47 Phoenix - Darsidius - 24-11-2022 Nu te ajuta cu nimic, retetele sunt prea diferite ca sa folosesti acelai grad de macinare. Unii fac brew cu 4-6 turnari, altii cu bloom+ 1 turnare. unii fac brew cu 12 grame, altii cu 16-20g. Unii fac brew cu apa de robinet (120ppm) altii cu 20ppm. Unii fac brew cu cafele internationale, altii cu cafele din tara (mai prajite). Unii fac brew cu filtre stock olandeze sau gunoi de kalita in punga, altii cu abaca/sibarist. Unii fac brew cu apa la 88C altii cu apa la 100C. Ce importanta are ca rasnitele sa aiba acelasi punct de zero ca sa ai acelasi grad de macinare pt comparatie? dupa cum am zis mai sus e fix pix, zero barat, informatie care nu poate fi folosita pentru ca nu rasnim la fel. April macina pe kinu la 3+5 ture pe cutite stock sau 3+8 ture pe cutite de brew, Rao macina la 2+5 ture pe aceasi cafea. Kinu M47 Phoenix - vlaicu - 25-11-2022 Sunt complet de acord cu tine. Atâta timp cât îți livrează pentru ce ai nevoie nu vad nevoia de a le avea ceas reglate la zero. Da, dacă vrei ibrik si chiar vrei sa învârti 10min...de ce nu... Kinu M47 Phoenix - Zaheyu - 25-11-2022 S-a spus mai sus, e important sa le poți atinge ca să-ți dai seama cât de bine sunt centrate, dacă te interesează. După ce verifici asta nu mai are rost saiba. Aici trebuie totuși un disclaimer: poate cauza cuțitelor dacă nu știi ce faci. RE: Kinu M47 Phoenix - edri - 25-11-2022 Ca si in alte domenii, fotografie, muzica si preparatul cafelei are o componenta artistica dominanta si un tehnica ce necesita cunostinte minimale. Pentru cei preocupati mai mult de partea tehnica ar fi bine sa existe o referinta clara. |