Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria (/Thread-Lelit-PL81T-Grace-si-PL91T-Victoria)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - Debrike - 27-06-2022

(27-06-2022, 14:44)JohnR Wrote: Salut, am acelasi aparat si am fix aceeasi problema care mi-a aparut acum vreo luna, intai curgea putin, acum mai abundent. Espressor-ul il am de 2 ani si 2 luni (mai 2020) si i-am facut intretinere, decalcifiere la vreo 4-5 luni, curatare cu detergent cam la o luna/o luna jumatate.
ieri am facut decalcifiere si speram sa fie doar o depunere de calcar, insa dupa ce am terminat, la prima cafea a curs si mai
puternic (cam 75 ml apa).
Ma gandesc sa caut un service, dar nu am avut tocmai cea mai buna experienta in trecut. Multumesc pentru orice sugestie, recomandare de service.

Update: am sunat la Lelit si ma asteapta cu el pentru o evaluare.

Salut,

Vream sa îți scriu un mesaj privat,însă îți sunt dezactivate.

Sent from my iPhone using Tapatalk

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - JohnR - 27-06-2022

Salut, e fix cea mentionata de coffeeplease un pic mai sus, in forum, cea cu scurgerea pe la surubul de langa doza de alimentare. Am fost eu un pic eliptic in descriere caci postarea lui coffee please, cu poze, descrie exact problema. Mc

Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - Debrike - 27-06-2022

(27-06-2022, 14:44)JohnR Wrote: Salut, am acelasi aparat si am fix aceeasi problema care mi-a aparut acum vreo luna, intai curgea putin, acum mai abundent. Espressor-ul il am de 2 ani si 2 luni (mai 2020) si i-am facut intretinere, decalcifiere la vreo 4-5 luni, curatare cu detergent cam la o luna/o luna jumatate.
ieri am facut decalcifiere si speram sa fie doar o depunere de calcar, insa dupa ce am terminat, la prima cafea a curs si mai
puternic (cam 75 ml apa).
Ma gandesc sa caut un service, dar nu am avut tocmai cea mai buna experienta in trecut. Multumesc pentru orice sugestie, recomandare de service.

Update: am sunat la Lelit si ma asteapta cu el pentru o evaluare.

Nici acum nu merge!

Sent from my iPhone using Tapatalk

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - Lyvyoo - 27-06-2022

Pentru activarea PM dati-mi un mesaj. Daca nu este activata e pentru ca asa a fost optiunea userului la inregistrare.

Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - Zaheyu - 27-06-2022

Genul asta de probleme e bine sa fie rezolvate pe topic. Sa afle toată lumea soluția.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - CoffeePlease - 25-07-2022

JohnR, ți-am raspuns la mesaj (am incercat, de fapt), dar erau dezactivate (ciudată opțiune default, dar aia e).

Am mai tras de al meu o vreme pentru că nu știam cât îl vor ține, venea un eveniment unde știam că musafirii așteaptă ristretto și cappuccino și latte macchiato și până și ice coffee (damn, prima data cand am facut, pentru fata nasilor ?), etc.

Long story short, marti l-am trimis, miercuri a ajuns la ei, joi se intorcea deja spre mine, vineri era inapoi pe blat. M-a costat doar curierul până la ei, 50 ron pe 13 kg (garanție).

În viața vieții mele nu am avut o experiență atât de ok la service (nici o discuție, viteză nemaipomenita) pe cât a fost asta. L-am trimis intenționat marti pentru că lipseam de miercuri până vineri și mă gândeam că vine săptămâna asta. Fix pedala, era înapoi înainte să mă întorc...

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - dragos.stoian - 27-07-2022

Am patit-o și eu cu rezervorul de plastic de la PL81T, a prins miros și nu prea pot sa îl scot. Știu ca a existat o discuție legata de asta, dar nu o mai găsesc. Știu ca se poate pune o sticlă lângă, dar nu prea am spațiu. Ce folosiți, oțet, bicarbonat de sodiu...un obiect de argint?

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - laurstef - 27-07-2022

Am încercat și eu tot ce ai scris tu mai sus...ba chiar mai mult de atât :) - eu fiind inițiatorul acelei discuții
Am tăiat chiar jumătate din „capacul” acelui rezervor ca să pot băga mâna să îl spăl bine prin toate colțurile.

Concluzia: indiferent ce metodă abordezi în acest sens, la un moment dat tot va prinde un miros „de vechi” și se va face/ depune după aprox 2 săpt (dacă nu arunci/ schimbi între timp toată apa) ceva alunecos pe fundul și pereții rezervorului...pe toată suprafața acoperită de apă.
Soluția care a dat rezultate la mine și pe care o folosesc este să las la aerisit cât mai mult respectivul rezervor. Iar în zilele/ perioadele în care nu folosesc espressorul nu las absolut deloc apă în el și, pe cât posibil, îl țin la aer și soare.

Un rezervor nou costă cât nu face părerea mea.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - VDRIXN - 27-07-2022

In aproape un an de cand am espressorul nu a prins niciodata miros rezervorul. Il clatesc cam la 2-3 saptamani doar cu apa, si de obicei dispare biofilmul mentionat mai sus (format din depuneri din apa + strat bacterian). Cred ca mirosul depinde foarte mult de bacteriile prezente deja in casa, rezervorul oferindu-le un loc umed si cald unde sa se dezvolte, e posibil ca anumite specii de bacterii sa genereze mirosuri diferite (sau absenta mirosurilor). 
O alta cauza a mirosurilor pot fi fungii (mucegai) si cred ca e un daunator mai periculos decat bacteriile. Din cate stiu mucegaiul e daunator pentru sanatate.  

Cred ca pe langa substantele mentionate mai sus se poate folosi cu succes si o solutie 1% de apa oxigenata, e un bactericid/fungicid destul de sigur si eficient, si food safe. Clatiti bine cu apa dupa tratament.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - adrian1 - 27-07-2022

Detergentul recomandat în topicul PL41TEM este acesta https://www.sanoproduse.ro/en/cumpara/detergent-frigidere-sano-refrigerator-cleaner-750-ml-680
L-am găsit într-un magazin de bricolaj.

Recent nu l-am mai folosit, mi se pare suficient să îl spăl cu detergent de vase (ca in reclama aia in care scuturi caserola) seara și să îl las la uscat peste noapte.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - dragos.stoian - 27-07-2022

Multumesc pt răspunsuri! @laurstef, cât costa rezervorul?
Recomandarea ta e sa ții capacul din metal scos@mereu?
Eu îl folosesc zilnic, iar în vacante l-am scos și am vărsat apa..curat săptămânal cu lămâie și/sau oțet.. degeaba

Poate e pt ca la început nu curățat asa bine și s-a depus...

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - mark - 27-07-2022

Folosesc de mai bine de 1 an espresorul PL81T si nu am simtit niciodata vreun miros suspect al apei sau al rezervorului..Probabil ca moneda de argint pe care am introdus-o la inceput in rezervor(cineva spunea aici pe forum ca a pus un lingou de argint in rezervor si nu a mai avut probleme cu mirosul) isi face efectul nepermitand dezvoltarea bacteriilor.Pot sa spun ca rezervorul e ca si in prima zi de utilizare.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - dragos.stoian - 28-07-2022

Am spălat cu detergentul recomandat de frigidere și cu niște perii de damigene și sticle, a dispărut mirosul de mucegai dar acum nu mai scap de mirosul de detergent :) L-am lăsat pe balcon.

E clar că plasticul prinde miros.. o sa incerc si ceva de argint înăuntru, doar că nu știu ce, soția nu vrea sa îmi dea din bijuteriile ei, treb sa cumpăr eu ceva.

P.S. Întrebare pt colegii care au scris ca la ei nu se simte deloc miros nici după ceva timp, folosiți cumva filtrul lelit (sau altul) cu rășini în rezervor? Asta ar explica cumva și ar fi o soluție și pt mine, dar mai scumpa, treb schimbat cam lunar.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - crursu - 28-07-2022

Eu folosesc doar filtru Lelit, pină acum fara probleme la Lelit Grace(aproximativ de 3 ani)

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - mark - 28-07-2022

Folosesc filtru lelit si asa cum am mentionat,acea moneda de argint,fara sa am probleme pana acum.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - IVG - 29-07-2022

Am avut PL81T timp de un an.Ca sa nu prinda miros si sa fie totul ok spalam cu apa, detergent si perie rezervorul cam la 1-2 saptamani si n-am avut niciodata probleme.La fel fac si acum pentru Mara Smile
Mentionez ca am folosit doar apa Bucovina fara acel filtru de rasina.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - laurstef - 29-07-2022

@dragos.stoian
Sincer....nu mai știu cât costă rezervorul....câteva zeci de euro (30, 50), habar nu mai am.
Însă cum eu fac espresso doar 3 zile pe săptămână (exceptând concediile când fac zilnic :) ) la mine este necesar să las rezervorul gol, scos și pus la aerisit în restul zilelor.
Ideea este că o dată ce a prins miros/ bacterii/ mâzgă din aceea, nu prea cred că se mai poate scăpa de ele. Și asta pt că oricât de mult am spăla în interior tot rămâne câte ceva în interiorul țevii aceleia din lateral în care se află un flotor, care are un mic magnețel în capăt, și care folosit pentru a indica senzorului în interiorul espressorului ce nivel de apă mai are.
Eu am reușit o dată să scot țeava aceea folosind apă clocotită (într-o încercare disperată de a scăpa acele bacterii+miros) si astfel am reușit să mai dilatez puțin pereții superiori ai rezervorului și astfel să pot scoate (cu ceva forță totuși) țeava și să o spăl/ curăț pe interior. Am curățat, evident, și acel flotor cu magnețel care are nișe mici piciorușe în capăt, sub care se adună „nește chestii, nește treburi”.
Deci e tricky treaba.

Eu am fost plecat și am uitat, la un moment dat, vreo lună apa neschimbată în rezervorul respectiv. Evident că în acea perioadă nu am folosit espressorul deloc. Dar a apucat să prindă miros :(
Așa că mare grijă.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - mida - 29-07-2022

Folosesc apa Bucovina la 2l sau aquatique si filtru rasina 35l schimbat cam la 40l. Initial aduna putina mazga in partea superioara, dar dupa ce am folosit un lingou de Ag nu a mai aparut. Prin lingou inteleg asa ceva https://www.aurominvestment.ro/Lingouri-de-argint/. Cred ca am cumparat cea mai ieftina piesa. Rezervorul il spal doar la schimbarea filtrului, cca 6 luni, cu o laveta infasurata pe o perie. Nu am scos tija senzorului. Metoda de scos este prezentata aici https://www.youtube.com/watch?v=RyLKeMFThKw. Espresorul are 6 ani.

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - laurstef - 29-07-2022

@mida
Ce tareee!!!!
Mulțumesc mult pentru link. Nu știam că se poate scoate așa ușor.
Abia aștept să-l recurăț astfel. Tongue

P.S. NU (mai) eset disponibil niciun lingou de Ag pe respectiul site, cu excepția celor care încep de la 4.950 de lei în sus. :(

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - dragos.stoian - 29-07-2022

(29-07-2022, 11:04)mida Wrote: Folosesc apa Bucovina la 2l sau aquatique si filtru rasina 35l schimbat cam la 40l. Initial aduna putina mazga in partea superioara, dar dupa ce am folosit un lingou de Ag nu a mai aparut. Prin lingou inteleg asa ceva https://www.aurominvestment.ro/Lingouri-de-argint/. Cred ca am cumparat cea mai ieftina piesa. Rezervorul il spal doar la schimbarea filtrului, cca 6 luni, cu o laveta infasurata pe o perie. Nu am scos tija senzorului. Metoda de scos este prezentata aici https://www.youtube.com/watch?v=RyLKeMFThKw. Espresorul are 6 ani.

@mida, folosești filtrul de 35l 6 luni?? Cate cafele faci pe sapt? E filtrul Lelit cu rasini? Sau altul
Întreb pt ca eu am folosit doar o data, cel gratis primit la cumpărare și după fix o luna (2-3 cafele pe zi) mi s-a infundat

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - mida - 29-07-2022

Dupa consumul de cafea cred ca fac 100 cafele/luna. Filtrul este de la Lelit. Tin evidenta apei consumate, la 40l schimb filtrul.

Lelit Pl91T Victoria - alex_b - 05-08-2022

Si mi-a venit aparatul , acuma l-am desigilat urmeaza sa postez impresii, prima data cand am asa o scula de bascula , nu-mi vine sa cred ca am prins-o la 2500 ron chiar si fara garantie
.
Urmeaza poza numa sa ma prind cum se uploadeaza

RE: Lelit Pl91T Victoria - alex_b - 05-08-2022

[Image: WHejPoi.jpg][Image: uhlNOrm.jpg][Image: BdceluQ.jpg][Image: DyCyIKg.jpg][Image: 7SQTyYV.jpg][Image: X0ZYx9T.jpg][Image: IxNpJGS.jpg][Image: fzk385x.jpg][Image: 8j5sJcO.jpg][Image: 9QFNsiT.jpg]

Prima impresie, cafelele ies mai prost ca si cu flairu meu classic :) 
Evident incep sa experimentez cu parametrii. Oricum nu ma asteptam la asa un tanc , again cred ca a fost un best buy la 2500 ron fiind nou

RE: Lelit Pl91T Victoria - Entertainer - 05-08-2022

Haha. Sa îl folosești cu placere. M-am hotărât eu să caut pl92t și de aceea i-am spus nu la 2400lei, am zis sa se bucure altcineva de el și uite ca s-a și întâmplat. 

Ia sa vedem și un shot.

RE: Lelit Pl91T Victoria - Darsidius - 05-08-2022

Felicitari, arata bine, ai facut alegerea cea mai buna in banii aia.

Cafeaua nu o sa iasa mai buna decat pe flair,  e normal.

Am zis, cu un flar 58 iti sparg linea mini sau ce aparat vrei tu de mii de euro.

RE: Lelit Pl91T Victoria - alex_b - 06-08-2022

(05-08-2022, 23:56)Darsidius Wrote: Felicitari, arata bine, ai facut alegerea cea mai buna in banii aia.

Cafeaua nu o sa iasa mai buna decat pe flair,  e normal.

Am zis, cu un flar 58 iti sparg linea mini sau ce aparat vrei tu de mii de euro.

Mersi! Da la mine primul espressor a fost un Flair si apoi am luat acest Lelit, cumva am mers invers. Incerc sa experimentez cu valori diferite de presiune, temperatura, consistenta cafea. Pentru mine principala problema la flair era munca depusa dimineata ,cand de cele mai multe ori sunt pe fuga.

RE: Lelit Pl91T Victoria - Darsidius - 06-08-2022

Atentie sporita la prepararea pucului. Fa WDT cu scula cu ace subtiri (dop de vin cu ace de acupunctura, sau defundat diuze imprimanta) sa nu aiba grosime mai mare de 0.4mm, preferabil 0.3mm. Alea de 0.25 se indoaie.

3-5 ace sunt suficiente, prea multe strica. Cafeaua sa fie nivelata vizual dupa ce faci wdt, inainte sa tampezi.

De preferat la inceput sa scazi presiunea de extractie la un 6-7 bar, pana inveti puck prep.

Si nu te juca cu doze minuscule, ca face channeling mai rapid, gen nu te juca cu 15-16 grame ca nu are sens acu, e nevoie de centura neagra la 15 grame pe 57/58mm.

RE: Lelit Pl91T Victoria - alex_b - 06-08-2022

(06-08-2022, 00:12)Darsidius Wrote: Atentie sporita la prepararea pucului. Fa WDT cu scula cu ace subtiri (dop de vin cu ace de acupunctura, sau defundat diuze imprimanta) sa nu aiba grosime mai mare de 0.4mm, preferabil 0.3mm. Alea de 0.25 se indoaie.

3-5 ace sunt suficiente, prea multe strica. Cafeaua sa fie nivelata vizual dupa ce faci wdt, inainte sa tampezi.

De preferat la inceput sa scazi presiunea de extractie la un 6-7 bar, pana inveti puck prep.

Si nu te juca cu doze minuscule, ca face channeling mai rapid, gen nu te juca cu 15-16 grame ca nu are sens acu, e nevoie de centura neagra la 15 grame pe 57/58mm.
Astept sa imi vina maine sper portafiltru bottomless de la Lelit, si nivelatorul acela tot Lelit, tu doar Flair 58 ai?

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - alex_b - 06-08-2022

[Image: ncKWYXM.jpg]

Am incercat doar cu nivelator , fara tamper, dar a iesit un dezastru, cred ca jumate din blat s-a improscat in timpul extractiei. In schimb daca dupa folosirea nivelatorului folosesc si tamper incepe sa semene a espresso

RE: Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria - adiszep - 06-08-2022

Orice faci, La final OBLIGATORIU tampezi.