Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Extractia... pentru incepatori - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Extractia... pentru incepatori - cristianalban - 17-11-2020

tocmai asta e,ca nu mai inteleg nimica.aparatul e nou nout.la fel de malos iese pucul si daca sta presiunea la 8-9bari  si daca urca doar pina la 3 bari .

Extractia... pentru incepatori - vlaicu - 17-11-2020

La backflush arunca multa apa? Pune o poza și aici. Și mie îmi rămâne apa pe puc, uneori

RE: Extractia... pentru incepatori - Cosminchir - 17-11-2020

Pucul este mâlos din cauza chanelling, apa nu trece cum trebuie prin el și astfel rămâne la suprafața.
Trebuie umblat la tehnica de pregătire a pucului, e ceva ce nu faci bine.

RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 17-11-2020

Nu mai analiza atat de mult pucul caci nu acolo e cheia rezolvarii plus ca nu exista o tehnica de citire in puc... Concentreaza-te pe curgere.  Blu din cate stiu prajesc foarte light si cred ca ti-ai ales o cafea foarte greu de extras pentru un incepator. Fiind din CLuj trebuia sa incepi direct cu Eclectic de la Yume. Sau de la alti prajitori buni din tara...
Daca tu spui ca "extractia e de 2:1 in 25 de secunde,presiune 9 bari,fara crema." si ai pus 18g de cafea, inseamna ca ar trebui sa schimbi cafeaua. Oricum, PL41TEM vine reglat pe la 11 bar parca, deci tu acum esti pe o macinatura cam grunjoasa. Incearca sa cantaresti 18g iarasi, dai rasnita spre mai fin dar nu cu foarte mult, pui boabele in rasnita goala, macinin tot si ar trebui sa obtii cele 36-40g de lichid (pui cantarul sub ceasca) in aprox. 30 sec. Daca nici acum nu ai crema (desi ar fi trebuit sa ai si initial daca ai pus 18g), atunci ai cumparat o cafea prajita gresit. Aparatura e foarte buna si pregatita sa scoata ce trebuie, mai ai nevoie si de cafea.

(17-11-2020, 19:24)Lyvyoo Wrote: Nu mai analiza atat de mult pucul caci nu acolo e cheia rezolvarii plus ca nu exista o tehnica de citire in puc... Concentreaza-te pe curgere.  Blu din cate stiu prajesc foarte light si cred ca ti-ai ales o cafea foarte greu de extras pentru un incepator. Fiind din CLuj trebuia sa incepi direct cu Eclectic de la Yume. Sau de la alti prajitori buni din tara...
Daca tu spui ca "extractia e de 2:1 in 25 de secunde,presiune 9 bari,fara crema." si ai pus 18g de cafea, inseamna ca ar trebui sa schimbi cafeaua. Oricum, PL41TEM vine reglat pe la 11 bar parca, deci tu acum esti pe o macinatura cam grunjoasa. Incearca sa cantaresti 18g iarasi, dai rasnita spre mai fin dar nu cu foarte mult, pui boabele in rasnita goala, macinin tot si ar trebui sa obtii cele 36-40g de lichid (pui cantarul sub ceasca) in aprox. 30 sec. Daca nici acum nu ai crema (desi ar fi trebuit sa ai si initial daca ai pus 18g), atunci ai cumparat o cafea prajita gresit. Aparatura e foarte buna si pregatita sa scoata ce trebuie, mai ai nevoie si de cafea.
Sa stii ca eu am pățit cu o Guatemala de la Yume, Eclectic exact ce spune colegul. Indiferent ca rasneam mai fin sau mai grosier, aveam puc mâlos cu diferența ca ori aveam un timp de 35 s la 2:1 ori 23 la 2:1.
După un schimb de PM cu Razvan mi-am dat seama ca de fapt aveam mult chanelling care pe o cafea de la Sarkis de exemplu nu imi făcea aceleași probleme.
După ce am fost mai atent la WDT am reușit sa extrag bine și mostra din Etiopia gama lor principala.

RE: Extractia... pentru incepatori - cristianalban - 17-11-2020

(17-11-2020, 19:24)Lyvyoo Wrote: Nu mai analiza atat de mult pucul caci nu acolo e cheia rezolvarii plus ca nu exista o tehnica de citire in puc... Concentreaza-te pe curgere.  Blu din cate stiu prajesc foarte light si cred ca ti-ai ales o cafea foarte greu de extras pentru un incepator. Fiind din CLuj trebuia sa incepi direct cu Eclectic de la Yume. Sau de la alti prajitori buni din tara...
nu ma indoiesc de calitatea aparaturii.
multumesc pentru sfat,o sa schimb cafeaua.
maine ma duc pana la cluj si iau de la yume.
sau comand on-line.
revin!

RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 17-11-2020

(17-11-2020, 18:48)Cosminchir Wrote: Pucul este mâlos din cauza chanelling, apa nu trece cum trebuie prin el și astfel rămâne la suprafața.
Channeling înseamnă că apa a găsit trasee mai rapide prin puc și nu văd de ce ar vrea să băltească după.

Mai degrabă e o situație cauzată de sită, doza și cafea. Sita pentru că, din varii motive, nu se poate tampa pucul corect, doza prea mică măcinată prea grosier și o cafea care nu "ține" apa.

Aș atrage, încă o dată, atenția și asupra incompatibilității unor cafele cu setupuri clasice, în speță aparate cu pompă fără posibilități de control pe debit. Și nu e vorba exclusiv despre cafea prăjită ultra light.

(17-11-2020, 21:55)dev Wrote:
(17-11-2020, 18:48)Cosminchir Wrote: Pucul este mâlos din cauza chanelling, apa nu trece cum trebuie prin el și astfel rămâne la suprafața.
Channeling înseamnă că apa a găsit trasee mai rapide prin puc și nu văd de ce ar vrea să băltească după.

Mai degrabă e o situație cauzată de sită, doza și cafea. Sita pentru că, din varii motive, nu se poate tampa pucul corect, doza prea mică măcinată prea grosier și o cafea care nu "ține" apa.

Aș atrage, încă o dată, atenția și asupra incompatibilității unor cafele cu setupuri clasice, în speță aparate cu pompă fără posibilități de control pe debit. Și nu e vorba exclusiv despre cafea prăjită ultra light.
Posibil, adica indiscutabil ca încă sunt pe curba de învățare si îmi explic chestii cum pot.
Așa ca nu știu daca e de la faptul ca de când am facut rost de un inel de dozare și fac mai riguros WDT fiindcă fără făceam mizerie și probabil din cauza asta nu ieșea ce trebuie, cert este ca ceva s-a schimbat in bine și reușesc sa extrag cum trebuie o cafea pe care mai aveam puțin si o aruncam.
Sita am IMS și pun in funcție de cafea ori 17 gr ori 18.

RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 17-11-2020

Oricum si WDT-ul ar trebui sa devina o obisnuinta cand se rasneste single dose (adica pui in rasnita goala cantitatea de boabe dorita si macini tot). Consider WDT-ul mai important decat nivelarea cu chestiile alea gen OCD.

RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 18-11-2020

Intru si eu in discutie, deocamdata doar la nivel de teorie pana imi primesc instrumentarul de laborator. Din ce am vazut pana acum, am inteles ca e bine sa nu ai o abatere foarte mare, cantitativa, intre capacitatea in grame a sitei si cantitatea de cafea introdusa. Am retinut (nu mai stiu de unde), o toleranta de 0.5 g.

Mie unul mi se pare putin exagerat, mai ales pentru ca am vazut si discutii (filme) despre tampare, unde forta de tampare avea o influenta destul de mica asupra caracteristicilor organoleptice ale cafelei. De la vreo 3-4 kgf pana la 25 sau peste, au iesit 4 cafele bune, singura diferenta fiind cea de cantitate obtinuta (cea mai mica la cea mai mare forta de tampare, evident, pucul fiind mult mai compact).

Si atunci, revenind la situatia de fata, intreb: odata ce pui cantitatea corecta in sita, tampezi corect (drept, dupa WDT, etc.), sita si aparatul functioneaza in parametri, exista cafea pe care sa nu poti sa o extragi? Mie, fara experienta, mi se pare greu de crezut ca odata nimerita macinatura aia, pastrand cantitatea si avand o plaja de secunde bune pentru extractie, sa nu reusesti sa extragi ratia pe care o tintesti.

Lasand in pace pucul, mai ud, mai uscat, etc., poti sa dai de o cafea pe care pur si simplu nu poti sa o extragi? Daca da, inseamna ca aia e ce? Rebut la prajire, calitate proasta a materiei prime de la bun inceput, sau ce anume ar mai putea fi? Daca exista asa ceva, ar cam trebui trecute pe o lista neagra (odata ce excludem neindemanarea incepatorului), pentru ca lasand la o parte banii cheltuiti mai avem si nervii si incertitudinea pe care o seamana in capul unuia care oricum are destui parametri de jonglat pentru ca sa o nimereasca.

RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 18-11-2020

0.5g in plus sau minus, ar trebui sa afecteze extractia cu macar 4-5 secunde, daca se prepara un puc aproximativ indentic de la o extractie la alta. 

Un incepator, cu un setup traditional, ar trebui sa se orienteze spre un anumit tip de cafea, prajita intr-un anumit fel. Exista suficient de multe prajitorii capabile sa livreze cafea usor de extras. 

Probleme apar atunci cand se incearca fortarea unor cafele mai dificil de extras, in speta spalate dense cultivate la altitudine mare, pe un setup fara posibilitati de control. Daca rasnita e capabila sa macine foarte fin, se pot realiza extractii foarte lungi, cu debit de extractie foarte mic, undeva sub 1g/s, dar e discutabil daca e un rezultat accepatbil.

RE: Extractia... pentru incepatori - cristianalban - 18-11-2020

(17-11-2020, 22:36)Lyvyoo Wrote: Oricum si WDT-ul ar trebui sa devina o obisnuinta cand se rasneste single dose (adica pui in rasnita goala cantitatea de boabe dorita si macini tot). Consider WDT-ul mai important decat nivelarea cu chestiile alea gen OCD.

mi-am improvizat ceva pentru wdt si rezultatul este mult  mai bun

1 g/s asta e destul de relativ, daca nu fixezi timpul de extractie. Ori daca mergi pe un range de 25-30 de secunde, sau cum mai vazusem parca si mai jos de 25 si mai sus de 30, sa zicem 24 - 32, deja cantitatea finala poate sa difere foarte mult.

Eu priveam problema strict hidraulic. Trebuie sa existe, pentru orice cafea (ba si pentru orez daca e sa teoretizam), o combinatie de cantitate / grad de tampare / grad de rasnire sa ofere o cantitate fixa de lichid intr-un interval fix de timp. Daca-ti propui, sa zicem, 40 de grame out din 18 g in, in 27 de secunde, trebuie sa poti sa obtii asta. Ok, poate la orez, daca se "umfla" mai tare cantitatea va fi alta, tamparea alta, etc., dar cumva trebuie sa poti sa obtii debitul ala de 40/27.

Dupa aia, poti sa iei cafeaua la gustat si sa vezi, daca e prea acida, cum faci sa o lasi putin mai mult, sa o macini putin mai fin sau, in ultima instanta, sa cresti putin temperatura apei. Si invers daca e prea amara. Si daca la "marginile" intervalului de timp, cu mici variatii de cantitate si temperatura are tot gust de vase spalate, o arunci, pentru ca fie e aiurea fie nu-ti place tie nici cum.

Dar partea de inginerie hidraulica eu sper sa o poti scoate din aproape orice cafea prajita corect.

RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 18-11-2020

"Bunul simt" hidraulic nu prea se aplica atunci cand lucrezi cu date variabile, in speta fiindca e foarte greu sa ai acelasi puc de fiecare data. De asta trebuie sa accepti o marja de lucru, gen 5s, de la o extractie la alta. Variatii apar cu atat mai mult, daca nu ai posibilitatea sa umezesti pucul cat mai uniform, inainte sa vii cu acei 8-9-10 bar peste el. 

Orice cafea trecuta un anumit timp prin first crack e prajita. Nu exista "corectitudine". Exista in schimb preferinte pesonale, diverse scoli de gandire, puterea obisnuintei, marketing etc.

Nice. Ajungem din nou in zona aia faina, in care orice raspuns avizat incepe cu "well, it depends" :). Merci.

hmm... la o incarcatura de 16 grame cafea imi ramane  pucul lipit de dus.
iaca o alta provocare.......
macar dupa un WDT intens incepe sa iasa in cana ceva apropiat de ce ar trebui sa fie.
mai ramane sa vina cafeaua de la yume care mi-a recomandat-o liviu.

RE: Extractia... pentru incepatori - TVTVTV - 18-11-2020

Ignoră faptul că se lipește pucul. Învață-te să pulsezi un pic pompa înainte să scoți PF-ul din grup și ai rezolvat problema.

RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 18-11-2020

Si mergi pe 18g nu pe 16

(18-11-2020, 13:45)Lyvyoo Wrote: Si mergi pe 18g nu pe 16
am mers pe 18 dar pucul atingea dusul
poate acuma ca am reglat macinatura (mai fina)poate o sa intre.
incerc.

Daca are sita standard dubla, de Lelit, poate nu incap 18g, nu stiu. Ei recomanda 8.5 single, 14 double. Sigur e loc de 18g si sa nu atinga dusul?

Majoritatea sitelor duble standard ale espressoarelor sunt etichetate 14g dar nu trebuie sa te uiti la producator, verifici tu cu mana ta. Eu am prieteni cu PL41TEM / PL81 si am facut lejer cu 18g. DAca vrei 19.5 max. inlocuitesti cu sita Ascaso Precision

este sita dubla normala de la lelit
dar repet, WDT-ul face minuni.n-as fi crezut.
nu mai am pucul namolos.
multumesc TVTVTV de pont,nu mai ramane lipit de dus!
multumesc tuturor pentru sfaturi ,sunt bucuros ca fac parte dintr-o comunitate atat de faina!

Extractia... pentru incepatori - lucimunteanu - 18-11-2020

Eu pe tem am folosit 16g in sita ascaso, mai mult în sita si făcea channeling sau stropea aiurea.
Mai depinde și de cafele, dar eu cu asta am mers și a fost ok.

(18-11-2020, 16:06)lucimunteanu Wrote: Eu pe tem am folosit 16g in sita ascaso, mai mult în sita si făcea channeling sau stropea aiurea.
Mai depinde și de cafele, dar eu cu asta am mers și a fost ok.
scuza-ma dar nu prea am inteles ce vrei sa zici decat ca la 16 gr aveai channeling

RE: Extractia... pentru incepatori - Cosminchir - 18-11-2020

Cred ca vrea sa îți spună ca daca punea mai mult de 16 gr in sita Ascaso ii făcea chanelling.
Eu îți recomand sa încerci și ce te sfătuia Liviu, adică sa pui maxim in sita, 18 gr. Vezi ce rezultat ai și așa și apoi mai modifici. Oricâte sfaturi ai primii la început tot pe încercare și eroare se funcționează.
Spor :)

Extractia... pentru incepatori - lucimunteanu - 18-11-2020

Unele cafele sunt mai dense, altele mai pufoase și ocupa mai mult loc

(18-11-2020, 17:08)lucimunteanu Wrote: Unele cafele sunt mai dense, altele mai pufoase și ocupa mai mult loc
Așa este, eu variez in funcție de cât volum ocupa in portafiltru intre 17-18 gr. Din cate imi amintesc parca a spus ca are o cafea light, care in general e mai densa, cred ca merge fără probleme sa se ducă spre maxim.

mi-as lua si eu o sita ascaso dar am luat un nivelator motta de 37,5 mm si din cate am citit nu merge pe acele site

Eu sa știi ca am sita și de la IMS și de la Ascaso, pe cea de la Ascaso o folosesc doar când am musafiri si împart Shot-ul in doua cești, in rest folosesc IMS de 18.
Nivelatorul meu nu știu de cât este, am cerut la barshaker pt lelit 41tem și mi-au trimis ce știau ei ca se potrivește. Merge pe ambele site.

Sita dubla originala e ok oricum, nu trebuie sa ne indreptam gandurile imediat dupa achizitionarea aparaturii spre a schimba in continuu accesoriu dupa accesoriu ci trebuie sa gasim cafeaua potrivita pentru gustul fiecaruia, sa respectam regulile de preparare, sa ducem doza spre maximul suportat de sita dubla, sa nu ne aruncam la espresso cu sita mica pt ca e putin mai greu, apoi vor veni si rezultatele.