![]() |
|
Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea) +--- Thread: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor (/Thread-Ce-tipuri-de-cafele-va-plac-in-mod-deosebit-si-de-la-ce-prajitor) |
RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - cradun - 16-06-2017 De pe site-ul cu BOB: "Cântăresc fiecare doză de cafea iar apoi măsoară VOLUMUL cafelei din ceașcă, pentru a asigura o calitate constantă a gustului". In mod sigur cel care a scris textul pentru site nu e membru al forumului si nici nu prea a citit despre espresso... RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - renatoa - 16-06-2017 Sincer... nu inteleg ce te supara, nu asta se face si pe aici ? Nu citim toata ziua "32 ml in ceasca din 16g cafea"... Nu este gramul unitatea de masura a greutatii, prin cantarire?... iar ml nu este o unitate de masura pentru volum... :s
RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - cradun - 17-06-2017 :) pai nu, majoritatea sfaturilor de pe forum au fost in directia masurarii rezultatului in grame, nu in ml, deci sa se masoare greutatea, nu volumul. Si Scott Rao (nu ca doar pe el l-am citit :) are in Espresso Extraction niste randuri despre asta. Nu zic ca pica cerul daca scrie asa, pur si simplu eu, daca mi-as deschide un coffee center, as fi atent la detalii de genul asta. "For example if a barista pulls two 30-g shots, one using beans roasted yesterday and one from beans roasted 15 days ago, the older beans will yield a shot slightly larger than 30 mL, while the fresher beans’ shot volume will be almost 60 mL." "Because fresher roasts release more CO2 during extraction, the shots they produce have larger crema, and more volume relative to their weight." RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - renatoa - 17-06-2017 Crede-ma ca nu m-am intalnit pana acum cu o formulare unde sa vorbeasca de grame de lichid extras... nu zic ca nu or fi, dar sigur nu sunt majoritatea. Si pana la urma 1g nu este egal cu 1 ml, cu o aproximare rezonabila ? Nu cred ca solubilele care fac apa sa devina cafea ii modifica densitatea in mod perceptibil... :s Nu imi imaginam ca s-ar lua in considerare crema la calculul volumului, cand toata lumea zice sa o amesteci... :s RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - RaduCarutasu - 17-06-2017 (17-06-2017, 09:18)renatoa Wrote: .... Sunt convins ca stii despre ce e vorba aici. Cate grame de lapte punem noi in latiera si ce volum are acesta inainte de frotare si cum se dubleaza volumul la final fara a dubla si greutatea ? Mai jos doua poze. Aceeasi cantitate de lapte, intr-un pahar prelucrat iar in celalat brut. Oricat as amesteca laptele frotat nu il voi putea readuce in acelasi volum initial (exclu situatia in care il las sa isi revina singur deoarece m-as plictisi asteptand) ![]() ![]() Cam asa se intampla si la o extractie. Reactia CO2 din boabele prajite, in timpul extractiei formeaza crema, mai abundenta sau mai putina. Cand extragem un shot, mai ales unul din cafea foarte proaspat prajita (3-4 zile), mai mult de jumatate din volum poate fi crema (functie de soi, grad de prajire, temperatura, corectitudine preparare puc samd). Vizual ni se va parea ca in ceasca a curs destul de mult. In realitate, pe cantar, vedem ca avem un sot foarte usor deci, cu foarte putin lichid si mult...aer. In acest caz ne pacalim usor. Ni se pare ca in 25 de sec am obtinut volumul dorit dar gustul este departe de ce ne doream si asta deoarece avem in ceasca o posibila supraextractie. A curs prea putin lichid iar gustul este prea concentrat. La,fel, putem avea un volum mai mare in ceasaca si, aparent o supraextractie, dar gustul sa fie foarte bun. Lasand crema sa se "topeasca" vedem ca, de fapt, volumul de lichid a fost unul corect. Nu reluam discutiile legate de ratele de extractie (brew ratio) care caracterizeaza shotul in functie de raportul dintre cantitatea de cafea folosita la preparare si cea de lichid extrasa din aceasta, despre care este o multime de literatura pe forum si pe net. Cantarul insa nu minte si nu ne pacaleste. Masuram greutatea lichidului. Că, uneori, la boabe care dau in extractie un lichid mai putin corpolent, cefele prajite light, degazate suficient de mult timp....greutatea se apropie de volumul dorit, iar crema este doar un strat fin, subtire, este la fel de adevarat. Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan_geor - 17-06-2017 @baloozzy - mi a spus Alex ca in 3-4 sapt maxim ii da drumul. prajitorul este in functiune deja. @cradun - intradevar nu e membru pe forum, dar ceva ceva stie el despre cafea :) RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - tecsi78 - 17-06-2017 (16-06-2017, 23:51)renatoa Wrote: Sincer... nu inteleg ce te supara, nu asta se face si pe aici ? Doar pentru exactitate si convins ca stii, gramul este o unitate de masura pentru masa, greutatea se masoara in newton si se obtine inmultind masa cu vectorul atractiei gravitationale, aprox. 9,81. RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - radudani - 17-06-2017 (16-06-2017, 23:51)renatoa Wrote: Sincer... nu inteleg ce te supara, nu asta se face si pe aici ? (17-06-2017, 09:18)renatoa Wrote: Crede-ma ca nu m-am intalnit pana acum cu o formulare unde sa vorbeasca de grame de lichid extras... nu zic ca nu or fi, dar sigur nu sunt majoritatea. nu esti nou venit in forum, ai numeric, probabil printre cele mai multe postari (peste 3000!); de unde, normal ar fi sa 'transpara' si oarece responsabilitate, fiindca ne manifestam intr-un mediu public! asa ca, postarile mai sus citate nu dovedesc neintelegere ci un fel de semnalizare agresiva gen 'gica contra' prin care nu-ti pasa cat rau faci unor adevarati incepatori intr-ale espresso-ului, care ar incerca sa-ti urmeze zicerile! nu stiu daca ai preparat vreodata vreun espresso pe o masina adecvata sau... prin metode alternative si chiar nu-mi pasa: sunt un 'fost' espressoman si tu esti un 'autosuspendat' [Image: smile.gif] in plus, mesajele tale nu apar afisate la mine, dar azi, dupa nu stiu ce probleme de acces IP cu eroare pe serverul forumului am intrat fara login si le-am vazut pe toate... am intervenit deci, cu gandul la cei care incearca sa mai afle cate ceva din cele scrise aici: lucrul in grame si in brew ratio, al carui adept sunt cam de cand e si forumul, nu inseamna uniformizare: toti ne imbracam in salopete si vorbim in scanduri, ci inseamna comunicare, intelegere - cand cineva spune ca din 16g cafea a obtinut 50ml in ceasca, nu-mi spune aproape nimic, in timp ce 16g cafea cu 32 g in ceasca spune aproape totul; ar mai trebui stiuta si taria, TDS-ul, si am avea cam tot ce ne intereseaza pentru a caracteriza extractia; pentru a o intelege, sau chiar, pentru a reproduce, din aceeasi cafea, cu aceeasi masina etc.; cat priveste masa si greutatea, e un subiect de wikipedie... toata lumea obisnuita - adica o majoritate covarsitoare - se refera la masa, dar ii zice greutate! asta-i ca si cu aleile prin parc, pazite de militieni sa nu cumva sa fie calcata iarba... si mai e o chestie: greutatea, in fizica o exprimam mai usor in Kgf decat in N; iar in Kfg e cam aceeasi, aici pe Pamant, ca si masa in Kg; RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - eugenm - 17-06-2017 (17-06-2017, 10:28)RaduCarutasu Wrote: ... Poti sa repeti experimentul si sa cantaresti inainte si dupa frotare? Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - rdumitrescu - 17-06-2017 (17-06-2017, 14:59)eugenm Wrote:(17-06-2017, 10:28)RaduCarutasu Wrote: ... Cel mult ar vedea câtă apă a scăpat espressorul în abur. RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - radudani - 17-06-2017 Quote:Poti sa repeti experimentul si sa cantaresti inainte si dupa frotare? si cantaresti ce, masa sau greutate? e bine indicat g in loc de gf pe afisajul cantarului? si asta, pe pamant, sau pe luna? :) RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - eugenm - 17-06-2017 Apa si aburul nu sunt doua lucruri diferite. Cand aburul (adica apa in stare de vapori la saturatie sau poate putina suprasaturatie) intalneste laptele, acesta condenseaza, adica isi schimba starea de agregare din gaz in lichid si atunci masa de apa se adauga la masa de lapte. Imi aduc aminte de o dezbatere foarte apriga intre Niels Bohr and Albert Einstein legata de un experiment gedanken construit de Einstein in incercarea acestuia de a demola principiul incertitudinii formulat de Heisenberg ... Bohr i-a demontat teoria lui Albert folosind armele sale, respectiv principiul relativitatii ... Photon Box RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - PaulUngureanu - 20-06-2017 Salutare , se pare ca ati aflat de proiectul nostru inainte de lansare , in website fiind normal sa se strecoare cateva greseli de exprimare din partea domnului copywriter . Intradevar masuram greutatea si nu volumul . Aveti atasat si un link unde puteti citii mai multe . https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/espresso-recipes-measuring-yield Referitor la prajitorie si coffee shop inca nu avem data exacta a deschiderii , dar va promit ca veti fi anuntati primii :) Paul C. Ungureanu RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Alin T. - 20-06-2017 O, multumim frumos, asteptam cu interes RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Lyvyoo - 20-06-2017 Multumim pt update Paulica! Imi statea pe limba tot ce mai aflasem pe la Festival :) Asteptam pachetul complet de SPA, cu degustari, vizite, cupping-uri pe diverse tipuri de prajiri, masaj etc. :) Da-mi de veste cand pui carbunii pe foc! RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - PaulUngureanu - 20-06-2017 Ca de obicei te vom chema inainte sa botezi locatia [Image: smile.gif] Legat de pachetul Spa , sunt programate degustari , seminarii gratuite , etc ... dupa ce deschidem si ne linistim putin . Paul , Alex , Bob Mandog . RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - maki - 21-06-2017 offf... si cand ma gandesc ca in Chisinau nu avem nimic din astea, offf)) Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - vladdooo - 21-06-2017 Iata o idee de business pt Chisinau [emoji3] Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - vladdooo - 22-06-2017 http://sprudge.com/10-wonderful-moments-from-world-of-coffee-budapest-122621.html RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - eugenm - 24-06-2017 O noua cafenea in town ... Taste Station: ![]() ![]() Actorul principal ... Ethiopia de la Sapid: ![]() Lyvyoo ... am postat gresit aici :( ... cand o sa ai putin timp poate muti.
RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - kcosmin1985 - 30-06-2017 A incercat cineva el salvador villa galicia de la claro ? Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - bogdan_geor - 30-06-2017 (30-06-2017, 16:22)kcosmin1985 Wrote: A incercat cineva el salvador villa galicia de la claro ? da, eu. sunt 2 salvadoare la claro (sau erau, nu stiu daca mai sunt amandoua acum), una naturala si una honey. una dintre ele, nu mi aduc aminte care, avea chaff ul ars si oricum o extrageai, gustul avea o nota mai mult sau mai putin pronuntat de ars. din pacate uitasem sa precizez, cealalta cafea, care nu are chaff ul ars e f buna. RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Semaca007 - 30-06-2017 Villa Galicia e cea honey, îți recomand să o încerci, e ok atât ca espresso cât și în combinații cu lapte (cappuccino, latte, etc.) RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - kcosmin1985 - 30-06-2017 Eu o prepar la aeropress si pe site e cea honey Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Alin T. - 08-07-2017 Daca vreti o Brazilia deosebita, procesata natural, va recomand. E printre originile care imi plac cel mai putin, dar asta face exceptie. Luata ieri de la two minutes, numai buna ca data de prajire.
RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Damian The Man - 08-07-2017 Auzisem si eu de la o persoana de incredere de aici, ca la Two minutes is cafele cum imi plac mie. Prin iarna/primavara m-am luptat sa-l conving pe Ionut sa faca un sistem de cumparat online pt cine nu e in capitala, cand credeam ca il voi convinge se pare ca a renuntat. Ramasese ca-mi va trimite niste cafele totusi, macar o data, sa ma bucur si eu de ele, dar nu s-a mai intimplat, omu probabil e prins cu multa treaba
RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - mmariusc - 10-07-2017 Nici eu nu ma dau in vant dupa Brazilia, dar cea mai memorabila varianta tot la Two Minutes (Right Side Coffee) am baut-o, drept consecinta am plecat si acasa cu o punga. A fost acum vreo 2 luni daca nu ma insel, Brasil Sao Manuel parca, si notele erau oarecum similare (cirese si cacao), deosebita intr-adevar. Trebuie sa imi fac drum sa incerc si "Ochi de Apa" .
RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - maki - 10-07-2017 incearca Brazilia Yellow Bourbon de la Maison du Cafe, din Iasi. au si livrare, parca. superba Brazilie si aia. RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - Cafeist - 10-07-2017 (08-07-2017, 10:36)Alin T. Wrote: Superb pitcher-ul ! RE: Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)? - tapughenadie - 11-07-2017 O Brazilia care mi-a placut foarte mult si o recomand, este Brasilia Mogiana de la Claro varietate yellow bourboun, procesata natural. Dar Etiopia Benko tot de la Claro, pur si simplu, creeaza dependenta, cel putin in cazul meu :) |