![]() |
|
Pizza facuta acasa - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani) +--- Forum: Cafeneaua Off-topic (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafeneaua-Off-topic) +--- Thread: Pizza facuta acasa (/Thread-Pizza-facuta-acasa) |
RE: Pizza facuta acasa - renatoa - 13-02-2023 (13-02-2023, 22:19)Mihai L Wrote: Adica in tigaile de tabla neagra e mai OK sa faci sos de rosii…? [emoji23] Pai alea nu trec de 100 grade ! la contactul cu sosul adica... Doar e fierbere acolo... Pizza facuta acasa - Mihai L - 13-02-2023 Adica practic spui ca de fapt atacul coroziv este mult mai puternic la aceste tigai…? [emoji12] RE: Pizza facuta acasa - renatoa - 14-02-2023 Nu, de unde le scoti pe astea ? Una e sa iti sara un strop pe o tabla la 400 grade, e clar ca in locul ala vor fi ceva reactii chimice... si alta e sa fiarba inabusit la sub 100, pentru ca de fapt sosurile se fac in jur de 90 grade, altfel s-ar prinde de peretii vasului. (13-02-2023, 22:20)tacrita0 Wrote: Salutare, Daca e de la Lidl il poti returna oricand daca nu iti place cum merge, as zice ca e mai important sa testezi personal decat o parere a cuiva care nu il are... Dar i-as pune o hartie de copt sau folie de aluminiu pe placa, ca sa nu o murdaresc cu sos, si sa returnez ceva care va fi greu de revandut... Sau as face prima oara doar focacia fara ulei sau sosuri, ca sa il vad cum coace doar blatul. Pizza facuta acasa - Mihai L - 14-02-2023 Adica practic zici ca daca sare un strop de acid afecteaza mai mult decat daca ar fi jumatate de litru de acid intr-un vas de tabla??? RE: Pizza facuta acasa - renatoa - 14-02-2023 Reactivitate creste exponential cu temperatura. Scala aia in grade K se traduce in 25...100 Celsius. La 400 nu imi ajunge ecranul sa o mai desenez... Pizza facuta acasa - Mihai L - 14-02-2023 Adica ne gandim ca facem un mix intre tabla si sos…? Cred ca reactivitatea se refera la substante asemanatoare, totusi. RE: Pizza facuta acasa - renatoa - 14-02-2023 In graficul ala, cifra data drept "reactivitate", de pe axa Y, semnifica milligrame/ cm patrat/ ora/ de otel carbon mancate... de catre oxidare, adica rugina. Evident ca cifrele vor fi altele pentru acizii citric si malic din rosii, si pentru otel inox, dar faptul ramane: efectul este exponential cu temperatura, si probabil de cel putin 2^4 = 16 ori mai mare la 400 grade fata de 100 grade. Ce vad ca nu se sesizeaza din toata deraierea asta, este ca smecherii de la Spice lanseaza o petarda generica, cu referirea ca ei sunt mai breji ca "altri fornetti"... si toti sar sa se panicheze bagand un model concret, adica Ferrari, in aceasi oala, fara sa cerceteze intai din ce metal are facut capacul... Pana nu lamureste cineva ca e vorba de tabla emailata, cromata, sau aluminiu, chestii cu adevarat periculoase la 400 grade, gata cu aberatiile ! RE: Pizza facuta acasa - Dan_R - 16-02-2023 (26-01-2023, 20:44)tecsi78 Wrote: Nu scoate multa caldura, e foarte bine izolat, nu face nici galagie, nu are ventilatie. E doar rezistenta sus si biscotto jos, atat.Ce grosime are piatra (biscotto) pentru pizza napoletana? RE: Pizza facuta acasa - tecsi78 - 17-02-2023 (16-02-2023, 23:30)Dan_R Wrote:(26-01-2023, 20:44)tecsi78 Wrote: Nu scoate multa caldura, e foarte bine izolat, nu face nici galagie, nu are ventilatie. E doar rezistenta sus si biscotto jos, atat.Ce grosime are piatra (biscotto) pentru pizza napoletana? 2 cm. RE: Pizza facuta acasa - dragos.stoian - 19-02-2023 Azi am facut pizza cu otelul pe raftul de sus de tot, la cam 6-7cm de grill, a iesit super buna in aprox 5 min. Am luat si termometru industrial si otelul avea dupa 1h 285gr, grillul cam 290gr (cuptorul arataax 280). Recomand sa incercati pe raftul cel mai de sus daca aveti piatra sau otel ![]()
Pizza facuta acasa - Mihai L - 19-02-2023 Presupun ca ai facut-o cu totul pus din start. Cum a iesit blatul in zona centrala? RE: Pizza facuta acasa - Dan_R - 19-02-2023 (19-02-2023, 20:19)dragos.stoian Wrote: Azi am facut pizza cu otelul pe raftul de sus de tot, la cam 6-7cm de grill, a iesit super buna in aprox 5 min. Am luat si termometru industrial si otelul avea dupa 1h 285gr, grillul cam 290gr (cuptorul arataax 280). Recomand sa incercati pe raftul cel mai de sus daca aveti piatra sau otel Dragos ce placa de otel ai (este cumva placa din otel carbon?), ce grosime are, de unde ai luat placa si la ce pret? Multumesc de raspuns. Iar acum o intrebare pentru toti colegii care au cuptoare electrice : are cineva placa din otel carbon si a incercat metoda de coacere "griggio" pentru pizza (placa montata cat mai sus aproape de rezistenta, un deflector stanga-dreapta si timp de coacere 2min)? RE: Pizza facuta acasa - dragos.stoian - 19-02-2023 Mihai, nu am facut-o cu totul pus din start, ci 2 min doar aluat, scos si pus sos de rosii, inca 2 min in cuptor, scos si pus toppings, inca un min si ceva cu topping. Blatul a iesit f ok central, de ce intrebi? @Dan_R e otel carbon, 8mm (ideal era 3/4 toli cum au in afara, adica 0.95cm, nu am gasit), e "Balu" (ceva brand polonez) luat de pe Emag - e cam mult, gen 500 lei, dar am prins o oferta pe la 430 ( si pe amazon e cam 100 si ceva de dolari). Cica e f tare sa o folosesti pe ochiurile de gaz sa faci friptane/hamburgeri/clatite etc, abia așteptsa incerc. Inertia termica e fantastica, la vreo 3 ore dupa oprirea cuptorului peretii lui sunt aproape reci, placa tot frige. Si 100% food safe :) Nu am incercat metoda griggio, nici nu am auzit de ea, dar as vrea! Ce deflectoare? Ai vreun link? Am mai o pus o poza cu a doua pizza, am lasat-o ceva mai puțin
RE: Pizza facuta acasa - Dan_R - 19-02-2023 Dragos, metoda "grigio" este foarte asemanatoare cu ceea ce tot am discutat noi aici si tu ai aplicat-o la ultimile pizze, cu deosebirea ca mai trebuiesc adaugate pe stanga si dreapta placii, doua deflectoare, cu rol de a orienta caldura catre pizza, iar cuptorul dupa ce se incalzeste la maxim se trece pe grill (adica va functiona doar rezistenta superioara, si va rumeni pizza deasupra) iar timpul maxim de coacere va fi de 2min. Aici vezi clar despre ce vorbesc si este data si reteta de pizza napoletana : https://youtu.be/O9miE4eN0K0. Tu ai exact tipul de placa folosita in acest video, poate fi doar o diferenta de grosime (e posibil ca cea din film sa fie de 10mm- nu este specificat). Oricum nu este o diferenta foarte mare si la tine deja rezultatele se vad. RE: Pizza facuta acasa - dragos.stoian - 19-02-2023 Am inteles, f tare! Pot sa urc inca vreo 2 cm otelul (daca pun grătarul invers) si o sa caut sa mesteresc si acele 2 placi laterale cumva Pizza facuta acasa - Mihai L - 19-02-2023 Intrebam cum a iesit pentru ca la mine asta a fost problema cu cuptorul electric casnic. Cu toate puse din start nu a crescut blatul. Cuptoarele casnice nu au putere sa-l dezvolte la 250 grade. Cu sau fara placa sau piatra. RE: Pizza facuta acasa - dragos.stoian - 19-02-2023 Cu al meu la 280-290 gr C si fara topppinguri in primele 2 min creste fainuț Pizza facuta acasa - Mihai L - 19-02-2023 Eu ziceam cu toppinguri cu tot. La G3 se ridica in 60:90s aluatul, n-am apucat sa vad exact. De fiecare data cand m-am uitat crescuse deja. [emoji23] RE: Pizza facuta acasa - Dan_R - 19-02-2023 (19-02-2023, 22:09)dragos.stoian Wrote: Am inteles, f tare! Pot sa urc inca vreo 2 cm otelul (daca pun grătarul invers) si o sa caut sa mesteresc si acele 2 placi laterale cumvaCred ca ar trebui mers pas cu pas prin incercari. Nu stiu daca urcarea cu inca 2cm, nu va produce o arsura prea mare. Trebuie sa existe totusi o inaltime optima care sa nu inegreasca toata suprafata pizzei. Acele laterale au rolul de a crea o incinta inchisa in jurul placii, astfel incat temperatura sa ajunga la peste 300 grC. Un alt lucru foarte important este sa gasesti modalitatea de a functiona rezistenta in cele 2min in care se face coacerea. RE: Pizza facuta acasa - coffeemilk - 19-02-2023 (19-02-2023, 22:31)Mihai L Wrote: Intrebam cum a iesit pentru ca la mine asta a fost problema cu cuptorul electric casnic. Foarte bine punctat. Eu îl dau la 300 C° dar nu crește cum văd pe YouTube. E o îmbunătățire vizibilă cu o hidratare de 70% dar nu imi place că se lucrează greu cu aluatul. La hidratare de 58-60% se lucrează ușor cu el dar nu mai crește așa mult. RE: Pizza facuta acasa - Dan_R - 19-02-2023 (19-02-2023, 22:31)Mihai L Wrote: Intrebam cum a iesit pentru ca la mine asta a fost problema cu cuptorul electric casnic.Pe langa temperatura insuficienta (doar 250 grC) mai sunt doua motive pentru care nu se coace intotdeauna uniform la mijloc. Cele doua motive sunt : mozzarella si sosul de rosii. Din acest motiv eu incerc sa diminuez umiditatea exagerata a celor doua ingrediente prin : taierea fasii si punerea pe un platou inclinat cu 3-4 ore inainte de coacere (se va elimina destul de mult zer din mozzarela) iar sosul, il fierb impreuna cu ingrediente care sa-l aromatizeze mai mult, pana ce devine o pasta (va avea un gust mai bun si umiditate mult scazuta). RE: Pizza facuta acasa - dragos.stoian - 20-02-2023 Corect, ce mai poti face e sa storci sosul printr-o sita f fina si sa tii mozzarela in prosoape de hartie. Am gasit la lidl o mozzarela tip fresh dar cu f putin zer, f faina, brandul lor 'italian' Lovillo parca, un baton de 400g O sa incerc si eu cu 70%, ce am postat mai sus e 62 si desi a fost super buna si apreciata, nu a fost atat de aerata. Pizza facuta acasa - Mihai L - 20-02-2023 Dupa ce am vazut diferenta, eu as merge pe un cuptor care poate da suficienta caldura. Indiferent de model. Varianta pe bucati (blat sau blat cu sos si apoi topping) scoate o pizza destul de uscata… RE: Pizza facuta acasa - renatoa - 20-02-2023 (19-02-2023, 21:07)Dan_R Wrote: Iar acum o intrebare pentru toti colegii care au cuptoare electrice : are cineva placa din otel carbon si a incercat metoda de coacere "griggio" pentru pizza (placa montata cat mai sus aproape de rezistenta, un deflector stanga-dreapta si timp de coacere 2min)? Ce sa mai deflectezi, ca caldura este distribuita relativ uniform de catre rezistenta aia... ![]() Poate sa concentrezi... dar asta ar necesita inlocuirea celei de sus cu o rezistenta potcoava/omega. Relativ la "cat mai sus", nu as recomanda sub 7-8 cm (3") distanta fata de blat. La care la prajirea cafelei am avut probleme de penetrare in interiorul boabei deficitara la distanta asta. Pana la urma tot un Maillard este si la pizza... Apropo de incalzirea timp de o ora... chiar nu se pot gasi metode mai rapide ? De ce nu ai pune-o pe fund, incalzire prin contact direct nu ar avea motiv sa dureze mai mult de 15 minute.Apoi faci prima faza doar cu blat acolo, si dupa ce pui topingul o muti sus si schimbi in mod radiant. Pizza facuta acasa - Mihai L - 20-02-2023 Cred ca e destul de incomod sa muti in cuptor o placa de aproape 10kg incalzita la 250-260 grade… RE: Pizza facuta acasa - renatoa - 20-02-2023 O fac eu cu cea de ceramica de 3 kg... fara mari probleme. O placa de 32x32 cm otel, groasa de 8mm, are 6.5 kg Daca tot se vorbea mai sus de ... Quote:Cica e f tare sa o folosesti pe ochiurile de gaz sa faci friptane/hamburgeri/clatite etc, abia așteptsa incerc. ...de ce nu ai incalzi-o pe respectivele ochiuri, macar de preincalzire... :s Pizza facuta acasa - Mihai L - 20-02-2023 La mine cel putin, ar trebui sa scot placa de otel, sa mut gratarul si sa pun la loc placa. Stanga-dreapta am cam 10-15mm adunat. Placa de ceramica e mai usor de manevrat. La mine cred ca e de 38x38, facuta artizanal. RE: Pizza facuta acasa - Dan_R - 20-02-2023 (20-02-2023, 13:16)renatoa Wrote: De ce nu ai pune-o pe fund, incalzire prin contact directDe fapt toata "zbaterea" noastra, nu este legata de faptul ca nu se coace pizza. Mihai are dreptate cand spune ca pizza facuta la cuptorul electric clasic, indiferent ce placa folosesti si chiar daca faci coacerea pe etape, va rezulta un pic prea crocanta (Mihai a numit-o uscata) fata de pizza facuta in 2 min la care blatul este moale dar si usor crocant. De aceea tot ne dam fiecare cu parerea, cum sa utilizam acest cuptor electric si sa avem timp de coacere 2 min. Ceea ce a facut acel italian la partea superioara a cuptorului elctric, este de fapt acelasi lucru cu ceea ce incearca sa faca Renato la partea de jos a cuptorului, unde are gaz. "Obisnuinta este a doua natura" si mi-e teama ca sotia si restul familiei, s-au invatat cu blatul crocant, iar daca reusesc varianta soft, o sa vad strambaturi. Pizza facuta acasa - Mihai L - 20-02-2023 Per ansamblu eu vad un castig cu noua mea solutie. Nici vorba de strambaturi de la “public”. [emoji23] RE: Pizza facuta acasa - dragos.stoian - 20-02-2023 Eu nu recomand mutarea plăcii de otel încinse, asa m-am ars binișor pe mana: e asa grea ca atunci când o dai jos nu te aștepți sa-ți scape câțiva cm. Aveam mănuși în ambele mâini, dar m-am lipit cu antebratul de grătar :) |