![]() |
|
Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare) +--- Thread: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica (/Thread-Probleme-incalzire-grup-E61-Bezzera-Magica) Pages:
1
2
|
RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Cris007 - 01-09-2014 Dar ce are potentialul cancerigen, sarea de lamaie sau bicarbonatul? sau amandoua? :) Am bagat un plic de 50g bicarbonat la 2litri de apa. Cand am inceput sa trag apa din boiler cu bicarbonatul, la robinetul de apa calda a inceput sa curga inspumata si albastruie (a curs albastruie la inceput si cu solutia de sare de lamaie). Apa care am tras-o prin E61 a inceput sa curga maronie (cred ca cu cafea din grup?) - faza e ca asta nu s-a intamplat cand am tras doar apa cu solutia de sare cu lamaie.. ciudat. In orice caz, dupa ce am mai trecut de 2 ori cate 2 litri de apa curata, disparuse gustul acru de la sarea de lamaie si curgea apa curata si prin e61 si prin robinetul de apa calda. Sa speram ca nu ne imbolnavim de la asta... Pe la valva nu mai iese apa decat stropi cand se incalzeste boilerul prima oara deci cred ca s-a rezolvat si problema asta (era clar prea plin). Vom vedea maine dimineata. RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Lyvyoo - 02-09-2014 Morala e simplă - dacă nu detineti cunostinte solide despre piesele unui espressor, nu va aruncati la decalcifieri home made pe hx sau db. Pentru maxim 50euro dati la un service, o data la doi-trei ani, riscati mult prea mult. Plus garantia, care in cazul de pe acest topic posibil sa fie anulata, postarile fiind publice si pentru vânzător. Deci eu nu cred că trebuie să fim supărati pe hx-uri si db-uri pentru ca au o constructie complexă ci trebuie să ne documentam mai bine asupra intretinerii. De principiu, backflush-ul si curatarea manuala a grupului sunt pentru orice muritor, iar decalcifierea doar pentru cei foarte tehnici sau pentru service. Zilele trecute a mai fost un caz, userul bogmol aka DJ Optick a executat o tentativă de decalcifiere pe Brewtus, după trei luni de la cumparare., desi nu era nevoie. Sper ca acum e ok si a scos la timp sarea de lămâie. Altfel, un sbdu simplu cu pid, tip Lelit, ofera posibilitatea decalcifierii acasa insa cu acel procent de cel putin 20% amintit, rabat de la calitatea băuturilor, fata de un hx sau db. RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Cris007 - 03-09-2014 Totusi cum ramane cu problema cancerigena :) ? aveti vre-un link ceva catre problemele dintre reactiile agentului detartrant si cupru? Totusi a stat o noapte in aparat, incep sa fiu ingrijorat.. RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Lyvyoo - 03-09-2014 Daca l-a corodat sau inverzit vezi doar desfacand boilerul manual. RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Cris007 - 03-09-2014 Pai oricum am bagat o substanta coroziva in el, normal ca il corodeaza, pana si in ultima poza pe care pus-o se vede ca pe unde a picat apa din boiler, acesta s-a decolorat... Ce sa fac in conditiile astea, e bun de aruncat? Nu exista nicaieri o sursa a aceste informatii despre reactia cancerigena intre boilerul de cupru cu sarea de lamaie? RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Lyvyoo - 03-09-2014 Cere un pret pentru verificarea manuală a boilerului la service-ul oficial. Macar sa stii despre ce e vorba, pentru linistea ta. RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Cris007 - 03-09-2014 O sa intreb dar ma indoiesc amarnic ca exista service serios in Romania pentru asa ceva. O sa-l trimita cel mult la italieni in tara si o sa platesc transportul, verificarea si o sa astept si cateva saptamani bune, ca asa merg lucrurile in romania. Dar o sa intreb. Re: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - nickso - 03-09-2014 Am cautat și eu, la un moment dat, eventuale efecte adverse ale acidului citric în contact cu elemente din cupru, însă nu am găsit nimic. Despre bicarbonatul de sodiu am găsit ceva aici: http://www.answers.com/Q/Is_sodium_bicarbonate_harmful Se pare însă că motivul pentru care Uniunea Europeană a interzis folosirea acestuia, în produsele din carne, este ca se folosea pentru a ascunde vechimea cărnii prin mascarea gustului și mirosului specifice cărnii vechi. Din ce am observat, pe timpul tratării cu acid a diferitelor elemente din cupru, un factor care duce la apariția oxidării (substanța verde) este lumina însă, în cazul tău, nu se poate vorbi de oxidare. Singurul pericol pe care îl vad este corodarea unor părți mai subțiri ale instalației (caz care nu poate trece neobservat) sau afectarea unor garnituri (la fel prezintă semne evidente). Cele de mai sus prezintă un punct de vedere bazat pe o experienta limitata și pe niște cunoștințe de chimie aproape inexistente. Va rog sa le luați ca atare... RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Lyvyoo - 04-09-2014 Radu Ionescu de la Leonard Cafe, om pe care il consider guru in domeniul tehnicii de espressoare, spunea ca trebuie avut grija la decalcifierea acestor aparate, sa nu se faca decat in service, prin desfacere (sau acasa daca esti bun), avand mare grija spunea el la solutia de acid citrc folosita care ar trebui sa contina "niste agenti de pasivare" caci exista premise de toxicitate intr-adevar. Daca nu ai baza in service (oricum, macar suna-i sa le spui), du-l la un service bun pe profesionale (mircea, La Spaziale) sau apeleaza la nikso. Daca te-a mancat acum trebuie sa te si scarpini :) In buzunare ... RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Cris007 - 04-09-2014 Am folosit un praf de curatare special pentru decalcifiere expresoare (luat din Carrefour), pe spate spunea ca dupa sa clatesc expresorul de 2 ori cu apa... l-am clatit de 6 ori cred dupa ce i-am dat si o tura de bicarbonat de sodiu. Solutia cred ca tot pe baza de sare de lamaie era ca daca puneai limba, era acra.. Traseul de la rezervor la E61, la HX-uri, e din cupru in totalitate? Sincer, nu stiu ce ar putea sa-mi faca in service. Tot solutia aia de sare de lamaie, sau bazata pe sare de lamaie o baga si acolo. Daca reactioneaza cu cuprul, reactioneaza oricum. RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - Lyvyoo - 08-09-2014 Vezi, inca o greseala - ti-ai luat espressor semiprofesional dar cumperi produsele de intretinere din Carrefour, magazin care nu are nicio treaba cu ceea ce inseamna cafea sau scule de calitate. Oricat de special ar fi acel praf, nu este solutia optima pentru tine atat timp cat se gaseste in magazine gen Carrefour. Ingredientele solutiei ar trebui sa fie scrise pe spate. La service, asa cum spuneam, daca oamenii sunt competenti, fac treaba in cunostinta de cauza si cu solutiile potrivite. Ti-am zis, Radu de la Leonard mi-a spus ca nu foloseste sare de lamaie pura ci niste fiole pe baza de acid citric care contin si o solutie de "imblanzire" a acestuia. Dar chiar si cu sare de lamaie si atat, conteaza foarte mult modul in care se face treaba... RE: Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica - unromeo21 - 15-09-2014 (01-09-2014, 02:59)radudani Wrote: BZ-urile Bezzera - si sunt multe modele - au boiler vertical, si HX vertical! Multumesc pentru raspuns.. destul de elaborat si cu multe detalii, insa nu imi raspunde la intrebarea mea.. Vorbesc despre masinile HX clasice, cu boilere orizontale. Daca ne uitam la majoritatea producatorilor, sa zicem ECM, Rocket, etc. au schimbatorul de caldura montat vertical, pe plan oblic, ce traverseaza boilerul amplasat orizontal. Cele doua tevi a termosifonului sunt conectate la capetele schimbatorului de caldura. Bezzera, pe de alta parte, a ales sa monteze schimbatorul de caldura la orizontala, inchis la un capat, si cu intrarea si iesirea termosifonului pe aceeasi parte. Nu inteleg care sunt avantajele acestui design, deoarece este "atipic" fata de majoritatea masinilor de pe piatza. Si nu credeam ca acest schimbator este imersat complet in apa, pare sa fie exact la jumatate. De aceea, o diferenta de nivel de 2-3 mm a apei in boilerul principal duce la o diferenta destul de mare in temperatura circuitului din HX. [Image: thermo_syphon.jpg] |