Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Mazzer Philos - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Mazzer Philos (/Thread-Mazzer-Philos)

Pages: 1 2 3

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 02-11-2025

Salutare,
Am "tocit" putin forumurile in cautarea unei rasnite cu care sa inlocuiesc actuala Baratza sette 270 si m-am oprit la Mazzer Philos (bine mai cochetez si cu Eureka Atom, dar inclin din mai multe puncte spre Philos). Desi am vazut multe review-uri si am citit multe comentarii pe forumuri (majoritatea pozitive) am impresia ca pe acest forum discutiile sunt destul de putine (subiectul nu este foarte atractiv, sau...).
Va rog spuneti-mi care este experienta voastra dupa mai multe luni de folosire. Ce vedeti plusuri/minusuri fata de ce foloseati inainte sau fata de ce v-ati dori. Ati face azi aceasi achizitie sau v-ati orienta spre altceva? Cum percepeti calitatea cafelelor rezultate?
PS. Observ ca ar fi posibilitatea de achizitie si de pe in site din Romania

RE: Mazzer Philos - Lyvyoo - 02-11-2025

Posibil sa fie si in black Friday, revino pe forum pe 7 nov

RE: Mazzer Philos - cristian88 - 03-11-2025

(02-11-2025, 23:56)Deraiatu Wrote: Salutare,
Am "tocit" putin forumurile in cautarea unei rasnite cu care sa inlocuiesc actuala Baratza sette 270 si m-am oprit la Mazzer Philos (bine mai cochetez si cu Eureka Atom, dar inclin din mai multe puncte spre Philos). Desi am vazut multe review-uri si am citit multe comentarii pe forumuri (majoritatea pozitive) am impresia ca pe acest forum discutiile sunt destul de putine (subiectul nu este foarte atractiv, sau...).
Va rog spuneti-mi care este experienta voastra dupa mai multe luni de folosire. Ce vedeti plusuri/minusuri fata de ce foloseati inainte sau fata de ce v-ati dori. Ati face azi aceasi achizitie sau v-ati orienta spre altceva? Cum percepeti calitatea cafelelor rezultate?
PS. Observ ca ar fi posibilitatea de achizitie si de pe in site din Romania
Prvind strict iformatiile, ca minus ar putea fi: cutite relativ mici de 64, Turatie fixa destul de mare 1400, iar cutitele sunt banale. Ca plus: retentie aprope 0, firma foarte cunoscuta, pare construita robust.  Cum rasnita este temelia oricarei cafele bune, merita crescut bugetul. Acum depinde doar de tine si de cat de mult doresti sa investesti. Bani sa ai caci optiuni sunt destule.

RE: Mazzer Philos - cpintilei - 03-11-2025

(02-11-2025, 23:56)Deraiatu Wrote: Salutare,
PS. Observ ca ar fi posibilitatea de achizitie si de pe un site din Romania

Salut, eu am Philos de peste un an, am cumpărat cuțite SSP HU. Cu I200D n-am fost foarte mulțumit pentru espresso, personal, și suspectez că I189D ar fi o opțiune mai ok, dacă nu vrei să investești în SSP.

Râșnița e foarte calitativă, eu nu cred că există ceva similar în categoria asta de preț. Vine perfect aliniată, retenție spre zero, e tanc, de cafele sunt chiar mulțumit.

Eu o recomand.

P. S. Dacă vrea cineva să testeze I200D, le pot oferi pentru experimente, stau în dulap.

RE: Mazzer Philos - IAmWeasel - 03-11-2025

Salutare, am si eu Philos de aproximativ 10 luni.
Pentru gustul meu espresso, cafele light si medium-light, ratie mai lunga, presiune descendenta sau scazuta, i200d imi plac foarte mult.
Le-am preferat fata de SSP MP 83mm de pe rasnita precedenta. Din ce imi amintesc, i200d mi-au oferit mai multa "dulceata", corp mai "velvet", o plaja mai mare la "dial-in", mai iertatoare referitor la astringenta.

Referitor la constructie, mi se pare foarte mare pentru o rasnita cu cutite de 64mm.
Acel "knocker" de plastic nu e chiar la nivelul celorlate puncte de interactiune cu rasnita. Dar este eficient intradevar.
Eu am pus un mesh subtire de plastic intre cupa de rasnire si placa metalica de contact, altfel se zgarie.

Mie chiar imi place reglajul "stepped" care este in spatele rasnitei. Este precis si imi este foarte usor si repetabil sa revin la diferite setari.
Se calibreaza foarte usor. Eu am calibrat-o ca 0 sa fie la punctul in care se blocheaza cutitele.
Se dezasambleaza fara scule si fara pierdere de setari pentru curatare.
Picioarele sunt reglabile si de cauciuc.

Am cumparat-o la pretul initial de 995 eur direct de la mazzer si mi-a fost livrata la usa in 5-6 zile.
In concluzie si eu sunt foarte multumit.

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 16-11-2025

Multumesc tuturor pentru detalii.
Am studiat si mai atent "piata" si cred ca la bugetul acesta este cea mai buna obtiune. Faptul ca este comparata cu Lagom P64 sau Zerno (ambele la un pret dublu fata de Philos), cred ca spune destul de multe despre calitatea sa.
Mai am o nedumerire legata de alegerea cutitelor. De regula cafelele de pe la noi sunt prajite intr-un profil mediu, deci as inclina spre I200D.
Cam aceasta este si concluzia de aici pe cafea light/medie: https://www.youtube.com/watch?v=VfF8hoTc_Xc

Studiind mai departe am gasit acest review: https://www.youtube.com/watch?v=vhi9zbCqkd4
Review in care se arata ca I189 ar oferi o mai buna uniformitate!? si ca profilul cutitului seamana mult cu SSP HU 
[Image: DlWCc7Y.jpeg]

[Image: YCL2CHi.jpeg]

A testat cineva comparativ cele 2 seturi de cutite?

RE: Mazzer Philos - renatoa - 16-11-2025

Asemanarea cutitelor este foarte relativa... nu doar profilul de taiere defineste rezultatul.
As folosi cutitele din stanga doar daca rasnita are prebreaker. SSP-urile fac fata si fara.

Diagramele indica mai multe fines in stanga, doar ca reglajul la care au fost facute le face irelevante, aia nu e macinatura nici de brew nici de espresso, ci ceva intermediar... Aeropress/moka pot

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 16-11-2025

(16-11-2025, 18:59)renatoa Wrote: Asemanarea cutitelor este foarte relativa... nu doar profilul de taiere defineste rezultatul.
As folosi cutitele din stanga doar daca rasnita are prebreaker. SSP-urile fac fata si fara.

Diagramele indica mai multe fines in stanga, doar ca reglajul la care au fost facute le face irelevante, aia nu e macinatura nici de brew nici de espresso, ci ceva intermediar... Aeropress/moka pot

Rasnita are prebreaker: "Vertically-oriented flat burrs, a carefully engineered pre-breaker and a geometrically optimized grinding duct control any popcorning effect and ensure that a constant flow of beans feeds the grinding chamber at the correct rate. The long auger (pre-breaker) prevents clogging, regrinding and non-uniformity of the particles.
Before leaving the factory, each Philos is carefully tested to ensure the perfect parallelism of the burrs."

RE: Mazzer Philos - adiszep - 16-11-2025

(16-11-2025, 19:04)Deraiatu Wrote:
(16-11-2025, 18:59)renatoa Wrote: Asemanarea cutitelor este foarte relativa... nu doar profilul de taiere defineste rezultatul.

Rasnita are prebreaker: "Vertically-oriented flat burrs, a carefully engineered pre-breaker and a geometrically optimized grinding duct control any popcorning effect and ensure that a constant flow of beans feeds the grinding chamber at the correct rate. The long auger (pre-breaker) prevents clogging, regrinding and non-uniformity of the particles.
Before leaving the factory, each Philos is carefully tested to ensure the perfect parallelism of the burrs."

Din ce imi aduc aminte de pe un forum parca, chiar mazzer au spus ca de fapt nu e pre breaker (cum nici nu ar putea sparge mare lucru) ci un feeder gândit pt a furniza flux constant de boabe pt cuțite. Nu găsesc acum informația dar dacă o găsesc revin.

RE: Mazzer Philos - cristian88 - 16-11-2025

Faptul ca este comparata nu inseamna ca este si la acelasi nivel. SSP-urile au un profil unic ce potenteaza in primul rand claritatea gustului. 
Philos are un pret bun pentru ce ofera , totusi borbim de niste cutite de 64mm.

RE: Mazzer Philos - Lyvyoo - 16-11-2025

@cristian88 - Am editat eu, nu e nevoie de citarea completa a postarii anterioare, se poate pune un @Deraiatu spre exemplu si se raspunde mai departe.

RE: Mazzer Philos - renatoa - 16-11-2025

(16-11-2025, 20:52)adiszep Wrote: Din ce imi aduc aminte de pe un forum parca, chiar mazzer au spus ca de fapt nu e pre breaker (cum nici nu ar putea sparge mare lucru) ci un feeder gândit pt a furniza flux constant de boabe pt cuțite. Nu găsesc acum informația dar dacă o găsesc revin.

Pai deja avem un citat de la fabricant, nu de pe un forum, in care scrie clar ca are prebreaker.
Ar fi si absurd sa nu aiba, face parte din constructia feederului, e ceva banal, ar trebui sa fi rau intentionat sa il excluzi... nu faci nici o economie fara el. E doar o canerlura frezata, ca pe teava de pistol/pusca.
La naiba, au pus chinezii asa ceva la 2 din cel 3 rasnite din dotare, si sunt manuale sub 1000 lei, nu 1000 Euro...

Nu in ultimul rand cutitele alea, originalele, chiar cer sfaramaturi la intrare, niste boabe medii spre mari s-ar invartii in cerc o gramada pana sa se aseze cumva potrivit sa muste primul etaj de spargere din ele.

RE: Mazzer Philos - adiszep - 17-11-2025

@renatoa și oare unde poate face pre-breaking? Uite poze. Am avut-o pe masă am demontat-o. Melcul feederului are “pasul” prea mare ca să spargă ceva. Și camera de feed practic e un cilindru… vezi poze.

Si informația de care spun era mail de la mazzer către un user nu vreo părere a vreunui forumist. Oricum fiecare crede ce consideră.

Si cu sau fără breaker râșnița e foarte potenta.

[Image: 0a4T4sS.jpeg][Image: CHvYc5b.jpeg]

RE: Mazzer Philos - renatoa - 17-11-2025

Cum arata camera in care se invarte spirala auger?
Are pereti drepti ?

(17-11-2025, 10:31)renatoa Wrote: Cum arata camera in care se invarte spirala auger?
Are pereti drepti ?

Păi nu? Dreapta e dară… ??

RE: Mazzer Philos - renatoa - 17-11-2025

Ai dreptate atunci, din pacate... nu are Sad

(17-11-2025, 12:35)renatoa Wrote: Ai dreptate atunci, din pacate... nu are Sad

Dar funcționează perfect și fără. Mie mi-a plăcut mult cât am testat-o. Și pot zice ca și ssp-urile MP (similare vizual cu i200d) (fără zona aceea de pre-breaker) funcționează perfect și în df64 fara auger…

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 21-12-2025

M-am alaturat si eu de curand posesorilor de "strung" Mazzer Philos  Smile
Vin de la Baratza Sette 270, o rasnita ce si-a facut treaba cu brio dar am vrut un update pentru un plus de gust in ceasca si o experienta in lumea cutitelor plate.
Ca si prima impresie: constructie solida, usurinta in operare, usurinta in curatare, retentie foarte mica, usurinta, precizie si repetabilitate in schimbare intre macinaturi.
Am ales varianta de cutite I200D ghidandu-ma dupa afirmatiile producatorului: "flavor clarity, enhancing pleasant acidity and fruity notes".

Nu sunt multumit de paharul in care curge cafeaua deoarece este mai ingust decat sita si raman marginile "fara cafea", de asemenea nu are buza de oprire ceea ce inseamna ca se creeaza marginea respectiva pana in partea inferioara a sitei ramanand gramada de cafea peste sita (18g in sita de 18g).
Cafeaua dupa macinare pare destul de uniforma si "flafy". Desi am incercat diverse metode de preparare a pucului inca nu reusesc sa obtin o curgere "ideala". Nu am posibilitatea de profilare pe masina, ceea ce ma duce intr-o extractie directa deci mai neiertatoare. Ajung la o presiune de 9 bari, dar nu iese cafea uniform din toata suprafata sitei ceea ce ma duce cu gandul o preparare incorecta a pucului.
Mai exersez...
Per total cred ca rasnita isi merita banii, se potriveste foarte bine langa ACS Minima care are tot o abordare mai industriala...

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 18-01-2026

Salutare tuturor,
Cum mai stati cu Philos-urile?
Eu m-am obisnuit destul de bine cu ea, am reusit sa imbunatatesc prepararea pucului, am o repetabilitate a extractiei destul de buna, am mai scapat de amareala printr-o macinare mai grosiera ce ma duce la o rata de 1 la 2 in ~23 sec., am scazut putin temperatura (90 de la 92), cateodata incerc sa mai cresc cantitatea de cafea de la 18 la 19g si sa rasnesc mai grosier.
Am schimbat mai multe cafele dar inca nu pot spune ca am claritatea si dulceata la care ma asteptam...
Daca mai aveti si alte idei sau secrete ce au dus la "espressoul perfect" sunt deschis la teste :)

RE: Mazzer Philos - GeorgianM - 18-01-2026

20g în sita și musai puck screen deasupra, din ăla mesh . În rest, cafeaua de calitate superioară ar trebui să facă diferența.Nu aș merge mai sus de 7 bari dacă ai posibilitatea asta la espressor, și aș preinfuza cam tot ce vine pe light roast.Ca ultima soluție, aș căuta sită reductoare de la 58 la 46 mm.

RE: Mazzer Philos - renatoa - 18-01-2026

Sau reductie la 49... parca e mai comuna, si se gasesc mai usor accesorii
Sau o sita BiT.

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 18-01-2026

Multumesc GeorgianM si renatoa pentru recomandari, le voi testa.
Din pacate nu am posibilitatea de profilare si nici de reducere a presiunii decat prin macinare mai grosiera si cantitate de cafea, dar la 7 bari presiune va curge sub 20 de sec.

RE: Mazzer Philos - alex_b - 18-01-2026

(18-01-2026, 20:06)GeorgianM Wrote: 20g în sita și musai puck screen deasupra, din ăla mesh . În rest, cafeaua de calitate superioară ar trebui să facă diferența.Nu aș merge mai sus de 7 bari dacă ai posibilitatea asta la espressor, și aș preinfuza cam tot ce vine pe light roast.Ca ultima soluție, aș căuta sită reductoare de la 58 la 46 mm.

7 bar? temperatura? voi incerca si eu, si pentru cei care folosesc site de 16 grame? am incercat sa reduc asa continutul de cofeina

Cu cat ai sita mai mică, cu atât provocarea este mai mare să faci espresso bun cu ea, însă nu imposibil.Dezavantajul clar este ca trebuie să râșnești mai fin, din păcate. Eu la Pavoni folosesc 17g în sita; la grupul E61 foloseam însă 20g mereu, și râșneam mai gros. Adică la dial-in, preferam să cresc cantitatea de cafea în puck, decât să merg spre fin .

RE: Mazzer Philos - alex_b - 18-01-2026

(18-01-2026, 20:53)GeorgianM Wrote: Cu cat ai sita mai mică, cu atât provocarea este mai mare să faci espresso bun cu ea, însă nu imposibil.Dezavantajul clar este ca trebuie să râșnești mai fin, din păcate. Eu la Pavoni folosesc 17g în sita; la grupul E61 foloseam însă 20g mereu, și râșneam mai gros. Adică la dial-in, preferam să cresc cantitatea de cafea în puck, decât să merg spre fin .

As fi curios cum  cele 4 grame in plus dar cu rajnire mai grosiera influenteaza cantitatea de cofenia. La portafiltru de 20 de grame tot 7 bar foloseai? Si ce temperatura?

Folosesc de ani de zile profilare de presiune, cu limita superioară la maxim 6,5 bari. Pentru mine asta funcționează cel mai bine, și îmi place ce cafea scot.Temperatura o reglezi după boabe, nu aș putea să îți fac recomandări căci nu cunosc profilul termic și variațiile espressorului tău . Dacă te ajută cu ceva, la E61 tindeam spre 94 grade pentru Etiopia light roast, iar pentru medium mă opream la 92 grade mereu. Pe Pavoni extrag mereu la aproape 92 grade indiferent de profilul de prajire . Am măsurat temperatura apei în extracție vs sonda exterioară și am constatat ca am diferența de aproape 10 grade exterior interior . Ăsta pt mine înseamnă start la 82 grade extern.

RE: Mazzer Philos - sNap7 - 02-02-2026

Avem un posesor de Mazzer Philos in Timisoara care e dispus si are timp sa facem o comparatie intre extractiile pe Niche vs. Mazzer pe utilajul meu?

RE: Mazzer Philos - Deraiatu - 02-02-2026

Avem dar din Brasov :)

RE: Mazzer Philos - umarianos - 04-02-2026

Sau la Suceava "mai aproape"  :))

RE: Mazzer Philos - renatoa - 04-02-2026

Faceti testele fiecare acasa si faceti comparatia online... ca la imaginatie papilara suntem experti... descoperim "dulce" si in carbuni ajunsi la 220 grade... cand dupa 190 grade nu mai exista o molecula de zahar nedescompusa.