Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV (/Thread-Aproape-totul-despre-Expobar-Brewtus-IV)

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 16-11-2014

am o nedumerire, este normala aceasta curgere? nu ar trebui sa fie sub forma de picaturi de ploaie?
aici video https://www.youtube.com/watch?v=qJjC6ciq0lQ&feature=youtu.be

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 16-11-2014

Dupa ce am scos sita si am curătat-o, apa a curs mult mai frumos. Se adună multa cafea acolo si lunar ar trebui curățată. Am folosit o lingura cu marginea lată nu o surubelnita, pe care am proptit-o in buza sitei, iesind cu tot cu garnitură. Bagi totul in solutie de backflush si ai sita ca noua. Atentie si la pozitia garniturii, retine-o la scoatere, căci am impresia ca nu este identică fata-verso.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - axy76 - 16-11-2014

Intr-adevar fata garniturii difera insa este usor de retinut. Partea pe care scrie expobar este partea de "sus" a garniturii.Acum am scos sita grupului si trebuie sa recunosc ca era plina de cafea, acum zace in solutia de backflush. Am intrebare pentru utilizatorii mai vechi de expobar: filtru de apa cu care vine espressorul + kitul garnitura sita dus se gasesc la importator? Daca da , la ce pret ?

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 16-11-2014

(16-11-2014, 11:20)axy76 Wrote: Am intrebare pentru utilizatorii mai vechi de expobar: filtru de apa cu care vine espressorul + kitul garnitura sita dus se gasesc la importator? Daca da , la ce pret ?

Nu este nevoie sa cumperi acel filtru , mai ales ca ar trebui sa o faci destul de des .
Mai jos sunt etapele , pe care trebuie sa le parcurgi , pentru regenerarea acestuia .

" When and how do I clean and recharge the water softener?

The water softener helps keep the amount of scale build up under control. It is attached to the end of the soft rubber inlet tube in your water tank. It looks like it is full of little crystal grains. The water softener should be cleaned and recharged about once every 1-2 months, or more frequently if you have a higher mineral content in your water. To charge it for the first time, or to recharge it, follow these simple steps:

The machine should be off and cold before following these steps.

1. Prepare a solution of 3 teaspoons of fine salt and 8 oz of water. Mix well.
2. Remove the water softener from the rubber tube by pulling the pointy end off of the soft rubber tube. Make sure you do not pull the end of the water softener off.
3. Pour the solution through the big end of the filter. It will flow freely out of the bottom pointy end.
4. Let is sit for about 5 minutes, then run tap water through it to rinse it. When the water coming out of the softener is no longer salty, the water softener is fully charged/recharged and ready for use.
5. Put the softener back on the tube by simply pushing the pointed end back into the soft inlet tube.
6. Put them both back into a full water tank. It may float up, and this is normal as long as the end that allows water to enter the machine is submerged. You do not want the machine to accidentally suck in some air, causing the pump to lose its prime.

The machine is now ready to be turned on and used again. "

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 17-11-2014

(16-11-2014, 11:20)axy76 Wrote: Intr-adevar fata garniturii difera insa este usor de retinut. Partea pe care scrie expobar este partea de "sus" a garniturii.Acum am scos sita grupului si trebuie sa recunosc ca era plina de cafea, acum zace in solutia de backflush. Am intrebare pentru utilizatorii mai vechi de expobar: filtru de apa cu care vine espressorul + kitul garnitura sita dus se gasesc la importator? Daca da , la ce pret ?

ok, am scos sita si am curatat-o.
Curge din nou frumos, ers multa mizerie desi eu fac backflush zilnic.
de asemenea am comandat si o noua sita pusa in cea de a doua poza, avand urmatoarele specificatii:
Part No.
83165
Description
Precision Shower Screen Ø 60 Mm
Price
$32.95 -
Weight
0.02 kilogram
Details
98 Holes Ø 3 Mm
Aisi 304 Stainless Steel - Food Hygiene Certified
Integrated Membrane 200 µm
For Groups E61 Ascaso-Bezzera-
Brasilia-Ecm-Expobar-Faema-Fiorenzato
Grimac-Iberital-Rocket-Sanremo-VFA
Vibiemme-Wega

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 17-11-2014

Mai bine mergeai spre IMS-uri daca vrei screen-uri mai capabile.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Kawa - 17-11-2014

As vrea sa curat si eu sita de la grup.Intrebare,se da greu jos ? Espressorul trebuie sa fie oprit,rece ? Ca ustensile ce recomandati ? Eventual un filmulet ? Merci

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - baloozzy - 17-11-2014

(17-11-2014, 19:21)Lyvyoo Wrote: Mai bine mergeai spre IMS-uri daca vrei screen-uri mai capabile.

Pai nu IMS-uri sunt? A doua de sus in link-ul tau.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 17-11-2014

(17-11-2014, 19:48)Kawa Wrote: As vrea sa curat si eu sita de la grup.Intrebare,se da greu jos ? Espressorul trebuie sa fie oprit,rece ? Ca ustensile ce recomandati ? Eventual un filmulet ? Merci

...ok ,grupul sa fie fierbinte la o T cat mai mare, eu am setat 97°C.
Eu am folosit o surubelnita cu cap dreptunghiular(nu philips!!!) si invelita intai intr-o panza moale peste care am adaugat folie de aluminiu(folosita la ambalat), toate astea pentru a nu zgaria capul.
I-am facut si un backflush cu Pulicaff dupa ce am scos sita si i-am pus garnitura la loc.
Atentie!!! ca sa scoți garnitura dupa ce ai facut backflush-ul va trebui sa aștepți cam 2-3 ore sa se răcească grupul, si garnitura va cădea singura. Nu ai altfel cum sa o scoti deoarece nu mai ai capul de dus de care sa tragi.
...nu am film.
..................................................................
Liviu am observat ca din gresala chiar Ims am luat :) acum sa vad cum se comporta, caci nu stiu care s-ar potrivi mai bine la Expobar

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 17-11-2014

baloozzy, corect, nu am vazut sigla :)

Kawa - sper ca nu ti-a venit ideea abia dupa doi ani de la cumparare? :)

cristian88 - nu inteleg la ce timp de asteptare te referi cu garnitura? Nu iese o data cu sita? Cureti totul si o impingu la loc, cu sita cu tot....

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 18-11-2014

(17-11-2014, 23:37)Lyvyoo Wrote: baloozzy, corect, nu am vazut sigla  :)

Kawa - sper ca nu ti-a venit ideea abia dupa doi ani de la cumparare?  :)

cristian88 - nu inteleg la ce timp de asteptare te referi cu garnitura? Nu iese o data cu sita? Cureti totul si o impingu la loc, cu sita cu tot....

Liviu, ce vreau sa spun este ca cu cat temperatura este mai ridicata in grup, cu atât iese mai ușor garnitura cu sita. Asta pt. ca garnitura devine mai flexibila.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - CosminN - 18-11-2014

(17-11-2014, 19:48)Kawa Wrote: As vrea sa curat si eu sita de la grup.Intrebare,se da greu jos ? Espressorul trebuie sa fie oprit,rece ? Ca ustensile ce recomandati ? Eventual un filmulet ? Merci

Salut,

Daca espressorul este rece, lucrezi mai usor. Se poate folosi foarte bine o lingura. Sita din grup are un canal circular unde intra lingura iar cu ajutorul grupului faci parghie.
Putin mai greu este atunci cand montezi la loc sita impreuna cu garnitura aferenta. Nu uita sa cureti si partea din grup ce este acoperita de sita (nu stiu cum se cheama :( )

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - radudani - 18-11-2014

in cazul sitelor 'tinute' de garnitura (deci fara un surub central de sustinere), solutia blanda e sa folosesti, asa cum s-a spus mai sus, o surubelnita de plastic, sau o pana de lemn, cu care sa deplasezi in jos, putin cate putin pe circumferinta, sita, impreuna cu garnitura;
mi se pare extrem de practic sa folosesc putina vaselina alimentara ca sa ung usor garnitura, in partea ei de sus si lateral; iese foarte usor totul; cam odata pe saptamana (la 6 shot-uri duble pe zi);
este singurul mod de a curati sita eficient: backflush-ul curata caile de iesire, iar apa care trece pe acolo nu se foloseste la facutul cafelei :)

procedura include la mine si scoaterea acelui surub/ciuperca de dispersie si curatarea gaurilor din el:

si a spatiului din grup:

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 23-12-2014

https://www.youtube.com/watch?v=bZOru2ND0m0

...............extractie dupa ce am inlocuit dusul cu unul de la IMS- E61 200 IM.
Nu ma pot pronunța dacă gustul este același sau diferă, dar curgerea este cert mai frumoasa.
Cafeaua folosita este India Malabar Monsoon.
Acum câteva săptămâni am fost la un amic in germania care avea un Alex Duetto 3 si o rasnita Mazzer Major Electronic.
despre Mazzer voi vorbi in review-ul pe care il voi face Quamar-ului Q13.
O sa fac o scurta comparație intre cele doua espresso-are. Cafeaua folosita a fost de la Sarkis -sarkis Sweet, prajita cu 2 zile înainte, am preferat sa ma duc cu cafeaua mea ca sa am un reper in comparație.
Fata de Expobar, Alex D pare o limuzina frumoasa si strălucitoare, care este gata pentru espresso cam in 15 min, el ajungând la temperatura setata 92C° aproape de 2 ori mai rapid ca expobarul. Ca si curgere a dusului in gol pot sa spun ca apa curgea mai armonios si cu picături ceva mai mici ca dusul original al expobarului.
La 92C° cafeaua mi-a părut mai fierbinte si putin mai amara ca si la Expobar, dar asta este o constatare cât se poate de subiectiva.
Referitor la abur, ... Radu Carutasu cand a venit la mine mi-a spus ca in opinia lui calitatea aburului la al meu este ceva mai buna decât al expobarului sau vechi de 2 ani, probabil au mai ajustat si ei in timpul asta pe ici pe colo.
In comparație cu Alex D pot spune ca folosind si ieșirea cu doua si cea cu 4 găuri, calitatea aburului este superioara.
Mai bine spus conținutul de apa din abur este mult redus, cu toate ca eu am scos de pe teava protectia de plastic.
De asemenea cremozitatea laptelui este crescuta regăsind si in crema un fel de pufosenie , dar ferma :).
Ca si comparație finala, cu mențiunea ca nu m-am jucat cu Alex D. decât câteva ore, pot sa afirm ca din punct de vedere al gustului unui espresso nu este nici o diferența, dar calitatea aburului si a inoxului sunt singurele lucruri care te pot determina sa plătești diferența de bani.
O scurta comparatie o sa o fac si cu Lelit 41 Em, espressorul meu de suflet , si primul espressor adevarat (am mai avut un DeLonghi EC200) dar nu se pune.
.....Am cumpărat recent după f. mult timp cafea "Spirit of India" si " India Malabar Monsoon" de la hedone, in fapt nu mai cumpărasem aceste boabe de când am vândut Lelitul.
Înainte aveam in ceasca multa crema si un gust decent. Diferența de gust este majora, poate și datorita exersării papilelor mele, poate datorita râșniței, dar pot spune ca simt un buchet de arome, care se schimba si se întrepătrund o data cu savurarea espresso-ului. Acum pot face diferența de nuanțe, arome în cadrul buchetului din ceașca.
Vinovat pentru acest gust cred ca este în principal râșnița, dar contribuie si espressorul cu stabilitatea termica.
Acum dupa inlocirea dusului pot spune ca si curgerea este la fel de frumoasa ca la Alex D.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 23-12-2014

Timpul de incalzire al boilerului nu conteaza. Oricum, pe Alex D. ai boiler de brew de 500ml (versus 1.5l pe Brewtus) si PID_ul il aduce mult mai repede la temperatura de lucru, dar pana sa se infierbante tot aparatul si mai ales grupul, e bine sa astepti tot cam 40-60min.

La al tau ai marit presiunea in boiler la 1.3? Un capat de steamer cu doua gauri ar fi si el util si chiar vreau sa imi cumpar unul. De altfel, tatonam si eu demult terenul pentru un IMS, insa dupa ce am curatat dusul de pe Expobar am vazut o curgere foarte frumoasa si aici, oprindu-ma momentan din achizitii. Sa revii cu impresii dupa o saptamana, daca dusul IMS mai are aceeasi curgere frumoasa a apei, cu backflush facut.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 23-12-2014

Quote:Acum câteva săptămâni am fost la un amic in germania care avea un Alex Duetto 3 ........ 

Expobar si Izzo sunt doua DB din grupe diferite .

Expobar , 2 boilere de 1,8 l cu rezistente egale de 1100 W fata de Izzo cu 0,8 si 1,8 l boilerele si 1000 cu 1400 W rezistentele .

De aici timpii diferiti la incalzirea apei pentru extractie si calitatea diferita a aburului . 

Ei , asta iseamna sa evoluezi ! 
Incep sa fie apreciate detalii care diferentiaza aparatele din aceeasi categorie .
Pana la urma , diferentele de pret nu se reflecta doar in design , ci si in functionalitate si calitate .
Eu , de exemplu , am ales VBM pentru pozitia orizontala a boilerului dedicat aburului , desi mai sunt 2-3 aparate cu caracteristici apropiate ( si Izzo printre ele ) .

Preturile diferite ofera de cele mai multe ori si satisfactii in plus , doar ca , aceastea din urma , sunt dificil de cuantificat in bani . Unora diferentele li se par acceptabile , altora nu .
Si Volskwagen si Audi sunt masini foarte bune , produse in acelasi grup . Unii o cumpara pe prima altii pe a doua desi , diferentele de pret nu sunt neglijabile . 

Dupa parerea mea si nu numai , Expobar-ul ramane , totusi , DB-ul cu cel mai bun raport pret calitate .
Experienta proprie mi-a aratat ca shot-urile extrase cu acest aparat sunt la egalitate cu cele realizate pe expresoare mai scumpe si chiar pe altele mult mai scumpe .
Crema , insa , desi este una buna , este sub ce se poate obtine pe alte aparate . 

Daca rasnita si stabilitatea termica sunt atat de importante pentru gustul unui espresso , atunci capacitatea de spumare si calitatea cremei sunt determinante pentru o combinatie , la fel de buna , cu lapte .

La inceput consumam doar espresso , acum , datorita aparatului , preferintele inclina spre combinatiile cu crema .

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 24-12-2014

(23-12-2014, 22:39)mLyvyoo Wrote: La al tau ai marit presiunea in boiler la 1.3? Un capat de steamer cu doua gauri ar fi si el util si chiar vreau sa imi cumpar unul. De altfel, tatonam si eu demult terenul pentru un  IMS, insa dupa ce am curatat dusul de pe Expobar am vazut o curgere foarte frumoasa si aici, oprindu-ma momentan din achizitii. Sa revii cu impresii dupa o saptamana, daca dusul IMS mai are aceeasi curgere frumoasa a apei, cu backflush facut.

Mie mi s-a parut ca cel mai " bun " abur l-am avut la 1,1 - 1,2 bari , combinat cu duza originala , cu o singura gaura .
Am folosit si duza cu 2 si cea cu 3 gauri .
Personal consider ca am avut crema cea mai buna tot cu duza originala , cu o gaura . 
Problema Expobar-ului este ca spatiul din boilerul pentru abur este prea mic , iar aburul este insuficient pentru duza cu 2 gauri . Despre cea cu 3 nici nu poate fi vorba .
Ori nivelul apei este prea ridicat si nu ramane suficient spatiu pentru abur , ori rezistenta electrica este subdimensionata , nu stiu dar ceva este in neregula .

La presiunea de 1,3-1,5 bari si duza cu 2 gauri , aburul se termina prea repede , iar frotarea unei cantitati de lapte in latiera de 500 ml , pentru doua cesti , devine o problema . Presiunea scade sub 0,5 bari prea repede si este dificil de finalizat frotarea in acest timp . Pentru cea de 330 ml este ok .
La presiune de 1,1 bari aburul iese mai greu dar  este cam prea umed . 
Spumarea se poate finaliza insa crema nu este cea mai fina .
Au fost situatii cand obtineam crema destul de buna , dar nu reuseam sa am constanta in rezultate deoarece procesul era greu de controlat ( abur umed si o presiune ce scadea prea repede ) 

Una peste alta tot duza originala , cea cu o gaura asigura cel mai bun abur . Cu aceasta se poate frota orice cantitate de lapte , aburul iesind suficient de greu ca sa dureze destul de mult .
Manopera este mult mai simpla , limitand posibilitatea de a gresi . 

Puteti sa va " jucati " cu duzele dar cred ca veti ajunge la aceleasi concluzii . Si pe forumurile de afara am citit cam aceleasi concluzii .
In State ar fi disponibila acea duza Gold Pro , cu care s-ar obtine , cica , rezultate bune .
Or fi gasit ei un raport de aur intre dimensiunea celor doua gauri si calitatea aburului ! 

Legat de IMS , eu nu am simtit nevoia unei astfel de site .
Curatam regulat , cu backflush-uri grupul si aveam curgeri ok .

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 24-12-2014

La 1.2 am setat presostatul, am gresit eu. Cu duza originala se obtin creme extraordinare din cate vad. Eram mai mult curios decat motivat, sa caut si o duza cu doua gauri.

Dar legat de teoria nivelului ridicat al apei din boilerul de aburi, nu exista oare posibilitatea modificarii acestuia, fie si in service? Ar fi un tuning interesant.

(24-12-2014, 00:36)Lyvyoo Wrote: La 1.2 am setat presostatul, am gresit eu. Cu duza originala se obtin creme extraordinare din cate vad. Eram mai mult curios decat motivat, sa caut si o duza cu doua gauri.

Dar legat de teoria nivelului ridicat al apei din boilerul de aburi, nu exista oare posibilitatea modificarii acestuia, fie si in service? Ar fi un tuning interesant.

Pot sa-ti dau eu o duza de Expobar una de Izzo si una de R58 toate cu 4 gauri , la care am obturat 2 si sa-ti satisfaci curiozitatea . 

Legat de nivelul apei , ar trebui vazut cat de inalta este rezistenta , astfel incat , prin coborarea nivelului apei sa nu ramana aceasta neacoperita si sa se arda . 
Orice solutie de marire a spatiului pentru abur , cred ca ar fi binevenita la Expobar .

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 24-12-2014

...ca sa fie testarea cat mai relevanta m-am carat după mine si cu tamper-ul si pitcher-ul(el avea un tamper clasic si un pitcher motta.
Referitor la abur, eu la sfatul lui Radu l-am setat la 1.1., dar m-am jucat cu el de la 0.8 la 1.4 :) sunt curios pana la cat merge." Problema" in opinia mea nu este presiunea, ci cantitatea de apa din jetul de abur. Am testat si in gol aburul si la Alex D. se vede si se simte altfel. Da l-am si pipait :) de la o distanta la care sa nu ma ard. Eu am ramas cu apa pe maini de la expobar, la Alex nu stiu exact cum sa-l descriu,....mai fin?? si mai uscat, mult mai uscat.
Sita pentru dus o am de 20 de zile, dar nu am avut timp sa scriu. Alt amănunt ar fi curățarea foarte facila cu apa fata de modelul original. Sita nu am curățat-o cu Pulycaf, dar după ce am observat mesajul tău(Liviu), am dat-o jos. am constatat ca avea mai putina mizerie(praf de cafea întărit)si s-a curățat foarte ușor in comparație cu originalul.
Revenind la Alex D.....mi-au curs ochii după el, mai ales ca acum vreo 6 luni pana sa-mi iau râșnița cu ajutorul lui Liviu aveam bani pentru el. Ca si espresso nu m-a dat pe spate, și aici ma refer în comparație strict cu expobarul, după cum am spus am descoperit o nuanță din cafea mi accentuata, nuanța pe care as pune-o pe seama râșniței.
...Un Alex D. III nou l-am gasit pe net la un pret f. bun , cu transport gratuit din Italia. pret 2155€ http://www.ebay.com/itm/261386781469?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Au inceput sa imi placa si bauturile pe baza de lapte, si vazandu-l in functiune a inceput sa-mi faca cu ochiul mai mult decat Super Domobarul lui Radu pe care l-am vazut in functiune la Coffee Lovers din primavara.
Ideea este ca sunt f. mulțumit cu calitatea shot-ului de espresso, si nu ma refer la crema scoasa, ci la gust!
Si inca un amanut de care uitasem, mai demult am spus de faptul ca aveam cafeaua umeda in portafiltru la sfarsitul extractiei, am rezolvat problema ajustand milimetric presiunea.

(24-12-2014, 01:30)cristian88 Wrote: ......Revenind la Alex D.....mi-au curs ochii după el, mai ales ca acum vreo 6 luni pana sa-mi iau râșnița cu ajutorul lui Liviu aveam bani pentru el.....
...Un Alex D. III nou l-am gasit pe net la un pret f. bun , cu transport gratuit din Italia. pret 2155€ http://www.ebay.com/itm/261386781469?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Au inceput sa imi placa si bauturile pe baza de lapte, si vazandu-l in functiune a inceput sa-mi faca cu ochiul mai mult decat Super Domobarul lui Radu pe care l-am vazut in functiune la Coffee Lovers din primavara.......

Sa stii ca poti lua un Izzo Alex Duetto din Bucuresti , de la importator , la un pret mai bun ca de oriunde.

Am cochetat mult timp cu dorinta de a-l achizitiona insa are o serie de neajunsuri  pe care VBM le-a rezolvat .
Pentru mine a fost foarte important sa pot face o extractie si intr-un pahar sau in doua  simultan , nu numai intr-o ceasca ( sau in doua ) . 
Izzo are distanta intre grup si suportul baza prea mica si nu este loc decat pentru recipiente mici ca inaltime .

La Coffee Lovers Event , din luna aprilie , nu au prezentat modelul pe care l-am achizitionat , deoarece importatorul l-a adus ,  ulterior , pentru comanda mea ( dupa o luna si jumatate de asteptare , deoarece tocmai aparuse varianta 4 , cu cateva noutati  ) .
Eu chiar am sperat sa-l vad si probez atunci dar nu s-a putut . Am reusit sa fac aceasta proba afara si sa ma conving in legatura cu capacitatile acestui model . 
Eu chiar am testat ambele aparate :  Izzo Alex Duetto III , dar si VIbiemme Dombar 2B Super PID iar decizia de cumparare am luat-o in concordanta cu propriile concluzii .

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - radudani - 24-12-2014

RaduCarutasu Wrote:Problema Expobar-ului este ca spatiul din boilerul pentru abur este prea mic , iar aburul este insuficient pentru duza cu 2 gauri . Despre cea cu 3 nici nu poate fi vorba .
Ori nivelul apei este prea ridicat si nu ramane suficient spatiu pentru abur , ori rezistenta electrica este subdimensionata , nu stiu dar ceva este in neregula .
...
Legat de nivelul apei , ar trebui vazut cat de inalta este rezistenta , astfel incat , prin coborarea nivelului apei sa nu ramana aceasta neacoperita si sa se arda . 
Orice solutie de marire a spatiului pentru abur , cred ca ar fi binevenita la Expobar .

Lyvyoo Wrote:legat de teoria nivelului ridicat al apei din boilerul de aburi, nu exista oare posibilitatea modificarii acestuia, fie si in service? Ar fi un tuning interesant.

boilerul de abur are un sensor de nivel (autofill probe) care e o tija conectata la cutia de control (brain box); tija sta intr-o teaca de teflon (probabil) si se poate regla pe verticala (impins in jos/ridicat, dupa ce-i scoti conectorul) pentru a modifica nivelul apei - si implicit volumul de abur - in boiler;

pentru o anume presiune si suprafata totala a orificiilor la duza de abur, exista o pozitie de compromis optim intre debit si calitate abur; eu am intervenit de multe ori in masina si am si postat in forum niste concluzii (Magica are 2 probe de nivel, una de securitate);

se poate impinge tija in jos la maxim, pentru a obtine maximum de volum pentru abur; nu ar trebui sa existe nici un risc de expunere a elementului de incalzire peste nivelul apei; e o problema de proiectare rezolvata sper, de inginerii de la Expobar!

aparent un paradox, dar la boilerele mici, cum e si acesta de 1,8l, nu volumul de abur saturat aflat la un moment dat in spatiul de deasupra apei (masina in idle) este cel care rezolva frotarea laptelui, ci apa supraincalzita din boiler!
cu cat exista un volum mai mare de apa supraincalzita, cu atat vom avea un abur mai constant la duza tevii;

nu mai intru in detalii tehnice, am mai postat despre asta: daca avem in boilerul de 1,8l, de ex., un volum de abur saturat de 600 ml (mult), tot aburul respectiv are sub un gram greutate si daca in boiler sunt 1,4 bar, iar duza are 2 orificii de 1,2 mm diam, aburul iese la inceput cu un debit de 2,5 Kg/h - deci sub o secunda pentru ca tot volumul initial de abur sa fie purjat afara!
si in continuare? presiunea scade brusc, apa supraincalzita din boiler ajunge la temperatura de fierbere si genereaza abur; presiunea scade in continuare; elementul de incalzire intervine si ridica temperatura apei, respectiv presiunea; daca poate :)

pentru frotare lapte, sunt hotaratoare: (1) volumul de apa din boiler si (2) puterea elementului de incalzire;
pe masura ce volumul boilerului creste, volumul de abur saturat devine important pentru frotare, dar asta de la 5-6l in sus...
la boilerele masinilor de casa, volumul disponibil pentru abur deasupra apei trebuie mentinut ca un compromis intre apa cat mai multa si abur cat mai uscat;

si desigur, mai intervine compromisul obisnuit la masinile de casa: putere de incalzire, subdimensionata pentru boiler (compromis rational economic, dar si de marketing, sau necesitate, la americani, cu 115V ai lor);
pentru 1,8l ar da probabil rezultate foarte bune un element de 2 KW; absolut nerecomandata insa inlocuirea!
dar si pentru 1,2-1,4kW si 1,8l exista un debit de abur (tip duza) la care masina livreaza in regim stationar abur, o durata suficienta; problema e ca acest debit poate fi nesatisfacator;
la mine, cu o doza de 2 x 1,3mm diam la care am astupat o gaura, am abur constant la peste 1 bar, cate minute am avut rabdare sa verific; dar frotez greoi si lent - e prea putin, sau nu-s obisnuit;
cu duza normala, frotarea e eficienta (viteza si debitul aburului inglobeaza aerul si face microspuma in laptele cald) si presiunea scade la 0,7-0,8 bar dupa cca. 40s in care apuc sa fac cca. 350 sau chiar 400 ml lapte; si zilnic frotez pe putin 750 ml lapte...
la mine, doza cu 4 gauri e overkill: frotarea se lasa si cu bulbuci, datorita scaderii drastice a presiunii; poate, cu ceva exercitiu - dar nu vad motivul... chestia cu prastia :)

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 24-12-2014

O micuta precizare, boilerele sunt de 1.5 nu 1.8

Iar rezistentele de 2 x 1200W

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 25-12-2014

Radudani poti sa ne spui care sunt motivele pentru care nu este indicat sa inlocuiesti elementul de 1.2Kw de pe expobar cu unul mai puternic? de 1.6, 1.8 sau chiar 2.0Kw? Ar putea fi probleme la aimentare? sau ar putea fi probleme cu dilatarea boilarului?
Ce solutie tehnica crezi ca ar puta fi pusa in practica pentru cresterea calitatii aburului la expobar?

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - radudani - 25-12-2014

cresterea puterii de incalzire e ceva ce s-a mai facut pe Brewtus si nu numai;
rezervele mele sunt in legatura cu responsabilitatea pe care ti-o asumi dand asemenea sfaturi:

- probleme de securitate;
cand intr-un boiler de abur recurgi artizanal la aproape dublarea puterii de incalzire, te gandesti ca exista oarece riscuri; nu neaparat boilerul, ci, de ex., cablajul care nu e probabil supradimensionat, cum e la alte masini mai scumpe; sau la cum se monteaza noua rezistenta, daca are acelasi gabarit cu cea originala, cat e ea de fiabila; cat sunt de fiabile si functionale protectiile termica si de presiune ale boilerului; (Exploding Expobar Brewtus IV-R)
pentru masini mai scumpe se plateste mult (merita sau nu, asta ar trebui sa fie de competenta si puterile financiare ale fiecaruia) pe sistemele de securitate profesionale - aproape niciodata folosite; imi amintesc (iarasi lungesc povestea) de cineva care pornea masina automat in fiecare dimineata; intr-o seara, a curatat placa frontala si a uitat levierul grupului E61 ridicat; dimineata, masina a pornit, pompa a pornit, circuitul de autofill si-a dovedit incompetenta, boilerul s-a golit, intre timp s-a incalzit ca lumea si rezistenta, a facut putina explozie; evident ca apa a fost mai multa in boiler decat in tava de scurgere, s-a trezit si omu' sa-si faca espresso-urile etc. :)

- probleme functionale;
cand boilerul de abur functioneaza la presiuni, respectiv temperaturi mari (1,4 bar, de ex.) si mai are pe deasupra si timpi de revenire exemplari datorita elementului de incalzire dimensionat corespunzator cu cerintele de abur, apare problema functionarii schimbatorului de caldura la temperaturi prea ridicate, ceea ce determina supraincalzirea boilerului de extractie, caz in care PID-ul nu face fata; (sigur, exista intotdeauna flush-ul...)
bottom line: 1,2kW sunt rezultatul unui compromis functional asumat din proiectare;

- probleme de competenta profesionala;
o fractiune infima dintre pasionatii de preparare espresso acasa, sunt interesati de principii de functionare, teorie, grafice, profile etc.
dar schimbarea rezistentei de incalzire cu una mai mare poate tenta pe mai multi - ca si cum ti-ai face un tuning la automobil, sau un overclock la procesorul pc-ului; eventual, o face altcineva la un atelier;
ori o asemenea schimbare trebuie facuta numai de cineva care intelege foarte bine ce face si dece face si stie ca o poate face!
eu, de ex. am desfacut mai toata bezzera mea - asa i-am facut decalcifierea; dar n-am avut nici motive si nici conditii sa demontez elementul de incalzire;

lasand elementul de incalzire la o parte, raman totusi cateva optiuni, pare-se multumitoare:

- setare presiune boiler 1,3 - 1,4 bar; de urmarit si 'ajutat' PID-ul in boilerul de extractie; presiunea mai mare ajuta nu pentru ca face mai 'fortos' aburul, ci pentru ca modifica regimul termic inspre temperaturi mai mari, ceea ce inseamna mai multa energie inmagazinata in apa din boiler;

- scos tubul izolator de plastic din interioarul tevii de abur; sunt convins ca ajuta; la mine cel putin...

- lucrul cu cantitati mici de lapte, 150-180 ml; probabil asa si lucrezi...

- inainte de lucrul cu abur fa o purjare scurta, eliminand apa de condens (hopefully) si declansand pornirea incalzirii; cand presiunea ajunge la maximum, pleci cu frotarea;

- lucrul cu un varf cu 2 gauri de diametru mai mic; se pare ca e bun varful de 2 gauri din kit-ul Rocket Espresso Steam Tips ; as incerca cu orice varf cu 2 gauri cu diam mic, de, sau sub 1 mm; gaurile pozitionate oblic;
la abur slab, IMO, 2 gauri mici sunt mai bune decat una mai mare; poate si 4 gauri, dar cu diametru mic;
teoretic, ceea ce conteaza e (1) sectiunea totala a orificiilor de iesire si (2) presiunea din boiler; practic, mai multe gauri, pozitionate oblic, cu o sectiune totala mica la boiler mic, ajuta mult la crearea acelui vortex care inglobeaza aerul si apoi omogenizeaza laptele;

- foarte laudat (David Schomer) este acel dispozitiv, Sproline Foam Knife 1 Steam Tip ($105.00 USD); din pacate, ar trebui sa schimbi teava de abur cu una de tip La Marzocco 'GB-5/FB-80'  ($37.42 USD)  la care se poate monta dispozitivul; costul total e prea mare (?);

pentru referinta:
Expobar Brewtus IV dual-boiler steam potential

oricare-ar fi abordarea, sunt bune de facut si ceva teste orientative cantitativ; de ex., se incalzeste cu abur apa intr-un acelasi pitcher, de la 10C la fierbere vizibila, sau la o anume temperatura (tinind cont de inertia termometrului), masurand si comparand duratele, inainte si dupa o modificare; ai astfel referinte relative despre puterea aburului;

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 26-12-2014

Cu boilerul setat la 1.3bar, cu un pitcher de 600ml de la Saga Prof., lapte K Classic de 3.5 si putina atentie, azi mi-a iesit crema de ziceai ca e vopsea. Mereu e loc de mai bine, desigur, dar eu cred ca trebuie insistat foarte mult pe tehnica sau pe incercatul mai multor tehnici. Eu nu sunt un perfectionist al latte-urilor si neconsumand foarte des capuccino, nu am mana formata pentru o constanta in tehnica de frotare. Dar cand imi iese, imi iese. Si  sunt convins ca Paul Ungureanu, atunci cand a facut cursul de barista cu RaduCarutasu de exemplu, pe Brewtus-ul din dotare, reusea constant creme de exceptie (poate ne spune Radu), mana lui antrenata reusind minuni si pe Gaggia CLassic, la niste evenimente.

Citind mai multe topicuri de pe forumurile de afara, vad foarte multa lume multumita (dupa scoaterea tevii de plastic si ridicarea presiunii la 1.3), dezavantajul intalnit deseori fiind timpul mai mare de preparare datorita capatului cu o singura gaura. In acelasi timp sunt si useri cu impresii asemanatoare cu cele ale ale lui cristian88, in cautare de solutii tehnice pentru tuning. Inainte de a cheltui bani pe upgrade-uri, modificari mai mult sau mai putin greoaie / riscante, cred ca plusul financiar ar trebui redirectionat catre un curs de barista, eventual la comun cu alt posesor de Brewtus. O data aflat intregul potential al acestui espressor, eventual paralele cu un profesional de acolo, vei avea o imagine mult mai clara asupra potentialului aparatului si asupra acestui sport in general.

Nu vreau sa se inteleaga din ce am spus ca trebuie sa fii un home barista trainuit ca sa obtii creme de lapte foarte bune pe Brewtus, dar daca iti doresti maximul din acest aparat, atunci un profesionist aduce rapid foarte multa lumina in tehnica fiecaruia, mai rapid decat experimentarea unor modificari incerte ca si eficienta. 

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 27-12-2014

(26-12-2014, 22:47)Lyvyoo Wrote: 1-..... Si  sunt convins ca Paul Ungureanu, atunci cand a facut cursul de barista cu RaduCarutasu de exemplu, pe Brewtus-ul din dotare, reusea constant creme de exceptie (poate ne spune Radu)......

2-Citind mai multe topicuri de pe forumurile de afara, vad foarte multa lume multumita (dupa scoaterea tevii de plastic si ridicarea presiunii la 1.3), dezavantajul intalnit deseori fiind timpul mai mare de preparare datorita capatului cu o singura gaura....

3-O data aflat intregul potential al acestui espressor, eventual paralele cu un profesional de acolo, vei avea o imagine mult mai clara asupra potentialului aparatului si asupra acestui sport in general.

4-Nu vreau sa se inteleaga din ce am spus ca trebuie sa fii un home barista trainuit ca sa obtii creme de lapte foarte bune pe Brewtus, ....

1- Asa este , Paul a obtinut o crema foarte buna si a fost placut surprins , la acea data , de performantele aparatului . Nu se mai intalnise cu acest model .
Am obtinut , frecvent , crema foarte buna doar ca , in afara de asta , este foarte importanta tehnica de turnare . 
De multe ori crema arata foarte bine in latiera dar rezultatul in ceasca nu este cel dorit , tocmai din cauza modului defectuos in care se face turnarea . 

2- Capatul original cu o gaura , pentru abur , se pare ca asigura sansele cele mai mari pentru o frotare de maxima calitate . 
Este un proces mai lent comparativ cu alte aparate DB , dar cu atentie se pot obtine rezultate comparabile . 
Cu latiera mica , de 350 ml este Ok . Situatia se schimba cand este nevoie de mai multa crema si trebuie folosite latiere mai mari . Timpul se prelungeste si mai mult iar vortexul , consider eu , ca nu este suficient de puternic pentru a asigura acea consistenta si omogenitate in masa a cremei .
Dar si asa aparatul are capacitatea de a frota corect deoarece , duza cu o gaura , asigura suficient abur pe toata durata procesului , oricat ar dura acesta .

3- Am mai spus , am schimbat acea duza cu altele cu 2 si 3 gauri , si am ridicat si coborat presiunea in boilerul de abur , dar rezultatele nu au mai fost la fel de multumitoare .
Caderea rapida de presiune face procesul greu de controlat si este nevoie de mult exercitiu pentru a ajunge la nivelul adecvat de indemanare . 
Calitatea cremei nu este superioara , in acest ultim caz , insa scade mult timpul necesar operatiei . 
Expobar-ul , evident , nu este cel mai potent expresor ! 
Are limitarile sale , impuse de tinta producatorului .
Nu este cel mai ieftin si , totodata , cel mai bun DB . Este aparatul cu cel mai bun raport pret calitate din gama sa .
Se vorbeste de modificari care sa conduca la cresterea performantelor .
Radudani arata foarte clar ca este nevoie de multa prudenta in abordarea unor solutii care sa modifice varianta constructiva din proiectul producatorului . Aparatul a fost dimensionat si confera maximul de siguranta in functionare asa cum a iesit de pe poarta fabricii . 
Supradimensionarea unor elemente poate conduce la suprasolicitarea altora , cu posibile consecinte in siguranta de utilizare a aparatului .
Comparand Expobar-ul cu VBM pot spune ca este o diferenta mare in capactatile acestora de a frota . 
Diferite constau in vitezele cu care se realizeaza procesul , omogenitatea in masa ei a cremei , constanta rezultatelor , controlul asupra procesului , nivelul de indemanare etc .... 
La espresso , am mai spus-o , dupa calibrarile de rigoare ( cantitate cafea , macinatura , temperatura ) nu am sesizat diferente . Deci consumatorii de cafea , fara combinatii cu lapte nu isi pot dori mai mult .

4- Asa este , nu trebuie sa fii un home barista cu training ca sa obtii rezultate bune cu Expobarul ! 
Un training insa , ajuta un utilizator sa constientizeze ce face bine si ce nu , in procesul obtinerii unui espresso , a unei creme de lapte si cum sa le combine cu un efect maxim .
Un asemenea curs scurteaza mult cautarile , clarifica rapid incertitudinile , elimina imediat imperfectiunile si corecteaza pe loc greselile . 
Daca nu l-as fi facut atunci , cu siguranta l-as fi urmat acum ! 

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 27-12-2014

Pentru mine, urmatorul pas va fi un cap de teava de aburi cu doua gauri de diametru mic. Ma voi informa asupra celor sugerate de Radudani, legate de capul de pe Rocket. Probabil va fi mai greu de gasit separat, daca vin in set. Caut... Cel de 100$ mi se pare ridicol de scump. Probabil, ca si tehnologie, e mai greu sa faci o sita VST decat acea piesa. Poate cu un Expobar intr-o cafenea mica, ar fi meritat investitia.

Daca vreodata voi schimba teava de aburi cu totul, atunci voi incerca si un tuning mai "complex", cu joystick in loc de roata.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - cristian88 - 27-12-2014

tehnica este foarte importanta, cursul de barista ajuta foarte mult, am văzut ce crema si ce capuccino a scos raducarutasu pe expobarul meu care la acea vreme avea presiunea la 0.8 și protecția te plastic încă pe țeava. Dar am observat și o diferența de calitate a aburului care tine de echipament, pe Alex D se obține foarte ușor o crema de calitate ,în condițiile în care tot eu am manevrat aparatul, iar tehnica mea încă lasă mult de dorit.
Fiind foarte mulțumit de calitatea shot-ului de espresso nu doresc sa trec la alt espressor, ci mai degrabă înclin către upgradarea acestuia.
Liviu tu ai o relație mai apropiata cu cei de la service-ul expobar. Când ai timp poți sa întrebi dacă se poate înlocui în service elementul de 1.2Kw cu unul mai puternic, dacă pot sa ajusteze raportul apa/abur din boiler, si ce alte upgrade-uri mai pot fi efectuate Brewtusului? Este posibil ca și alți posesori sa fie interesati de anumite upgrade-uri astfel ca postarea informațiilor de la service pe forum sunt bine venite :)

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 27-12-2014

Niciun service de marca nu e "nebun" sa faca asta! Cum nici tuning-ul unei masini nu se face la dealer, ci la atelierele de profil. Un service de marca are interesul sa iti mentina aparatul in parametrii producatorului, ca tu sa nu le aduci batai de cap suplimentare.

La noi "atelier de profil" inseamna sa cauti un user priceput pe tehnica (eu mereu il recomand pe nickso ca pe un pasionat extrem de bun pe tehnica) sau un service care nu apartine de respectiva marca, sa va intelegi la un cost de manopera si sa va luati de treaba, "pe semnatura", ca operatia pe cord :)

Dar toata nebunia asta, "locura asta" vorba' lui Gica Craioveanu din reclama :) poate fi evitata cu un simplu curs de barista. Risti foarte mult! Si gandeste-te ca Expobar este la editia cu nr. 4 si spaniolii au tot luat in seama diverse sugestii de la lansare si pana acum. Cred ca vorbim de un echilibru in proiectare, pe care e bine sa-l mentii, preferabil fiind sa jonglezi cu lucrurile de suprafata, in ordine - 1.3-1.35 din presostat, un steam tip despre care se vorbeste pe afara ca ar fi mai eficient, un curs de barista unde sa te joci cu ambele capete. eventual o alta teava (vad pe acel topic HB ca se vorbea de o teava de pe La Marzocco), poate si un joystick. De asemenea, rezerva-ti cateva ore sa analizezi ce s-a scris pe home-barista, coffeegeek si nu numai despre acest espressor si modificarile care au fost testate, astfel incat, daca iti doresti intr-adevar sa-l modifici, sa o faci in baza experientelor facute de altii, cu indicatii precise cu tot, nu pe propria piele.