Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Pastrare / Conservare arome cafea - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Pastrare / Conservare arome cafea (/Thread-Pastrare-Conservare-arome-cafea)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Prajitoria Sarkiscafe - discutii generale - Lyvyoo - 09-01-2013

E ulei nu roua (condens).

RE: Prajitoria Sarkiscafe - discutii generale - baloozzy - 09-01-2013

(09-01-2013, 17:54)Lyvyoo Wrote: E ulei nu roua (condens).
Scuze, ulei, ma gandeam la cum arata.

RE: Prajitoria Sarkiscafe - discutii generale - axy76 - 09-01-2013

(09-01-2013, 17:56)baloozzy Wrote:
(09-01-2013, 17:54)Lyvyoo Wrote: E ulei nu roua (condens).
Scuze, ulei, ma gandeam la cum arata.

RE: Conservare cafea + Decalog espresso - Lyvyoo - 09-01-2013

Stim cum arata :) Ideea pozei era pentru cazul cand constati ca uleiul este in exces fata de alta dati. A pus de exemplu G.Serban ceva de genul, pe Softpedia, cu niste boabe negreeee de la Semiramis.

RE: Conservare cafea - honciucmihai - 09-01-2013

Intr-adevar ultima data am prajit putin mai mult EQ in ideea de a obtine o crema mai consistenta ce va da mai bine la impresia artistica atat pentru espresso cat si pentru derivate ( cappuccino , machiato, cafe-latte ,etc) lucru pe care l-am reusit dar din pacate in detrimentul "duratei de viata" a cafelei .

Conservare cafea - BrEacK - 10-01-2013

Si a mea e foarte, foarte uleioasa ... Si gustul a fost mai bun data trecuta... Dar merge si acum :P

RE: Conservare cafea - honciucmihai - 10-01-2013

Oricum voi reveni la gradul de prajire anterior

RE: Espresso ratat - adi84_g - 23-04-2014

Ca tot s-a pomenit de borcane: mi-am comandat 500 gr.cafea is nu stiu cum sa-i pastrez calitatile.am lasat-o in punga de la papajacques pe care am introdus-o intr-o cutie metalica de cafea jacobs.
Estimez consumul integral in 10 zile.

In caz ca am sa aduc o cantitate mai mare, se pastreaza la congelator?

Recipientul de la rasnita e recomandabil sa fie plin? Sau n-are importanta?

RE: Espresso ratat - RaduCarutasu - 23-04-2014

(23-04-2014, 10:55)adi84_g Wrote: 1- mi-am comandat 500 gr.cafea si nu stiu cum sa-i pastrez calitatile..
2- In caz ca am sa aduc o cantitate mai mare, se pastreaza la congelator?
3- Recipientul de la rasnita e recomandabil sa fie plin? Sau n-are importanta?

1- Imparte cele 500 g in 3 pungi sau cutii ( cat mai mici ) inchise ermetic pentru a nu fi nevoit sa umbli mereu la intreaga cantitate . Aerul din pungi ( cutie , borcan ) va ajunge rapid la o saturatie in concentratie cu Co2 si ca incetini procesul de degazeificare cu o incetinire a pierderilor si de uleiuri volatile .
2- Bagate infrigider se mai suprapune peste aceste considerente si o diminuare a proceselor datorita micsorarii agitatiei termice din boabe si deci un plus de incetinire a deteriorarii calitatii boabelor .
Atentie insa , boabele refrigerate sau chiar congelate trebue lent aclimatizate pentru a nu se umezi !
3-Eu nu tin recipientul rasnitei cu boabe si il alimentez cu cat am nevoie , datorita celor de mai sus la care , in plus , se adauga si lumina care este un accelerator al degradarii boabelor .

Este experienta mea , asa procedez eu iar cele de mai sus nu reprezinta niste reguli !

RE: Espresso ratat - orhapetru - 23-04-2014

O cantitate mai mare de cafea proaspat prajita ( ~ 1 kg ) s-ar pastra mai bine vidata sau cum a scris mai sus RaduCarutasu impartita in cantitati mai mici si in borcane inchise ermetic ?

RE: Conservare cafea - RaduCarutasu - 23-04-2014

(23-04-2014, 11:46)orhapetru Wrote: O cantitate mai mare de cafea proaspat prajita ( ~ 1 kg ) s-ar pastra mai bine vidata sau cum a scris mai sus RaduCarutasu impartita in cantitati mai mici si in borcane inchise ermetic ?

Dpmdv vidata si la rece este mai bine .
Dupa ce umbli la kg de cafea ar fi bine sa procedezi ca mai sus pentru a nu fi obligat sa expui toate boabele la contactul cu aerul .
Normal , marimea pachetelor o apreciezi singur . Daca ai posibilitatea imparte de la inceput 1 Kg in 3 pungi vidate si rezolvi problema .
Insa si congelata cafeaua isi pierde din proprietati . Am gasit odata un pachet la congelator , pus acolo cu vreo 3 luni inainte si am aruncat-o deoarece rezultatul in ceasca mi s-a parut de nebaut . Cred ca o pastrare in stare vidata si la rece da rezultate pentru cca 30 max 40 zile insa odata pachetul desfacut degradarea intervine mult mai rapid , iar cafeaua trebuie consumata in ritm alert .

Iarasi , nu sunt reguli ci observatii personale !

RE: Conservare cafea - orhapetru - 23-04-2014

Radu iti multumesc pentru raspuns; eu cumpar cate un kilogram si am cafea proaspata pentru 2 saptamani...mai putin nu comand pentru ca nu ies rentabil deoarece platesc curier....daca as lua 2 kg cat pentru o luna iar e prea mult sa o tin 3 saptamani la frigider...iar pana imi achizitionez un espresor mai de "Doamne-ajuta", la ce am acum merge cafeaua tinuta maxim 2 saptamani.

RE: Conservare cafea - adi84_g - 26-04-2014

(23-04-2014, 11:17)RaduCarutasu Wrote: 1- Imparte cele 500 g in 3 pungi sau cutii ( cat mai mici ) inchise ermetic pentru a nu fi nevoit sa umbli mereu la intreaga cantitate . Aerul din pungi ( cutie , borcan ) va ajunge rapid la o saturatie in concentratie cu Co2 si ca incetini procesul de degazeificare cu o incetinire a pierderilor si de uleiuri volatile .
2- Bagate infrigider se mai suprapune peste aceste considerente si o diminuare a proceselor datorita micsorarii agitatiei termice din boabe si deci un plus de incetinire a deteriorarii calitatii boabelor .
Atentie insa , boabele refrigerate sau chiar congelate trebue lent aclimatizate pentru a nu se umezi !
3-Eu nu tin recipientul rasnitei cu boabe si il alimentez cu cat am nevoie , datorita celor de mai sus la care , in plus , se adauga si lumina care este un accelerator al degradarii boabelor .

Este experienta mea , asa procedez eu iar cele de mai sus nu reprezinta niste reguli !

Multumesc pentru sfaturi, foarte utile.

RE: Conservare cafea - eugenm - 01-08-2014

De mai bine de 4 luni folosesc un recipient special conceput pentru mentinerea in conditii optime a produselor ce isi pierd calitatile in contact permanent cu aerul. Are doua capace cu garnituri si valve. Al doilea capac se introduce pana acolo unde a ajuns nivelul boabelor de cafea (ceaiul sau orice altceva) limitand la maximum contactul cu aerul. In general eu cumpar o cantitatea de cafea care sa ne ajunga pentru maxim 2 sapatamani si cam dupa prima saptamana incep sa simt diferente de gust fata de primele zile. Acum folosind jucaria aceasta numita Airscape am reusit sa mai "castig" cateva zile de gust bun. Un review foarte bun este cel realizat de Seattle Coffee Gear : https://www.youtube.com/watch?v=_lVfDTGTYxE pentru cei interesati.
Eu am comandat produsul pe Amazon, a costat cam mult datorita cheltuielilor de transport, respectiv 178,48 Ron (din care doar 85,92 Ron a costat borcanul).
Pentru cei ce doresc sa isi prelungeasca cat mai mult prospetimea boabelor il recomand !

Cafea proaspat prajita(umeda) - daniphp - 19-11-2014

Salut,
am comandat si eu 2 pungi de cafea proaspat prajita.

Gustul si mirosul sunt minuntate dar am o problema.
Am mutat una din pungi intr-o cutie de cafea de metal. Dupa 4 zile am observat ca toata cafeaua este umeda si are urme de apa pe ea.

Ce se intampla? Am procedat gresit ca am pus-o in cutie? Trebuie macinata toata?

Multumesc

RE: Cafea proaspat prajita(umeda) - scientist - 19-11-2014

nu e apa, sunt lacrimi de ulei din boabele de cafea. E prajita mai italieneste, probabil.
Nu te intinde mult cu ea, dupa un timp va rancezi . Imparte-o in doua, pastraza o parte la rece inchisa ermetic. Macina doar cand o prepari si nu mai mult decat iti trebuie.

RE: Conservare cafea - Papa Jacques - 20-11-2014

Cafeaua prajita (boabe sau macinata) este higroscopică (atrage umezeala).
Cutia de metal a condensat umiditatea din aer. Metalul este mult mai "rece" in comparatie cu boabele de cafea si "trage" umezeala din aer.
Usuca boabele in cuptorul de la aragaz. Tine-le intr-un borcan de sticla dar nu in frigider.

Salutare tuturor... - andra - 03-01-2015

Apropo de conservare, am luat pe 27.12 500g de sarkis chocolat, am împărțit-o in pungute de 100g (învelită in hârtie si sigilată in pungi de plastic) si am congelat-o. Când am rămas fără, am scos câte o punga si am lăsat-o la temperatura camerei câteva ore, adică exact cum scria si pe topic-ul enunțat de Liviu mai sus. Pot sa spun ca s-a păstrat perfect, fără pete de ulei si altele.

RE: Salutare tuturor... - stefandinescu - 03-01-2015

Eu tin cafeaua in pungile cu valva unisens pe care le pastrez (cele cu zipper-am de la delicatese florescu pungi goale de 3 ani). Scot aerul si tin cafeaua la temperatura camerei. Cafeaua buna daca o iei proaspat prajita nu e degazata primelw 2 -3 zile. Apoi daca bei 2-3 duble pe zi consumi 30-45 gr pe putin, fara consumul de la reglajele rasnitei. Asa consumi de luni pana vineri 250gr.

RE: Conservare cafea - coffeesnob - 04-01-2015

Din cate am mai citit pe forumuri nu prea se recomanda congelarea cafelei intrucat la decongelare bobul de cafea se dilata si in el se produc microfisuri. Microfisurile permit intrarea aerului in interiorul bobului cauzand o oxidare accentuata. La 100g , care se consuma repede, se poate sa nu conteze prea mult.

Eu tin cafeaua la temperatura camerei, intr-un borcan inchie ermetic, in sertar intunecos.

Conservare cafea - andra - 04-01-2015

O sa încerc si așa. Sa le pun in lungi mai mici, astfel încât sa nu umblu la toată cantitatea de fiecare data, si sa le țin la temperatura camerei. Sa văd dacă observ vreo diferența.

Probabil ca nu, ținând cont de cunoștințele mele actuale :).

RE: Conservare cafea - Adri@n - 04-01-2015

(04-01-2015, 01:09)coffeesnob Wrote: Din cate am mai citit pe forumuri nu prea se recomanda congelarea cafelei intrucat la decongelare bobul de cafea se dilata si in el se produc microfisuri. Microfisurile permit intrarea aerului in interiorul bobului cauzand o oxidare accentuata. La 100g , care se consuma repede, se poate sa nu conteze prea mult.

In plus,daca desfaci punga/recipientul inainte ca acesta sa ajunga la temperatura camerei, e posibil (in functie de umiditatea din camera si de cat timp tii punga deschisa) sa ai si un condens de toata frumusetea pe boabe.
Trebuie tinut cont si de faptul ca boabele dintr-o punga mai mare nu se vor incalzi la fel (cele din exterior se vor incalzi mai repede, bineinteles) iar cand manevrezi punga e posibil ca boabe inca reci sa intre in contact cu aerul etc etc.

RE: Conservare cafea - amarok - 04-01-2015

Intram prea mult in amanunte fara sa tinem cont de un lucru banal: putine sunt ambalajele de tip "punga" care nu "respira" in timp. Ma indoiesc ca prajitoriile ar avea linii de ambalare in atmosfera controlata sau ca injecteaza gaze inerte pentru e elimina oxigenul, care sa impiedice in timp oxidarea cafelei. 
Papilele mele gustative de taran (deocamdat' doar in acte, dar anu' asta vine schimbarea totala) nu cred ca ar sesiza vreo diferenta, dar ma intreb si eu: nu ar fi mai bine sa depozitam cafeaua in pungi vidate (termen pretentios, dar asta e) pentru frigider?
Desi, glumind putin, trebuie sa creem o presiune pozitiva pentru a impiedica aerul sa intre. O injectie de argon (il folosesc la sudarea aluminiului) ar ajuta mai mult...  :P

RE: Conservare cafea - coffeesnob - 04-01-2015

Cafeaua se de-gazeaza in timp -> presiune pozitiva in ambalaj. Eu mai tin cafeaua - dupa ce o prajesc - intr-un borcan cu capac ermetic. Cand deschid capacul, dupa 1-2 zile, se formeaza o mini explozie de aer :).

Ma intreb ce se intampla cu cafeaua macinata din magazin, cea din pachete vidate. Oare cum de nu se mai de-gazeaza. Sa fie impachetatata doar cand e suficient de veche incat e complet moarta?

RE: Conservare cafea - stefandinescu - 04-01-2015

Intai o prajesc pana la city+++ adica stadiul de carbune uleios dupa care o rasnesc si o ambaleaza in vid. Chiar de la rasnire gazul din boabe este eliminat. De aceea cafeaua ambalata boabe nu este vidata pentru ca producatorii dupa prajire o ambaleaza fara sa o pastreze 48 de ore la degazat.

RE: Conservare cafea - Lyvyoo - 04-01-2015

Illy o pastreaza chiar 3 saptamani la degazat, din ce stiu de la Adi Caradeanu (trainer Illy pe Romania)

RE: Conservare cafea - Steve Works - 20-05-2015

Trei saptamani? Eu maxim doua. Nu-si pierde aroma?

RE: Conservare cafea - vct1976 - 20-05-2015

Ba da... isi pierde toata aroma dar nu de la lasatul la degazat ci de la statul prea mult pe raft, la vanzare...

RE: Conservare cafea - grill - 13-08-2015

Cred ca o parte din probleme ar fi rezolvate daca prajitorii ar ambala in pungi de 50 de grame, cu data prajirii tiparita pe ea, tocmai pentru consumul de acasa. Am vazut doar la Delicatese Florescu pungi de genul asta,plasticate cu supapa si fermoar. Pastrate la frigider incepand cu ziua a 5-a dupa prajire si scos doar cu 1 zi inainte de consum pentru aclimatizare. In felul asta stocul de cafea ar trebui sa fie proaspat fara sa-si piarda proprietatile pana la 40 de zile; pare a fi practic si la indemana zic corect? Adica cine nu are prajitorie la indemana si trebuie sa comande prin curier are tendinta de a comanda cantitate multa tocmai ca sa fie rentabil la pret si o comanda pe luna de x pachete a 50 de grame pachetul pare a fi compromisul ideal.

RE: Conservare cafea - renatoa - 13-08-2015

Si eu care credeam ca sunt cel mai mic consumator pe aici, cu 100g/saptamana... :)

Incercati data viitoare 100g, nu cred trageti de ele 2 saptamani, ca ca simtiti vreo degradare.
Din contra, s-ar putea ca cele care au trecut de prima saptamana sa va placa mai mult ;)

Si nu le-as tine la frigider ! Decat poate numai inchise ermetic in folie alimentara/borcan, si scoase cu 2-3 zile inainte de consumare, ca sa isi revina cat mai complet la ambient.