Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente (/Thread-Espressoare-Levers-vs-semiautomate-impresii-si-experiente)

Pages: 1 2 3 4

Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - micrenda - 30-04-2018

Quick Mill Rapida este un DB sau un HX? Din descriere pare sa fie un HX dar nu este clar.

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - cradun - 30-04-2018

E dipper.

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Neuromancer - 30-04-2018

Of of.. oamenii care scriu lururi fara sa stie.. quick mill rapida e TS

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Lyvyoo - 30-04-2018

Of, of, oamenii care stiu dar arunca in graba doua litere si nu explica ce au vrut sa spuna...

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Neuromancer - 30-04-2018

TS - thermosyphon

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - cradun - 30-04-2018

Pfff, multumiri pt corectie, Neuromancer, nici nu stiam pana acum ca exista diferente intre dipper si thermosyphon. Citesc acum...

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - RaduCarutasu - 30-04-2018

Este un lever:
https://www.perfectespresso.ro/en/produs/coffee-machine-with-lever-quick-mill-veloce-rapida-mod-0987--974/

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Denis - 30-04-2018

Adizep e un om modest, are acasă doua e61 și un Pavoni de ce vreme. Cred că poate înșiră niste opinii, chiar și subiective, daca doreste.

Liviu, pe pavoni au ieșit cafelele light mai bune decât pe e61.

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Levo - 30-04-2018

...:D ... Voi chiar faceti misto , la modul cel mai serios ... Cool

levers vs semiautomate.. un subiect interesant.. poate pare complex initial dar daca ar fi sa ne documentam putin si sa trecem peste prejudecati este defapt destul de simplu..  ciudat insa este ca un thread cu un asfel de titlu incepe cu un post despre bezzera strega varianta cu pompa si tank (despre aceasta bezzera strega vorbim aici).. un inceput direct eronat.. bezzera strega nu este un lever .. bezzera strega nu este un semiautomant.. este un hibrid avand asfel calitati si defecte din ambele categorii .. doar ca nu are ce cauta ca reprezentata a clasei leverelor..

Acum putin despre Bezzera Strega: este un espressor exceptional, care spre diferenta de unele E61 se veda ca a fost construita avand in vedere home userul... dar nu o recomand nimanui care isi doreste un lever sau cuiva care vrea un shot bun fara prea multa bataie de cap sau cuiva care are deja E61 si vrea sa isi creasca calitatea in ceasca.. bezzera strega este pentru oamenii cu adevarati pasionati de a experimenta, de a cauta arome in ceasca, de a fi dispusi sa arunce shot dupa shot, pt home barista care isi doresc mai mult de la cafea si sunt dispusi sa aloce timp pentru asta si nu dispun de fonduri pt un grup saturat. (si beau si bauturi cu lapte).. Asfel mentalitatea necesara pt bezzera strega este diferita de levere care sunt tocmai opusul: sunt facute sa fie usor de folosit.. usor de scos un shot bun fara prea multa bataie de cap (asta bineinteles dupa ce te-ai obisnuit putin cu ele) ..

Legat de levers vs semiautomate: cel mai scurt ar fi sa zic sa levers sunt perfecte pt cafele africane light roasted si semi-automatele pt cafele sub americane mai dezolvtate.. pe levers cafelele au o claritate mai buna dar pierd din body si pe semi-automate invers.. doar ca conteaza mult persoana care extrage.. daca se pricepe diferentele vor fi mici.. Mai sunt si niste mituri urbane care trebuie demontate: 1. levers sunt greu de folosit - asta e valabil mai mult pt cele entry lvl (pavoni, elektra) si apare din cauza temperaturii, dar dupa ce te obisnuiesti nu mai este deloc o probleme.. surfingul de temp devine reflex 2. levers sunt ceva magic care fac espresso mai bun - incorect, ca orice aparat sunt capabile de shoturi ff bune dar si de shoturi ff proaste.. totul depinde de utilizator - dar un incepator ar avea rezultate mai bune cu un lever cu grup profi fata de un E61 dar si invers probabil cu pavoni fata de lelit
O concluzie ar fi ca semi-automatele sunt pentru cei care se bucura cand gasesc shotul perfect si vor sa scoata cat mai mult dintr-o cafea iar leverele pentru cei care se bucura sa aibe un shot bun mereu si sunt atrasi de procedeul insine de a extrage pe un aparat manual...

P.S: oricum cel mai important pt un shot este temperatura.. asfel grupul saturat si leverele open boiler sunt gold standard .. restul sunt aproximari :P

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - ekivoc - 01-05-2018

@Neuromancer:
Din câte am înțeles eu, un espressor poate fi încadrat în categoria levierelor dacă realizează extracția cu ajutorul unui piston (ajutat sau nu de un arc).
La unele espressoare din această categorie, cilindrul se umple cu apă la presiunea din boiler (aproximativ 1 bar), iar la altele, apa intră la presiunea din rețea (aproximativ 3 bar).
Strega și Londinium R oferă posibilitatea de a umple cilindrul de extracție cu ajutorul unor pompe la presiuni maxime de 9 și, respectiv, 6 bar, fiind alimentate din rezervor. Cu toate acestea, ambele espressoare sunt încadrate în categoria levierelor.

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Neuromancer - 01-05-2018

Tocmai din cauza pompei gustul in ceasca dar si mentalitatea cu care trebuie abordata extractia sunt diferite fata de alte levere si consider ca nu ar trebui date ca exemplu unui incepator dornic sa incerce un espressor traditional

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Lyvyoo - 02-05-2018

@Neuromancer - de curiozitate, pe Strietman ai stabilitate liniara de temperatura in timpul extractiei? Ar fi o treaba tare buna pt ca te poti concentra pe profilarea din levier, fara sa mai stai cu grija temperaturii prea mari si sa faci toate manevrele acelea de care vorbeau colegii si care pt mine ca si "privitor DB-ist / PID-ist" mi se par descurajante :)

Si inca ceva de noob, daca este open boiler nu iti intra praf si impuritati in palnia aparatului?

[Image: 1-fill-the-machine-with-fresh-water-1024x683.jpg]

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - razvanMB - 02-05-2018

(30-04-2018, 17:16)Levo Wrote: ...:D ... Voi chiar faceti misto , la modul cel mai serios ... Cool

Misto e putin spus :) 

http://www.quickmill.it/eng/domestic-coffee-machines-traditional-professional-quick-mill-model-rapida-0987.aspx

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Lyvyoo - 02-05-2018

@razvanMB - modelul de Rapida de la tine din showroom este utilizat pt teste sau este nou? Adica in cazul in care vrem sa ne jucam mai mult pe el / murdarim de cafea, e ok sau ne chemai doar asa ca sa-l vizualizam ca si constructie? Nu de alta dar poate "se supara" Neuromancer si isi aduce mica bijuterie sa intelegem si noi diferentierea de care vorbea intre leverele "adevarate"  si cele cu arc.  Mie chiar mi-ar placea o astfel de intalnire, mai ales ca ar fi si un profilator electronic prin preajma (aka Mina) si am putea face in extenso oarece comparatii.

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - adiszep - 02-05-2018

Îl chemați si pe Radu Dumitrescu cu pavoni si aveți de un party :)

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - renatoa - 02-05-2018

De ce ar varia temperatura in 20-30 secunde de apasare ? Huh
Chiar si un termostat cu bimetal si dioda este capabil sa tina temperatura in limitele a un grad... :s

Pentru praf ar fi solutii, daca asta chiar ar fi o problema... capac, husa... in kinu/honne nu iti faci griji ca intra praf ? :)

(02-05-2018, 10:29)Lyvyoo Wrote: @Neuromancer - de curiozitate, pe Strietman ai stabilitate liniara de temperatura in timpul extractiei? Ar fi o treaba tare buna pt ca te poti concentra pe profilarea din levier, fara sa mai stai cu grija temperaturii prea mari si sa faci toate manevrele acelea de care vorbeau colegii si care pt mine ca si "privitor DB-ist / PID-ist" mi se par descurajante Smile

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - razvanMB - 02-05-2018

(02-05-2018, 11:42)Lyvyoo Wrote: @razvanMB - modelul de Rapida de la tine din showroom este utilizat pt teste sau este nou? Adica in cazul in care vrem sa ne jucam mai mult pe el / murdarim de cafea, e ok sau ne chemai doar asa ca sa-l vizualizam ca si constructie? Nu de alta dar poate "se supara" Neuromancer si isi aduce mica bijuterie sa intelegem si noi diferentierea de care vorbea intre leverele "adevarate"  si cele cu arc.  Mie chiar mi-ar placea o astfel de intalnire, mai ales ca ar fi si un profilator electronic prin preajma (aka Mina) si am putea face in extenso oarece comparatii.

Am tras 2 shot uri pe el sa vad  ca merge, de mai mult n am avut timp. Dar oricum pana in Buch Coffee fest nu am timp nici sa respir, dupa eventual ne organizam. Putem sa tragem cate shot uri vrem pe el, nu e problema, il tin pt colectie daca chiar imi va placea, nu sunt convins nici ca vreau sa l vand nici ca vreau sa l tin momentan :)

E, lasa modestia asta disimulata sub mustata ca esti si dealer oficial Quick Mill in Romania si nu te banuim ca ai vrea sa-l pastrezi pt tine :)))))

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Neuromancer - 02-05-2018

Are si capac asemanator ca cel din poza (in poza se poate observa si manometru de la naked cu capac custom). Legat de stabilitate : espressorul nu are PID cea ce e cam penibil ..are un termostat care are perioade on si off.. folosesc un termomentru de bucatarie sa vad temp maxima  cala capaco anumita setare a termoststului.. dupa ce aparatul este incalzit bine (max 15 min) cand termostatul este in cliclu "on" temperaturea sta undeva la nivelul dorit ( poate 0.5 +/-)..
as fi interesat de shoturi pe quick mill rapida mai ales ca era espressorul cu care voiam să inlocuiesc strega initial (dar am realizat ca pt ce care beau fara lapte 100 la suta din timp boilerele sunt un moft care ne trag in jos). E un espressor frumos probabil ff capabil avand in vedere ca e o copie dupa vechiul londinium (doar alt design si avantajul pidului). Deazavantajul leverelor cu dippet sau TS e presiunea mica de preinfuzie care pierde din body si din shot volum posibil maxim - pt asta exista felini dar parerile sunt impartite - unii zic ca nu e repetabil (pro tip: pt posesorii de grup Bosco, cei de la naked lucreaza la un manometru facand asfel ca ca viitot quick mill rapida/bosco/profitec pro 800/londonium sa fie si mai atractive)

​​​​​​[Image: omBrocl.jpg]

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - radudani - 03-05-2018

(02-05-2018, 17:16)Neuromancer Wrote: ... am realizat ca pt ce care beau fara lapte 100 la suta din timp boilerele sunt un moft care ne trag in jos).
... Deazavantajul leverelor cu dippet sau TS e presiunea mica de preinfuzie care pierde din body 
... quick mill rapida/bosco/profitec pro 800/londonium...​​

ca discutie intre 2-3 aici, e ok - merg si licentele, merg si typos-urile, merg pana si unele confuzii in graba zicerilor...
dar daca cineva mai nou, 'invata' de aici ca un lever cu TS (termosifon - inchis, sau deschis...?) are presiune mica de preinfuzie si pierde din body etc.... ii facem un deserviciu, nu?
pentru ca Londinium R are TS si face preinfuzia in palier la o presiune setabila (intre 1,5 si 4 bar...);
la fel, de ex. VBM Replica pistone, sau alte masini HX cu grup CMA/Bosco, care au incalzirea grupului tot prin termosifon si care au preinfuzia initiala la presiunea retelei, 3 bar, de ex.;

sigur, un dipper face preinfuzia la presiunea din boiler, cca. 1 bar, si are uneori si termosifon (asa numit in closed loop, in interiorul boilerului) care a ridicat mari probleme primilor utilizatori de Londinium I si la fel, de Veloce (la care s-au semnalat la inceput 'excursii' de temperatura si de 30C!)

dippers-uri au fost majoritatea masinilor cu levier in istoria lor si toate cele citate de tine mai sus sunt asa ceva, deci se fabrica si acum, tot dippers!
si toate fac majoritatea preinfuziei in palier, la presiune de 1 bar, urmat de o rampa de presiune, pana la valoarea maxima de plecare in extractie, 7-10 bar...
si asta e o preinfuzie care, zici, duce la pierderea body-ului (la cafele din care val?) si toate au... moftul ala de-i zice boiler Smile, fara de care un HX n-ar merge!

si dece aproape toate masinile espresso comerciale intr-o istorie de peste o jumatate de secol, si multe levers-uri, sunt HX? nu, nu mai incepem iarasi cu... Nikon vs. Canon Smile

chiar asa, n-am stat sa scarman prin statistici dar imi permit sa cred - e forum si asta-i parerea mea... - ca majoritatea bautorilor de espresso din lume, beau espresso-ul cu lapte!
cum se zice ca spunea Lapusneanu: "prosti, dar multi!"...cei cu laptele, adica Smile

ei, dar aici chiar nu se face apologia spring-levers-urilor;
Lyvyoo chiar spune de 'manevrele acelea... descurajante' (care-or fi, n-am inteles unde m-a dus link-ul, dar asta-i treaba mea)...
dar pana la urma, nu strica sa fii, ca incepator, atentionat asupra unor pericole potentiale!
levers-urile raman pentru cei bravi Smile  ha!

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Neuromancer - 03-05-2018

Mda... alta postare fara rost de a ta, radudani. Nu consider ca am adus niciun deserviciu. Poate nu am fost destul de clar, dar nu am vb despre spring levers cu HX in postarea anterioara. Iar despre partea cu lapte, nu stiu de ce ai avut nevoie sa faci precizari... Era o optiune personala si un motiv pt care am preferat strietman ct1 vs rapida.

si acum editare fara typos (vezi ca ai facut plural dublu la typos):

Are si capac asemanator cu cel din poza (in poza se poate observa si manometru de la Naked cu capac custom). Legat de stabilitate: espressorul nu are PID, ceea ce e cam penibil. Are un termostat care are perioade on si off. Folosesc un termometru de bucatarie sa vad temperatura maxima la o anumita setare a termostatului. Dupa ce aparatul este incalzit bine (max 15 min), cand termostatul este in ciclul "on", temperatura sta undeva la nivelul dorit (poate 0.5 +/-).
As fi interesat de shoturi pe quick mill rapida, mai ales ca era espressorul cu care voiam sa inlocuiesc Strega initial (dar am realizat ca pt cei care beau fara lapte 100 la suta din timp, boilerele sunt un moft care trage in jos). E un espressor frumos, probabil ff capabil avand in vedere ca e o copie dupa vechiul Londinium (doar alt design si avantajul pidului). Deazavantajul leverelor cu dripper sau TS e presiunea mica de preinfuzie care pierde din body si din shot volum posibil maxim - pt asta exista Fellini, dar parerile sunt impartite - unii zic ca nu e repetabil (pro tip: pt posesorii de grup Bosco, cei de la Naked lucreaza la un manometru facand astfel ca ca viitor quick mill rapida/bosco/profitec pro 800/londonium sa fie si mai atractiv).

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - radudani - 03-05-2018

perseverand, Neuromancer revine cu aceeasi fraza:
"... Deazavantajul leverelor cu dripper sau TS e presiunea mica de preinfuzie care pierde din body"

ma intereseaza doar ce si cum ajunge ca informatie, la un potential vizitator pe-aici;
daca citeste tampenii, sau lucruri confuze, o face totusi sub eticheta acestui forum;
si imi pare si acum rau ca nu ma abtin sa postez asa, fara rost pentru unii, pentru a incerca sa ofer si alte puncte de vedere, in consideratie pentru altii!

deci hai din nou, ca la gradinita: da si ba!
se afirma, ca leverele cu driper sau termosfon au dezavantajul unei presiuni mici de preinfuzie, ceea ce duce - pur si simplu duce, fara alte precizari - la a se pierde din bodyul extractului...
ei, nu e chiar asa;
si nu ma refer la chestia cu body-ul (cati se gandesc la body-ul unui espresso din definitia lui Illy - de fapt, nu merita vorbit de body fara sa specifici ce intelegi prin asta, pentru ca nici intre noi... 'cunoscatorii', nu cred ca exista un consens!), ci la faptul ca nu toate leverele cu termosifon au presiune mica de preinfuzie!
restul e mai pe sus, sau in gugle...

crema, body, heart... iar body, poate fi... rich sau mai poor (imi lipsesc celelalte cuvinte cu flori si arome de primavara...);
poor, adica asa cum beau eu espresso de vreo jumatate de an, cu preinfuzie lenta, la presiune nu mica, nu, foarte mica! adica un fel de inmuiere la, practic, 0 bar, urmata dupa 12-20 sec, de o presurizare lenta, la valori sub 1 bar, cand apare 'strapungerea' pucului in preinfuzare completa etc.

nu, nu-mi plac comparatiile de genul asta; sunt subiective si per ansamblu dau impresia ca sunt simple ranforsari ale acelui 'cine nu e cu noi, e impotriva noastra'...
nu-mi plac masinile espresso, imi plac locomotivele cu abur Smile
ei, si acum ma duc sa ma joc in curte Smile

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - CatalinH - 03-05-2018

(03-05-2018, 17:37)radudani Wrote: adica asa cum beau eu espresso de vreo jumatate de an, cu preinfuzie lenta, la presiune nu mica, nu, foarte mica! adica un fel de inmuiere la, practic, 0 bar, urmata dupa 12-20 sec, de o presurizare lenta, la valori sub 1 bar, cand apare 'strapungerea' pucului in preinfuzare completa etc.

Am mai multe curiozitati legate de extractiile in care stai 15s intre 0-1 bar:
     1.Care este presiunea maxima la care ajungi cand te urci pe arcuri si cat timp o aplici?
     2.Care este durata unui astfel de shot?
     3.Cat de light este cafeaua pe care o folosesti?
In cazul meu daca stau 15s intre 0-3 bari ,6s intre 3-9,10s la 9 bari cu cafele care nu sunt prajite light obtin gust amar si astringent.
Este posibil ca Strega sa fie mai "iertatoare" si sa permita astfel de extractii si cu cafele non 3rd wave?

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Neuromancer - 03-05-2018

Tocmai ca ma interesa si pe mine cum ajunge informatia la incepatorii din domeniu, de aceea am decis sa scriu pe acest thread si pe cel vechi cu bezzera, desi, asa cum mentionat si mai sus, mi se par eronate din start si pline de informatii cel putin confuze. Mai ales ca e un domeniu de care sunt pasionat - lever espresso. Incep si in acest domeniu, desi slab reprezentat in piata, sa arunce unii cu diverse opinii nebazate pe o experienta si o cunostinta serioasa. Acest thread incepe sa se asemene cu cele legate de sfaturi de achizitii, unde informatia oferita de anumiti useri ff experimentati este evitata in favoarea unor "sfaturi" date de alti useri care uneori nici nu sunt mari bautori de espresso.

Revenim la drippere si TS: cred ca am fost destul de clar in prima postare (prin puterea exemplului) si in a 2-a cand chiar am mentionat ca nu ma refeream la leverele cu HX. Repet, la espressoarele cu dripper sau TS (dar fara HX, subliniez asta ca poate acum vede si radudani) preinfuzia se face la diferenta de presiune dintre boiler si grup. Boilerul sta, in general, la 1.2 bar la cele comerciale si la mai putin la cele mici de casa (0.9 bar pt pavoni). La cele cu HX, preinfuzia se face la presiunea liniei de apa sau a unei pompe precum strega varianta cu pompa si londinium R.
Imi mentin afirmatia ca presiunea mai scazuta de preinfuzie afecteaza in sens descrescator body-ul, un lucru super-cunoscut in lumea leverelor. Daca nu ma crezi pe mine sau informatiile de pe youtube/alte forumuri, atunci e ff usor sa verifici ca pana la urma ai strega: bea un shot cu o preinfuzie la 1 bar si una la 3 bari si o sa vezi (lucru pe care il cunosti probabil, dar ar mai trebui din cand in cand sa lasi calculele si sa gusti cafeaua). Pana la urma, sa nu uitam ca pana si producatorul Londinium, dupa ani in care si-a aparat creatia cu desavarsire si a atacat Strega, a hotarat ca shotul de pe modelul vechi de Londinium era inferior celui de pe Londinium l (acest aparat fiind cu HX).
Sa nu crezi ca preinfuzia mai mica le face inutile sau proaste pt un espresso pe aceste aparate (eu le consider superbe si, daca as fi fost bautor de latte, acum as fi fost posesorul unui quick mill rapida) dar este un lucru bun de luat in considerare cand te gandesti sa achizitionezi ceva. Fiecare are gusturile sale, tu ai descris cum iti preferi shoturile, altii prefera un blend ciocolatiu si mai prajit, tras la 9 bari si 94 grade pe un semiautomat, altii prefera o africana aproape verde, trasa pe Elektra Microcasa a Leva. Mi se pare ca, de-a lungul timpului, ti-ai facut propriul tau stil de postari si descrieri si, sub lungile paragrafe si zecile de explicatii tehnice, incepi sa scapi din vedere unele lucruri esentiale si minime de stiut in cazul leverelor. Daca un incepator e interesat de un espressor manual, consider ca ar trebui sa stie unele lucruri de baza, de exemplu avatanjele si dezavantajele unui anumit tip de aparat, de exemplu sa nu isi cumpere Elektra daca vrea crema bomburi (sustinut de cunostintele despre acest aparat: preinfuzie la presiune joasa, arcurile care nu duc la 9 bari, fapt ce va duce la cresterea aciditatii si scaderea corpului, pe unele cafele cu efect pozitiv, reusind sa scoti niste arome pe care nu le gasesti pe alte aparate, dar alteori va duce la un shot nebalansat ).
Ar mai fi ceva: nu stiu ce aparatura ai avut inainte de Strega si stiu ca esti home barista de mult inaintea mea, dar trecand prin Pavoni, Elektra, Strega si acum Strietman (si zecile de ore citind despre acest gen de espressoare, o data cand am upgradat la Strega si inca o data la Strietman) cred ca am experienta destul de bogata in acest domeniu, inca sa imi permit sa contrazic o asemenea somitate ca radudani.

Acum fiecare cititor alege ce sa intelega si de unde sa culeaga informatiile, dar din pacate de multe ori vorbaria multa, dulce, dar lipsita de continut este aleasa de multi in locul unor sfaturi practice provenite din experienta. Pana la urma traim intr-o tara in care un ministru poate vorbi cu orele despre oi, desi el nu stie mare lucru despre agricultura in epoca moderna. Asta e, si Strega poate fi o statuie vie.

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Levo - 03-05-2018

@Neuromancer

... Acum , ... de asta este forum sa discutam si cateodata si in contradictoriu ... poate - poate se va ivi si o idee noua sau una constructiva , cine stie ... insa cred ca fiecare pasionat cu ceva cunostinte / experienta , are cate ceva de  spus / adaugat  si nu trebuie sa desconsideram pe niciunul dintre colegi , pentru felul in care o fac - bineinteles atata timp cat folosesc un limbaj decent si nu incita la polemici sterile - insa , cand un om / coleg poseda si ceva cunostinte tehnice folositoare / ajutatoare in priceperea fenomenelor si aloca din timpul sau , pentru a le expune aici ... nu cred ca trebuie criticat gratuit , doar prin simplul fapt ca nu putem fi de acord cu unele dintre ideile sale ...

...Altfel ... nici eu nu sunt de acord cu aceasta idee , expusa de tine ...
(03-05-2018, 08:11)Neuromancer Wrote: Deazavantajul leverelor cu dripper sau TS e presiunea mica de preinfuzie care pierde din body si din shot volum posibil maxim

... Parerea mea este ca ... nu este nici un dezavantaj (...  tocmai ca pentru mine este un mare avantaj , fiind amator de cafele prajite mai pronuntzat ) si dimpotriva , mi se pare ca se castiga body prin prinfuzie mai lunga ...dar eu nu ma pricep sa dau explicatiile tehnice si pentru cineva aflat in trcere pe aici , nu ar avea relevantza ... pentru ca este o constatare / convingere  bazata pe experiment de-a lungul a peste un an ... de cafele prajite in toate felurile ( si de mine si de altii ) ... si cred cu toata convingerea , ca umezirea pucului - in absentza unei presiuni ridicate , pe un timp mai lung cca. 15 - 20 sec. , in cazul cafelelor bine prajite , are un efect deosebit de bun , in corpolentza si gustul / cremozitatea cafelei obtinute ...

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - razvanMB - 03-05-2018

(03-05-2018, 22:20)Levo Wrote: ... Parerea mea este ca ... nu este nici un dezavantaj (...  tocmai ca pentru mine este un mare avantaj , fiind amator de cafele prajite mai pronuntzat ) si dimpotriva , mi se pare ca se castiga body prin prinfuzie mai lunga ...dar eu nu ma pricep sa dau explicatiile tehnice si pentru cineva aflat in trcere pe aici , nu ar avea relevantza ... pentru ca este o constatare / convingere  bazata pe experiment de-a lungul a peste un an ... de cafele prajite in toate felurile ( si de mine si de altii ) ... si cred cu toata convingerea , ca umezirea pucului - in absentza unei presiuni ridicate , pe un timp mai lung cca. 15 - 20 sec. , in cazul cafelelor bine prajite , are un efect deosebit de bun , in corpolentza si gustul / cremozitatea cafelei obtinute ... 
Si eu am constatat ca pe cafelele prajite italieneste o preinfuzie mai prelungita poate "trezi" o urma de aciditate si de dulceata care la 9 bari standard este acoperita de crema si note mai ciocolatii, arse sau tabagice. Paradoxul ar fi ca pe cafelele 3rd wave, mai solubile, aceeasi preinfuzie prelungita are efecte deosebit de variate. Greu de stabilit o regula datorita varietatii de origini si mai ales, a varietatii stilurilor de prajire. Italienii au un stil mult mai conservator de prajire si de aici o oarecare predictibilitate in extractii. Am avut cafele 3rd wave oe care preinfuzia prelungita a marit EY ul, pe altele l a scazut, la unele a crescut aciditatea la altele a potentat amarul. 

Totusi, destul de interesante si observatiile lui @Neuromancer si corelatiile intre solutia constructiva a levierelor si profilele de gust pe extractii. Sunt convins ca exista o logica si experienta si studiul in detaliu pot clar sa aduca cunistinte in plus. Totusi, consider ca sunt asa de multe variabile incat e f greu sa dai verdicte, mai ales ca la levere discutam de o inconsistenta proverbiala pe partea de stabiilitate termica care nu a fost studiata/demontata de aproape nimeni ( Scace, teste serioase). Sunt si o multitudine de formate de portafiltru/grup ca sa poti testa pe Scace si in plus constant ca majoritatea amatorilor de Levere nu sunt interesati de precizie, ci mai mult de experienta si manualitatea extractiei. PLus site de precizie, tampere, aparate de distributie, sunt multe piese care lipsesc in puzzle ul preciziei pe acest timp de aparate.

Cred ca discutiile foarte tehnice pe lever vor trebui mereu privite cu o oarecare rezerva. Sunt aparate superbe, si eu astept sa am timpul sa explorez Rapida mea insa nu am asteptari f mari legate de precizie, ci mai mult de experienta si placerea utilizarii.

(03-05-2018, 21:40)Neuromancer Wrote: Acum fiecare cititor alege ce sa intelega si de unde sa culeaga informatiile, dar din pacate de multe ori vorbaria multa, dulce, dar lipsita de continut este aleasa de multi in locul unor sfaturi practice provenite din experienta. Pana la urma traim intr-o tara in care un ministru poate vorbi cu orele despre oi, desi el nu stie mare lucru despre agricultura in epoca moderna. Asta e, si Strega poate fi o statuie vie.

+1 Doar ca si aici e greu sa stabilesti a cui "experienta" e mai relevanta :) Tu te numeri probabil printre f putinii care chiar au luat la rand leverele si ai vazut si plusuri si minusuri. Uneori avem obiceiul de a ne atasa de echipamentele noastre si ne trezim ca le "promovam" destul de insistent fara a avea un interes comercial, doar din dorinta subconstienta de a ne "justifica" investitia. Dar e human nature, I guess :)

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - radudani - 07-05-2018

finnd vorba tot de Strega, am raspuns mai detaliat cu accent pe preinfuzie, in thread-ul despre Strega;
acest thread nu l-am mai vizitat de mult, am mai spus ca nu-mi place, sorry;

dar sa incerc si aici, mai pe scurt:
1. cca. 6-7 bar; presiunea maxima de plecare in shot normal e 10 bar; si pompa full, urca in rampa tot la 10 bar; cand pompa se opreste in rampa (in cazul preinfuziei lente se opreste chiar la inceputul rampei) incinta e umpluta incomplet cu apa si presiunea maxima de inceput shot e mai mica de 10 bar;
2. intregul shot ajunge la 40-60 sec, cu intrarea in curgere pe la sec. 25;
3. de regula folosesc prajelile mele medii; dar preinfuzia lenta a mers cel mai bine la Strega, cu cafele prajite mediu-dark si dark, contrar a ce ar parea intuitiv!
varia alte 'exercitii' de variatie debit/presiune/temperatura au dus la rezultate mai slabe in cazul cafelelor prajite mai dark;
granulatie mai mare ca deobicei, 18-20g, sita HQ (microfines), rata extractie 1:2 sau 1:2,5, temperaturi scazute in grup; n-am intervenit la pstat care a ramas tot 1,2 bar max;

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - Zoll - 07-05-2018

(03-05-2018, 21:40)Neuromancer Wrote: . . . cred ca am experienta destul de bogata in acest domeniu, inca sa imi permit sa contrazic o asemenea somitate ca radudani.

Acum fiecare cititor alege ce sa intelega si de unde sa culeaga informatiile, dar din pacate de multe ori vorbaria multa, dulce, dar lipsita de continut este aleasa de multi in locul unor sfaturi practice provenite din experienta.
Dacă aş putea fura cunoştinţele unuia dintre voi, ale tale Neuromancer sau ale lui radudani, dar să le şi stăpânesc cu claritate nu numai să le deţin, aş alege fără ezitere: ale lui radudani.

Este uneori prea tehnic dar numai raportat la nivelul meu de înţelegere.
Deocamdată, eu doar "visez" să ajung să mă mişc puţin mai lejer într-un domeniu în care el dansează Smile

RE: Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente - RaduCarutasu - 07-05-2018

@radudani..
"3. de regula folosesc prajelile mele medii; dar preinfuzia lenta a mers cel mai bine la Strega, cu cafele prajite mediu-dark si dark, contrar a ce ar parea intuitiv!"...

Ce scriu mai jos nu vine ca in raspuns ci ca o constatare si, poate, o invitatie la incercari in alte directii.

Si la masini cu pompa, iar aici ma voi referi doar la cele grup saturat cu care acum am ocazia sa experimentez, pe cafele prajite mai tare sau, in general, pe cafele mai putin ofertante pe zona de arome si de echilibru,  extractiile la presiune scazuta 5-7 barr aduc in lichidul extras caracteristici de gust mai placute, complet diferite fata de cele, greu de acceptat, obtinute la 9 barr.
In conditii de presiune scazuta, am constatat ca preinfuzia lungita nu vine cu plusuri notabile.
Oricum, in aceste conditii durata de extractie se lungeste mult, 40-45 de sec, iar macinatura pe care o "cere" presiunea scazuta este mult mai fina. Daca se mai scade si temperature de extractie macinatura devine si mai fina iar durata shotului se poate prelungi si mai mult, fara aparitia vreunei componente de gust caracteristica
supraextractiei (in sensul celor aparute la extractiile lungite la 9 barr).