![]() |
|
Espresso acru - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Espresso acru (/Thread-Espresso-acru) |
RE: Espresso acru - razvanMB - 02-12-2017 As recomanda cu prima ocazie achizitia unui portafiltru bottomless. E cea mai relevanta metoda de evaluare vizuala ( adica interpretabila de colegii de aici) a corectitudinii unei extractii. Aciditatea neplacuta ( acreala) poate fi cauzata de factori obiectivi sau subiectivi ( perceptia ta asupra "acrului"). Video nu reflecta niste probleme evidente, timpul e normal insa ce se petrece in portafiltru e greu de inteles. Mai conteaza si cati ml de cafea ai in ceasca la.finalul extractiei. Plus ca ajuta sa specifici exact ce blend / origine folosesti. Oricum ar fi indicate cafele gen Brazilia sau Columbia, ar trebui sa fie mai iertatoare. RE: Espresso acru - dev - 02-12-2017 Am folosit de mai multe ori blendul espresso de la Yume si nu am avut niciodata senzatia de acru. Mi se pare un blend iertator si recomandat pentru incepatori fiind prajit in zona medie si cred ca Brazilia si Guatemala majoritare din componenta dau consistenta si anuleaza destul de bine aciditatea celor doua Etiopii. Ai putea incerca Etiopia Exquisit din Kaufland pana iti vine alta cafea ca sa incerci sa-ti faci o idee asupra unui alt tip de gust. RE: Espresso acru - noraru - 02-12-2017 Tocmai de aceea mi a fost recomandat de băieții de la yume ,O sa merg luni pe la ei sa vedem ce ma sfătuiesc. RE: Espresso acru - Cafencu - 15-01-2018 (02-12-2017, 18:06)noraru Wrote: Tocmai de aceea mi a fost recomandat de băieții de la yume ,O sa merg luni pe la ei sa vedem ce ma sfătuiesc. Salut, ai gasit ceva fara acreala? Ma intereseaza si pe mine, multumesc. RE: Espresso acru - rdumitrescu - 15-01-2018 (15-01-2018, 19:55)Cafencu Wrote: Salut, ai gasit ceva fara acreala? Ma intereseaza si pe mine, multumesc. Salut. Ar fi în continuare de apreciat un limbaj civilizat. Termenul "acreală" nu cred că e compatibil cu energia pe care o investesc cei de la Yume în prăjitoria de cafea. RE: Espresso acru - noraru - 15-01-2018 Salut, am comandat de la Maison du cafe, două cafele care imi plac si nu mi se par acre/acide pt gustul meu Indonezia Sumatra si Miscela Sweet Sunrise. RE: Espresso acru - dev - 15-01-2018 Maison prajeste oricum in alta zona iar cele doua sortimente sunt departe de ceea ce e considerata cafea acida. RE: Espresso acru - Cafencu - 15-01-2018 (15-01-2018, 20:42)rdumitrescu Wrote:Salut.(15-01-2018, 19:55)Cafencu Wrote: Salut, ai gasit ceva fara acreala? Ma intereseaza si pe mine, multumesc. Acru este un gust de baza si utilizarea lui in exprimare n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni. Pentru cei care se simt deranjati poftim, reformulez: cafele fara aciditate (hepi?) RE: Espresso acru - flipu2k - 15-01-2018 Sunt noțiuni diferite, poate ai fi mai hepi dacă ai face diferența :) RE: Espresso acru - Denis - 15-01-2018 Una e sa nu-ti placa gustul acru/cafeaua espresso/amareala/si ce mai vrei tu, dar sa faci recomandari si deductii a ceva ce nu-ti place, chiar nu vad sensul. Este ca si cum m-as apuca eu sa vorbesc de carne, cand nu mananc carne de 4-5 ani, sau sa spun ca gustul carnii este unu foarte dark, inecacios, ceva in genul asta. Nu-ti place? treci mai departe. RE: Espresso acru - Cafencu - 15-01-2018 (15-01-2018, 21:57)flipu2k Wrote: Sunt noțiuni diferite, poate ai fi mai hepi dacă ai face diferența Ma indoiesc profund, ambele sunt pentru mine neplacute si de evitat, una mai rea decat cealalta asa incat, cu scuzele de rigoare n-am de gand sa continui polemica pentru ca nu vad sensul RE: Espresso acru - flipu2k - 15-01-2018 Cum zici tu, important e să te bucuri de ce bei :D Espresso acru - rdumitrescu - 16-01-2018 (15-01-2018, 21:46)Cafencu Wrote:(15-01-2018, 20:42)rdumitrescu Wrote:cei care se simt deranjati poftim, reformulez: cafele fara aciditate(15-01-2018, 19:55)Cafencu Wrote: Salut, ai gasit ceva fara acreala? Ma intereseaza si pe mine, multumesc. Eu m-am referit la exprimare. Tratează-i pe cei cu care vorbești cu respect și vei primi înapoi respect. Faptul că nu poți diferenția unele lucruri nu le face să dispară. Există competiții naționale și mondiale unde se disecă firul în 4 de multe ori. Sunt zeci de cărți și mii de articole scrise. Sunt explicații ce țin de chimie despre substanțele extrase și gustul pe care îl produc. Dacă tu vrei să insiști cu acreala și crezi că toți din jurul tău sunt ipocriți e strict problema ta. Dar devine obositor și fără rost. Sunt mulți membri aici, poate chiar majoritatea, care nu preferă cafelele acide. Aceiași membri, de multe ori, știu să prepare cafeaua într-un mod care le place. Și când nu reușesc, mai studiază și mai experimentează. Tot aceiași membri știu ce cafele se pretează mai mult preferințelor lor. Și dacă nimeresc ceva care nu este pe gustul lor și nu pot controla aciditatea din extracție, vor alege o origine diferită sau un prăjitor diferit tura următoare. Dar n-am prea văzut nicăieri atâta ignoranță. De fiecare dată când primești un răspuns, cineva și-a făcut timp să îți răspundă. În mod normal, ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci este să pui o întrebare. Întâi citești, vezi dacă s-a mai discutat despre asta, apoi întrebi. Asta în cazul în care întrebarea ta nu a mai fost pusă sau nu a primit răspuns. Iar tu nu faci nici măcar acest lucru. E plin forumul de discuții legate de cafelele pe care le găsești la prăjitori. Stai 2 minute și caută “aciditate scăzută”, “fără aciditate”, “aciditate” etc. Apoi pune întrebarea. Respectă-i pe cei cărora le soliciți ajutorul și nu îți bate joc de timpul și energia lor. RE: Espresso acru - Cafencu - 16-01-2018 (16-01-2018, 00:11)rdumitrescu Wrote:(15-01-2018, 21:46)Cafencu Wrote:(15-01-2018, 20:42)rdumitrescu Wrote:cei care se simt deranjati poftim, reformulez: cafele fara aciditate(15-01-2018, 19:55)Cafencu Wrote: Salut, ai gasit ceva fara acreala? Ma intereseaza si pe mine, multumesc. Prietene, te simti bine? Daca da te rog: citeste inca odata titlul acestui topic dupa care inca odata mesajul la care am raspuns. RE: Espresso acru - rdumitrescu - 16-01-2018 (16-01-2018, 01:01)Cafencu Wrote: Prietene, te simti bine? Da bo$$, totul ok. Dar eu unul am irosit suficient de mult timp. Succesuri. RE: Espresso acru - tecsi78 - 16-01-2018 Multa rabdare mai aveti...
RE: Lelit PL41 TEM - breakx - 11-01-2022 (11-01-2022, 17:48)Mihai L Wrote: Preturile s-au schimbat de cateva zile. Atunci cand la importator era ~2300, iar la ceilalti 2500. Am inteles acum de ce importatorul vinde cel mai scump, pare sa aiba logica. Asa ca am cumparat de pe stocul vechi de la cafemagia.ro cu 2500 lei. Multumesc. RE: Lelit PL41 TEM - breakx - 14-01-2022 Astazi am primit si m-am jucat si eu cu al meu Lelit. Dupa 5-6 extrageri am gasit setarea perfecta la rasnita. Ultimul shot l-am scos in parametrii optimi adica 32g lichid din 16g de boabe in 28 secunde. Cafeau folosita a fost Columbia Huila de la Maiosn du cafe prajita pe 10 ianuarie conform etichetarii. Problema este acum gustul care este ingrozitor, n-am baut in viata mea ceva atat de rau, e foarte acra si foarte amara. Am mai citit cate un pic pe forum si recomandarea era sa se mareasca temeperatura, asa ca ultimul shot a fost la 97 grade ...dar si cele anterioare la 95 si 92 grade erau cam la fel de acre. Am mai cumparat Kenya AA si El salvador Finca Himalaya ...doar cate 100g din fiecare, de parca ma asteptam la surprize din astea :D ...o sa incerc maine si cu astea sa vad ce fel de acrituri mai scot. Cand mai citeam zilele trecute de utilizatori care mai obtin cafele acre eu imi imaginam ca o fi vreo acreala subtila acolo, ceva la care trebuie sa fii atent ca sa poti sesiza ca e acra ...nicidecum nu imi imaginam ca o cafea poate fi atat de acra, ca si cum ar avea sare de lamaie in ea, imposibil de baut. Deci ce se poate face impotriva acrelii? Daca temeperatura de 97 grade nu e destul, pana la cat se poate creste? Ce cafele ati recomanda pentru un incepator? Oare am nimerit eu din prima cea mai ingrozitoare cafea posibila, sau sunt altele si mai si? RE: Lelit PL41 TEM - adrian1 - 14-01-2022 Setarea pid-ului este cu 5 grade peste realitate, deci poți pune și 99 liniștit. Cu setările cu care ai obținut 16/36 încearcă să prelungești curgerea astfel încât să obții 40g în ceașcă. RE: Lelit PL41 TEM - breakx - 14-01-2022 Am incercat si cu Kenya AA ...nu a mai fost o extragere perfecta, a durat vreo 38 sec sa extrag cele 32 g lichid, cu PID-ul la 95 grade. E acra si asta dar mai putin, dar tot greu de baut. Asta probabil poate fi reparata din rasnire si temperatura, dar la cea Columbia parca ma cam indoiesc, oricum nu mai am decat de un shot din punga de 100g, bine ca s-a dus. RE: Lelit PL41 TEM - adrian1 - 14-01-2022 E foarte greu să schimbi cafelele, fiecare este un puzzle cu altă soluție. Ideal ar fi să întrebi la prajitorie care cafea este mai solubilă (cea cu care obții cea mai lentă extracție) și să iei 500g din cafeaua aia. Dacă tot discuți cu ei, întreabă de temperatura de extracție, spre deosebire de restul parametrilor asta poate fi o constantă. Acasă pui 5 grade mai mult pe PID. Lelit PL41 TEM - d2florin - 14-01-2022 Putij zahar sau o prăjeala 1st wave rezolva treaba. RE: Lelit PL41 TEM - Dan_R - 14-01-2022 Uite asa, incet, incet, va mai castiga cafeaua italieneasca un nou adept sau poate, cine stie, un nou prajitor amator. Cu timpul, noile experiente, iti vor arata calea. Tu decizi! RE: Lelit PL41 TEM - breakx - 14-01-2022 Cam greu de discutat la prajitorie ...se vinde afara pe un gemulet mic si nu prea intelegi ce zic cei din interior, afara fiind galagie, trafic etc. Pai daca luam 500g din acea Columbia eu consider ca era un mare esec, trebuia sa o arunc, sau sa o donez. Zahar n-am pus in cafea si ceai de vreo 10-15 ani ...acum ca mi-am luat espresor fitos, vreau si eu arome din alea mult laudate, nicidecum sa stric totul adaugand zahar ![]() Am mai vazut pe aici pe forum vorbind de 1st wave, 3rd wave ...dar eu n-am inteles deloc ce inseamna ... RE: Lelit PL41 TEM - Dan_R - 14-01-2022 (14-01-2022, 20:11)breakx Wrote: Am mai vazut pe aici pe forum vorbind de 1st wave, 3rd wave ...dar eu n-am inteles deloc ce inseamna ...Este simplu, 1-st wave este cafeaua prajita in stil italienesc, la care predomina in majoritate din cazuri "amarul", iar 3-rd wave este ceea ce bei acum. Mai exista si varianta de mijloc, prajitorii unde sa gasesti o cafea pe gustul tau, dar vei avea de cautat, sau te apuci singurel de prajit. RE: Lelit PL41 TEM - adrian1 - 14-01-2022 Inainte sa te apuci de prajit acasa, incearca sa iti calibrezi gustul la o cafenea, tot vine weekendul. Din Copou pana la Palat ai August No 2 - Madison Gist - Dropshot Jassyro - Origo Blakk si Tryp - Nomonym Navar - prajitorii straine Status - Yume Asta nu inseamna ca e rea cafeaua de la Maison, poti sa ceri si acolo o cafea, sa vezi cat de departe este fata de ce ai obtinut acasa. RE: Lelit PL41 TEM - Chiordiacul - 14-01-2022 Cauta o cafea de la un prajitor de top Claro , Yume sau altii sunt o gramada, espresso este 1×2 sau 1×3 adica daca pui 18gr cafea rasnita poti scoate 36ml sau 54ml de cafea care sa curga in max 30s deci ai grija cum reglezi rasnita, PID ul cum a mai scris cineva mai sus trebuie sa l reglezi la 97⁰ asta inseamna 92⁰ de aici te joci in sus sau in jos daca cafeaua e acra mai ridici un grad sau doua daca e prea amara mai jos.Succes RE: Lelit PL41 TEM - breakx - 14-01-2022 O sa trec maine din nou pe la Maison sa vad daca-mi prepara cafele sa degust din sortimentele care le-am cumparat. Espresso prin cafenele am tot baut pe parcursul vietii prin oras, prin tara si un pic si prin strainatate ...unele mai bune, mai aromate, altele doar amare etc. Dar acritura cum am facut eu azi acasa n-am intalnit in nici o cafenea ...si probabil nici nu exista in vreo cafenea asa ceva, risca sa ia bataie barmanul
RE: Lelit PL41 TEM - dragos.stoian - 14-01-2022 Încearcă cafelele cu robusta de la Maison du Cafe, cum ar fi Torino Blend. Garantat nu ai aciditate RE: Lelit PL41 TEM - breakx - 14-01-2022 Da, incep sa inteleg ...aciditate mare inseamna foarte acru. Se pare ca pe site la Maison scrie clar la Columbia ca e cu aciditate mare (e buna informatia pentru cine stie ce inseamna ).![]() Si urmatoarea care am luat-o eu la testat Kenya, e din aceeasi categorie, cu aciditate mare :D . Totusi se pare ca mai toate cafelele arabica sunt cu aciditate mare, un procent mic sunt cu aciditate scazuta. Sa inteleg ca majoritatea cafelelor arabica nu sunt destinate prepararii espresso? Adica trebuie alese pentru espresso doar cele cu aciditate scazuta si/sau blendurile cu robusta? |