Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cafea verde - surse, preturi - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Marketplace (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Marketplace)
+---- Forum: Prajitorii de cafea si cafenele de specialitate (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajitorii-de-cafea-si-cafenele-de-specialitate)
+---- Thread: Cafea verde - surse, preturi (/Thread-Cafea-verde-surse-preturi)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Comanda cafea verde - Papa Jacques - 28-02-2013

De vandut am mai vandut insa numai persoanelor juridice.

O sa intreb la firma de contabilitate daca pot vinde persoanelor fizice si care ar fi o procedura recomandata de urmat.

In principiu, vand deocamdata numai din cafelele generice pe care le am (Columbia Supremo si Brazilia Santos) insa caut sa extind portofoliul de cafele generice si sper ca in viitorul apropiat sa am mai multe sortimente din care sa puteti alege.

RE: Comanda cafea verde - Cosminp - 28-02-2013

Ma bucur ca iei acest aspect in considerare. Banuiesc ca ai observat ca exista cerere :)

RE: Comanda cafea verde - Papa Jacques - 03-03-2013

Atentie! Postarea are o lungime excesiva. Cititi-o la un cappuccino. :)

(21-02-2013, 00:11)radudani Wrote: merge si un an de zile: majoritatea cafelelor prajite si vandute in pungi cu supapa de iesire etc. sunt facute din cafele verzi mult mai vechi; pentru ca... materia prima e mai ieftina ;(

Pungile cu supapa de iesire sunt foarte scumpe (de cel putin 2-3 ori mai scumpe) in comparatie cu ambalajul clasic de cafea - vidata sau nu (ex. Jadobs). Sunt scumpe si ca utilizare deoarece nu se pot ambala in regim automat. De asta cei de la Illy nu folosesc pungi (cei care au inventat pungile cu supapa) ci cutii de aluminiu.

Argumentul tau ca in pungile cu supapa se ambaleaza cafea prajita facuta din cafele verzi vechi pentru ca materia prima e mai ieftina este un argument a carui logica pe mine ma depaseste. Daca folosesc aceeasi logica as ajunge la concluzia ca Jadobs este o cafea buna iar Illy este una proasta.
Mergand invers pe firul acestei logici am putea ajunge la concluzia ca o cafea prajita ambalata intr-o punga din hartie ordinara este obtinuta dintr-o cafea verde foarte scumpa.
Te rog nu mai arunca pe forum cu supozitii fara sa ai argumente solide pentru ca ma pui in postura sa-ti raspund. N-as vrea sa repetam experienta de pe Softpedia atunci cand ti-am raspuns la postarea aia cu prajirea desi am observat ca ai invatat destul de multe lucruri de la postarea aia si pana acum iar eu ma bucur ca te-ai ambitionat sa afli mai multe despre cafea ceea ce este un castig pentru tine pana la urma.

(21-02-2013, 00:11)radudani Wrote: de fapt, asta e problema - vechimea cafelei verzi nu e de cand o cumperi, ci de cand a fost culeasa, sau macar, de cand a intrat in magaziile revanzatorului :)
putini dintre cei ce vand cafea verde, de regula cumparata din pietele de revanzatori, pot sa-ti spuna cu certitudine (sa zicem ca ar vrea) cand a fost culeasa cafeaua si unde; pe piata, la aparitia noii recolte, pretul celei similare din vechea recolta scade mult si atunci se cumpara...

Dupa cules, fructul de cafea este procesat pentru a obtine boabele verzi de cafea. Durata procesarii este destul de lunga deoarece semintele de cafea au un grad de umiditate ridicat ceea ce le face foarte sensibile la fermentare, mucegaire sau pot prinde miros de sac. Umiditatea trebuie redusa pana in jur de 12%.

De asemenea, o etapa a procesarii este asa-numita "reposo" in care boabele verzi de cafea sunt lasate nedecorticate. Etapa asta dureaza pana la 60 de zile in unele tari si chiar mai mult de 60 de zile in Brazilia.

Dupa care urmeaza transportul catre port, containerizarea, incarcarea vasului, transportul peste ocean, descarcarea, vama, transportul de la portul de destinatie in depozit, calcularea pretului de vanzare, publicarea ofertelor, cumpararea si transportul la prajitor/revanzator. Un transfer de bani dureaza 2 zile iar un transport Hamburg-Bucuresti dureaza o saptamana. Si uite ca daca totul a mers ca pe roate, deja adunat au trecut cel putin 3-4 luni din momentul in care fructul de cafea a fost cules.

Pe sac este inscriptionata data recoltei (ex. Guatemala etc.). De asemenea pe sac este tiparit un cod ICO unic pentru identificarea recoltei si a procesatorului. Orice comerciant en-grosist raspunde foarte prompt in momentul in care este intrebat de anul recoltei.

Nici unul dintre prajitorii pe care eu ii cunosc nu cumpara cafeaua verde din piata. Spre exemplu, eu cumpar cafea de la I....american. Este o firma care aprovizioneaza cel putin jumatate de Europa cu sortimente de cafea de specialitate. Ei nu isi permit "abateri". Atunci cand se pregatesc de primirea unei noi recolte scad pretul recoltei anterioare cu cativa centi (<0,5 euro) insa cred ca am vazut asta in oferta lor de numai 2-3 ori in 2 ani pentru ca ei cumpara cafea verde din toata lumea si rotesc stocurile foarte repede. Au plantatii proprii, plantatii in arenda sau colaboreaza cu ferme de cafea carora le impun proceduri si inspectii specifice.

Cafea veche se poate gasi numai la en-grosistii care aprovizioneaza marii jucatori de pe piata cafelei insa acolo MOQ este de ordinul containerelor. Adica cumperi cate 10-12 containere odata altfel nici nu te baga in seama.

(21-02-2013, 00:11)radudani Wrote: cineva de la Sweet Maria's povestea ca ei isi permit o marja de 6 luni si alte 6 le acorda cumparatorului:
I cup the coffees every month to see if there is any sign of age coming on... and never buy a coffee that might show a sign of degraded cup character. My standard is that the coffee should get to the customer and be consumed within the year ...I have a 5-6 month window, and the customer gets 5-6 months.
si vechimea nu-i decat unul din parametrii, mai conteaza conditiile de depozitare, umiditate, inerenta biodegradare, murdarie etc.
da, intotdeauna in jurul cafelei sunt povesti frumoase, la fel de frumoase ca si mirosul fumului de cafea prajita :)

Cand o sa ajunga piata de cafea de specialitate in Romania la macar 0,001 % din piata de cafea de specialitate din USA atunci o sa ascult argumente si o sa aplic proceduri de business ale companiilor de profil din USA. Atunci o sa aduc, o sa prajesc si o sa vand cafele de specialitate care costa verzi 10-15-20 sau mai multi dolari livra, o sa colind si eu plantatii ca sa aleg cafele verzi numai una si una cum face hasbean, atunci o sa trimit si eu cu draga inima si pe banii companiei mele cate 2-3 oameni la fiecare campionat mondial samd.

Eu deocamdata, eu am reusit cu chiu si vai sa strang in vara 10 oameni cu care sa fac un workshop de cafea si un cupping. Sa faci cupping singur e ca si cum te-ai juca singur. Castigi mereu si te plictisesti repede.

Suntem o mana de prajitori in Romania care impreuna nu reusesc sa vanda nici macar o jumatate de container de cafea de specialitate intr-un an de zile. Nu cred ca este intelept sa ardem niste etape aiurea din dorinta de a copia modelul de business al altora in speranta ca prin copiere vom ajunge la un nivel similar. E cea mai scurta cale catre ne-sustenabilitatea unei afaceri si catre faliment. De altfel este si exemplul tuturor politicienilor care tot timpul vor sa copieze ceva (sistemul educational de la francezi, sistemul sanitar de la americani, sistemul de pensii de la suedezi, etc.) pentru ca sunt prea prosti sa gandeasca cu capul lor un sistem adecvat si adaptat nevoilor din Romania.

Am observat ca multa lume se plange in Romania ca nu are de unde sa cumpere cafea verde.

Cei care au cafea verde nu vand persoanelor fizice din unul sau mai multe motive prezentate mai jos:

1. sunt diverse persoane care spun pe forumuri ca sortimentul H sau Y de cafea este veche, proasta si are boabele nu stiu cum, iar cand intrebi ce anume i-a facut sa spuna ca e veche si proasta, respectivii tac malc. E logic sa ma gandesc ca daca iti voi vinde cafea verde sa spui si despre sortimentele respective ca sunt proaste si vechi chiar si pentru simplul motiv ca iti sunt antipatic.
Spre nedumerirea mea am observat felul acesta de a se comporta la mai multi. Le vinzi ceva apoi ei declara pe forumuri sau oricui sta sa-i asculte ca tu le-ai vandut un produs defect, prost, nepotrivit, vechi. Ca si comerciant de buna credinta, tii la prestigiul tau si te oferi sa le returnezi banii imediat. Ei refuza, te ignora si continua sa faca valva. Eu nu pot intelege acest mod de comportare insa as fi recunoscator oricui mi-ar lamuri logica lui.
2. daca eu aduc 3-4-5 sortimente de cafea de specialitate pe care le prajesc, le ambalez si le vand ar fi o prostie din partea mea sa incep sa vand din aceste sortimente sub forma de cafea verde deoarece rezultatul prajirii o sa fie altul, iar atunci o sa se auda vorbe ca sortimentul X de cafea prajita este prost/acru/rasuflat/copt pentru ca respectiva persoana nu stie sa prajeasca si/sau nu are un instrument adecvat de prajire. Poti tu sa fii Einstein in prajirea de cafea, nu poti praji la un aparat de popcorn asa cum prajesti pe un aparat industrial de prajit. Cand si daca o sa faci vreodata trecerea la liga profesionista o sa vezi pe propria ta piele ca am dreptate.
3. cafeaua verde mucegaieste rapid la umiditate mare. De obicei, daca vi se infunda din cand in cand rasnitele, asta e un semn ca e umiditate mare. Mucegaiul de cafea verde e naspa iar vanzatorul risca sa fie acuzat de unul sau de altul ca le-a imbolnavit familia pentru ca le-a vandut cafea verde care a mucegait pentru ca respectiva persoana a tinut-o intr-o bucatarie unde e umezeala 70-80% sau in beci unde e intotdeauna mucegai?
4. mai e prostia cu metoda de slabire prin consumul de cafea verde. Conform traditiei, gospodina supra-ponderala spala cafeaua verde cu apa si apoi o pune in borcan -> reteta sigura 110% pentru mucegai. O mananca asa mucegaita, i se face rau, se imbolnaveste si face reclamatie la ANPC sau la Sanepid. Si pe cine cauta Sanepidul dupa aia? Tot pe ala care i-a vandut-o ca nu o sa stea Sanepidul sau ANPC-ul sa o verifice pe gospodina daca a respectat standardul de depozitare a cafelei verzi.

N-as vrea sa se inteleaga ca evit criticile. Mie imi plac criticile bazate pe argumente logice, pe fapte, pe poze, pe dovezi solidepentru ca ma ajuta sa vad lucruri care mi-au scapat, pentru ca ma ajuta sa invat, pentru ca ma ajuta sa fiu mai bun in ceea ce fac. Cand cineva spune ca o cafea verde e veche si proasta vreau sa vad poze (verde si prajita), vreau sa vad o analiza a umiditatii din boabele verzi etc. Cand cineva spune ca o cafea proasta si veche se ambaleaza in pungi cu supapa, vreau sa vad o argumentatie logica solida.

Romania este o piata foarte dificila care deseori isi pune piedica singura. Este o piata imatura din punctul de vedere al obiceiurilor de consum, al consumului, al respectului fata de munca, eforturile, banii si proprietatea altuia. De asta si este invadata de produse din strainatate cu o calitate foarte slaba si preturi foarte mari. Insa pe masura ce aceste tare o sa dispara, pe masura ce consumatorul isi formeaza obiceiul de a cauta informatia despre produsele pe care le consuma si pe masura ce devine din ce in ce mai educat dpdv al consumului, o sa apara pe piata produse din ce in ce mai bune calitativ facute de romani in Romania.

Multumesc frumos tuturor celor care au avut rabdarea sa citeasca tot ceea ce am scris!

RE: Comanda cafea verde - sebas - 03-03-2013

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: Romania este o piata foarte dificila care deseori isi pune piedica singura. Este o piata imatura din punctul de vedere al obiceiurilor de consum, al consumului, al respectului fata de munca, eforturile, banii si proprietatea altuia. De asta si este invadata de produse din strainatate cu o calitate foarte slaba si preturi foarte mari. Insa pe masura ce aceste tare o sa dispara, pe masura ce consumatorul isi formeaza obiceiul de a cauta informatia despre produsele pe care le consuma si pe masura ce devine din ce in ce mai educat dpdv al consumului, o sa apara pe piata produse din ce in ce mai bune calitativ facute de romani in Romania.

Bai omule, habar n-ai cat de bine te-nteleg!

RE: Cafea verde - surse, preturi - honciucmihai - 03-03-2013

Felicitari Radu !
Ai punctat foarte bine si sunt pe deplin deacord cu tine si asta nu tine numai de solidaritatea de breasla ci si de faptul ca intradevar inca piata cafelei de calitate din Romania nu este destul de matura insa simplu fapt ca se poarta aceste discutii este un lucru imbucurator . Apar primi pasi

RE: Cafea verde - surse, preturi - radudani - 04-03-2013

@Papa Jacques, ref la cele in care ma implici:
traim in lumi diferite si operam - se pare - cu valori diferite;
de altfel, in aceasta vad ca pozitiva, latura comunitara a unui forum;
ori postul tau precedent imi pare sa contrazica tocmai acest spirit comunitar si sa ramana o chinuita ilustrare a ceea ce suntem noi romanii in trasatura aia cu capra vecinului: prea putini capabili sa dam si sa-i acceptam pe cei din jur asa cum sunt; mereu gata sa calarim pe altii, cu orice mijloace sau compromisuri; daca nu putem ajunge acolo, atunci macar sa-i intimidam/impiedecam pe altii sa ajunga (...prajitorul de floricele);
e oare asta numai o lipsa de civilizatie veritabila, sau e si lipsa a ceva sfant!?

prajim cafeaua din motive tare diferite, cu mijloace tare diferite
(de unde si propunerea mea cu un subforum despre prajirea acasa, ca hobby si necesitate, fara legatura cu oferta de cafea prajita a prajitorilor comerciali);
in plus, nu ma va interesa niciodata o abordare profesionala in domeniul cafelei;

ok, sper sa ai decenta sa te opresti aici cu sfaturile dojenitoare si aerul acela de maistru de fabrica harsait in toate, care-l bate protector pe umar pe novice si ii apreciaza - de sus privite - progresele intr-ale meseriei...
un minim de simt al ridicolului, doar vorbesti despre lumea in care traim!

ca si in vara pe softpedia si acum...

RE: Cafea verde - surse, preturi - palado - 04-03-2013

@radudani,eu te susțin în cele afirmate și chiar mi-au fost de folos multe posturi ale tale.
De asemenea, nu sunt de acord cu intrarea oarecum unilaterală a lui @papa jacques. Of of Vanitatea astaHuh
@radudani,eu chiar te rog să rămâi în continuarea activ pe forum pentru că în felul acesta învățăm unii de la alții.

RE: Cafea verde - surse, preturi - RaduCarutasu - 04-03-2013

Nu intru in nici un fel de polemica , nu dezaprob si nu aprob pdv al nimanui , insa o parere legata de maturitatea pietei de cafea in Romania pot sa am .

Piata este mare si acopera cu o mare diversitate de produse o , la fel de mare , diversitate de gusturi .
Ficare operator , al acestei piete , isi satisface propriile aspiratii , nevoi si dorinte in masura in care cererea si oferta se intalnesc .
Aceasta diversitate este , si ea , generata de particularitatile celor care fac ca aceasta piata sa existe si sa functioneze .

De aici apare si segmentarea , care presupune arii mari de operare , arii mai mici de operare sau nise si ele mai mult sau mai putin specializate .

Nici prajitorii de cafea nu fac exceptie si isi desfasoara activitatea pe acelasi tip de piata , dupa aceliasi reguli si principii.
Un lucru este , insa , valabil pentru toti actorii aflati in tabara celor care ofera produse si servicii , deci vor sa vanda si anume clientul , cu tot ce inseamna acesta . El este in centru .El este " seful " in acest angrenaj si este singurul care poate spune " asa vreau EU " .
Banii sunt la client , iar preststorul nu -l poate forta sa faca ce vrea el , poate cel mult sa-l atraga si sa-i influenteze cumparatorului decizia .

Revenind la piata . S-a facut afirmatia , de multe ori , ca piata cafelei in Romania este imatura . pertu a argumenta s-a dat exemplul , si s-a comparat cu piata din America ,
Intreb ; atunci ce piata matura avem in Romania , raportandu-ne la piete di tari cu populatii incomparabile cu a noastra .
Ne raportam la maturitatea pietei ca numar de indivizi interesat de un anume produs , sau din punct de vedere al nivelului de educatie ( a gustului aici ) al celor ce achizitioneaza de pe aceasta piata .
Sa nu uitam ca in era globalizarii si a resurselor uriase de care dispun organizatiile multinationale foarte multe afaceri , chiar daca aparent par extinse sunt tot in categoria celor de nisa .
Cafeaua proaspat prajita , asa cum o vedem noi ( prajita azi si vanduta imediat ) este , cu siguranta in aceasta categorie .
Nisa aceasta prsupune existenta unor oameni care doresc altceva decat se gaseste , in mod obisnuit , pe piata cafelei . Profilul clientului din aceasta categorie difera de profilele clientilor di celelalte categorii de consumatori de cafea .
Acest client nu este in nici un caz imatur , dimportiva iar faptul ca el mereu vrea ceva , altceva , face ca piata sa fie in continua miscare.
In loc sa vedem in aceasta dorinta o oportunitate de afaceri , dimpotriva, incercam sa punem piedici .Explicatii contra , argumente impotriva prajitului acasa , a comercializarii de cafea verde se vor gasi foarte usor .
Nu vad , insa nici o abordare constructiva , pozitiva in aceasta directie .
Piata se orienteaza mereu si presimt ca in curand ( stiu ce afirm ) , oameni care nu prajesc cafea, vor importa cafea proaspata si mici echipamente , ieftine , pentru a face aceasta operatie acasa . Nici o cerere a pietei nu va ramane mult timp neacoperita , iar o regula de baza in marketing ne invata ca , niciodata , sa nu-i aratam clientului drumul spre concurenta . Autumultumirea , autosuficienta nu cred ca ajuta pe nimeni , dimpotriva .
Cand eram copil mirosea in bloc a cafea prajita de ameteai . Foarte multi prajeau acasa ( tata o facea in tuci )
Avand in vedere pretul final cred ca aceasta nisa va fi mai mare decat cea a cumparatorilor de cafea gata prajita . Distributia de cafea verde va fi mai usoara , avand in vedere valabilitatea mult mai mare a acestui produs .

Ca o concluzie personala , piata nu este imatura ci sufera deo inertie in ceea ce priveste ridicarea nivelului de educare a obiceiurilor comportamentale . Cei care se educa sunt din ce in ce mai multi si nu trebuie priviti ca o amenintare ci ca o oportuntate de progres .

RE: Cafea verde - surse, preturi - Mihai L - 04-03-2013

Eu am sesizat doar niste informatii bine structurate si o cerere de argumente in sustinerea unor afirmatii (indiferent ca sunt bune sau rele). De unde pana unde vanitate???

Iar ca sa vrei sa inveti ceva de la cineva, trebuie sa fie folosita logica. Altfel i se spune imitatie, nu invatatura.

L.E. Nici parasirea forumului nu mi se pare o solutie...

RE: Comanda cafea verde - Evolution - 04-03-2013

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: ...
Cei care au cafea verde nu vand persoanelor fizice din unul sau mai multe motive prezentate mai jos:

1. sunt diverse persoane care spun pe forumuri ....

Persoanele care citesc acele forumuri au discernamant. Daca unele critici sunt nefondate sau nesustinute cu argumente, acestea sunt ignorate sau luate doar cu titlu de inventar. Combaterea criticilor trebuie facuta tot cu argumente, nu atacand persoana care le-a emis. Aceasta persoana poate fi de buna credinta dar se poate insela sau exprima gresit.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: 2. ... o sa se auda vorbe ca sortimentul X de cafea prajita este prost/acru/rasuflat/copt pentru ca respectiva persoana nu stie sa prajeasca si/sau nu are un instrument adecvat de prajire...

Daca prajitorul amator mentioneaza metoda de prajire, cei care citesc pot trage singuri concluziile sau pot fi ajutati de prajitorii cu experienta, sa inteleaga de ce s-a ajuns la acele rezultate, mai bune sau mai proaste.
Prin extensie nu poti sa spui ca "nu iti vand" cartofi pentru ca nu ai tigaie sau aragaz profesional sa faci cartofi prajiti. E normal ca cei facuti in bucataria unui restaurant bun sa iasa mai bine, chiar daca nu e o regula.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: 3. ...vanzatorul risca sa fie acuzat de unul sau de altul ca le-a imbolnavit familia pentru ca le-a vandut cafea verde care a mucegait pentru ca respectiva persoana a tinut-o intr-o bucatarie unde e umezeala 70-80% sau in beci unde e intotdeauna mucegai?

La vanzare se pot mentiona conditiile de depozitare, ca la orice produs alimentar, inclusiv cafeaua prajita. Nu cred ca cineva care a cumparat un produs perisabil se duce la ANPC, Sanepid, etc., sa reclame ca a mucegait dupa 2 saptamani de la cumparare. A, daca l-a cumparat mucegait are tot dreptul sa reclame.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: 4. ...Conform traditiei, gospodina supra-ponderala spala cafeaua verde cu apa si apoi o pune in borcan....

Asta cred ca-i o gluma, raspund corespunzator: daca gospodina e mai "slim" poate cumpara cafea verde? :)

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: Romania este o piata foarte dificila ... .................
De asta si este invadata de produse din strainatate cu o calitate foarte slaba si preturi foarte mari...

Afirmatiile de mai sus mi se pare ca se contrazic. Daca era o piata dificila nu era atat de usor sa permita accesul la produse de slaba calitate si la preturi exagerate. Mie, in calitate de consumator, mi se pare ca nu exista suficienta concurenta acolo unde sunt produse cu un raport calitate/pret mic.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: N-as vrea sa se inteleaga ca evit criticile...

Tocmai de aceea am "indraznit" sa postez. Am contrazis doar niste afirmatii facute de userul PapaJaques care mi s-au parut puerile. Persoana din spatele userului n-o cunosc si nu fac aprecieri personale.

RE: Comanda cafea verde - Mihai L - 04-03-2013

(04-03-2013, 11:47)Evolution Wrote: ... E normal ca cei facuti in bucataria unui restaurant bun sa iasa mai bine, chiar daca nu e o regula.
Apropo, cati dintre cei care sustineti genul asta de comert ati cumparat materie prima de la un restaurant...?
Nu stiu daca v-ati dat seama, dar exact asta cereti. :D

Nu am nimic impotriva prajirii home-made, dar de aici pana la a "forta" pe cineva sa-ti aduca materia prima e cale lunga, mai ales ca sunt clienti care isi comanda din afara cafea prajita.
Si eu cred ca piata noastra pentru cafea proaspata nu este suficient de dezvoltata si de educata, ca sa nu mai zic de cea de cafea verde. Ma uit ca s-a adunat o comanda de mai putin de un sac (si aici sunt diverse sortimente), e drept, din putini oameni (10??? impresionant, dar vorbim totusi de 10 oameni).

RE: Cafea verde - surse, preturi - Lyvyoo - 04-03-2013

E bine ca exista astfel de discutii cu cartile pe masa, intre comerciant si consumator, si pana la un nivel le sustin. Chiar mi-as dori pe forum insideri cunoscatori ai cafelei din toate categoriile, de la DonCafe si Krups la Illy si Rancilio. Chiar daca uneori piperate, discutiile acestea pot fi constructive.

Ce ma deranjeaza personal este parasirea forumului, chiar daca gestul este optiunea fiecaruia si trebuie respectata ca atare. Dar @radudani, daca sustii cu adevarat o cauza, trebuie sa te tii in crampoane pana la capat. Si spun asta privind global problema - PJ e un comerciant iar tu un user pasionat in forum. Ce am face daca fiecare comerciant ar posta o parere a sa, directa, interesata sau nu, iar userii care ar putea sa contrabalanseze discutia ar abandona forumul din cauze de orgoliu ranit? Iti spun eu ce s-ar intampla, s-ar ajuge la eliminarea parerilor obiective si in final la extinctie. Si cand Nescafe si Strauss (DonCafe) ne vor considera o nisa intr-o ascensiune prea rapida, vor ameninta cu judecata pentru anumite pareri mai acide ale noastre sau isi vor da in petec prin niste useri fantoma stiind ca noi ne strangem jucariile repede. Si atunci inchidem forumul si plecam acasa toti... Comparatia e deplasata, dar eroii de la Revolutie (sau ce-a fost ea) nu au inchis televizorul cand Ceasca le-a mai propus 100 de lei in plus la salar' ci au iesit in strada sa-si spuna "parerea".

Cheia progresului, inclusiv in piata nostra de cafea buna, nu se afla in prietenia aproape frateasca dintre vanzator si cumparator (a se vedea prietenia intre Dolce Gusto si blogurile de femei spagare), ci in permanenta cautare de nou a fiecaruia, in explorarea reciproca, in semnalarea si sanctionarea inconvenientelor. Plus ca, asa cum spunea RaduCarutasu, cumparatorul va avea mereu un atu in bzunar - banul!

RE: Comanda cafea verde - Papa Jacques - 04-03-2013

(04-03-2013, 11:47)Evolution Wrote:
(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: ...

1. sunt diverse persoane care spun pe forumuri ....

Persoanele care citesc acele forumuri au discernamant. Daca unele critici sunt nefondate sau nesustinute cu argumente, acestea sunt ignorate sau luate doar cu titlu de inventar. Combaterea criticilor trebuie facuta tot cu argumente, nu atacand persoana care le-a emis. Aceasta persoana poate fi de buna credinta dar se poate insela sau exprima gresit.

Rationamentul tau este incorect deoarece discernamantul este una iar (accesul la) informatia (corecta) este alta. Eu am discernamant insa atunci cand mi se prezinta doua informatii false cum pot eu sa aleg informatia corecta? Oamenii tind sa aleaga de bune informatiile la care au acces indiferent ca acestea sunt corecte si corect prezentate sau false si fals prezentate. Un exemplu cat se poate de real in acest sens este cazul cu "bugetara Mirela" de la Antena.

Eu nu am atacat persoane ci am atras atentia asupra unor afirmatii carora le lipsea o argumentatia logica, o explicatie rationala care sa le sustina.
Nu cred ca este constructiv sa incepem sa facem afirmatii pe baze emotionale sau "ca asa ne vine noua" deoarece, in timp, atunci cand nimeni nu combate astfel de derapaje, in mintea cititorului ramane de buna aceasta afirmatie emotionala si toata lumea va avea de pierdut dar in primul rand cititorul pentru ca nu are acces la informatii corecte, logice si verificabile. Si n-as vrea sa stam pe forum numai ca sa re-inventam roata sau apa calda odata la 3 luni.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: 2. ... o sa se auda vorbe ca sortimentul X de cafea prajita este prost/acru/rasuflat/copt pentru ca respectiva persoana nu stie sa prajeasca si/sau nu are un instrument adecvat de prajire...

Daca prajitorul amator mentioneaza metoda de prajire, cei care citesc pot trage singuri concluziile sau pot fi ajutati de prajitorii cu experienta, sa inteleaga de ce s-a ajuns la acele rezultate, mai bune sau mai proaste.
Prin extensie nu poti sa spui ca "nu iti vand" cartofi pentru ca nu ai tigaie sau aragaz profesional sa faci cartofi prajiti. E normal ca cei facuti in bucataria unui restaurant bun sa iasa mai bine, chiar daca nu e o regula.

Atunci cand prajesti lucrezi cu cel putin 3 parametri principali cu care jonglezi: aer, temperatura si timp. Imagineaza-ti ca am construi un grafic tridimensional cu acesti trei parametri. In fiecare pozitie succesiva al celor trei parametri se poate crea un plan. Toate planurile adunate creaza un corp tridimensional cu un anume volum. Sunt un numar infinit de volume care se pot obtine jongland numai cu acesti trei parametri.

Pentru mine nu inseamna mare lucru ca imi spui ca ai incheiat prajirea la 202 grade Celsius sau ca ai prajit full-city. De fapt nu inseamna nimic.

Un curs de prajire basic tinut la World of Coffee 2012 in Viena costa daca imi aduc bine aminte 250 de euro. D-nul Mitran a povestit pe forum experienta dansului la un astfel de curs si cine a avut ochi sa vada a inteles ca mare lucru nu a fost prezentat in cadrul acelui curs.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: 3. ...vanzatorul risca sa fie acuzat de unul sau de altul ca le-a imbolnavit familia pentru ca le-a vandut cafea verde care a mucegait pentru ca respectiva persoana a tinut-o intr-o bucatarie unde e umezeala 70-80% sau in beci unde e intotdeauna mucegai?

La vanzare se pot mentiona conditiile de depozitare, ca la orice produs alimentar, inclusiv cafeaua prajita. Nu cred ca cineva care a cumparat un produs perisabil se duce la ANPC, Sanepid, etc., sa reclame ca a mucegait dupa 2 saptamani de la cumparare. A, daca l-a cumparat mucegait are tot dreptul sa reclame.

Ar trebui sa lucrezi ceva timp in comert ca sa observi care este atitudinea generala a consumatorului roman. Sunt foarte multi care inca gandesc ca un rahat facut in Germania este infinit mai bun ca un diamant facut in Romania.
(ex. caz real: scrie negru pe alb in manualul de instructiuni sa nu rasnesti in gol fara cafea in rasnita, consumatorul roman strange cutitele la maxim si incepe sa dea la manivela. Apoi declara ca e rasnita proasta si ca scoate un praf alb. Te oferi sa-i dai banii inapoi iar el te injura.).

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: 4. ...Conform traditiei, gospodina supra-ponderala spala cafeaua verde cu apa si apoi o pune in borcan....

Asta cred ca-i o gluma, raspund corespunzator: daca gospodina e mai "slim" poate cumpara cafea verde? :)

Am uitat sa pun ghilimele la supra-ponderala. Daca e posibil sa-mi aleg metoda, eu as prefera sa fiu impuscat. Multumesc.
Trecand peste acest mic spirit, uitati-va ce cifra de afaceri au cei care vand pliculete cu extract de cafea verde.
M-au sunat si pe mine cateva persoane ca sa ma intrebe daca nu vreau sa le vand cafea verde ca au auzit ele de o metoda de slabire cu cafea verde. Cand le-am explicat despre ce e vorba respectiv ca nu iti aduce nici un fel de beneficiu sa inghiti boabe verzi de cafea care sunt 90% celuloza si organismul uman nu poate digera celuloza, mi-au multumit. Altul in locul meu poate s-ar fi bucurat sa pacaleasca buna credinta a acelor persoane pentru cativa zeci de lei insa eu am un alt fel de caracter. Eu n-am vazut pe nimeni sa combata in mod activ aceasta "metoda de slabire" cu exceptia lui Liviu.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: Romania este o piata foarte dificila ... .................
De asta si este invadata de produse din strainatate cu o calitate foarte slaba si preturi foarte mari...

Afirmatiile de mai sus mi se pare ca se contrazic. Daca era o piata dificila nu era atat de usor sa permita accesul la produse de slaba calitate si la preturi exagerate. Mie, in calitate de consumator, mi se pare ca nu exista suficienta concurenta acolo unde sunt produse cu un raport calitate/pret mic.

Da. Pentru ca tot ce e facut in Romania ne pute si tot ce e facut in afara este bun. Pentru ca toata industria din Romania este distrusa si pentru ca nu mai poti sa-ti cumperi nici macar un sapun, un surub sau un nasture facut in Romania de romani. Este ceea ce eu numesc "mirajul (produselor) occidentului". Uita-te la ultimul incident cu carnea de cal. Pana la urma s-a dovedit ca nu o firma din Romania a vandut carne de cal stampilat ca fiind vaca ci niste companii din occident au facut asta.

(03-03-2013, 13:54)Papa Jacques Wrote: N-as vrea sa se inteleaga ca evit criticile...

Tocmai de aceea am "indraznit" sa postez. Am contrazis doar niste afirmatii facute de userul PapaJaques care mi s-au parut puerile. Persoana din spatele userului n-o cunosc si nu fac aprecieri personale.

"Puerilitatea" de care vorbesti este foarte usor de confundat cu o atitudine precauta pe care o am vis-a-vis de consumatorul roman, atitudine pe care am ajuns sa o am din multiplele experiente neplacute pe care le-am avut. Mi-am asumat in intregime toate aceste experiente neplacute pentru ca altfel n-as mai fi continuat sa fac ceea ce fac.

Eu iti multumesc frumos pentru postarea ta si iti multumesc frumos pentru timpul pe care mi l-ai acordat raspunzandu-mi. Nu o vad ca pe o indrazneala, chiar si pusa in ghilimele, ci mai degraba ca un gest normal, firesc si matur de comunicare. Prefer oricand aceasta atitudine barbateasca in locul celei de "imi iau jucariile si plec".

RE: Prajitoria Sarkiscafe - discutii generale - honciucmihai - 04-03-2013

Punct de vedere Sarkiscafe

Foarte interesanta discutia din "cafea verde-surse,preturi" si cu toate ca am facut o mica remarca pentru a evidentia punctul meu de vedere ma simt,intr-un fel dator, sa detaliez aceasta optiune.
De ce il sustin pe PapaJacques, nu numai ca trece prin aceleasi "furci caudine" ca mine in dorinta de a oferi un produs de calitate (ca este vorba despre cafea,ca am vorbi de fructe de padure (un exemplu) este aceelasi lucru) dar de-a lungul timpului a oferit informatii pertinente din acest,foarte vast,domeniu.Incepand cu definirea cafelei de origine,trecand prin reactiile ce apar in timpul prajirii,recoltarea,dezvoltarea,ambalarea bobului de cafea si exemplele pot continua, a aratat ca poate fi un bun profesor pentru cei dornici sa descopere cafeaua de calitate si senzatiile pe care aceasta le ofera(habar nu am de unde a invatat el toate astea,inclusiv prajirea,dar probabil este inginer,ca intelectual nu este sigur :D ) cred ca faptul de a spune un lucru cu accent de certitudine l-a deranjat si a dat nastere la aceasta polemica cu toate ca a fost gresit inteleasa de parti. Unul a spus ceva,celalalt a replicat abrupt (de aici se vede ca este inginer :)) lipseste diplomatia necesara unui negustor, dar si eu mai sar calul asa ca inteleg) iar ceilalti s-au exprimat pe segmente de text fara a privi totul.
Toti trebuie sa vedem forumul ca un loc unde se schimba pareri,impresii si fiecare are dreptul la opinie, din dialog s-a nascut progresul iar scopul nostru,al tuturor,este tocmai acesta.
Suntem o "familie"ce creste pe zi ce trece iar "certurile" fac parte din viata unde nu ne luam jucariile si plecam,fiecare dintre noi ne-am intalnit cu diverse experiente(ma refer la cafea :P ) si este un lucru foarte bun sa le impartasim altora.
Niciun prajitor,din cati cunosc eu,nu are nimic impotriva prajitului acasa pentru ca numai prin comparatie poti alege ceea ce este mai bun pentru tine. Cei ce cumpara de la mine stiu foarte bine ca incurajez sa se cumpere de la altii iar in cazul in care opteaza pentru produsul meu imi face o mare onoare si ma obliga totodata.
Haideti ca mai am putin si scriu un roman,ca sunt bun de gura.
(asa spune nevasta mea :D )

RE: Cafea verde - surse, preturi - Lyvyoo - 16-04-2013

I-am promis lui hateganul o lista de preturi primita de la cineva din Italia, dar o sa o fac publica aici.

Un comerciant italian m-a sunat personal (omul e roman stabilit acolo) atunci cand am facut o referire la prajitorul si stilul de prajire de la Odaia cu Cafea din Iasi, despre care vreo doi forumisti se plangeau. Am fost surprins sa ma sune chiar oamenii din Italia si dupa o discutie interesanta, i-am cerut si o oferta de pret pentru cafea verde (din Trieste), caci stiu ca mai sunt forumisti interesati. Alte detalii nu am dar le puteti obtine voi.

Lista preturi cafea verde:

RE: Cafea verde - surse, preturi - Cosminp - 17-04-2013

Multumim, Liviu, pentru oferta. Am un set de intrebari, pe care banuiesc ca le-ar avea si altcineva interesat sa cumpere cafea verde:
- costurile din oferta sunt fara TVA; ce TVA se aplica (de Italia sau de Romania) ?
- cum se face plata (la transfer bancar in afara tarii, comisionul bancilor este de ~40 EUR);
- care este limita minima de comanda ?
- care este pretul coletului minim care poate fi comandat (eg. la Olandezul de la care am cumparat, indiferent ca luai 5 sau 30 kg, plateai costul coletului de 30kg);
- pe cine contactez daca vreau sa comand cafeaua (nu este mentionat niciun contact in documentul atasat).

Merci,
Cosmin

RE: Cafea verde - surse, preturi - Lyvyoo - 17-04-2013

I-am spus omului sa intre pe forum. Au o fabrica de prajitoare in Italia si sunt cam ocupati, dar poate intra sa-ti raspunda la intrebari.

R: Cafea verde - surse, preturi - florin - 17-04-2013

Si in sfarsit am intrat si eu pe forum.
Mai tarziu dau detalii despre modul de plata si transport.
Vesti proaste pentru ca am vorbit cu contabila firmei si nu avem voie sa vindem cafea verde la persoane fizice.

Doar sa aiba cineva o firma cu TVA intracomunitar...

Asta ar fi ideal dar se poate si cu cineva care are firma neplatitoare de tva

RE: Cafea verde - surse, preturi - hadriano - 17-04-2013

Florin, tu esti omul din Italia cu care a vorbit Liviu?Ca nu am inteles prea bine.
Nu am gasit cum se taie dar m-am lamurit citind mesajele tale mai vechi.Asa am aflat si cat costa Gemme, prajitorul lor.E frumos, e drept, dar 8000 euro e enorm.O sa iti vad eu , plecand de la 1300 in sus.:)).
Ciudat ca,(imi permit sa imi dau cu parerea) gemme face 2 kg sia re 3000w, si un hottop are 900w si face 200grame.In rest aparatul e fain, m-am inspirat pt niste idei, nu ca nu as avea, dar caut solutii tehnice cat mai simple si ieftine.Care sa nu necesite masini CNC, laser (desi e ideal si putin indispensabil).Mai vorbim.Apropo, eu o sa il fac zincat,nu din inox, care costa de 5 ori mai mult.:)

Da.Confirm tot ce a zis liviu

RE: Cafea verde - surse, preturi - mirkios - 17-04-2013

Liviu, cred ca-i momentul sa creezi un subiect de aceeasi categorie cu "espressoare", "rasnite", "accesorii si intretinere" si "sfaturi la cumparare" cu titlul "prajitoare" ... :)

suntem tot mai multi interesati de subiect ... eu, cel putin, caut de luni de zile o solutie de genul bun si ieftin ... ce combinatie afurisita :@ ... de asta-mi ia atata

imi doresc foarte mult sa-mi prajesc singur cafea ... imi place foarte proaspata ... "gazata" :D ... daca trece o saptamana peste ea :s

Numai ca Florin e patriot si a pus "Roman" la locatie, nu Torino :)

mirkios, cu siguranta. Am pe hartie o reorganizare a forumului si tot caut doua zile libere sa o implementez.

RE: Cafea verde - surse, preturi - Papa Jacques - 17-04-2013

(17-04-2013, 11:26)Cosminp Wrote: ... Am un set de intrebari, pe care banuiesc ca le-ar avea si altcineva interesat sa cumpere cafea verde:
- costurile din oferta sunt fara TVA; ce TVA se aplica (de Italia sau de Romania) ?
- cum se face plata (la transfer bancar in afara tarii, comisionul bancilor este de ~40 EUR);
....

Atunci cand cumparatorul este o persoana juridica platitoare de TVA, pretul din oferta persoanei juridice straine (fara TVA) este pretul la care produsul se vinde catre respectiva persoana juridica din Romania. Aceasta, in urma prelucrarii (prajirii) si vanzarii produsului finit, va incasa de la clientii sai din Romania, un TVA (de 24%) pe care il va lua in calcul la intocmirea decontului de TVA.
Atunci cand cumparatorul este o persoana fizica sau o persoana juridica neplatitoare de TVA, din cate stiu, la pretul din oferta persoanei juridice straine se va adauga TVA-ul din tara respectiva (Italia, in cazul nostru).

Eu am platit pana acum prin transfer bancar. Costurile transferului au fost 25 euro / plata de fiecare data.

Atunci cand o persoana juridica din Romania cumpara orice de la persoane juridice din Uniunea Europeana, persoana juridica din Romania trebuie sa fie inregistrata la Fisc ca operator intracomunitar sau ceva de genul acesta.

RE: Cafea verde - surse, preturi - hadriano - 17-04-2013

Quote:Costurile transferului au fost 25 euro / plata de fiecare data.

Si cate mai sunt pe care voi nu le stiti....vorba unui fost sef de al meu, baiat simpatic de felul lui.
Tot nu am inteles prea bine, domnul Florin e cel din Italia, si la el se poate comanda cafea.Bunnn.Cum eu halasduiesc prin Italia, o sa fiu interesat.In concluzie firma e la Torino sau la Trieste?
Alta intrebare pt domnul Florin, se confirma pretul de 8000 euro pt Gemme?8000 plus IVA?
Grazie mille :)

"Domnul Florin" ce onoare.Sleepy:D as prefera doar florin .firma este la torino nu la trieste.

Pretul este 8000+tva dar se mai poate eventual inca o reducere

RE: R: Cafea verde - surse, preturi - hadriano - 17-04-2013

E vreo legatura cu peccatidicaffè?(care sunt langa Torino)
Pt cantitati de cafea peste 10 kg in sus, livrare in Italia, se face un rabat de genul transportul gratuit?
Oricum, mi-a placut site-ul :).Poate povestim mai multe pe privat :)
Scuze, dar linia aia orizontala ma face s anu citesc din prima ce scrie sub ea, o consider un fel de final al mesajului :)

(17-04-2013, 14:27)florin Wrote: "Domnul Florin" ce onoare.Sleepy:D as prefera doar florin .firma este la torino nu la trieste.

Pretul este 8000+tva dar se mai poate eventual inca o reducere

Nu am nici o legatura cu peccatidicaffe..

RE: Cafea verde - surse, preturi - baloozzy - 17-04-2013

(17-04-2013, 13:19)mirkios Wrote: Liviu, cred ca-i momentul sa creezi un subiect de aceeasi categorie cu "espressoare", "rasnite", "accesorii si intretinere" si "sfaturi la cumparare" cu titlul "prajitoare" ... :)

suntem tot mai multi interesati de subiect ... eu, cel putin, caut de luni de zile o solutie de genul bun si ieftin ... ce combinatie afurisita :@ ... de asta-mi ia atata

imi doresc foarte mult sa-mi prajesc singur cafea ... imi place foarte proaspata ... "gazata" :D ... daca trece o saptamana peste ea :s
Ma gandeam ca la Asta daca ii faci un drum in locul rotisorului iese un Behmor nu 1600, ci 1200 (sau optional 1500)destul de atractiv ca pret. Ulterior cu multa practica va iesi ceva bun pentru acasa. Ce ma opreste e numai alimentarea cu cafea verde, care, dupa cum am vazut, aduce surprize, la pret fiind peste ce iau din Romania prajita de 2,3 zile.