![]() |
|
Prajitor homemade - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa) +--- Thread: Prajitor homemade (/Thread-Prajitor-homemade) |
RE: prajitor homemade - Papa Jacques - 05-02-2013 Sa spui ca arderea chaff-ului creeaza compusi cancerigeni pe suprafata boabelor de cafea este o prostie colosala. E acelasi lucru cu a spune "nu mancati friptura ca faceti cancer". "Oily beans" obtii cand habar nu ai sa prajesti. Radem, glumim insa Sivetz a murit anul trecut iar compania lui a dat faliment. Google. Prajirea in drum are avantaje mari fata de prajirea pe pat de aer cald. De aia a fost adoptata de toata lumea care prajeste cafea .. din Manhattan pana la Bujumbura. @radudani: ai incercat sa faci o curba de prajire mai "neteda"? La orice prajitor mai serios iti trebuie maxim doua sonde de temperatura: una in contact cu boabele iar cealalta in contact cu aerul care circula prin drum. Restul sunt mofturi. Nu se prajeste bine la rezistenta electrica. Daca s-ar fi prajit bine atunci toate prajitoarele cu capacitate > 1 kg ar fi fost pe curent electric. Pana la urma e si chestie de fiabilitate deoarece rezistenta electrica se arde frecvent cand iti e lumea mai draga. Si nu vrei sa afli cat "costa" in metri cubi de nervi un sac de COE bagat la prajire intr-un electric caruia i se arde rezistenta in mijlocul prajirii. RE: prajitor homemade - dragos5178 - 05-02-2013 Radu,si eu sunt de parere ca perioada aia de uscare trebuie sa o mai lungest putin 150 grade in 1.30 min este cam repede (nu iti apar zbarcituri pe suprafata boabelor?),eu merg pe 3-5 min in functie de originea boabelor. Eu acum 3 luni am avut ocazia sa vizitez fabrica de cafea a celor de la Doncaffe ,oamenii prajesc pe pat de aer cu arzatoare de gaz,dar gama ptr horeca in drum,am sa detaliez cand ma intorc. RE: prajitor homemade - hadriano - 05-02-2013 Prostie colosala sau nu, orice chestie, ca e friptura,paine prajita, cafea lalala, daca are GUDRON pe ea e cancerigena.Dovedit, stabilit, batut in cuie pt moment.(paranteza, un avantaj al metodelor filtru,espresso este ca putintelul gudron ce mai apare la prajirea cafelei, nu e inghitit de cetatean.Un avantaj MARE).Asa ca, chiar foarte departe de adevar nu cred ca ar fi daca s-ar arde pleava.Sia r ramine pe cafea, ceea ce nu e cazul.Dar la mine cel putin, cu improvizatia mea ( inductie, mai nou in atentia multora) nu se arde deloc pleava, iese faina si frumoasa de un gri deschis. Apropo de electric versus gaz, chiar am citit niste chestii, legate de costuri.Pina la un punct nu e mare diferenta,ca pret, cumva e putin putin mai scump la electric.Ma refer la pretul de obtinere per kil de cafea prajita.Uite la chestia ca se poate arde rezistenta nu ma gandeam ;),nasol oricum.Marele avantaj al gazului, motiv pt care ma bate gandul sa improvizez ceva dragutz, este controlul profilului.Desi la prima vedere, eu cel putin as zice ca electricul e mai exact, se pare ca nu, de ex nu poti creste suficient de rapid temp cand ai nevoie.Un exemplu doar.In schimb, pt cantitati mici pina in max max 1kg un electric e bunutz.PLus ca sa faci un cuptoras mic cu gaz, nu pus pe aragaz, unul cu tot dichisul, valva de siguranta, aprinzator piezo, manometru,robinet de gaz, furtun de gaz (care nu costa putin) etc,ai deja un pret mult mai mare.Bun, pui pe aragaz si gata,chestie f faina pina la urma. Legat de curba lui Radu, mi-a parut si mie ciudata, dar e f legata de metoda lui de obtinere, clar ca nu poate fi comparata cu un profil de drum clasic.pLus ce arata, temp in boabe sau in aer?Chestia este ca in functie de ce obti, cu experienta acumulata in ani si un nas bun, sa umbli la reglaje, DAC A POTI, si sa "indrepti" cafeaua spre directia dorita.Eu foaaaarte putin am inceput sa miros la figurat dar si la propriu diferentele intre o uscare prea lunga si una prea scurta.Ce nu inteleg este de ce am un miros vinos la cateva zile, nu imediat.Dupa 2 zile miroase demential, dar apoi daca tin borcanul inchis mirosul vireaza spre ceva descris vinos,fermentat(nu neaparat)...Greu :).Chiar, domnul prajitor profesionist, scria colegul Radu ca doua zile dupa prajire se tine in vase descoperite...sa fie adevarat? :) RE: prajitor homemade - Papa Jacques - 05-02-2013 Cand eram copil, toate vopselurile contineau plumb iar azbestul era material de constructie foarte des utilizat. Slava Domnului n-am facut nici asbestoza si nici cancer. Legat de chestia cu gudronul ... vrei sau nu vrei, iti place sau nu, sa traiesti comporta niste riscuri. Putem minimiza riscurile de a ne imbolnavi sau muri si este de preferat sa facem asta insa peste un anumit prag aceasta dorinta de a "minimiza riscurile" eu consider ca se indreapta inspre patologic. O viata in care iti e frica sa traiesti pentru ca poti muri e o viata foarte trista. Oricum pe termen lung rata de supravietuire este zero. ![]() Revenind strict la problema cu gudronul din pleava arsa, daca studiezi putin circuitul aerului intr-un drum o sa vezi ca cenusa de la pleava arsa nu are cum sa intre in contact cu boabele pentru ca este evacuata imediat de curentii de aer din drum. Dupa prajire, boabele de cafea degaja dioxid de carbon. Poti sa le tii oricum, acoperite sau descoperite, pentru ca acest proces tot are loc. Eu prefer sa le tin acoperite din ratiuni de siguranta alimentara. O sa explic intr-un post pe blogul PJ de ce si cum se intampla acest proces. RE: prajitor homemade - hadriano - 05-02-2013 ma ling pe bot..in avans. ceva sfaturi despre cum sa "atac" diversele sortimente? Apropo, grad 4 e mai slaba ca grad 2,nu? Ca m-am ametit cu standardele astea, ba sunt AA ba sunt in grade.Pai cafeaua fiind bautura, ar trebui sa fie in grade. :) RE: prajitor homemade - Papa Jacques - 05-02-2013 Grad 4 e mai slaba calitativ ca grad 2. AAA > AA > PB > AB > C > X ... Grad 1 > Grad 2 > Grad 3 > Grad 4 ... Gradele se acorda destul de subiectiv as zice eu insa grad 4 deja e o cafea cu destul de multe defecte (de cultivare si/sau de prelucrare). FAQ = fairly average quality PB = peaberry EP = european preparation (numar mic de defecte) SHB/SHG = strictly hard bean/strictly high grown (altitudine peste 1300 metri parca) Scr. = screen adica marimea bobului verde de cafea. De ex. screen 17 inseamna ca lungimea bobului este a 1/64 dintr-un inch de inmultit cu 17. RE: Prajitor homemade - radudani - 05-02-2013 (05-02-2013, 09:06)dragos5178 Wrote: Radu,si eu sunt de parere ca perioada aia de uscare trebuie sa o mai lungest putin 150 grade in 1.30 min este cam repede (nu iti apar zbarcituri pe suprafata boabelor?),eu merg pe 3-5 min in functie de originea boabelor. incerc sa inteleg ce... ai inteles din graficul acela: temperatura (boabelor, aprox.) urca la 150C si se mentine acolo 3 min! dupa care urca in rampa de 15-20C/min, spre FC! ideea, e sa mentii mult uscarea, fiind o faza importanta; de fapt, despre astea am mai scris, iar cele 2 forumuri preferate, home-barista si coffeegeek, in subforumurile dedicate prajirii acasa, sunt pline de informatii detaliate si utile; nu-mi prea place sa transcriu informatiile dintr-un forum in altul, desi cam asta facem; daca la extractia de cafea ma mai ajuta si Magica si cafeaua buna si proaspata, la prajit, e cam ceea ce fac eu, de mult timp incoace, la 2-3 zile cate 2-5 sesiuni de prajire pe zi; mai am mult de modificat/perfectionat in ce priveste sculele si tehnologiile - nu ma grabesc; dar sunt aproape de proces si de cafea :) vad boabele bine, pe toata durata prajirii, am toate mirosurile si zgomotele la dispozitie, iar dupa racire, cele 60-70g la inspectez oarecum... bob cu bob; si inca odata: cafeaua verde de la noi e proasta; ca regula ;( (05-02-2013, 01:34)Papa Jacques Wrote: Sa spui ca arderea chaff-ului creeaza compusi cancerigeni pe suprafata boabelor de cafea este o prostie colosala. o delimitare trebuie facuta: prajirea acasa, ca parte din preocuparile unui espressoman, la noi, si prajirea profesionala, pentru business; nu vad asemanari in specificul sculelor folosite, dar vad un dusman comun: cafeaua comerciala chimizata, consumata de o imensa majoritate de bautori de cafea; o alta delimitare, nu ar trebui facuta: intre acele "avantaje mari" ale prajirii in drum, fata de cea in pat de aer fierbinte; motivul pentru care m-am referit in mai multe post-uri la cea din urma, este ca sa incerc sa arat ca exista alternative incomparabil mai bune decat folosirea cafelei comerciale; ori o metoda populara si ieftina de home-roasting e poppery II si clonele sale... si daca acest forum trebuie sa fie si o sursa de informatii corecte si actuale, atunci trebuie sa dam respectul cuvenit si prajirii in pat de aer, ca tehnologie mai noua si mai prietenoasa cu mediul, mai versatila in automatizare; mai noua, inseamna aparuta dupa ce, pe parcursul a mai mult de un secol, cafeaua s-a prajit comercial cu prajitoare cu drum; timp destul ca sa se solidifice o cultura, traditii prejudecati si interese legate de acest mod de prajire; si vorbind de respect, cred ca il merita din plin si Michael Sivetz; daca tot suntem, sau incercam sa fim (eu, ca espressoman atipic) in lumea cafelei! acea lume care e in orice caz si a lui Sivetz... profilul ilustrat e ceva recent; normal, merg pe ceva clasic, in ideea celui dat de Jim Schulmann: RE: Prajitor homemade - dragos5178 - 06-02-2013 Priveste mai atent grficul lui Schulmann din postarea ta mai veche ,cam ce timp ii trebuie lui sa ajunga la 150 gr C,dupa mine temperatura nu trebuie sa stagneze asa mult sau sa coboare in timpul prajirii,ce faci tu acolo ma refer la mentinerea temp timp de 3-4 min, este o coacere mai mult decat prajire.Dar daca tie iti place cum iese cafeaua pe acel profil nu mai conteaza ce zic eu sau altcineva :). RE: Prajitor homemade - radudani - 06-02-2013 in air roasting profile al lui Schulmann "red is supply air temperature" si acesta e plat timp de 3 min! ce masor eu nu e exact temperatura boabelor si e normal asa, pentru ca proba e scaldata in aer mai mult decat e in contact cu boabele; in plus, pe parcurs, temperatura interna a boabelor e diferita de cea de la suprafata, datorita proprietatilor marcante de izolator termic a acesteia din urma; ca sa nu mai insist, ca mai tarziu in proces, reactia in interiorul boabelor e exotermica; ceea ce se urmareste in prima faza, cea de uscare, este o echilibrare a celor 2 temperaturi si asta are loc aprox dupa 3-4 min; e ceea ce spun multi, mai dotati si mai cu expertiza decat mine; evident durata fazei de uscare depinde si de gradul de umiditate al boabelor (de la cca. 14% scade la cca. 2%) dar un bun indicator pentru terminarea fazei este cand boabele isi pierd tenta verzuie si devin galbui, mai usoare; atunci se trece la prajire, spre FC; cele ce spuneam in postul cu prajirea ieftina acasa, ramane valabil ca experienta proprie, preluata ok de la altii, care au avut posibilitatea sa lucreze cu scule mai performante si mai mult timp; RE: Prajitor homemade - hadriano - 06-02-2013 Radu in cepusem un rapsuns mai devreme dar nu l-am mai postat.Era exact ce spui tu, temperatura ce apare in acel grafic NU e temp boabelor.Mai mult ca sigur e temperatura aerului.Probail, aici imi dau cu presupusul, e oarecum diferita de acel ET de la un drum, sau si mai exact e diferit raportul dintre ET si BT care e la un drum normal fata de aparatul tau.Faptul ca FC a aparut la 198, sa zicem ca e cam standard.Mie , cu o sonda in boabe,imi incepe pe la 190C, dar si aici e o chestie, ce inseamna inceputul primului crack?Cum ai citit probabil, multi spun ca la 15 secunde dupa ce incepi sa auzi continuu, sau cand paca paca sunt cu o frecventa de nu stiu cate pe secunda...Ma rog, eu incep sa notez la 15 sec de cand aud clar primele pocnituri.Ca tot vorbim, si graficul tau e pe o Kenia AA, vezi ca am deschis un thread nou cu discutii despre profile, mai ales ca stiu (daca nu gresesc) ca ai luat cafea de la acelasi furnizor din Germania...si mi-ar prinde bine ceve opinii.Am prajit aseara o sarja de kenia, imediat am simtit o alta calitate, un moros mult mai placut, bun, serios(daca se poate spune asa despre un miros).Azi dim, la vreo 8 ore de la prajire, am facut o proba, nu am fost siderat, dar era buna.Am prajit olecutza mai mult decat as fi vrut, sonda mea imi arata 206C dar m-am balbait pina am ajuns cu ea racita.Sa zic ca eram la inceputul SC...Dar voi scrie pe celalat thread si sper s apun si profilul RE: Prajitor homemade - radudani - 07-02-2013 in link mai sus, am dat o poza a camerei de prajire, un cilindru cu fantele jos pe circumferinta lateral, cu proba de temperatura coborand printr-un tub pe centru, pana jos, la cativa mm de baza; tubul e deschis la capat si da acces termocuplului deschis (pentru un raspuns cat mai rapid); keep it simple... temperatura adevarata a boabelor, in interiorul lor, nu e simplu de masurat, dar intradevar, intr-un drum, o proba scufundata in boabe masoara temperatura lor externa, in timp ce intr-un air roaster, o proba scufundata in masa de boabe suspendate in aerul in miscare, masoara un fel de medie a celor doua; si asta depinde mult de folosirea sarjei potrivite pentru instalatie, astfel ca sa se creeze patul fluid; oricum, luata relativ, temperatura respectiva ghideaza eficient in urmarirea unui profil; cat priveste first crack-ul, la pat fluid procesul e rapid: toata prajirea e 8-12 min, iar daca se lucreaza cu un poppery simplu, 4-5 min; astfel ca la first crack urmaresc inceputul (FC begins), desfasurarea (FC under way) si sfarsitul (FC ends), cand apar momentele pentru City, City+, Full City, Full City+ (2ndC begins), Light French (2ndC under way), Full French (2ndC at end); dar despre astea in celalat thread, cum spuneai; ref. Kenya, posibil sa fie din Germania, dar prin furnizor din tara: Kenya Fancy AA si Kenya AA, de la Semiramis Oradea, respectiv Ecuator Cafe Buc; ca boabe, prima e mai frumoasa, poate mai proaspata, dar si a doua arata foarte bine; rezultatele sunt excelente; prajite light, City/City+; SO, nemixata; dar asta e ce fac eu; RE: Prajitor homemade - hadriano - 07-02-2013 Daca e 8-12 min e foarte ok, din cate stiu. Continui pe celalalt thread , cel cu profil prajire... RE: Prajitor homemade - dragos5178 - 19-02-2013 Hai ca am revenit si eu in tara . Hadriano ,am fost si la Terzi foarte buna cafeaua inspecial Guatemala Huehuetenanago(sper ca i-am retinut bine numele )frumoasa cafeneaua si foarte aglomerata . Dar cea mai buna am baut-o in Florenta ,am nimerit aiurea , de fapt am vazut espressorul pe geam un La Marzocco linea 2gr ,singurul care l-am vazut,restul cafenelelor merg 99% pe Cimbali ,cafeaua se numea esse cafe sau cel putin asa scria pe cescute ,un gust intens de ciocolata ,dulce nu cerea deloc zahar ,am mai gasit pe lanaga hotel o cafenea care vindea aceeasi marca dar avea cu totul alt gust (poate o fi fost alt sortiment). Cafeneaua Terzi si utilajele ;) RE: Prajitor homemade - hadriano - 19-02-2013 salutare huehuetenango...daca va amintiti, scriam pe celalalt forum despre cafeaua asta, dar nu luata de la terzi, luata de la un magazin universal, unde aveau la bar si trei tipuri de cafea de guatemala.Huehue e dintr-o zona cu altitudine mare, adica f buna pt cafea.Se si chiama "terre alte"... Chiar ma intrebam daca ai mai ajuns la Bologna...Deci ti-a placut cafeaua de la terzi, e scumputza, cum ai vazut.Sincer anul asta nu am mai fost,am luat cafea verde de la cei din germania, a costat putintel si mai fac economie :).Ai cumparat verde? Cum ti-a parut cafeaua, espressoul ca sa fim mai exacti, fata de notiunea de espresso ce o aveai in minte?Ai simtit acea lejeritate de care am scris de atatea ori?E oareucum deosebita de ce se bea altundeva,nu e acea crema groasa,etc.Sa nu uitam ca vorbim de ,fara exagerare, un maxim in perfectiune, de la prajit pina la tot.Ma repet, pe un forum italian dar nu de Bologna, era subiectul "unde bem o cafea buna in Italia" si n persoane au amintit de terzi Bologna, si erau persoane din Milano, Torino, etc.Normal ca cei din Napoli spun ca a lor e cea mai buna din LUME, dar sunt contrazisi de multi.Asta asa, ca o paranteza pt cei ce citesc de nenea Terzi.Nu am mai vorbit cu el, poate ii scriu un mail de curtoazie.Ceea ce am retinut de la el, si incerc sa ma axez in modestele mele prajiri si degustari, e ca AROMA e pe primul loc, apoi gustul. Legat de esse, e iofirma comerciala mare, un fel de Illy, are cafea de la 10 euro pe kil pina pe la 30-35.Am luat odata din ce scumpa si era bunutza.Dar nu se compara cu mono-origini de soi.Dar e o firma f mare, cred ca a treia dupa illy si meseta.Daca nu ma insel sunt cei de la anzola dell'emilia, localitate vecina unde locuiam odata si mi-a recomandat colegul salariano sa merg la porti deschise... Ca sa te iau in primire cu intrebari, ai idee cam ce debit are turbinutza ta? Am gasit un ventilator centrifugal, cum e cel de la masina, cu colivie de veverita ;), de 230mch, special pt gaze calde.Din pacate costa,nu f mult, dar...Oricum, nici vorba sa ma incadrez in 100 de euro cu totul.Am trimis la un amic un desen de tambur,cum am zis perg pe un volum de 3 litrii, 150mm diametru si vreo 190mm lungime.Teoretic ar merge prajit cu arzator corespunzator 0.5 kg.Poate discutam pe threadul ce am deschis de prajit kenia , am mai prajit o tura, a iesit f frumos la culoare, uniform, lalala, dar nu are aroma deosebita a primei sarje, pe care am prajit-o cu maxima viteza, era putin parlita, mi-a iesit si uleiul dupa vreo 3 zile, etc. te-am mai intrebat, nu iti iese uleiul pe boabe dupa cateva zile? RE: Prajitor homemade - dragos5178 - 20-02-2013 Merge cu siguranta ventilatorul asta ,eu l-am folosit pe cel din masina de popcorn ,nu stiu sa-ti zic ce debit are ,dar 4mc/s cat are al tau este suficient. Cu uleiul pe boabe ,cred ca se intampla la oricine daca intra mai mult de 30-40 de secunde in al doilea crak,la El Salvador care mie imi place intrat in al doilea crak imi apar si mie urme de ulei pe boabe ,sincer eu nu consider a fi un defect ,toate cafelele prajite mai mult o sa scoata ulei la suprafata insa majoritatea nu mai au un gust bun cand ajung in faza asta. RE: Prajitor homemade - hadriano - 20-02-2013 Ei, se pare ca cei mai experimentati ajung la temperaturi mai ridicate , posibil se si intra in second crack dar totusi NU au ulei pe suprafata.Nu e neaparat un defect, dar cafeaua cu ulei trebuie consumata mai rapid, ca apare izul de rancezeala.Chestia e sa urci in temp in ritm lent,naiba stie cu cat, cred ca 2 grade pe min pe ultima parte, plus aer mult.Apropo, la cat ajungi cu temperatura in boabe la final?Eu cu sonda mea, sa zicem precisa, amplasata pe fundul tamburului care este in pozitie verticala, opresc la 205.Ultima data am mers doar pina la 200 si o tzarica simt ca trebuia mai mult.Apar alte arome si alt gust. Inca o intrebare ..tehnica...cam ce putere crezi ca are un motor de geam si unul de stergator?am cautat sa frunzaresc ceva cataloage dar trebuie sa ai modelul in mana ca sa te uit exact. RE: Prajitor homemade - dragos5178 - 22-02-2013 Temperatura la mine cand ajung in al 2-lea crack este de 210-215 grade ,primul crack imi incepe pe la 198-200 grade in functie de cafea dupa care am o rampa de 2 grd/min si se termina pe la 204-206 grdC urmeaza o pauza de 1,30-2 min dupa care incepe sa-mi intre in crack-ul 2.Unde am observat eu o schimbare in gustul cafelei este atunci cand micsorez timpul de la 150-190 grd ,ii creste aciditatea ,iar crack-ul 1 este mult mai puternic .Eu cu majoritatea cafelelor ma opresc pe la 206-208 grdC ,mai astept 1 min dupa ce se termina primul crack ,cu El Salvador intru in al 2-lea crack 1min ,daca ma duc mai mult incepe sa-mi iasa ulei pe boabe . Motorul meu este la 12v si 5 A deci cam 60w,cuplul nu stiu sa ti-l spun . RE: Prajitor homemade - hadriano - 07-03-2013 Salutare Dragos and &, am mai facut ceva progrese cu modelarea, si am dat si in lucru ceva piese.Nu e secret, am un amic strungar, exceptional, care contra cost imi face micile piese si piesulici.Nu costa cine stie, dar parca lipseste placerea de a emsteri tu manual cu sudoare si pasiune :). Asa, revenind la oile nostre, mai pun ceva poze.Cam am in clar cum arata, nimic desebit sau inovativ.Am un arzator de gaz, ramas din vremurile cand in decembrie 3 saptamini la -20C nu a fost caldura in Bv, si e f ok pt ce vreau.Vroiam o parere daca distanta de la arzator la tambur e ok, asa la ochi.Tablele din fata au grosime 4 mm, tamburul va fi de 160mm exterior, grosime 3, lungime 200mm.Un volum de 3.7 litrii, ideal pt 500gr cafea.Am testat motorul, in gol pare ca are 100 ture, si pare super fortzos, nici vorba sa il franezi cu mana.Ramine problema ventilatorului de aspiratie..dar zilele astea o rumeg.Mare chestie nu este, dar daca vrei toate alea,trebuie relativ multe piesutze.Apropo, cum inchizi teava de aspiratie in partea unde bagi cafeaua, dupa ce alimentezi?Ai un dop sau o clapeta gen clapeta de acceleratie?Asa ar fi frumos :).Am vrut sa iti trimit pe privat un pdf 3D dar se pare ca la mesajele private nu poti atasa fisiere.Ramine sa gandesc si cum sa prind axul motorului de axul tamburului, ar fi bine ceva mai elastic...Plus izolatia tamburului, ma gandesc la o teava din ciment de vreo 15 mm grosime :),ceva de genul Hateganul, multe suduri nu sunt ,doar fundul tamburului.Se poate lua o oala de inox si scapi de toate dintr-un foc, dar nu prea e bun conducator de caldura.In rest otel obisnuit, nu inox pt ca costa si etc.VA fi o chestie protejarea lui la ruginire.Ca pret am zis ca 100 euro :).Cu motorul, arzatorul, alimentatorul de 12V /10A si alte suruburi :) RE: Prajitor homemade - Papa Jacques - 07-03-2013 Observatiile mele: 1. flacara nu trebuie sa intre in contact cu cilindrul de prajire. daca flacara este prea mare (si va fi) pune o tabla (curbata pe raza cilindrului) intre ea si cilindru. tabla nu trebuie sa acopere toata partea de jos a cilindrului ci numai jumatate. Miscarea de rotatie a cilindrului o sa antreneze curentul de aer cald produs de flacara astfel incat caldura sa "imbrace" tot cilindrul. 2. cilindrul se invarte in sens invers al acelor de ceasornic? ca sa stii cum sa faci lamelele din interior cauta pe google "surubul lui arhimede". in felul asta, atunci cand deschizi usa de evacuare toata cafeaua o sa iasa din cilindru. 3. 100 RPM este o viteza foarte mare iar cafeaua verde iti va ramane lipita de peretele cilindrului de prajire. egalizeaza ecuatia urmatoare: forta de atractie gravitationala = forta centrifuga si apoi extrage viteza de rotatie pentru care aceasta ecuatie se egalizeaza. Daca imi aduc eu bine aminte o sa fie undeva in jur de 50 RPM dar e mai bine sa calculezi. Scade turatia cu 10-12% sub aceasta valoare si esti ok. O frecventa mai mare a curentului electric are ca rezultat o viteza mai mare de rotatie la motor. O frecventa mai mica a curentului inseamna o viteza mai mica. 4. orificiul de admisie a cafelei se poate inchide cu o simpla tabla. 5. pentru transmisia puterii de la motor la cilindrul de prajire poti folosi lant de bicicleta. Schimba pozitia motorului astfel incat sa faci aparatul mai compact si monteaza pe ax un pinion de bicicleta. Calculeaza bine diametrele pinioanelor de la motor si de la cilindru ca sa nu mai ai nevoie de un reductor de turatie. 6. izolatia termica a cilindrului de prajire e foarte importanta. o poti face cu vata minerala sau caramida de samota. 7. spatele cilindrului de prajire are prea putine gauri. pe acolo circula un curent de aer foarte important in prajire. suprafata gaurilor trebuie sa fie mai mare decat suprafata interioara a tevii de la circuitul de aer. 8. pe circuitul de aer trebuie sa instalezi o clapeta de control a aerului (undeva pe teava de sus). Cand intri cu el in productia de serie vreau discount serios la pret. :D RE: Prajitor homemade - hadriano - 07-03-2013 hm...dupa Dragos in sfarsit primesc niste sfaturi suppper pertinente :). asa.. 1.am vazut la huky chestia cu tabla,concentrica cu tamburul cu care poti acoperi flacara in proportia dorita.nu credeam ca e importanta foarte, o sa gandesc un sistem. 2.uite ca nu am gandit f atent treaba asta, pot alege rotatia in functie de polaritatea curentului.La ce am acum, am facut CONTRAR acelor de ceasornic, pt ca am ceva filete pe ax si asa , cu sens contrar, am efect antidesurubare.Altfel, aparea tendinda de desurubare.La asta nou ,cel din poze,nu am inca filete, asa ca pot face in sens orar.Ce nu imi e f clar, am vazut poze unde lamelele se termina la buza cilindrului(cum ar parea normal ca sa asiguri golirea), la alte poze sunt mai scurte cu 3cm si mai bine.Cum ar fi corect? 3+5. Nu sunt f sigur pe viteza motorului, am numarat eu la ochi, dar era cam mare.Am cautat catalogul bosh cu codul motorului, dar fiind vechid e 10 ani nu mai e in productie si nu am datele exacte.Astea noi se invart intre 70-90.In gol.In sarcina, era data in datele tehnice, scade.E greu de apreciat.Ideea cu lant o stiu, asa e fain ca poti jongla rapid cu schimbarea unui pinion.Se gasesc si lanturi "fine", cu zaua mica.Plus motoare cu reductor la ce puteri vrei, turatii pe la 200r/min, cuplu suficient si apoi din pinioane aduci la cat vrei.Chestia e sa ai un sasiu care sa permita orice variatii pe viitor :).Poate radeti, dar l-am testat pe calc, cu o greutate de 20kg pe ax si deformatia peretelui unde e usa e de pina in 0.1. 4.la usa fac sistemul clasic, o tabla cu contragreutate, nu am mai pus in poza ca se incarca imaginea 6. la samota m-am gandit si eu, cu vata e mai simplu si e usoara dar e mai greu de izolat sa nu zboare particule in cafea :) 7.voi tine cont, initial erau duble.Special am pus piza cu fundul tamburului, poate isi da cineva o parere.ce am vazut, probatino 2, care face 1kg, are tambur NEperforat in spate...E greu asa necunoscator sa sti solutia buna din start.Voi face mai multe gauri si gata. 8. merge si fara clapeta, cred cel putin, daca ai un regulator de turatie pe ventilator. Ei, mai in gluma mai in serios, eu am rumegat la prajitor ca o chestie personala, dar care sa arate cat de cat ... Dar, sunt convins ca ar putea fi util celor ce au unu doua baruri si prajesc cafea in cantitati mici zilnic, gen cafeteca brasov care are un cuptor electric pe 380v de 1kg(zic ei), facut in Italia si copiat dupa nu stiu ce.Oricum, pretul de 100euro e foarte subevaluat:).Urmeaza sonde de temp, un termometru analog, ceva fitingaraie pt gaz, un aprinzator piezo.Plus multe suruburi :) "Multumesc foarte important" pt sfaturi. RE: Prajitor homemade - Papa Jacques - 07-03-2013 9. pune numai suruburi imbus din otel tare (negre). Cel care va cumpara prajitorul va trebui sa-l desfaca de multe ori ca sa-l curete si in timp suruburile normale mai ales cele din otel moale se strica. 10. reductorul de turatie pe ventilator este o varianta. O clapeta e intotdeauna o varianta mai ieftina si mai fiabila. Atentie foarte mare la clapeta. Ea NU trebuie sa inchida perfect circuitul de aer pentru ca altfel o sa produci monoxid de carbon in incinta de ardere si prin urmare in incaperea in care prajesti. 11. sensul de rotatie al cilindrului de prajire trebuie sa fie adecvat pentru design-ului lamelelor din interior. miscarea de rotatie trebuie sa aduca boabele dinspre inapoi (spatele cilindrului) inspre inainte (fata cilindrului). daca ai rotatia in sens acelor de ceasornic pune fereastra de vizitare in stanga. daca ai rotatia in sens invers, pune fereastra in dreapta. la fel pentru pozitia termometrului de boabe. 12. lamelele trebuie gandite astfel incat sa nu permita o forfecare a boabelor cu marginea gurii de evacuare si eventual o blocare a miscarii de rotatie. Intre perete si cilindru ai o distanta de 2-3 mm astfel incat sa nu iti cada/prinda boabe pe acolo. 13. cu cat greutatea este mai mare (din grosimea tablelor, din izolatie) cu atat ai o inertie termica mai mare. Cu cat ai o inertie termica mai mare cu atat e mai bine. Un prajitor de 5-6 kilograme poate ajunge la aproape 500 kilograme greutate. 14. construieste-l cat mai modular cu putinta. asta o sa te ajute enorm sa-l transporti cu costuri mai mici. gandeste ca aia de la ikea. Gandeste-l ca un aparat industrial care ar putea sa functioneze 24/24. Nu uita sa calculezi rosturi si dilatatii. RE: Prajitor homemade - hadriano - 07-03-2013 9. ok 10.ok 11-12- eu am pus o distanta de 0.5mm intre peretele anterior si buza tamburului.O pot regla pt ca am o zona filetata pe ax si bucsa cu contrapiulita.Lamele se pot opri la 5mm de buza tamburului?sau mai mult? O izolatie de samota, de 1 cm grosime pe raza, este ok, sau mai mult?La prajitorul actual, care are tamburul cu axa verticala, folosesc un ghiveci de flori cu perete de 8mm :).De la fundul tamburului la peretele posterior cam ce distanta ar fi indicata?Acum eu am 80mm, la o lungime a tamburului de 200mm. Acea tabla de "protectie" a tamburului de flacara directa are pozitie fixa?Cam cat acopera din partea de jos, mai mult de jumatate? RE: Prajitor homemade - Papa Jacques - 07-03-2013 Tabla de protectie are pozitie fixa. Acopera pozitia si suprafata arzatorului. E ca un scut daca vrei pozitionat astfel incat flacara arzatorului sa nu bata direct pe cilindrul de prajire. Mai are un rol si anume acela de a "ajuta" fluxul de aer cald sa aiba o curgere naturala si normala, imbracand cilindrul si evitand formarea unor vartejuri de caldura (caldura excesiva). E ca la apa unui rau. Daca ii pui ceva in cale care sa-i acopere partial cursul, in locul ala face bulboane. Caramida de samota are dimensiuni standard. Vezi aici -> link O poti taia cu flexul sau o cioplesti. Latimea minima este de 20 mm si cred ca este suficienta si adecvata dimensiunii masinii tale. Cred ca 8 cm distanta intre peretele posterior al cilindrului de prajire si peretele masinii e mult. 20-30 mm cred ca ar fi mai potrivit. Acolo oricum nu prea are sens sa bagi izolatie termica mai ales ca masina de prajit este mica. Poti sa pui eventual o tabla mai groasa la peretele din spate. Gazul din Romania este foarte prost. Are multa apa si mizerii in el, inclusiv sulf (varful galben la flacara aragazului). Nu toate locatiile au disponibila retea de gaz natural asa ca ideal ar fi sa-l faci pe butelie. Pune pe traseul de gaz o supapa cu inchidere rapida -> un filtru -> un regulator (ceas) -> robinet cu ac -> un manometru (0 mbar - 100 mbar) -> (kit de aprindere piezoelectrica) -> arzator. Privind masina din lateral, sub pozitia arzatorului, trebuie sa faci o usa de vizitare pentru a putea curata pleava care se aduna acolo sau poti sa faci peretii usor detasabili (piulita fluture). Daca lasi pleava sa se adune acolo, in timp se aduna tot mai multa si este suficient un fir de pleava sau funingine aprinsa de la arzator ca sa ia foc toata masina. Este o vorba in vest ca "Nu esti prajitor de cafea pana cand nu treci printr-un incendiu". Ia-le pe rand, gandeste-le, calculeaza-le. Nu te grabi. Oricum e un proiect de 1 - 1,5 an (zilnic cate 3-4 ore). Nu te astepta sa-ti iasa totul din prima. Asuma-ti din start greseli, erori si intarzieri. Nimic nu se face fara sange, lacrimi si sudoare. RE: Prajitor homemade - hateganul - 07-03-2013 Samota nu izoleaza termic; este indicata pentru pastrarea temperaturii timp indelungat. Depinde ce vrei, izolatie sau/si cuptor de pizza. Poti pune si samota dar, daca nu urmaresti sa functioneze in regim de fabrica nu prea merita sa ingreunezi scula. Pentru izolatie nu poti sa pui vata de sticla(EXCLUS)...eventual vata bazaltica(verde si tare, poti sa calci pe ea) dar, mai sunt si solutii tip panou izolatie placat cu aluminiu(variantele tari nu la sul). Foarte mare atentie la izolatia termica...sa fie termorezistenta la temperaturile de acolo altfel, iei foc. Pentru zonele HOT: Tabla de aluminiu e buna la scula asta sau se intampla lucruri nasoale dpdv chimic? Inoxul nu e bun? Sa inteleg ca tabla neagra e cea mai indicata? RE: Prajitor homemade - Papa Jacques - 07-03-2013 Cele mai bune prajitoare au cilindrul de prajire facut din fonta turnata. Este o solutie foarte scumpa. Aluminiul are inertia termica prea mica. Se raceste prea repede si iti "taie" prajirea. Daca ai acces la o masina industriala de roluit atunci poti sa faci cilindrul din tabla groasa. Depinde cat permite si masina de roluit. Lamelele din interior pot fi construite astfel incat sa se poata prinde cu surub si piulita. Eu as merge pe varianta cu sudura cat mai putina. Eu l-as gandi din start ca sa functioneze in regim de fabrica pentru ca apoi pot mult mai usor sa-l scalez la dimensiuni mai mari. Depinde de planurile de viitor ale fiecaruia. :) RE: Prajitor homemade - hadriano - 07-03-2013 off...:) asa, amestecat si nu punctual: -mai "tai" din distanta perete posterior-fund tambur -fonta e buna dar are inertie termica cam mare, adica cand vrei sa racesti daca e prea gros peretele poate dura o idee prea mult.O camasa sanatoasa de motor de camion Roman era buna, teoretic :).Dar, apropo de aluminiu, intervine si compozitia, fiind o frecare,cald, se mai ia o putin material si bagi la ghiozdan plumb, aluminiu, alte alea.Inox ar fi "tare frumos", dar scump si prost conducator de caldura.Otel carbon, dat cu ulei si pus la foc.Odata, de doua ori, de trei ori, bingo.Am facut figura cu un ceaun de fonta, unguresc(ptiu, scuzati) si se face mai bun ca teflonul.Ca tot suntem la tambur, trebuie sa dau o veste trista, deja anumite piese sunt in lucru, ardelean ardelean dar sa zicem ca am masurat doar de doua ori si am taiat odata.Adica tamburul ansamblu, cu ax, gata, e congelat cum se zice.Plus lagarele fata cu bronz. Intrebare( am inteles cu tabla, ca e ca un scut, etc): in grade din astea scolaresti, cat sa acopere din circumferinta?)90grade, 120?In partea de jos cat sa treaca peste jumatate?Pun o poza cu ce am gandit...Bine ca e fix, ma gandeam ca ar putea sa se roteasca concentric cu tamburul.Am pus o tabla de 1.5 mm grosime.(aici e suficient doar otel normal? ) Legat de gaz, da, e prost.De aia unii prefera fara gauri multe la spate, ca sa nu intre multe gaze de combustie, lalala.Ei, aici intervin secretele si nasul fabricantului, raportul aer cald si aia aia, adica pretentios spus raportul intre caldura prin conductie de la tambur si cea prin convectie de la aerul cald.Ma rog, pt un home made ne luam dupa altii si nu mai studiem detailat.Pe arzatorul meu scrie ceva lalala, 0,lala,GPL.Adica ma gandesc ca e pt gpl, desi eu l-am folosit la reteua de gaz.E tipul ceramic.Parca erau ceva diferente, si nu mergeau interschimbate.Oricum am o butelie de 5 kg care zace nefolosita. O masina de roluit e buna sa aci o alta teava dubla umpluta cu izolant.Imi pare grosutz 20mm grosime izolantul, dar e clar ca mai mult nu strica. apropo de ventilator, trebuie unul care sa reziste la cald nu?(intrebare de baraj) :).Cam ce debit pt un volum de tambur de 3.7 litrii?Un quest mic, ala electric si frumusel, are ventilator de 250mc/h..imi pare mult al naibi... poza este o vedere din fata.E suficient jos sau trebuie sa depaseasca jumatatea?.Unde e bucsa, e prea mult in sus? RE: Prajitor homemade - Papa Jacques - 07-03-2013 Ca sa racesti cafeaua prajita o versi in cuva de racire (pe care trebuie sa o desenezi si apoi sa o fabrici). Nu e neaparat necesar sa fie atasata masinii. Cuva de racire trebuie sa aiba un ventilator care sa aspire aer atmosferic prin boabele de cafea. Cel mai simpla cuva de racire este o sita care sta intr-o oala. Oala are o gaura in perete unde bagi furtunul unui aspirator. Scutul trebuie sa fie adaptat pentru latimea arzatorului. Este un scut pentru flacara arzatorului. Ai pus arzator din ceramica similar celui de la kebab? Foarte tare ... in principiu daca stii suprafata ar trebui sa-i poti calcula si puterea calorica degajata. Poti sa faci cateva teste (cu si fara scut) sa vezi in care caz obtii scorching (defect de prajire). Daca obtii in ambele cazuri inseamna ca ai un arzator prea puternic. Ori reduci presiunea gazului (robinet cu ac si manometru) ori schimbi arzatorul. Stii ca ai sub-dimensionat arzatorul atunci cand nu reusesti sa finalizezi prajirea in 14 minute la un SHG/SHB. Intr-adevar sunt secrete ale fabricantilor de masini de prajit. Expertiza pe care trebuie sa o ai ca sa construiesti asa ceva vine din mai multe domenii ale ingineriei. Ce putem noi sa facem (realist vorbind) este sa copiem si sa imbunatatim design-ul masinilor existente prin incercari si erori si iar incercari. RE: Prajitor homemade - hadriano - 07-03-2013 <Scutul trebuie sa fie adaptat pentru latimea arzatorului> pt latime da, dar pe diametru?Cat sa cuprinda, un sfert, o treime? La racire la gandeam ca acelasi ventilator sa traga aer printr-o teava din cuva de racire.De aia sunt gaurile alea mari centrale in panoul fata si cel spate.Tot cu clapeta inchizi teavas de sus si etc.Dar e complicat. Quote:Ce putem noi sa facem (realist vorbind) este sa copiem si sa imbunatatim design-ul masinilor existente prin incercari si erori si iar incercari.ei, daca nu gandim mult ne costa, eu personal nu pot face n probe :).Adica pot, dar mai bine cumpar cafea gata prajita .Oricum, eu fac de placere jucarioara asta, acum ca ar putea sa starnesca un mic interes....Chiar, ar putea sa fie cineva interesat?Un bar , un nene , nu stiu :) Oricum, multumesc mult pt sfaturi Aa, sa nu uit, dupa a sapte miilea studiu, DA, cafeaua e buna, chiar f buna pt sanatate.Scria ieri pe undeva, linkul imi scapa.Dar nu multa, normal :).Cand te gandesti ca au cheltuit o groaza sa ajunga la concluzia asta :) RE: Prajitor homemade - Papa Jacques - 07-03-2013 Scutul trebuie sa fie adaptat si pe lungimea si pe latimea arzatorului. Stai putin ... cilindrul de prajire este inchis la ambele capete? Cum scoti cafeaua din el? In partea din fata trebuie sa fie complet deschis (vezi poza atasata). Nu poti sa faci racirea in cilindrul de prajire pentru ca se raceste foarte greu si coci cafeaua. Racirea trebuie sa fie abrupta. Nu abrupta in sensul ca o stropesti cu apa (quenching) insa trebuie sa o racesti rapid pentru ca altfel reactiile de prajire continua. Eu obisnuiesc sa gandesc pe termen lung si deseori imi pun intrebarea cum va arata piata de cafea din Romania peste 3-4 ani. Cati potentiali clienti crezi ca vor dori sa cumpere un prajitor facut in Romania care are un pret accesibil? Eu zic ca o sa fie cativa. :) PS: Daca dai foc cafelei in prajitor, scoate-o in sita dar nu porni aspiratorul ca ii intretii arderea si o sa aprinzi si aspiratorul. Arunca un prosop ud peste ea sau pune un capac. Pentru orice eventualitate cumpara un extinctor mic cu CO2. Ala cu pulbere face mizerie. :D RE: Prajitor homemade - dragos5178 - 07-03-2013 Oho bravo Hadriano ai avansat mult cu proiectul. Eu zic sa maresti considerabil nr gaurilor din partea din spate a tamburului .Referitor la distanta arzatorului fata de tambur la mine este reglabila ,nu cred ca iti trebuie vreo tabla in fata arzatorului ala care zici tu ca il ai (ceramic) il am si eu si are o flacara foarte mica plus ca este aproape cat tamburul de lat. La gura pe unde bag boabele eu am o tabla care culiseaza... Grija mare la centrarea axului prin tambur ,acolo am intampinat mici probleme eu. Ventilatorul nu trebuie neaparat de aer cald daca ai de gand sa il pui in colectorul de pleava ,aerul se v-a racii considerabil pe traseu pana la el. |