Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
modare popcorn maker pt prajit cafea - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: modare popcorn maker pt prajit cafea (/Thread-modare-popcorn-maker-pt-prajit-cafea)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 30-09-2016

sursa... am dat mai sus, in china e 1$ mai ieftin, nu merita asteptarea

40A duce un apartament intreg... la 5-6A cat trage 1200W este caldutz fara nici un radiator, il montezi ca atare unde ai loc.

RE: O imitatie de Behmor la 80 euri ??? :) - VladP - 30-09-2016

(24-09-2016, 10:11)renatoa Wrote: ... iarna prajesc pe aragaz sub hota, pe o tava de cuptor, si ce mai apuca sa iasa in afara perimetrului tavii il absoarbe aproape integral hota, ramane lipit sus pe ea, ca nu trece de filtru.

Fumul este inexistent la 120g, poate numai daca intri in SC binisor, dar iarasi nimic ce nu poate fi absorbit de o hota data la maxim.

Mirosul, nu vad de ce am vrea sa nu se duca si la vecini :)

ca idee, asa am rezolvat colectarea chaffului. Ca prelungire a camerei de prajire am folosit o sticla de borosilicat de la lampile de petrol, ceea ce permite vizualizarea gradului de prajire, ca si a miscarii masei de boabe (pentru reglarea ventilatorului):

[Image: 26975657hs.jpg]

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 02-10-2016

am facut cumparaturile astea:

https://ardushop.ro/ro/electronice/286-placa-de-dezvoltare-uno-compatibila-arduino-dip-cablu.html
https://ardushop.ro/ro/electronice/36-lcd-1602.html
https://ardushop.ro/ro/electronice/263-modul-termocupla-tip-k-max6675.html

http://www.vitacom.ro/energie/adaptoare/acdc/sursa-in-comutatie-ac-dc-72w-24v-30a-well-cod-ean-5948636024463-psup-so-24v72w-wl.html

renatoa, recomanda-mi un ssr si potentiometru pe ventilator de cumparat din romania.

VladP, isteata solutie, de unde ai cumparat țilindrul?

ce ar mai fi nevoie si mi-a scapat? popcorn maker am din cel de la lidl.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - VladP - 02-10-2016

(02-10-2016, 22:52)Fane Wrote: VladP, isteata solutie, de unde ai cumparat țilindrul?

De exemplu de AICI.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 02-10-2016

ssr:
https://www.olx.ro/oferta/ssr-solid-state-relay-releu-25a-24-380v-ac-ID5q0Sy.html#89f7e2a7da
sau
https://www.olx.ro/oferta/ssr-panasonic-releu-static-40a-ID1yab9.html#89f7e2a7da

Nu am umblat la turatie la ventilator, si nu as fi luat sursa pana nu vedeam ce motor are popcorn-ul... daca are de 12V ?

Poti folosi un regulator din asta oricum:
https://www.olx.ro/oferta/regulator-tensiune-3a-lm2596s-dc-dc-ID6oNTO.html#c61bf71fa9
la care chestia aia albastra o scoti pe panou ca un potentimetru accesibil mai usor.

Binisor mai ieftin aici:
http://www.roexpo.ro/client/camosportattack/z00012501/cilindru-sticla-pentru-lampa-cu-petrol

(02-10-2016, 23:07)VladP Wrote:
(02-10-2016, 22:52)Fane Wrote: VladP, isteata solutie, de unde ai cumparat țilindrul?

De exemplu de AICI.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - baloozzy - 02-10-2016

(02-10-2016, 23:13)renatoa Wrote: Binisor mai ieftin aici:
http://www.roexpo.ro/client/camosportattack/z00012501/cilindru-sticla-pentru-lampa-cu-petrol
Cred ca diferenta dintre geam si sticla borosilicatica merita diferenta.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 03-10-2016

Adica "geam"-ul rezista la flacara, dar la prajit cafea nu... :s Huh

Auzi, ia cere buletinul de cerificare de la Bullet, sa verifici daca tamburul este inox alimentar ... :P
ca azi am fost la un targ apicol si mi-au impuiat aia capul de cate feluri e inoxul...

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - baloozzy - 03-10-2016

(03-10-2016, 00:04)renatoa Wrote: Adica "geam"-ul rezista la flacara, dar la prajit cafea nu... [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]
Geamul rezista langa flacara. Prefer sa tai fundul la un borcan si e gratis.
La Bullet pana la inox sunt uleiurile din cafea, care l-au asezonat, asa ca nu stiu daca ma ia cu inima daca e altceva.

Lasa inima ta... te calca intr-o zi controlul trimis de un client nemultumit... sa vezi ce certificate de sanepid iti cer la aparatura...

Pana la taiat borcane... la un vas de french press nu se gandeste nimeni ?
Ca are si sita ;)

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - baloozzy - 03-10-2016

(03-10-2016, 09:53)renatoa Wrote: Lasa inima ta... te calca intr-o zi controlul trimis de un client nemultumit... sa vezi ce certificate de sanepid iti cer la aparatura...

Pana la taiat borcane... la un vas de french press nu se gandeste nimeni ?
Ca are si sita [Image: wink.gif]
Clienti ioc, glontu e de uz personal :P.
Am si d-alea si sticle de lampa, nu-i problema.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 03-10-2016

(03-10-2016, 09:53)renatoa Wrote: Lasa inima ta... te calca intr-o zi controlul trimis de un client nemultumit... sa vezi ce certificate de sanepid iti cer la aparatura...

au o legislatie stufoasa si daca-si pun mintea iti inchid coshmelia. e practic imposibil sa te gaseasca cu toate in regula. daca nu esti o multinationala care sa discuti cu sefii sefilor lor si sa ameninti ca pleci din romania n-ai alta solutie decat pozitia ghiocelului.

la ce tensiune lucreaza motorasul si ce-i piesa galbena?

Pe masurate... poate aia de la service sa stie, sau nici ei :)
Condensator... deparazitare

Punte de diode pentru redresare ? nu se vede in peisaj... :s Huh

E o punte facuta din 4 diode pe fundul micromotorului.

Ata ete micro... :)

[Image: D1000-7700.jpg]

Ok, asteptam masurarea tensiunii...

shit!
DC  16,1V  :(

Asta e... acum esti obligat sa pui regulator... 24 direct miroase a altceva prajit, fara FC, direct fum alb :)

12v ar fi fost prea putin, trebuia sa amesteci cu un facaletz

spuneti-mi o chestie: la asta am camera de prajire de diametrul 70mm si adancime 78mm. la zilan e mai mare?

La fel

M-am uitat la condesatorul ala de deparazitare. Pe vremea mea condesatorii aveau inscriptionata capacitatea...
(03-10-2016, 22:54)renatoa Wrote: Asta e... acum esti obligat sa pui regulator... 24 direct miroase a altceva prajit, fara FC, direct fum alb [Image: smile.gif]

am auzit si eu ca motoarele astea functioneaza pe baza de fum. cum a iesit fumul din ele cum nu mai merg... [Image: tongue.gif]

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - nickso - 03-10-2016

Parca mai sus am citit ceva de arduino... Daca ai sursa de 24v il poti alimenta linistit prin un mosfet de putere (gen irf540...parca) si pwm. Stabilesti din cod ca nu are voie sa treaca de 70% (aproape 17v) si gata...ai posibilitatea sa reglezi turatia in functie de cantitate...asa ca fii fericit ca e dc :)

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - VladP - 04-10-2016

La mi e am masurat 18,5V. Motorul duce fara probleme 25V (cred ca este un motor de 24 V, si mai tind sa cred ca un motor similar este motat in orice alte popcorn roasters). Severin d exemplu are tot motor de 24V.
Piesa galbena nu este punte de diode, care ar trebui sa fie conectata la patru fire, doua de alimentare si doua care duc direct la motor, ci mai degraba un condensator de deparazitare. Poti sa il lasi acolo, indiferent cum alimentezi motorul.
Succes!

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - bogy - 04-10-2016

Eu am folosit un alimentator de curent continuu de 25 V, iar pt reglarea turatiei http://m.ebay.com/itm/PWM-DC-Motor-Speed-Control-Regulator-Digital-Display-DC-6-30V-5A-13KHz-/122154875910?hash=item1c70ff7c06%3Ag%3A%7EtoAAOSwAuZX1gUc&_trkparms=pageci%253A87aa140d-89f2-11e6-bc58-74dbd1805e88%257Cparentrq%253A8e248f8f1570a622836fda5bffffaf30%257Ciid%253A23

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 04-10-2016

(03-10-2016, 23:29)Fane Wrote: M-am uitat la condesatorul ala de deparazitare. Pe vremea mea condesatorii aveau inscriptionata capacitatea...
...

Are si asta, este de 0.1 (uF) 275V
Nu pare pus pe motor, ci pe retea... :s Huh daca este asa, l-as lasa la locul lui in pace.

19V este la Zilan, nu ducea decat 80g...vad ca se impaca cu 24V si pot urca pana la 120g pus pe direct, dar necesita amestecare manuala in primele 2 minute, nu e capabil sa miste boabele pana nu se usuca putin.
La 130g imi arunca afara din "hopper" in faza finala, neavand nici o extensie instalata.
Nu i-am prelungit camera, pentru ca prea mult nu castig, la 150g ar necesita mestecare continua pana la FC, asa ca nu renteaza.

Chiar daca topicul este despre popcorn, as zice sa reconsideram un pic abordarea... volumul redus al camerei de prajire, ca si puterea curentului de aer necesara pentru creerea si mentinerea patului fluid limiteaza cantitatea prajita fara a se intrezari nici o alternativa.

Asa ca, dupa recentele experiente cu Nesco si un cuptor turbo, in curs de testare, as sugera abordari diferite de folosire a elementului incalzitor de la popcorn, plasat in vase diferite, si renuntat la ideea de pat de aer cald, in favoarea unei solutii de agitare externe.
Cu o astfel de abordare, la cata caldura este capabil sa genereze burnerul de popcorn, cantitati de 250-300 grame pot fi prajite destul de realistic.
Ce abordari alternative propun:
- conversia burnerului de popcorn intr-un capac de tip turbo-oven.
Se ia un capac de sticla de vas de bucatarie, cel mai mic, de 18cm din cate stiu, se scoate busonul central care e prins cu un surub M4 trecut printr-un dop de silicon, gaura in sticla fiind de aprox 6mm, se trece axul motorului prin aceasta gaura, si se cauta o modalitate de fixare a elementului incalzitor pe interior... de exemplu cu mortar de sobe pe baza de silicat de sodiu. Pe exterior motorului is se face un sprijin de tabla, si o carcasa care sa il acopere cat de cat, de exemplu dintr-o cutie de conserve.
In interiorul oalei pe care va sta acest capac se va introduce un vas cu fundul perforat, de genul forma de tort demontabila, care va gazdui cafeaua, mai trebuie imaginat un sistem de agitare, gen lama rotativa
La terminarea prajirii tot ce trebuie facut cu o miscare simpla si rapida este extragerea vasului cu cafeaua si plasarea lui pe racitor. Din experimentele care le-am facut, prin simpla taiere a curentului la incalzitor nu se raceste suficient de repede, tot vazul avand intertie termica prea mare, in 3 minute temperatura fiind inca la peste 100 grade.
O alta alternativa ar fi plasarea in interiorul acestui vas a cilindrului rotativ, plasat orizontal si actionat extern cu un motoras de invartire platou cuptor microunde, 20 lei pe olx.

A doua varianta de utilizare a burnerului popcorn ar fi mai apropiata de ideea originala, plasat la baza altui recipient de sticla din cele discutate mai sus, lampa de gaz sau french press cu fundul taiat, iar agitarea sa se faca cu un surub arhimede ca la nesco, actionat din parte de sus, plasat pe un capac care sa contina si colectorul de pleava.

Asta daca vreti sa prajiti mai mult :)

Motorasul il reglez pe 88% pentru 170g de cafea si pe 95% pentru 200g. Bineinteles ca am extins camera de prajire.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 04-10-2016

200gr cafea verde? mult!

mi-a sosit alimentatorul. renatoa, e vreo sansa sa se intample ceva bun daca invart semireglabilul asta, sau sa-mi vad de treaba.

am dat comanda azi de SSR pe olx, la regulator inca nu am raspuns, pachetul cu arduino vad ca intarzie.

(04-10-2016, 17:37)bogy Wrote: Motorasul il reglez pe 88% pentru 170g de cafea si pe 95% pentru 200g. Bineinteles ca am extins camera de prajire.

Si le misca din loc din start ?! Sau mesteci cu ceva ? :s
Da sa vad, ca nu cred :) Ce popcorn ?

(04-10-2016, 17:47)Fane Wrote: 200gr cafea verde? mult!

mi-a sosit alimentatorul. renatoa, e vreo sansa sa se intample ceva bun daca invart semireglabilul asta, sau sa-mi vad de treaba.

am dat comanda azi de SSR pe olx, la regulator inca nu am raspuns, pachetul cu arduino vad ca intarzie.

Pai daca nu conectezi nimic la sursa nu are ce sa se intample rau... este pus acolo tocmai pentru reglaj tensiune, dar nu stiu pe ce plaja, la fiecare sursa e altfel... :s
Asa ca pune voltmetrul si misca putin de el.

Boabele se misca singure de la inceput si pana la sfarsit. Cand am sa prajesc urmatoarea data, am sa filmez.

Glumeam... incerc sa imi dau seama ce il face pe al tau asa puternic... :s Huh

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 04-10-2016

despre ce aparat e vorba? zilan?