![]() |
|
Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) (/Thread-Macinare-unimodala-sau-bimodala-aka-EK43-vs-others) Pages:
1
2
|
RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - CatalinH - 12-09-2018 (12-09-2018, 15:17)Lyvyoo Wrote: a facut-o, la 0.02 abatere Aia 0.020mm sunt cei mai frustranti....greu de inghitit ![]() Sunt generati de burr carrier ce se inalta ciclic inspre cele 4 urechiuse laterale.La mine se abate cu 0.020 masurat cu cutitele montate si montat in axul rasnitei https://www.youtube.com/watch?v=lPuD3Otxn5c Solutia unui aliniament mai bun este un carrier rectificat.O sa incercam o abatere a carrierului de sub 0.010mm ![]() In timpul rasnitului posibil ca axul de 18mm sa se abata si el sa devieze de la planeitatea statica a cutitelor si de la perpendiculariatea fata de ax...nu poate fi perfect :D RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Zwanger - 12-09-2018 Liviu, ca rasnita sa iasa bine, trebuie masurate cutitul fix, cutitul mobil (abaterile fata de axul principal), apoi centrat cutitul mobil pe cutitul fix. Daca tu ai 0.01(1sutime) la cutitul fix si apoi inca 0.02(sutimi) la cutitul mobil esti departe de un aliniament perfect, in sensul in care se poate mai bine si sunt baieti care au reusit 5 microni. Ek43 nu cred ca a fost vreodata destinata pentru espresso, tocmai de asta sa zicem ca nu au dat mare importanta la inceput aliniamentului. Insa din 2016 incoace au schimbat procesul de fabricatie, astfel incat burr carrierul si suportul fix sunt facute la CNC. Cu toate ca sunt facute la CNC tot au o abatere de cateva sutimi (cum?) habar nu am cine a lucrat acolo. Daca stam sa ne gandim ca ek43 limited edition a aparut intr-o serie limitata si au fost aliniate din fabrica cu pana la 3 sutimi, inseamna ca rasnita aceasta a inceput sa fie folosita si ceruta pentru espresso. Si daca vedem ca au scos si varianta ek43 small, inseamna ca sigur rasnita are cerere pentru home use. Cu toate astea, ei nu si-au batut capul sa scoata un aliniament proportional cu pretul de achizitie. Si daca ne gandim putin, putem sa ne intrebam atunci cate rasnite a aliniat Mahlkonig cu adevarat la fabricatie? (k30, peak, proM, Tanzania, VT6A). Posibil ca rasnitele sa aiba potential imens, insa trebuiesc aliniate. Cu toate astea nu e deloc o procedura simpla. In plus tineti cont K30 este bimodala face fines, Ek43 este unimodala la fel ca si Peak sau proM). Cutitele de proM nu se potrivesc pe k30, au incercat doi de pe kaffe-netz sa le puna. *Admin edit - informatie falsa, chiar personal am pus cutie ek10 pe k30 Lumea o sa zica de ce tin cu dintii de 1-2 sutimi, poate va scrie Catalin dupa ce o face pe a lui cum era rasnita din fabrica vs aliniere buna. RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Mesmer - 12-09-2018 Sunt curios cum este alinierea la mazzer zm. Pare sa aibă un sistem nou pentru zero point și reglarea macinaturii. Chair a fost o astfel de rasnita la ultimul eveniment espressoman, dar nu am văzut-o la lucru pentru espresso. RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - VladP - 12-09-2018 (12-09-2018, 18:51)Zwanger Wrote: Ek43 nu cred ca a fost vreodata destinata pentru espresso... "Ek43 nu cred ca a fost vreodata destinata pentru espresso" > nu inteleg! Doar exista EK43 turkish, care macina mai fin decit pentru espresso. "Cutitele de proM nu se potrivesc pe k30". Aceasta informatie este falsa si, dupa parerea mea, trebuie stearsa de pe forum, ca sa nu deruteze eventuali cititori atenti. Cutitele de ProM au fost montate pe K30 de multe ori... RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Laddu - 12-09-2018 (11-09-2018, 20:25)Zwanger Wrote: Rasnita e buna din cauza ca odata aliniata e cam cea mai performanta rasnita ca gust, single dosing, putere, fiabilitate. Alinierea poate fi facuta acasa sau necesita scule speciale? (11-09-2018, 23:53)Zwanger Wrote: Cineva macina cu un ek43 cumparat de nou la aproximativ 2 pe scara de reglaj. Dupa ce l-a aliniat a ajuns in zona 1-1.2. Unde s-a facut alinierea asta? Daca cineva cu ek43 ar vrea sa-l alinieze ce trebuie sa faca? Imi place cand se vorbeste despre niste proceduri de parca ar fi nirvana, doar unii si atat... RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Zwanger - 12-09-2018 Am descris metoda, se planeaza fata ce tine cutitul fix, si fata ce tine cutitul mobil. Cu ce le planezi? e alegerea ta, la cnc, manual cu smirghel si folosesti spatele cutitelor. Gasesti material aici: https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?38407-EK-43-alignment-grinding-chamber Urmareste ce posteaza Jupe, la un moment dat descrie totul si posteaza si filmulete cu metoda. Nu e nirvana sa aliniezi rasnita, iti trebuie si ceas comparator (preferabil la micron, dar poti face treaba si cu un ceas la sutime) si niste indemanare/rabdare. Doar ca e cam nirvana sa cumperi ek43. RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - organon - 12-09-2018 Fiind vorba de nirvana germana, totul se face pas cu pas micrometric. :) RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Zwanger - 12-09-2018 Apropo de mistourile, e nirvana sa-ti cumperi ek43 si sa constati ca trebuie sa tragi doar shoturi de 60 sec+ pe ea. Deci trebuie sa fie nirvana si aparatul cu care tragi. :D RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - radudani - 12-09-2018 rasnite modale, unimodale - ce-i aia? cine le deosebeste, cine le incadreaza, care e criteriul? cati, din cei aproape 5000 de membrii ai forumului au o idee clara ce inseamna unimodal/bimodal si ce-i aia espresso vs. ekspresso ![]() unde-i rasnita aia unimodala care rasneste foarte fin, adica, undeva in zona turkish, sub espresso, sau ekspresso ? a, se vorbeste de lucru mare... EK43... rasnita celor din olimpul cafelei! a ramas cineva cu falcile in jos? ha! EK43 e unimodala? care? cu ce cutite? intre EK43 si Robur, in testul acela bias-at al lui M. Perger, din 2014, "The grinder with the least fines is the Robur... " si "The EK43 is making the most fines..." si acelasi Perger, isi punea cenusa-n cap in 2016 cu "it becomes increasingly obvious that fines aren’t the villain" admitand mereu (toti o facem...): "Coffee is extremely complex. It’s nearly impossible to create a computer model of how it fractures during grinding, so we have to do it experimentally...." sau discutia e numai pentru cei care pot scoate capul afara undeva sus, in stratosfera superdotarilor comerciale? ca sa trec din espressoman la categoria ekspressoman trebuie sa devin proprietar entuziast de ek43? sigur, dupa ce-l aliniaza unul din cei putini... etc. aici se vorbeste de EK43, ca de roaba ruginita din magazie, ceva acolo care e printre altele multe si mari! trebe sa mai invarti niste suruburi acolo... dar sigur, trebe sa intelegi si sa te pricepi... nu-i pentru tot amarasteanul espressoman, e pentru ekspressomani! etc. n-ar trebui numita toata boscorodeala asta, sau limbajul asta de lemn robusta, crap (sau, ok, fishy)? sorry!, pentru participantii bine intentionati la thread! "Sunt suficiente observatii de genul acesta subiective pe internet despre gusturi, eu am preferat sa citesc teoriile din spatele gustului si nu ma refer aici la refractometru ci de ce difera gustul unei cafele in functie de macinatura si rasnita...." chiar asa, dece difera gustul unei cafele in functie de macinatura si de rasnita?! "... Informatiile ce le-am postat nu le-am regasit pe acest forum si din cauza asta am considerat ca merita amintite." adica ceva ce-mi suna (mie, desigur) in genul: "luati aminte prostilor la ce va spun eu, ca stiu!" cat timp ti-ai pierdut Zwanger, cu rasfoitul forumului, ca sa-i dai asa cu tifla?! dece nu vii cu exemple - un minim de bun simt ar cere asta, ca sustinere a afirmatiei de mai sus - despre informatiile limitate din forum si rolul de iluminator pe care ti-l atribui! "...este facut un studiu pe rasnite mari (...) in care arata ca diferenta intre cafeaua rasnita in regim single dose vs cafea rasnita cu cafea in hopper este aproape inexistenta dpdv al masuratorilor si dpdv al dimensiunii granulelor:" care studiu? facut de cine? si... nu e vorba de dimensiunea granulelor - probabil, ci de distributia lor dimensionala... exista si microscoape kruve?! etc. etc. pe cand chestia cu "...ca de ce traiesc fara fotomodel cu parintii -cand eu am net 2000 eur lunar" etc... nu stiu daca mai exista in forum entry-uri cu o asemenea densitate mare de... nonsensuri ca sa zic mai eufemistic!? ineptii si incoerente, afirmatii sforaitoare fara acoperire - "am experienta, credeti-ma!" a, totusi ceva mijeste a sens: ekspresso e - probabil - un ekstrass de cafea fara... fines, facut cu ek43 (scris cu minuscule, ca doar toti ar trebui sa ne batem pe burta cu rasnita respectiva!)... si mai e o chestie, de care tot zic: foarte multi se uita cu gura intre intredeschisa si cascata la cei ce se misca mareti in lumea masinilor comerciale! specificul prepararii espresso cu mijloace de casa difera fundamental de ceea ce se intampla in baruri si cafenele! sigur, difera masinile, dar difera si scopul: in mediul comercial se livreaza - in cazurile fericite, o minoritate in medie in RO, nu in Buc la localuri de fitze, cu ochii dati peste cap - o extractie cat mai buna posibil si cat mai consistenta intre shoturi, in conditiile date, adica masinarii bune, bine intretinute si viteza mare de lucru! de cafea nu zic nimic! in mediul pasionatilor de preparare acasa, timpul ar trebui sa conteze mai putin; este unul din parametrii care se pot exploata in favoarea a ceva mai bun, din si cu, mai putin! apoi consistenta: what for? o anume inconsistenta, un anume imprevizibil ca parte a unui off-road, mi se pare parte din naturalul pe care-l pierdem treptat industrializandu-ne, si virtualizandu-ne! si in ce ma priveste, imi permit sa zic - cred a treia oara in ultima saptamana: ("... Troll-ul se folosește de ...subiecte specifice comunității în care dorește să stârnească zâzania, cunoscute pentru pasiunea pe care o pot genera și pentru imposibilitatea de a le argumenta definitiv.") don't feed the trolls... nu mi-e in intentie sa declansez replici acide si flacari, ce-am avut de spus e deja spus, asa ca plec din thread! si tot nu stiu ce fel de rasnite am: uni, sau bi modale?! cat ma costa - nu parerea unuia ce... stie, ci o analiza (unbiased) a macinaturilor, cu un laser diffraction particle analyser? si dupa ce-o sa stiu, la ce o sa-mi foloseasca? la a stii si eu care e "gustul unei cafele in functie de macinatura" ! RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Zwanger - 12-09-2018 In testul lui Matt e normal sa scoata ek43 cele mai multe fines, fiind vorba de o rasnita dezaliniata, mai ales in 2014. Ulterior, a zis bine ce a zis de fines, ai nevoie de fines intr-o extractie normala ce dureaza 20-40 secunde. Ca sa te convingi, rasneste cu o conica, scoate fines prin sitare, si vezi ce obtii. O sa fii obligat sa rasnesti mult prea fin si shotul nu va fi bun. Fines-urile sunt ca un liant, care isi ofera rezistenta mecanica in extractie, cand le elimini, o sa curga tare. O rasnita unimodala dezaliniata iti va oferi o macinatura bimodala/multimodala, cu fines. Daca vrei sa citesti mai multe poti sa traduci folosind browserul aceasta pagina: http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.kaffee-netz.de%2Fthreads%2Funimodale-und-bimodale-mahlscheiben-wie-erkennen.105582%2Fpage-2 Because the EK43 grinds unimodally. The interspaces are after the Kugelpacktherie with equal sized balls larger than a mixture of different sized balls. When swelling of the particles, this effect is enhanced even with the more homogeneous regrind, so the EK43. Therefore, the river increases towards the end of the reference. But is everything just theory! But we have never seen this in the K30 and we have been using the K30 for 10 years. As far as the EK43 is concerned, according to my theory, there are even two reasons why the extraction is so much higher than with other mills. 1. It produces less fines that produce a higher flow, so you can finely grind. 2. It has a very uniform particle distribution which produces a higher flow, so you can fine grinding. Thus, two effects add up to a synergy effect . Even Matt Perger probably did not recognize that. Am adus kruve in discutie deoarece facandu-se mai multe masuratori pe aceasi cafea rasnita au reiesit rezultate diferite cand vorbim de dimensiunea fragmentelor pentru espresso. Posibil sa fie bune pentru brew, dar nu le-as lua ca reper pentru macinatura fina, de asta am adus in discutie analize facute la microscop ca fiind mai aproape de realitate. RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Levo - 12-09-2018 (12-09-2018, 20:12)Zwanger Wrote: Apropo de mistourile, e nirvana sa-ti cumperi ek43 si sa constati ca trebuie sa tragi doar shoturi ... ... (h)Unii ... mai practici , care nu au EK43 in dotare , trag shoturi ... cu pusca direct in cafea , lansata din drona ... :D ... si probabil ca sunt atenti la alinierea dronei in rap. cu solul ... :D ... rezultatul insa , cred ca este multimodal ... ...![]() ...Aaaa ...scuze ... merge si fara drona ... :D ... RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Lyvyoo - 20-12-2018 Ia uite domnu' @ https://www.instagram.com/p/Brhu7jQn3wR/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1pg6ik95dgk7h
Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - dev - 20-12-2018 Nici prea unimodala nu e buna pentru espresso tradițional... Întrebarea de baraj ar fi ce cuțite au K30 v2 și Practica. RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Zwanger - 20-12-2018 Ca tot e sarbatoare, si poate sunt oameni care trec prin Viena in perioada asta sau urmatoare, daca doreste cineva sa stea la o cafea (chiar si insotit) nu ezitati sa ma contactati. Nu stiu nimic despre e65s, din acel grafic par sa fie ok, doar ca australienii de la socratic nu prea dau detalii multe (ce versiunea de k30 este, daca este aliniata, ce alte modificari i-au facut).. Iti las asta aici, un set de cutite pe comanda, custom made, nu de la Titus ca Titus e doar importator SSP, nu produce, ci de la Hansung, SSP grinding, Korea. https://www.instagram.com/p/BrRP-hjBoQO/
RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - Mesmer - 20-12-2018 Eu unul nu prea am incredere in rezultatele Socratic. Nu cred ca au detaliat cum masoara acele distributii de particule. De exemplu: Se pare ca avem aceeasi macinatura si in single dose: ![]() Sau ![]() Ah, si ar trebui sa aruncati toate distribuitoarele gen OCD
Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - dev - 20-12-2018 Pai cine crede că nivelatorul distribuie, ar putea sa-l arunce. Restul testelor intra mai mult sau mai puțin la categoria "Captain obvious". RE: Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others) - cradun - 28-08-2021 "All the realizations that came with this experiment also help me put things in perspective, and indicates that the much finer average particle size is probably the source of so many of the differences between the two styles of espresso shots. This would also back up the claim that we often hear in the espresso community, about low-fines (or high-uniformity) shots being less well suited for darker roasts, much like finer-ground coffee and higher brew temperatures are more suited to lighter roasts with filter coffee. I bet that using unusually low shot temperatures may produce good low-fines shots even with darker roasts, probably with less crema." https://www.google.com/amp/s/coffeeadastra.com/2021/05/10/a-comparison-between-standard-and-low-fines-espresso-shots/amp/ "In my experience so far, there is something that prevents any kind of espresso shots or allongés to taste good when they run for more than about 30 seconds (excluding preinfusion and bloom). This may be related to the increased amount of oils that are able to get into the beverage after this period of time; oil is much more viscous than water and takes some time to come out from the particles entirely. This observation could also be related to other, heavier chemical compounds more slowly leaking out into the beverage. Regardless, both of these interpretations would suggest that the finer-ground particles obtained with the EG-1 + SSP ULF burrs will also allow the less desirable stuff to come out faster than they do from the Niche particles, on average. If I were to stop one of these EG-1 shots at 1:2, I may be getting all the same good-tasting stuff as a 1:3 Niche shot, with less of the not-so-desirable stuff. Conversely, if I stop the EG-1 shots at 1:3, I may be getting a much higher average extraction yield than the Niche, but I might also be getting a lot more of the oils or less-desirable compounds, and maybe it would taste like something more comparable to a 1:5 shot on the Niche." |