Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI (/Thread-Paralela-intre-Vario-Mahlkonig-si-Lelit-PL043MMI)

Pages: 1 2

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Adrian T - 19-05-2015

Imagini cu interiorul Vario dupa 5 luni de utilizare, respectiv Lelit PL43MMI dupa aproape trei luni (sau pe-acolo). Ambele in regim casnic, pentru espresso.

Am facut un nou test al gustului in ceasca. Ciudat rezultat si de data asta. De fapt ezit sa il postez ... mai ales ca unele lucruri nu le-am inteles deocamdata. Poate cineva care are mai mult timp si pricepere va reusi un test mai bun. Eu am risipit  vreo 250 grame de cafea, am consumat si ceva timp, dar tot nu pot da un verdict clar. Ar fi cateva observatii dar, cum spuneam, cineva mai priceput, cu timp mai mult, cu siguranta ar putea face mai bine si ar putea oferi informatii cu adevarat relevante.

Pentru mine, Ferrari nu-i Ferrari, iar Loganul nu-i chiar Logan.

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Lyvyoo - 19-05-2015

Ferrari e K30, Robur etc, nu Vario Home  :)  Am ales doua extreme in comparatie ca sa se inteleaga ce am vrut sa spun. Cred ca poti folosi pentru acel mesaj adresa de aici.

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - organon - 19-05-2015

Nu vreau sa zic prea multe pentru ca nu ma pricep si nici abilitati tehnice nu am.Ceea ce voi spune se bazeaza pe cea mai elementara observatie deoarece am avut si lelit si acum am Vario.Cred ca adun si eu resturi mai mari pentru ca aud si eu resturi in Vario daca o misc putin(nu l-amdesfacut pana acum).In Lelit cand am desfacut-o, e drept ca asemenea resturi nu am observat.Dar ,pe de alta parte la Lelit saptamanal aveam un "guler"substantial ca sa nu spun gros de praf de cafea.Ca sa nu mai spun ca la Vario dupa luni de folosire ,la curatarea obisnuita ,nu prea am avut ce peria,iar uniformitatea macinaturii este intr-adevar deosebita.Se vede ,dar mai ales se simte si daca pipai intre degete cafeaua proaspat rasnita.Asta am vazut eu.Poate ca am fost influientat apropo de pipaire si de ce s-a postat pe aici.Dar autosugestia inceteaza cand e vorba de acel praf de cafea de la lelit.Acela e o certitudine.Oricum caderea acelor resturi mari de cafea cred ca putea fi evitata printr-o proiecatre mai atenta astfel incat bucatile rebele sa fie recuperate rapid in sistemul de macinare.Si aici Adrian are dreptate sa fie suspicios.

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Adrian T - 19-05-2015

In legatura cu praful de cafea inexistent la Vario, fara sa tin neaparat sa am o alta pozitie, (chiar sunt deranjat de asta si nu ma simt deloc comod), consider praf  tot ce este in vecinatatea circumferintei cutitelor. Ma refer la stratul ala aderent care trebuie curatat mereu.

Poate ar trebui totusi sa postez parerile, insa nu sunt deloc sigur. Sunt cateva aspecte care imi scapa. Am detectat o cantitate mai mare de solide dizolvate in apa  pentru Lelit dar in acelasi timp o valoare mai scazuta a turbiditatii, comparativ cu Vario (am incercat sa masor cateva marimi accesibile). Sunt informatii pe care acum nu le pot intelege. Par contradictorii.

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Adrian T - 20-05-2015

Ceva mai odihnit in dimineata asta, cu multe rezerve, inclin totusi sa va insir experienta de ieri.
Nu am nicio pretentie ca acest al doilea test ar fi relevant dpdv stiintific, pentru ca:
- nu am pregatit niciunul din pucuri cu atentie, intentionat, pentru a scoate in evidenta caracteristicile de curgere a cafelei rasnite, iar asta a subminat cumva gustul final;
- nu am reusit sa gust cafelele la aceeasi temperatura, tura precedenta fiind mereu mai rece;
- am fost doar trei persoane, niciuna cu experienta suficienta.
Dar, am considerat ca in general nu suntem experimentati, nici nu urmam pasii de preparare in mod ideal de fiecare data.

A fost un test scurt, alocand doar 250 grame de cafea pentru asta.
Primele ture au fost de calibrare, cautand sa fiu intr-o zona vecina parametrilor corecti.

Am ratat complet doua incercari cu Vario, (poate intamplator) niciuna cu Lelit.

Curgerea cafelei in portfiltru este net superioara la Vario, iar asta se observa usor si la final (in imagini, pucul cu distributie problematica sau mai sfaramat in imaginea cu cestile, apartine invariabil rasnitei Lelit, cel mai organizat provenind de la Vario).

Am avut mici abateri de la parametri in timpul testului, Vario avand un raspuns  intarziat la reglaje. Lelit a modificat prompt macinatura, de fiecare data.

Lelit a fost usor mai zgomotos, mai turat. Din pacate nu am masurat dB desi puteam (pastrez ideea pentru viitor).

Mirosul in ceasca a fost mai complex la Vario, cu note mai vii, cumva sprintene as putea spune. Nu a fost rau nici la Lelit, dar parea mai estompat.

Gustul, in ciuda pucului complet inestetic de la Lelit, a fost bun la toate incercarile. De cele mai multe ori s-a ales Lelit ca preferinta, insa nu cred ca este relevant. Eu prefer o aciditate fina, nu pronuntata, ceilalti doi nu, asa ca ...
Totusi, pot afirma ca reminiscente ale testului complet impar facut cu un Vario decalibrat, au continuat sa se manifeste, cu toate ca acum rasnita este reglata foarte bine. Nu a mai rezultat o cafea acra in cazul Vario dar,

Rezultatul in ceasca al cafelei rasnite cu Vario are note acide mai pronuntate in comparatie cu cel obtinut cu Lelit, in conditii identice.

Am subliniat acest aspect pentru ca s-a repetat absolut de fiecare data, in mod evident. Lelit a avut note mai estompate dar oarecum mai dulci (aici a fost din nou unanimitate de pareri).

Concentratia de solide dizolvate in apa a fost de 3862 ppm (parti pe milion) pentru Lelit si 3640 ppm pentru Vario.
(Explicatia ar putea fi extractia din particule mai fine in cazul Lelit?)
Diferenta nu este mare dar exista, iar apa nu a contribuit aici semnificativ, avand un TSD de 42 ppm.

Desi am simtit aciditate la Vario si lipsa ei la Lelit, pH-ul a fost identic, de 4,7 (pe un pH-metru calibrat recent, cu 2 zecimale).
(Ma asteptam la diferente dar nu au fost. Stim ca  scara este logaritmica deci sensibila. Un pH 3 nefiind apropiat de 4, o solutie cu pH3 fiind de 10 ori mai acida fata de una cu pH4 sau de 100 de ori mai acida decat una cu pH5).

Turbiditatea m-a derutat aseara. Desi nu am putut sa o determin direct, am masurat dilutii, asa ca cifrele nu conteaza, relevant fiind raportul lor. Pentru Lelit 600 UNT (unitati nefelometrice de turbiditate), pentru Vario 800 UNT.
Initial am crezut ca am o cafea mai tulbure la Vario si mai curata la Lelit, dar nu e chiar asa. In cele din urma, unitatile nefelometrice de turbiditate nu cred ca au legatura cu totalul de solide dizolvate.
Detectia gradului de turbiditate a fost facuta folosind efectul Tyndal dar nu vreau sa intru in prea multe detalii ("avertizat" de curand fiind chiar de Liviu, in legatura cu discutiile impinse spre zone prea tehnice). Dar aici ar mai fi de studiat, un ajutor de la un coleg mai informat fiind binevenit.

Am ajuns sa ma intreb chiar: "Ce este de fapt un espresso?", incercand sa inteleg subtilitatile chimice. Mai ca imi vine sa deschid un thread nou :) cu titlul asta.

Cam astea sunt datele. Greu de departajat.
Pana la urma, intr-adevar dau gusturi diferite, perceptie sustinuta partial si de marimile masurabile la care am avut acces.
Ce preferam insa, e doar optiune personala.
Ma bucur de ce am, in ciuda tuturor problemelor pe care le-am tot enumerat in ultima vreme (le voi rezolva sau minimiza cumva), dar ma bucur in egala masura pentru Lelit-ul cumparat  prietenului meu.
Suntem amandoi multumiti.

PS: Aseara m-am trezit cu prietenul anonim lansand ideea unui salut spre Liviu (probabil este o forma de recunostinta), de-acolo din universul lui paralel...
Asa ca trebuie sa o fac: Liviu, un necunoscut (cu recunostinta as zice eu), te saluta!

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Lyvyoo - 20-05-2015

Foarte interesant AdrianT, bravo! 

Nu vad insa o precizare EXTREM de importanta in intelegerea rezultatelor. Ai cantarit shot-urile de fiecare data sau te-ai bazat pe volum? Comparatiile facute intre shot-uri necantarite sunt mai greu de evaluat obiectiv. Dar asta nu inseamna ca, asa cum evidentia si Radudani daca nu ma insel, o rasnita se poate comporta mai bine in ceasca la o anumita rata de extractie particularizata, datorita particulelor fines in cantitati diferite  ("praful") fata de cealalta. Totusi cantarirea ramane o cerinta necesara.

Am facut si eu ambele tipuri de comparatii si am luat hotararea ca orice voi mai testa de acum inainte sa fie si cantarit. Spre exemplu meciul Classic 2015 vs Classic 2014 l-am facut fara stabilirea brew ratio (insa diferentele erau absolut evidente in favoarea noului), dar Vario vs. K30 VArio am facut-o pe cantar.

P.S. Salutari si de la mine   :az:  Doar ca eu sunt un element de coeziune sa spunem, caci comunitatea aceasta inseamna multi useri activi (mai nou si tu) in care fiecare isi aduce aportul sau important pentru posteritate. 

RE: Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI - Adrian T - 20-05-2015

Totul a fost cantarit. In timpul extractiei ceasca de cafea statea pe cantar. Diferentele au fost de cel mult 1 ml pentru extractie si 0.01 g pt cantitatea rasnita.

Pozele sunt facute la aproximativ o ora dupa ce am oprit totul. De acolo aspectul ...

Ar mai fi de spus doar ca de fiecare data, crema de la Vario a fost mai stabila in timp, mai remanenta. Nu am explicatii pentru asta deocamdata. Oricum, nu parea sa ajute cu ceva in privinta gustului.