![]() |
|
Cafenea rasnite - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Cafenea rasnite (/Thread-Cafenea-rasnite) |
Cafenea rasnite - Mihai L - 02-06-2024 (02-06-2024, 22:29)Vlad Soare Wrote:Discutabil. Pe o raza de 1-200m gaseai loc sa lasi masina decent.(02-06-2024, 21:32)adiszep Wrote: Este o problemă la fel ca lipsa de parcare de la festivalul de cafea ?? pentru unii mai mare, pt alții mai mică. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 02-06-2024 Ce esti asa saritor la adresa comandante? ce te face responsabil sa aperi cu atat vehementa? disputa in contradictie, dreptul la raspuns, faptul ca trebuie sa nu avem nici unul dreptate? Chiar nu vezi unde e problema in postarea mea? Orice om, inclusiv eu iau numele unei rasnite precum c40 ca si marimea cutitelor. M47- cutite 47, si la alte rasnite e la fel, uneori daca sunt 2 numere in tiltu atunci indica oarecum marimea cutitelor, dar nu mereu. Deci comandante c40= cutite 40 mm- oh wow sunt de 39mm oficial, deci 40mm. Vine unul ca mine pe care nu-l intereseaza deloc comandante, si vede noul model lansat la 600 euro doar c60 ce crede? ca are cutite mai mari, mai mari decat c40 care is de 40mm deci cat o sa aiba cutitele C60? ghici? 60mm. Daca te uiti la rasnita c60 de sub cum arata cutitul exterior, si il masori are 60mm. Problema ii ca daca il scoti din carcasa defapt cutitul extern are 50mm cum am pus poza aia si are o buza de montaj de 60mm. cu alte cuvinte e doar o iluzie de montaj pe care nu ai cum sa o vezi decat daca demontezi cutitul si il masori. Din partea mea, asta e o tehnica ieftina de a fraieri lumea, eu am fost pacalit ca c60=60mm, si daca facem un sondaj de opinie pe reddit sau international, ai sa vezi ca sunt multi care cred acelasi lucru. RE: Cafenea rasnite - Vlad Soare - 03-06-2024 (02-06-2024, 22:52)Mihai L Wrote: Discutabil. Pe o raza de 1-200m gaseai loc sa lasi masina decent. Păi da, am găsit, nu mă plîng. Este totuși un lucru demn de menționat, care contează într-o anumită măsură. Pe cînd codificarea numelui unui obiect e un fleac care nu schimbă absolut nimic în nici o privință. Orice combinație de litere sau cifre e la fel de bună. (02-06-2024, 23:39)Darsidius Wrote: Ce esti asa saritor la adresa comandante? ce te face responsabil sa aperi cu atat vehementa? disputa in contradictie, dreptul la raspuns, faptul ca trebuie sa nu avem nici unul dreptate? Chiar nu vezi unde e problema in postarea mea? Eu nu o apăr, nu știu unde vezi la mine vehemență. Sînt oameni mai pricepuți decît mine care zic că-i foarte bună, alții, tot mai pricepuți decît mine, care zic că nu e. Care dintre ei o avea dreptate, eu nu știu și nici nu e treaba mea să decid. Însă devine obositoare vehemența cu care tu nu pierzi nici o ocazie de a arunca cu noroi în ea. Dacă ai ceva de zis contra ei, foarte bine, dar zi lucruri care contează, nu că de ce nu are diametrul cuțitului atît cît e cifra din denumire. A, dacă vedeai în specificațiile lor tehnice cuțit de 60 de milimetri și-l măsurai și nu era, atunci aveai dreptate, bineînțeles, dar în cazul de față ai făcut o presupunere care nu s-a adeverit. Și în loc să admiți că ai făcut o eroare, continui să ataci în altă direcție doar ca să fie totuși vina lor într-un fel sau altul. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 03-06-2024 Care este eroarea? ca am presupus ca si multi altii ca c60 inseamna cutite 60mm. Adica tu vrei sa-mi vinzi gaste sa ma convingi ca c60 inseamna 60 grame iar c40 inseamna 40 grame aprox"? Hai sa le vedem una langa alta, ce vedem?: acelasi corp exterior- aceasi capacitate la umplerea cu boabe aprox ± depinde de interior acelasi pahar colector - deci cat intra la c40 intra si la c60 Deci despre ce vorbim? https://www.youtube.com/watch?v=AoggNLUc_YM Inainte sa-mi raspunzi te-as ruga sa-ti faci un pic temele, nu posta doar de dragul de a posta. Poate nu esti la curent cu ce face comandante cand are concurenta. Cum isi trateaza concurenta (ii da in judecata) pe motiv ca au un maner similar cu ei. Ca si cum alti zeci de producatori nu au acelasi fel de maner la rasnite. La o cautare pe google C40 are 61mm diametru exterior al corpului. Daca c60 are acelasi corp din alt material ca si c40, nu ai cum sa bagi 60mm cutit in 61mm corp. RE: Cafenea rasnite - renatoa - 03-06-2024 (03-06-2024, 09:08)Vlad Soare Wrote: Eu nu o apăr, nu știu unde vezi la mine vehemență. Sînt oameni mai pricepuți decît mine care zic că-i foarte bună, alții, tot mai pricepuți decît mine, care zic că nu e. Care dintre ei o avea dreptate, eu nu știu și nici nu e treaba mea să decid. Asta e problema, cand nu stii... dar si mai grava este cand nu te poti lamurii care din cei doi care pretind ca stiu are dreptate... Si e asa simplu sa ii deosebesti... mai mult ca sigur unul argumenteaza bazat pe opinii, iar celalalt bazat pe fapte. Doar ca majoritatea actuala nici asta nu mai pot face distinctia, intre opinie/parere si fapt/certitudine. Si nu trebuie sa dam vina pe internet neaparat pentru asta, procesul este inceput din scoala, la nivel european, cand din anii '90 s-a comandat marginalizarea materiilor cu cea mai mare legatura cu realitatea, si indoparea cu abstractizari care sa te rupa de realitate. Ok, nu e treaba ta sa decizi? atunci de ce le raspandesti ? Regula ar trebui sa fie... daca intr-un material nu am reusit sa ii gasesc aluia nici o hiba in argumentare, atunci inseamna ca nu am inteles prea mult si ar trebui sa ma abtin sa dau mai departe informatia respectiva. Daca nu poti sa combati argumentat pe tema respectiva, ori iti faci lectiile, ori nu participi la discutie. RE: Cafenea rasnite - Vlad Soare - 03-06-2024 (03-06-2024, 09:57)renatoa Wrote: Ok, nu e treaba ta sa decizi? atunci de ce le raspandesti ? Ce răspîndesc eu? Eu n-am zis niciodată nici că Comandante ar fi gaura de la covrig, nici că ar fi o mizerie. Observ însă că în general cei care zic că ar fi o mizerie o zic numai pe baza faptului că firma are practici concurențiale urîte. Lucru pe care eu nu-l contest, doar că nu mi se pare foarte relevant. RE: Cafenea rasnite - renatoa - 03-06-2024 Iti dau eu argument ingineresc de ce e o mizerie. Desfa cutitul mobil si scoate arcul, apoi pune-l la loc, evident fara sa il strangi sa se atinga cutitele. Ia putin la gadilat cutitul mobil sa vezi ce joc are. Adica ce baza mai pot pune pe judecatile emise de papilele unuia care lauda ciorba iesita din macinatura rezultata de acolo? RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 03-06-2024 Cutitul flotant, zburator: https://www.youtube.com/watch?v=FfR4BNhNYJA Se auto-centreaza. Am folosit comandante o perioada scurta, nu m-am impacat cu ea din cauza feelingului. Nu am nimic cu rasnita, am cu atitudinea celor care o fac. Se cred buricul pamantului cu un model de rasnita care deja are peste 10 ani. Nu aduc nimic nou dar dau in judecata concurenta. concurenta este buna, sper sa fie cat mai multa, iar cei care merita sa ramana pe piata sa aduca ceva inovator, ori calitativ. RE: Cafenea rasnite - Vlad Soare - 03-06-2024 (03-06-2024, 10:23)renatoa Wrote: Iti dau eu argument ingineresc de ce e o mizerie. Știu de jocul ăla; îl am și eu la a mea, cînd e goală. Ceea ce am observat însă este că deși lumea critică rîșnița din cauza lui, nici unul dintre acești critici nu a publicat pînă acum un test solid, temeinic, din care să reiasă fără dubiu efectul nociv al acestui joc asupra distribuției măcinăturii. Pentru că în ultimă instanță asta este tot ceea ce contează cu adevărat. Vreau să văd și eu un test făcut cu simțul răspunderii, care să-mi arate o măcinătură de Comandante care-i complet varză. Dacă acel joc e într-adevăr atît de nasol, atunci ar trebui să vedem asta în distribuția măcinăturii. Ar trebui să vedem fie multe fines-uri, fie mulți bolovani, fie o distribuție foarte împrăștiată, fie toate la un loc. Nu zic că n-o fi existînd vreun astfel de test, doar că nu am avut norocul să-l găsesc eu încă. Eu am citit despre ea și bune, și rele, le-am pus în balanță și am decis s-o încerc. Întîmplător mi-a plăcut. Însă eu sînt un biet începător, iar ceea ce-mi place mie nu este deloc relevant, de aceea mă feresc s-o laud. Faptul că-i suficient de bună pentru mine nu înseamnă nimic. (03-06-2024, 10:36)Darsidius Wrote: Nu am nimic cu rasnita, am cu atitudinea celor care o fac. Se cred buricul pamantului cu un model de rasnita care deja are peste 10 ani. Nu aduc nimic nou dar dau in judecata concurenta. Cu asta sînt de acord. Nici mie nu-mi plac lăudăroșenia și bullying-ul. Nu apreciez practicile lor comerciale. RE: Cafenea rasnite - Mihai L - 03-06-2024 Din punct de vedere tehnic, la cum se vede jocul ala am zis ca e imposibil sa aiba doi rulmenti pe ax. La fel fac si Hario sau Porlex, cu un singur punct de sprijin. Iar legat de diametrul cutitului... Iata ca sunt si altii care au interpretat la fel modelul C60: https://alternativebrewing.com.au/products/comandante-c60-baracuda-coffee-grinder RE: Cafenea rasnite - renatoa - 03-06-2024 Degeaba este axul pe doi rulmenti, si culmea, chiar este !... jocul este intre ax si cutitul mobil, axul sta bine merci acolo. Jocul este in principal unghiular, axa cutitului se inclina fata de cea a rasnitei, componenta de joc lateral este mai mica. Chiar daca teoria cu autocentrarea ar functiona, ca intr-un basm in care toate boabele sunt egale, la fel de dense si intra simultan in cele 6 camere de spargere... tot nu se poate sustine argumentul ca acesta ar fi cel mai bun design, german pe steroizi, si ar justifica pretul rasnitei. Chiar si pentru simplul motiv ca il mai intalnim doar la cele mai ieftine rasnite de pe planeta... Sigur, la fel de bine se poate argumenta ca toata teoria chibritului cu macinaturile, distributie, n-modale, etc ar fi simple rahaturi, din moment ce Hario multi ani nu a scos nimic la nivelul pretentiilor care le au unii, dand astfel un semnal ca ce ofera ei cu cutite ceramice este suficient de bun. Adica daca ne-ati urcat pe un piedestal cu V60-ul, de ce nu ne credeti ca nu aveti nevoie de o rasnita mai buna de atat cat NU va dam noi ? [emoji12] RE: Cafenea rasnite - Kontrast - 03-06-2024 Salut, poate nu pun întrebarea unde trebuie, sau mai mult ca sigur s-a mai discutat, de ce când fac ”slow feeding” la măcinare trebuie să râșnesc mult mai fin? Ce se întâmplă și cum influențează gustul? RE: Cafenea rasnite - cradun - 03-06-2024 Din ce am observat eu cand torn incet boabele la Honne, avem mai putine fines, din cauza ca boabele nu se ciocnesc intre ele. Pentru ca la fiecare spargere, se genereaza fines, cand sunt mai multe boabe rasnite impreuna, numarul de spargeri este mai mare si de aici mai multe fines. Cafenea rasnite - Zaheyu - 04-06-2024 Darsidius cum aliniezi rasnitele astea conice manuale? RE: Cafenea rasnite - cradun - 04-06-2024 (04-06-2024, 21:30)Zaheyu Wrote: Darsidius cum aliniezi rasnitele astea conice manuale? :) si eu aveam aceeasi intrebare in minte. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 04-06-2024 cu ceas pupitast pus pe un brat, cum vezi la kinu in poze pe instagram. Palpezi cutitul mobil pe exterior cu rasnita data grosier, si invarti de sus de ax ca sa citesti. Cafenea rasnite - Mihai L - 04-06-2024 Pai nu cum masori, ci cum aliniezi… [emoji12] RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 04-06-2024 Ca la orice rasnita, scuze credeam ca e de inteles de la sine. Masor diferenta de la punctul cel mai inalt si punctul cel mai jos (de obicei sunt in opozitie 180 grade) sa zicem ca diferenta este 70 microni/0.07mm. O folie de aluminiu de bucatarie din aia subtire are 6-8 microni, o impatur de 70/2=35/6 =6 si o pun in zona joasa. Trebuie taiata ingusta ca iti ridica prea tare cutitul. Plus trebuie sa o tot misti pana ce obtii ceva decent eu m-am oprit la 20 microni pe 360 grade/1 tura. Ce mai pot face, este sa lipeste pe carrier banda de aluminiu/kapton in felul asta daca schimbi cutitele nu pierzi aliniamentul. RE: Cafenea rasnite - renatoa - 05-06-2024 Eu n-am inteles nimic din explicatia asta... in primul rand pentru ca nu stiu la ce rasnita se refera. Plus ca o rasnita conica, daca e bine facuta, nu ai ce sa aliniezi la ea, se aliniaza totul din executie si montaj. O bataie cum a fost descrisa mai sus, detectabila cu ceas micrometric inseamna ca e axul stramb, se inlocuieste, nu se indreapta, nu ai scule potrivite pentru asa ceva in regim de amator. Cutitul mobil nu are cum sa stea stramb pe ax, decat daca e gaura data stramb din fabricatie... din nou inlocuire. Sau joaca pe ax, asta nu o remediezi cu folie de aluminiu. Carrier-ul... e vorba de piesa aia cu un pin excentric, care intra intr-una din cele 3 gauri ale cutitului mobil, ca sa il antreneze? Aia poate sa stea stramba pe ax, nu afecteaza rasnirea, cutitul mobil va sta drept daca nu exista jocuri intre el si ax. Mai grava e dezalinierea laterala, care poate fi de la ovalizarea carcasei, defect de fabricatie. Aia nu poate fi detectatat daca nu ai atingere cutite, la zero sau in alt punct. Cafenea rasnite - Mihai L - 05-06-2024 OK, cred ca putem desena… Cutitul nu este fix pe ax, are un joc. Mic, dar exista. Piesa din capatul axului, suportul de cutit, poate sa nu fie fix la 90 grade (suprafata e foarte mica si greu de masurat). Asta se traduce prin faptul ca va sta putin inclinat cutitul, iar abaterea radiala rezultata la cutitul mobil dubleaza eroarea. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 05-06-2024 Nu e nimic de inteles ori calculat. Dupa ce adaugi shim sub cutit, punctul de zero se duce mai jos (unde se ating cutitele). Pentru mine asta e suficient. Se duce mai jos cu cateva numere, nu putin. Rasnitele sunt facute cu tolerante, cutitul mobil danseaza pe ax nu trebuie sa fie fix. La unele rasnite suprafata sub cutit e plana/plata la altele cutitul danseaza pe o buza de sub 1 mm cu conicitate. RE: Cafenea rasnite - renatoa - 05-06-2024 (05-06-2024, 10:28)Mihai L Wrote: OK, cred ca putem desena… Mic, dar ca si cum n-ar exista. Pe axul meu daca lipesc o foitza de Alu de 10 microni, cutitul mobil nu mai intra. Un joc de sub 10 microni la ax nu are cum sa provoace o deviere de 70 microni la planul de iesire al macinaturii. Nu trebuie desen pentru asta. Daca toleram ideea cu dansatul cutitului mobil pe ax, atunci inseamna ca si comandante e rasnita valabila, si ne imbatam cu ceai pe care il numim cafea ca sa nu ii zicem altcumva. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 06-06-2024 Cred ca ai niste idei pre-concepute care nu sunt general valabile. Spre exemplu unii nu suporta brew ca e prea diluat slab, iar altii nu suporta espresso. Asta pentru o perioadaa de timp ca se schimba dupa. Stii cand erai mic si mancai fara probleme mancarea X iar acum nici sa o vezi nu vrei? Unora le place 1-18 ratie altora 1-15. Sau unii consuma cafea prajita solubila in ratii scurte. Asiatici trag doar 1-8/10 ratie, aproape deloc peste. Nu exista reguli generale care pot fi aplicate cu sfintenie. Dupa cum vad eu treaba cu cafeaua in brew/drip, nu vrei sa ai granule egale pentru ca extractia ar fi monotona fara note high si low obtinute de la discrepanta de marime intre granule. Probabil de asta e asa de bine vazut kinu pob. E un cutit ce scoate o fractie foarte haotica, cu multe fractii fine dar si multi bolovani. E o macinatura neuniforma/distributie extinsa spre stanga si dreapta. Nu e deloc "uniforma" "unimodala". Rasnitele care fac foarte putin fines conice fac foarte multi boulders/bolovani gen comandante. Dar cafeaua iese fara balans mai ales pe cafele prajite foarte foarte light, pentru ca face multi bolovani, extractia e mica, iar dulceata de la fines este inexistenta, corpul la fel. Pt cafelele consumate de mine, comandante nu prea merge, eventual data foarte fin - 16-18 clicks. Majoritatea folosesc la 24-28 clicks. Rasnitele care au cutite ghost scot o macinatura mai altfel, am zis asta inca de la prima in 2018 cu xeoleo. Graanulele sunt rotunjite, cu foarte putine suprafete angulare, iar suprafata de contact cu apa este mai mica. O macinatura de forma de spagheta/solzi de peste lasa apa sa ajunga mai usor spre centru, si ofera o suprafata mai maare de contact cu apa= rasnitele plate fac asta, mai ales alea unimodale/uniforme de gen ek43 cu ssp brew, sau mahlkonig kenia/favorite 2a. Xeoleo nu face asta, iti genereaza mai putine fines, cu granule mai egale dar care nu extrag gigantic, din cauza lipsei suprafetei de contact. Ai o extractie mai clean dar cu alte lipsuri. De asta conceptia lor a fost pt piata din Asia unde nu se doresc fines, pt ca au o cafea prajita puternic care este amara (reteta lor este osmotic flow, 80-85C apa, 1-10 ratie max). Cat despre rasnite si cum functioneaza, daca cineva o sa posteze poze cu un kinu desfacut sa se vada axul in dreptul cutitului, si sa se vada cutitul pe fundul lui unde are cele 3 gauri o sa vezi cum lucreaza si se "centreaza" in mers. La alte rasnite cutitul este super fix si nu exista nici o centrare (1zpresso zp6) cu toate astea oamenii au cuvinte de laude pt ele. Sitarea nu este o metoda buna pentru a testa rasnita. Pt ca prin frecare generezi fines, iar o granula lunga pe o axa si scurta pe alta poate trece printr-un ochi de sita pe axa scurta. Deci spui ca are o marime mai mica decat are defapt=total fals. Aici o serie de rasnite prin metoda sitare: https://drive.google.com/file/d/1rBjZ0_ZD9ndY8o2XYmeRVba98u4Px5g4/view https://drive.google.com/file/d/1O_eVjsQT6j8QzVAQchVDw3J4x629hwvr/view Unele modele sunt vechi, usor diferite de ale voastre, nu luati totul pe bune ci estimativ. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 08-06-2024 Cine ne traduce?: https://www.youtube.com/watch?v=DaDy7KgDD10 RE: Cafenea rasnite - odor4fun - 08-06-2024 Mai are cineva instalate cutitele hypernova ultra s la varia vs3, sa ne impartaseasca impresiile din utilizarea lor ? (nu s-au vandut prea multe in Romania) Am actualizat recent, rasnita mea varia vs3 cu ultimele cutite, iar impresia mea despre ele nu e cea mai buna Am un stil minimalist, beau espresso doar dimineata, in restul zilei prefer de la frigider un ceai verde Lipton E rasnita mea principala Ca aspect, cutitul mobil si cel fix au culori diferite, nu au fost tratate la fel ? Deasemenea, lasa impresia de prelucrare neingrijita, lipsa de finisare Rulmentul de pe cutitul fix are o problema de integritate, drept urmare nu l-am montat, urmand ca furnizorul sa-mi trimita un rulment nou (momentan - lipsa stoc) Timpul de macinare cu noile cutite e mai mare, cu unele boabe e aproape dublu. Cutitele originale ale rasnitei sunt bine finisate, nu le pot gasi vre-un cusur (rasnita in sine, e bine construita) RE: Cafenea rasnite - odor4fun - 11-06-2024 O prima confirmare a venit din partea lui Tom Poland (CoffeeSnobs) The core burr is the same geometry for all VS3 burr types and the coating of the cone (inner) burr should definitely match that of the outer burr. I have five VS3s, two of them are Gen 1 and three are Gen 2 but I haven't had any issues with any of them. Am postat imagini cu ele pe home-barista VARIA VS3 (gen2) latest burrs (home-barista.com) RE: Cafenea rasnite - renatoa - 05-07-2024 Cica manuala conica suprema... https://weberworkshops.com/products/hg-2 ...cam spartana totusi... lumea vrea floricele azi RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 05-07-2024 https://www.malwani.de/products/livi-black-edition RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 11-07-2024 https://youtu.be/IQYmXbnpUUM?t=596 RE: Cafenea rasnite - renatoa - 31-07-2024 Toaca si carne, feliaza si mezeluri... iar platanul are ascuns un cuptor de pizza... cu inductie :s https://www.neccst.com ... da, si mai macina si cafea [emoji12] |