Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV (/Thread-Aproape-totul-despre-Expobar-Brewtus-IV)

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Fane - 27-10-2016

deformatie profesionala? :)

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Costa79 - 29-10-2016

Ce latiere folositi pe langa Brewtus? In principiu as avea nevoie pt 2 cesti cappuccino (cateodata doar o ceasca).
Voiam sa o iau pe aceasta de 50 cl:
http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/latiera-profesionala-motta-europa-50-cl--604/.

Inca o intrebare va rog, orice portafiltru naked grup E61 se potriveste la Brewtus? Ma gandeam la acesta:
http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/portafiltru-fara-fund-cu-maner-cromat--pentru-grupurile-e61--981/
Multumesc,

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 29-10-2016

(29-10-2016, 08:59)Costa79 Wrote: Ce latiere folositi pe langa Brewtus? In principiu as avea nevoie pt 2 cesti cappuccino (cateodata doar o ceasca).
Voiam sa o iau pe aceasta de 50 cl:
.......

Litiera o vei alege in funcție de cestile sau paharele pe care le vei folosi.
In cea de 500 de ml intra 280 de ml de lapte pana sub cioc.
Este cam maxim ce poți folosi astfel încât sa nu dai pe afara atunci când forțezi.
Cantitatea ajunge la 2 cappuccino preparate in cești de 200 de ml.

Concret, eu prepar in cești de 150 de ml, shot single, folosesc litiera Mott de 500 de ml in care pun lapte pana la 7-10 mm sub cioc .
Crema rezultata ajunge perfect.
Când folosesc 2 cești de 200 ml prefer litiera de 700 ml, in care pun tot sub cioc, dar am suficient loc si pentru vortex .

Pentru o singura ceașca folosesc litiera de 300 de ml, in care pun, la fel , cam 1 cm sul cioc.

Adică am 3 latiere Motta, diferite ca volum.

Multumesc Radu, te omoara si accesoriile! Mai ales cand trebuie sa cumperi totul o data.....Inca un pic si ajunge cafea motiv de disputa in familie, sotia a tot dat dovata de rabdare, dar simt ca intind coarda! Cred ca nu scap fara un voucher in alb barosan la Muzette!
Momentan o voi lua pe cea de 750 ml atunci , voiam sa cumpar cesti de 200 ml.
Mai tarziu...mai investim!

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - mishu3113 - 29-10-2016

Cu cea de 750 ml iti va fi imposibil sa frotezi pentru o singura ceasca. Sfatul meu ar fi mai degraba sa-ti iei de 350 si sa faci de 2 ori cand ai nevoie

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Celu - 29-10-2016

Eu am 2 latiere. Una de 500 (motta) și una de 350. Cel mai des folosesc latiera de 350.
Așa cum spunea și mishu3113, este destul de greu sa frotezi 750 ml.
Cel mai bine este sa ai o latiera de 350 de calitate și una de 500 in care sa frotezi mai mult lapte la nevoie.

ok, treaba e clara tb 2, cele de la ascaso de pe caffea.ro sunt OK? au de 600 si 400 ml, ma gandeam ca dc cumpar totul de la ei ( Brewtus, cesti, accesorii  etc) poate iau si latierele, oricum cele Motta arata f bine si par promitatoare.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Fane - 29-10-2016

(29-10-2016, 11:09)Costa79 Wrote: .....Inca un pic si ajunge cafea motiv de disputa in familie, sotia a tot dat dovata de rabdare, dar simt ca intind coarda! Cred ca nu scap fara un voucher in alb barosan la Muzette!

cred ca ar fi de mare interes un topic gen "cum ne convingem consoarta sa ne dea voie sa ne cumparam jucariile (trips and tricks)" :D

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - bogdan_geor - 29-10-2016

(29-10-2016, 14:37)Costa79 Wrote: ok, treaba e clara tb 2, cele de la ascaso de pe caffea.ro sunt OK? au de 600 si 400 ml, ma gandeam ca dc cumpar totul de la ei ( Brewtus, cesti, accesorii  etc) poate iau si latierele, oricum cele Motta arata f bine si par promitatoare.

eu le am avut pe cele 2 de la ascaso, dar dupa o luna le am vandut si am luat motta de 350/500.
pot sa zic ca nici nu se compara rezultatele, vortexul se creeaza mult mai bine in ele.
eu ti as recomanda sa nu iei ascaso si sa mergi cu incredere pe motta.

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - mishu3113 - 29-10-2016

Eu mi-am luat chiar saptamana trecuta de pe kfea.ro latiera Motta de 350ml (rosie) si sunt foarte multumit. Pana acum aveam tot o Motta de 500 ml (inox) si inca una no name de 350 ml luata acum ceva timp de la Origo. Pe cea de 500 o folosesc foarte rar cand sunt mai multe persoane in vizita.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 29-10-2016

Din tot ce s-a scris mai sus, pe acest subiect, se înțelege foarte clar ca nevoia dictează decizia de achiziție.
Profilul consumatorului impune o litiera sau alta si trebuie avut in vedere ca nu se poate frota lapte pentru doua cești in latiera de 300 de ml (poate doar pentru machiato) sau pentru o cesca in latiera de 500 sau de 700 de ml.
Cele mai utile sunt de 300 si de 500 ml (sau ceva foarte apropiat).
Si in opinia mea Motta mi se par mai OK ( dacă este nevoie pot argumenta).

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Liviu.Mihu - 29-10-2016

"Profilul consumatorului impune o litiera sau alta "
@Radu:cu toate ca as putea sa fiu in acord cu afirmația de mai sus, tind totuși sa cred ca funcția autocomplete iti joaca ceva feste :))

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 30-10-2016

(29-10-2016, 19:41)Liviu.Mihu Wrote: "Profilul consumatorului impune o litiera sau alta "
@Radu:cu toate ca as putea sa fiu in acord cu afirmația de mai sus, tind totuși sa cred ca funcția autocomplete iti joaca ceva feste :))

Oooops, așa este!
Chiar m-a enervează câteodată ca trebuie sa revin asupra textului, pentru a corecta greșelile pe care nu le-am făcut eu. Se întâmpla sa îmi mai si scape câte ceva :@ .
Sunt la câteva mii de Km distanță iar conexiunea la net este mai slaba. Postez repede de teama sa nu dispară semnalul. Huh
Cunoscătorii știu însă ce am dorit sa spun! :D
Repar greșeala cu 2 cafele, cu laptele frotat in latiera Motta de 500 de ml:

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Fane - 30-10-2016

s-a inteles ce voiai sa spui, Liviu doar se distra de ce a iesit. :)

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Costa79 - 30-10-2016

OK, multumesc baieti, il vom imperechea pe Brewtus cu 2 latiere Motta de 350 respectiv 500 ml, pe viitor daca va fi nevoie mai imbogatim colectia.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Costa79 - 31-10-2016

Toate portafiltrele fara fund pt grup E61, teoretic ar trebui sa se potriveasca la Brewtus 4 , nu?
Voiam sa-l iau pe acesta facut de Quick Mill:
http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/portafiltru-fara-fund-cu-maner-cromat--pentru-grupurile-e61--981/

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - gremy - 31-10-2016

(31-10-2016, 07:04)Costa79 Wrote: Toate portafiltrele fara fund pt grup E61, teoretic ar trebui sa se potriveasca la Brewtus 4 , nu?
Voiam sa-l iau pe acesta facut de Quick Mill:

Eu l-am comandat pe acesta:
http://www.kfea.ro/complementare/altele/portafiltru-fara-fund-wega-cu-sita-21-grame
impreuna cu:
http://www.kfea.ro/complementare/altele/maner-lemn-alun-portafiltru-m12

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - baloozzy - 31-10-2016

Cel mult din grosimea garniturii se poate poziționa diferit, sau să nu prindă.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Costa79 - 01-11-2016

Mi-au raspuns cei de la perfectespresso.ro, au confirmat potrivirea cu orice grup E61.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Mariano - 01-11-2016

(29-10-2016, 14:41)Fane Wrote:
(29-10-2016, 11:09)Costa79 Wrote: .....Inca un pic si ajunge cafea motiv de disputa in familie, sotia a tot dat dovata de rabdare, dar simt ca intind coarda! Cred ca nu scap fara un voucher in alb barosan la Muzette!

cred ca ar fi de mare interes un topic gen "cum ne convingem consoarta sa ne dea voie sa ne cumparam jucariile (trips and tricks)" [Image: biggrin.gif]

sunt de acord cu tine Fane, trebuie sa ne ajutam [Image: smile.gif]  Aseara am fost la banca pentru Strega, sa vezi balamuc dupa amiaza cand voi da de stire in familie [Image: angry.gif] O parte din mine s-ar bucura daca nu se va acorda imprumultul [Image: smile.gif]

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Fane - 01-11-2016

cred ca 80-90% dintre noi avem problemele astea. jucariile astea nu-s deloc ieftine pt veniturile romanului. pe mine chiar ma mira cand ma uit in semnaturile de pe forum cata lume a dat sume consistente pe aparatura. si banui ca la fiecare membru activ mai exista cate unul care prefera doar sa citeasca, dar cu scule destul de bune, cumparate cu ajutorul informatiilor citite pe forum.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Costa79 - 03-11-2016

O intrebare :Brewtus 4 cu pompa rotativa are conexiune la reteaua de apa, dar are si rezervor, adica sistem dual de alimentare?

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 03-11-2016

(03-11-2016, 01:59)Costa79 Wrote: O intrebare :Brewtus 4 cu pompa rotativa are conexiune la reteaua de apa, dar are si rezervor, adica sistem dual de alimentare?

Brewtus IV pompa rotativă nu are rezervor pentru apa, asemenea modelului cu pompa vibratoare.
A fost proiectat pentru a fi conectat la rețeaua de apa. In acest caz este necesara intercalarea unui dedurizator potrivit, între reta si aparat.
Am citit ca poate fi alimentat fără probleme dintr-un bidon mai mare. Trebuie avut in vedere ca pompa sa nu rămână fără apa, deoarece pot apărea defecțiuni importante ale aparatului.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Fane - 03-11-2016

am pompa rotativa, dar n-am incercat niciodata sa-l alimentez din bidon. apa de la retea are 2-3 bari si la presiunea ei faci preinfuzia, nu stiu cat de bine iti iese preinfuzia la presiunea obtinuta din diferenta de nivel de cateva zeci de cm atunci cand alimentezi din bidon. doar sa pui o pompa suplimentara ca cea prezentata pe topicul cu achizitia de grup, care la randul ei costa ceva bani.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - RaduCarutasu - 03-11-2016

Am încercat sa redirectionez spre link-ul cu aceste informații, dar nu reușesc cu rețeaua de aici. Huh
Se pare ca sunt câteva noutăți la modelele actuale .
Pe "Wholelattelove", dar nu numai acolo, este descris "The New Brewtus IV rotary pump".

.............
"Commercial Rotary Pump
The commercial, 120-watt rotary pump is designed to work with a plumbed water line. In most cases, you will not need a pressure reducer as it can run on incoming water pressure between 5 and 65psig. You can also drop the stainless steel water intake line into a large water jug, if you prefer not to plumb the Expobar Brewtus IV-R; but please be careful not to let the pump run without water, as this can cause damage to the machine.

Additionally, you can run a drain line from the drip tray to eliminate the need to empty it by hand. To set the drip tray up to work with a drain line, a hole will have to be drilled into the drain pan. We are happy to modify the drip tray here, at Whole Latte Love, or you can do it at home. If you set the machine up with a water line, we recommend that you also hook it up to a drain line.
..................
Improved E-61 Brew Group and Portafilter
The Brewtus IV-R is outfitted with the renowned chrome-plated brass E-61 Brew Group, celebrated for its ability to offer unwavering temperature stability. It is backed by a state-of-the-art thermo siphon system that circulates hot water from the boiler to maintain group head temperature. New to the forth generation of the Expobar Brewtus machines is a concave pre-infusion chamber that allows hot water to be evenly distributed through coffee grounds for superior espresso extraction. Unlike conventional E-61 brew groups, this group head directs water through the brew group in a concentrated stream. Once the water hits the center of the shower screen, it floods back up into the pre-infusion chamber before being evenly dispersed through the coffee grounds for uniform saturation during the pre-infusion and brewing process. Accompanying the E-61 Brew Group is a professional chrome-plated brass 58mm portafilter as well as single and double-shot filter baskets."

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - hawkie - 08-11-2016

Îmi cer scuze dacă s-a mai discutat problema dar nu am apucat să citesc încă toate cele 18 pagini.
Am 2 întrebări / probleme :

-  Mi-este foarte greu să desfac sita/dușul pe unde curge apa pentru a o curăța. Ultima dată am reușit acum câteva luni bune când am montat sita IMS. Dar și atunci destul de greu, folosind 2 linguri/lingurițe pentru a face o pârghie. Ieri am încercat din nou să o scot pentru curățare dar după vreo 30 minute de chinuială m-am lăsat păgubaș. Există vreo metodă mai bună ? Voi la ce interval curățați sita aceea ? Cum o scoateți că mie mi-a făcut peri albi.

-  A doua problemă este cu furtunul de alimentare cu apă. Inițial aparatul avea în capătul furtunului care duce în rezervor un filtru mic. După 1 an aprox m-am gândit să îl schimb. L-am scos de pe furtul, l-am aruncat, și am pus un săculeț special direct în rezervor. Problema care am descoperit-o ulterior este că furtunul acela, nemaiavând greutatea filtrului la capăt, tinde să meargă înapoi în aparat și mă trezesc că rămâne fără apă deși apa este poate jumătate de rezervor. Probabil și pentru că este mai scurt. Moment în care îl trag manual înapoi în rezervor și umplu din nou rezervorul cu apă deși poate mai are jumătate în el. Ce pot face acum, se găsește filtru dinacela original de cumpărat ? A mai avut cineva problema asta ?

În altă ordine de idei în decembrie acum face 4 ani aparatul care l-am folosit în medie la 2-3 cafele / zi.
Fiind un dual-boiler știu că o curățare completă e dificil de făcut. Am vreo șansă sa fac singur ceva ? Necesită oare ceva curățare a boilerelor ? 90% din timp am folosit apă oligoinerală la el (fără săruri).

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Lyvyoo - 08-11-2016

1. Orice sita de grup E61 se scoate mai greu. Vezi aici instructiuni

2. in niciun caz sa nu mai tii mai mlut de cateva luni un filtru de apa caci se poate infunda si pompa va trage mai greu. Daca folosesti Bucovina nu e nevoie de filtru. In acest caz, mai trage usor de furtun pana iese suficient de mult. Poti desface carcasa ca sa vezi traseul furtunului, poate s-a prins in ceva. La mine este suficient de lung. Nu trebuie sa atinga fundul ca sa nu ia si eventuale impuritati, ci ar trebui sa fie cativa cm mai sus. Filtrele de acel gen sunt universale, gasindu-se inclusiv la BWT, Lelit etc. Daca folosesti apa bruta de la robinet ar fi ok sa testezi duritatea cu saculet si dupa 10 ore de stat cu saculet, ca sa te asiguri ca esti in parametri.

3. Daca espressorul nu da semne de oboseala (sunete suspecte, variatii de debit etc) nu are rost sa-i faci nimic. Acasa nu se umbla la aceste aparate decat daca stii ce faci - ex. desfacerea racordurilor de pe boiler si inspectarea vizuala a interiorului, decalcifierea prin umplerea boilerelor (pe deasupra lor) cu solutie de decalcifiere si apoi scoaterea solutiei "manual", eventual dezmembrarea boilerului cu totul si scufundarea in acid citric (unii folosesc clorhidric), plus alte proceduri. Sunt si tutoriale mai simple, dar tot un profesionist se va ocupa mai bine.

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - Costa79 - 09-11-2016

Oare imbunatatirile la grupul de extractie mentionate de Radu mai sus sunt valabile doar pt modelul cu pompa rotativa?

Inca o intrebare va rog, la portafiltrul original, se poate schimba duza de curgere cu una single? Stie cineva filetul sau un link cu una single de calitate?
Cestile espresso Concept Art par destul de micute, folosind portafiltrul cu curgere duala, imi e teama sa nu curga pe langa ceasca.
As vrea sa cumpar un portafiltru fara fund, daca nu va suparati ce avantaje aduce fata de cel original.
Imi cer scuze daca am pus "dumb questions" si raspunsurile sunt pe undeva prin forum, netul merge f slab (0.2Mbs impartiti la 24 de utilizatori) si nu pot folosi f bine functia "search".

RE: Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - nicusors - 09-11-2016

Dupa parerea mea portafiltrul fara fund ajuta mult la partea de invatare. Se vede imediat daca ai o curgere corecta sau nu. Eu unul l-am folosit doar la inceput.

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV - bogdan_geor - 09-11-2016

(09-11-2016, 09:12)Costa79 Wrote: Oare imbunatatirile la grupul de extractie mentionate de Radu mai sus sunt valabile doar pt modelul cu pompa rotativa?

Inca o intrebare va rog, la portafiltrul original, se poate schimba duza de curgere cu una single? Stie cineva filetul sau un link cu una single de calitate?
Cestile espresso Concept Art par destul de micute, folosind portafiltrul cu curgere duala, imi e teama sa nu curga pe langa ceasca.
As vrea sa cumpar un portafiltru fara fund, daca nu va suparati ce avantaje aduce fata de cel original.
Imi cer scuze daca am pus "dumb questions" si raspunsurile sunt pe undeva prin forum, netul merge f slab (0.2Mbs impartiti la 24 de utilizatori) si nu pot folosi f bine functia "search".

ref la filetul de la pf, este de 3/8 si poti lua orice model de piata care are acest filet, eu de ex l am schimbat dar tot la fel de lat este.
insa nu vad cu ce te ar ajuta schimbarea cu unul single. foloseste cel dublu daca extragi 2 espresso si cel naked daca faci doar un espresso dublu.