Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Vinuri - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Cafeneaua Off-topic (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafeneaua-Off-topic)
+--- Thread: Vinuri (/Thread-Vinuri)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Vinuri - Dan_R - 15-12-2023

Zeama bordeleza este tot un pesticid (algicid si fungicid), care din pacate nu previne toate bolile aparute la vita de vie. Mesajul meu era altul. Poti folosi pesticide, dar aprobate EU, la care comcentratia si perioada de pauza intre stropiri si consum, sa fie conform retetei prescrise. Renato, daca esti Toma Necredinciosu, te asptept cu placere anul viitor in septembrie sa faci proba degustarii si sa vezi daca stomacul tau ma aproba sau nu.

RE: Vinuri - ghrt - 16-12-2023

Problemele de la stomac în cazul strugurilor, mai ales al celor roşii şi negri, pot fi date şi de drojdiile sălbatice de pe ei - cum ar veni, atunci când sunt chiar sălbatice :))))

RE: Vinuri - renatoa - 16-12-2023

Quote:Potrivit studiului publicat de vinul.ro, România a avut, în 2022, un an slab în ceea ce priveşte producţia de vin cu 3,8 milioane hectolitri.

Quote:In 2022, approximately 91,323 hectoliters of wine were produced in the UK

Pe undeva pe la unghia de la degetul mic... cum sa nu ne "lucreze" [emoji12]

RE: Vinuri - Dan_R - 17-12-2023

Se răzgândiră englezoii (oare de ce?). Citat din DC News “Cramele Recaș au cerut celor de la Daily Mail ”informații cu privire la brandul vinului menționat, lotul acestuia, magazinul din care au fost ridicate probele, fișele de analiză de la laboratorul acreditat, precum și studiile privind legătura dintre scorurile reziduurilor identificate în vinurile menționate și dezvoltarea unor probleme grave de sănătate. Publicația a ales să ne răspundă în mod indirect, ștergând articolul original de pe pagină astăzi, 16 decembrie”, anunță Cramele Recaș. 
Sursa citată mai menționează că informațiile prezentate erau ”incomplete și trăgeau concluzii eronate despre legătura dintre valorile sub limitele stipulate de UE ale reziduurilor de pesticide identificate în vinul produs de Cramele Recaș și efectele cancerigene ale acestora”. 
Se pare că vinul comercializat la export de către Cramele Recaș nu prezintă risc asupra sănătății.”
Rușinica Daily Mail !!!

RE: Vinuri - Deraiatu - 17-12-2023

(15-12-2023, 13:26)renatoa Wrote: Iau struguri (de masa) de la cineva din Mehedinti care trateaza minimum minimorum, mai exact 50% din doza prescrisa in cele mai conservative retete, si nu pesticide, ci batraneasca "zeama bordeleza", adica sulfat de cupru, nimic altceva. Care este aplicata in faza cea mai timpurie posibila, pana la recoltare trec luni de spalare de catre ploi.
Poate mai multi poluanti in ploi decat ce stropeste mosu strugurii Smile
Si nu sunt povesti, suntem o comunitate care luam doar de la el, de ani de zile, deoarece orice alti struguri de pe piata ne produc probleme la stomac, simtim imediat tratarea in exces.

Renatoa in conditiile spuse de tine trag concluzia ca nu cumperi struguri din vita nobila (vitis vinifera - adica struguri de calitate pentru producerea vinului: Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra etc), ci din alte vite ce sunt rezistente la boli dar nu au calitate foarte buna pentru obtinerea vinului (de ex. la tara nu prea exista vita nobila ci doar hybrida sau alte specii rezistente)
De regula dupa fiecare ploaie in vie apare pericolul aparitiei de diverse boli motiv pentru care e cam obligatoriu sa se stropeasca. Numarul de stropiri este oarecum direct proportionala cu numarul de ploi din sezon.
Referitor la articol... e o denigrare grosolana si ne-au gasit pe noi mai fraieri. Nu spun ca nu sunt afirmatii adevarate, dar de ce suntem trasi doar noi la raspundere cand majoritatea tarilor producatoare de vin folosesc exact aceleasi tratamente, reglementate de UE.
Acum cativa ani se ridica problema in Franta, Champagne de exemplu, ca daca nu reduc numarul de stropiri si numarul de substante nocive folosite in cativa zeci de ani nu vor mai putea creste vita de vie pe acele parcele.

RE: Vinuri - renatoa - 25-12-2023

De la Mosu cadou, sa traiasca !

https://lachimeradalbegna.it/caletra-earns-90-points-and-a-bronze-medal-in-the-big-apple/

Acum sa gasim vaca potrivita sa stea langa el pe masa... :D

https://romania.europalibera.org/a/vinuri-de-calitate-din-romania/32740062.html

... poate straine... nu am mai vazut vinuri romanesti sub 30... alta anomalie... :s

RE: Vinuri - Deraiatu - 20-01-2024

1870 - 1880 Bordeaux-ul este decimat de Phylloxera, viticultorii confruntandu-se cu o situatie nemaintalnita. Se cauta solutii, se stropesc viile cu fel si fel de tratamente, se inunda... fara absolut nici un rezultat.
Unii viticultori isi indreapta atentia spre Spania, unde duc cu ei priceperea si iscusinta... incepand bineinteles sa extinda plantatiile de vite de vie (de origine frantuzeasca).
Cam acesta este motivul pentru care gasim in partea de nord est a Spaniei o suprafata insemnata de vii de origini frantuzesti (CS, Merlot, Syrah, Chardonnay).
Mai jos avem un Cabernet Sauvignon 2016 din Somontano, cu o structura echilibrata, taninuri medii +, dar copti, aciditate medie, alcool 15 (ca doar suntem in Spania ?), fructe negre cat cuprinde si un post gust mediu +.
Cam bun ?

[Image: 1jwracL.jpg]

RE: Vinuri - renatoa - 21-01-2024

Ce pacat cu distantele astea... ca nu putem face o intalnire cand prindem cate o spanioloaica...

RE: Vinuri - renatoa - 16-07-2025

Nici o noutate... deja expertii au fost facuti de ras cu imitatii de vinuri celebre obtinute prin cupaje facute cu cap.

https://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/128-cultura-economie/9631-cum-stabilesc-preturile-pentru-sticlele-de-vin-domeniile-viticole-din-bordeaux-rolul-expertilor-si-al-consumatorilor.html

... asa ca nu va rusinati sa beti ieftin, de supermarchet... pe ascuns Tongue
Cand dai la Lidl peste un Châteauneuf-du-Pape la 40 lei, si strambi din nas ca "e ieftin"... se cheama ca... esti expert, nu ?

RE: Vinuri - sNap7 - 17-07-2025

Cand dai la LIDL peste unul mai sus mentionat, nu fi egoist si impartaseste si cu altii :D

RE: Vinuri - renatoa - 17-07-2025

Nu mai aveam ce impartasi... deja bu Tongue
Si eu l-am apucat printr-o intamplare, ultima sticla, ca era eticheta julita, si nu mai era buna sticla de colectionat, probabil...
https://www.decanter.com/wine-reviews/france/rhone/lidl-les-paroisses-chateauneuf-du-pape-rhone-2022-77036

RE: Vinuri - DanCo - 19-07-2025

Si eu sant un mare amator si consumator de vinuri in special roșii si seci.  Din păcate nu prea am găsit prea multe vinuri bune românești si la preturi decente. Prefer mai mult vinurile italiene. În ultima vreme m-au surprins plăcut vinurile de la La Pruina. Primitivo di Manduria, Primitivo di Manduria Riverva  si Ilmo. Dintre vinurile albe doar Chardonnay Barrique de la crama La Salina Turda ma  surprins plăcut.

RE: Vinuri - Danm79 - 15-08-2025

(19-07-2025, 19:40)DanCo Wrote: Si eu sant un mare amator si consumator de vinuri in special roșii si seci.  Din păcate nu prea am găsit prea multe vinuri bune românești si la preturi decente. Prefer mai mult vinurile italiene. În ultima vreme m-au surprins plăcut vinurile de la La Pruina. Primitivo di Manduria, Primitivo di Manduria Riverva  si Ilmo. Dintre vinurile albe doar Chardonnay Barrique de la crama La Salina Turda ma  surprins plăcut.

Daca iti place Primitivo sa incerci si Varvaglione: Papale, Papale Oro si Cosimo...in ordinea crescatoare a calitatii.

RE: Vinuri - Daniel_ - 16-08-2025

(15-08-2025, 20:25)Danm79 Wrote:
(19-07-2025, 19:40)DanCo Wrote: Si eu sant un mare amator si consumator de vinuri in special roșii si seci.  Din păcate nu prea am găsit prea multe vinuri bune românești si la preturi decente. Prefer mai mult vinurile italiene. În ultima vreme m-au surprins plăcut vinurile de la La Pruina. Primitivo di Manduria, Primitivo di Manduria Riverva  si Ilmo. Dintre vinurile albe doar Chardonnay Barrique de la crama La Salina Turda ma  surprins plăcut.

Daca iti place Primitivo sa incerci si Varvaglione: Papale, Papale Oro si Cosimo...in ordinea crescatoare a calitatii.
As adăuga și Velenosi,
In special Ninfa Marche Velenosi IGT

RE: Vinuri - renatoa - 15-11-2025

Vorbind de "ieftinaturi" de supermarket... merita vinul acesta pretul ?

https://www.lidl.ro/p/deluxe-vin-rosu-sec/p10047090

Pe net e wow, numai laude, la preturi de la dublu in sus... pare de neratat...de pomana chiar... eu intreb daca cineva l-a gustat personal sau ceva similar si poate confirma.

Prin absurd, se poate recomanda ceva mai bun in aceiasi bani ?

RE: Vinuri - DanCo - 15-11-2025

Brunello di Montalcino nu ii un vin rău. Acuma depinde si de preferințele fiecăruia. Altceva in aceiasi gama de pret ii Primitivo di Manduria de la La Pruina.  Adus la 16-18 grade ii chiar bun pentru pretul sau. Am incercat Primitivo di Manduria de la mai multi producători insa nici unul nu mi-a plăcut inafara de acesta.

RE: Vinuri - mmariusc - 15-11-2025

Eu Brunello (nu Rosso) di Montalcino mai jos de 200 sticla nu cred ca am baut. Si da, este un vin excelent. Pretul e clar wow, acum depinde ce o fi in sticla :)

RE: Vinuri - Deraiatu - 16-11-2025

In descoperirea apelatiunii Chateauneuf du Pape  Smile

[Image: 9W54fi3.jpeg]

RE: Vinuri - renatoa - 21-11-2025

Catch of the Day ! gasit la nimereala, pentru ca nu apare in catalogul curent...

https://lositoeguarini.it/en/products/other/montepulciano-d-abruzzo-doc-dieci-nove-dieci

Da, stiu, o sa il cautati la stele si o sa gasiti ca e un vin lejer, de 3-4 din 5... nimic stralucit...
Dar un Montepulciano la 20 lei totusi... pentru o masa fara pretentii.

RE: Vinuri - Deraiatu - 23-11-2025

@renatoa de unde l-ai achizitionat?

RE: Vinuri - renatoa - 23-11-2025

(23-11-2025, 12:37)Deraiatu Wrote: @renatoa de unde l-ai achizitionat?

Lidl, scuze de omisiune.
Si Brunello de mai sus... joi inca mai era la raft... My dar nu ma lasaaa... constiinta Smile

RE: Vinuri - Deraiatu - 29-11-2025

Aseara am aprofundat putin Malbecul din Argentina

[Image: 08EVVm8.jpeg]

RE: Vinuri - Danm79 - 29-11-2025

Nicasia e o clasa peste toate vinurile din poza( cred de fapt, ca vreo 2 nu le stiu). E foarte Bordeaux, e Malbec-ul meu preferat. Adrianna e peste el dar si la bani e peste triplu parca. La banii lui Nicasia e cumva in liga lui la ce stie sa faca.
Riccitelli e crama de hipsteri, sunt interesante dar nu usor de digerat/inteles

Si Concreto e vin de hipsteri de la Zuccardi, au plantat Malbec pe sol de Chardonnay si l-au vinificat in ciment. E stil anti-Malbec doar de dragul de a arata ca se poate face. Pentru mine e o abordare inutila.

Mendel sunt foarte ok raport pret calitate, dar sunt stilul Zapata dus o clasa in plus de concentrare, in detrimentul finetei, echilibrului si complexitatii. Bat spre Cobos ca abordare.

Mergea sa mai puneti Enemigo Malbec...iar un stil spre Bordeaux si la bani foarte ok.
Ah si din Salta foarte bun si referinta e Colome Altura Maxima...e facut la peste 3000 m altitudine iar Colome de producator cu traditie in Salta
Asa mai sunt Achaval Ferrer, Cobos, Susana Balbo...dar sunt more or less stil stiluri pozitionate fata de Zapata.
Practic problema (si in acelasi timp avantajul) producatorilor de Malbec din Argentina este Zapata.
Pe de o parte le-a creat piata la nivel mondial pentru Malbec, pe de alta parte trebuie sa te diferentiezi cumva de ei in conditiile in care fac Malbec (si o fac foarte bine) in mai toate stilurile posibile...
Ce fac acum Riccitelli, Zuccardi si multi producatori mici, de nisa, genul asta de vinuri/abordari experimentale, Zapata le-a incercat la un moment dat si au zis pas, nu le-a placut ce a iesit.
La Malbec ca sa faci ceva deosebit, cu adevarat diferit de ceva de la Zapata, trebuie sa incerci in alte zone, gen Salta sau Patagonia...de unde in ultimii ani au iesit niste vinuri foarte interesante.

(29-11-2025, 17:50)Deraiatu Wrote: Aseara am aprofundat putin Malbecul din Argentina

[Image: 08EVVm8.jpeg]

RE: Vinuri - Deraiatu - 30-11-2025

Spre surprinderea mea si nu doar a mea, vinul serii a fost Casa Pirque, Ribera del Cuarzo, Especial, Patagonia, 2022. Casa Pirque a fost creată de familia Menéndez Ross și Catena Zapata, inițial pentru a se ocupa de importul vinurilor Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Antinori, Opus One, Royal Tokaji, Vega Sicilia. Astăzi, compania și-a extins portofoliul și produce vinuri și în Mendoza și Patagonia (Ribera del Cuarzo fiind cea mai reprezentativă proprietate a sa din această regiune).
Un vin foarte complex, echilibrat si usor mai "natural" decat Nicasia. Si cand spun natural ma refer la interventia din crama, Nicasia este vinul perfect, componentele intr-o armonie de invidiat, arome, postgust totul la superlativ... dar uneori "perfectiunea" devine plictisitoare, nu mai spun ca brandul se plateste si avem 37 euro vs 70 euro (preturile cu care le-am achizitionat eu).

Mendel iar a facut o figura foarte buna, tot asa un vin complex, corpolent, chiar mai concentrat decat Nicasia dar nu la fel de echilibrat, la acelasi nivel de pret cu Nicasia, provenit din reputata regiune Altamira din Uco Valley, vii din 1947, nealtoite, 4000kg/ha, nefiltrat, sol calcaros.

Mi Terruño, Mayacaba a fost iar apreciat de participanti, pentru mine este prea comercial... cu prea multa vanilie.

Personal mi-au mai placut si vinurile astea mai hipsteresti, ofera o nota mai naturala, usor rustica, mai pura... Matias Riccitelli, Vinas Extremas Los Chacayes,  Malbec 2019 / Altos Las Hormigas Meteora Malbec 2021 sau Zuccardi Concreto Malbec 2021

Din Salta am avut El Porvenir, Laborum De Parcela, Cafayate, 2020, vii la 1750 m altitudine, 6900 de sticle produse de pe o singura parcela, sol preponderent calcaros, cules manual, maceratie la rece pentru 4 zile, apoi fermentatia alcoolica in tancuri de inox urmata de malolactica in butoaie de lemn de 225 si 500 lintri (40% noi, 60% folosite), 14 luni... un alt vin interesant.

[Image: yyOyiWh.jpeg]

RE: Vinuri - Danm79 - 02-12-2025

Patagonia va fi next big thing la Malbec, asa zic si Zapata...
Si Salta scoate chestii interesante dar avantajul ei e si dezavantaj: altitudinea. Trebuie sa te duci in minim 15 grade alcool ca sa scoti maturitate fenolica. Ai aciditate sa echilibreze, dar totusi...:)

Si mie imi plac astea "neobisnuite", sunt genul de vinuri care ma surprind in degustari dar pe care nu as putea sa le beau zi de zi. 
Nicasia as putea bea fara probleme...sau Enemigo daca nu vreau sa sparg bugetul.

Pirque nu cred ca am baut, dar viile lor sunt din Noemia, infiintata de Noemi Cinzano care a avut Argiano.
Practic ea a pus Patagonia pe harta Malbec si Noemia, vinul lor top, e avion. Nivel Adrianna, dar in stil Burgundy. Si la bani tot pe acolo e..:)
Daca il prinzi vreodata sa il bei, e avion de vin. 

Cand au vazut ce a scos Noemia in Patagonia, Zapata au intrat si ei rapid in zona prin Pirque. Patagonia par mai "naturale" pentru ca sunt stil Burgundy/Pinot.
In comparatie cu Mendoza care au un stil de la Bordeaux Left Bank pana la Napa prost facut.

RE: Vinuri - renatoa - 02-12-2025

https://www.g4media.ro/150-de-butoaie-cu-vin-ingropate-in-italia-in-urma-unei-viituri-autoritatile-anunta-ca-accesul-in-zona-nu-va-fi-permis-in-urmatorii-ani.html

RE: Vinuri - renatoa - 15-12-2025

Valoarea care ... este cum este...

https://www.libertatea.ro/stiri/o-sticla-de-vin-vanduta-doar-cu-1-eurocent-la-lidl-starneste-controverse-in-franta-5558122

Trecand peste partea amuzanta cu "greseala" reducerii... observ ca nimeni nu se oripileaza de pretul de 3 Euro, cum ar face la noi daca ai scrie de un vin de 15 lei... si nu e vorba doar de articol, am trait acolo si stiu piata vinurilor baute de francezul obisnuit.

RE: Vinuri - renatoa - 31-12-2025

De aseara, in vizita la nasu...

RE: Vinuri - renatoa - 02-01-2026

Serios, chiar asa chilipir ?

https://vinregal.ro/products/primitivo-de-top-in-pachet-de-6-sticle-tirbușon

RE: Vinuri - Daniel_ - 02-01-2026

(02-01-2026, 16:46)renatoa Wrote: Serios, chiar asa chilipir ?

https://vinregal.ro/products/primitivo-de-top-in-pachet-de-6-sticle-tirbușon
Le-am încercat eu, prețul e pe măsura calității. Nu as recomanda.