![]() |
|
Cafenea rasnite - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Cafenea rasnite (/Thread-Cafenea-rasnite) |
RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 27-05-2024 Pentru ca aluminiu e mai moale decat e cutitul. Pentru ca nu vreau sa modific cutitul sa fac o bavura care sa schimbe cum sta pe portcutit. Pentru ca nu am dremel si nici burghiu, pile si smirghel am. Ce vezi in ultima poza este facuta de un bizon care nu are limite. A luat un cutit si a luat materiaal din pin. Ce vezi in poza mea cu pinul, e deja luat din el la smirghel, si totul se potriveste fara probleme. Trebuie luat foarte putin nu ce vezi in ultima poza. RE: Cafenea rasnite - alin1970 - 27-05-2024 O rasnita cu cutit in 7 colturi nu a incercat nimeni pentru PO ? Cum vi se pare rasnita celor de la MHW 3Bomber R3 blade pentru V60 ? Eu o folosesc si imi pare foarte buna, dar nu am incercat nimic de ,, firma ,, sa ma pot pronunta. Tind sa cred ca este peste K2. Mecanica buna , reglaj simplu pe sus. Finisaj ok. Rasneste mai usor fata de K2 dar timpul este putin mai lung. M-ar interesa o comparatie cu KINU PO.
RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 27-05-2024 Fiecare rasnita e diferita, si nu ma refer la model, ma refer ca au abateri diferite. Da, aastea conice se centreaza cu boabe unele, dar nu total. Dupa ce aliniez k2 punctul de atingere cutite se muta 4 numere mai jos. Macinatura e mai uniforma vizual, si se scurge mai rapid cafeaua. Asta e comparatia intre kinu si k2 cu acelasi cutit (ma refer fizic acelasi cutit nu acelasi model) amandoua aliniate cat de bine am putut. Amandoua sunt reglate pe o doza de 15g folosita in v60. Pe kinu am 2:45-3 min drain time pe k2+pob am 2:35 si gusturile difera mult.
Cafenea rasnite - vladdooo - 28-05-2024 Sa inceapa razboiul [emoji846]: am o Kinu Classic din 2017 (primul model cu pahar pe filet). Scoate ciocolata din orice cafea, nu pot face filtru cu ea. Cafenea rasnite - vlaicu - 28-05-2024 Nu cred ca sunt diferențe mari între cuțite. Ce-i drept eu fie am scos finess-ul pana am luat pob fie exclusiv folosita cu ala dar parca era ok gustul. Ma rog, oricum făceam mult mai rar filtru decât acum dar chiar și asa. La pob am văzut ca sunt ceva variante la cuțitul interior, eu cred ca am un model mai vechi dar chiar și asa gustul mi s-a părut destul de ok. Nu am mai testat recent pentru ca folosesc sculptoru pentru filtru, posibil sa se fi schimbat lucrurile. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 28-05-2024 (28-05-2024, 16:56)vladdooo Wrote: Sa inceapa razboiul [emoji846]: am o Kinu Classic din 2017 (primul model cu pahar pe filet). pune brew burr in ea. Rasnita data la 2100-2200 microni (4.2- 4.4) 0 la blocarea cutitelor, ca se poate pe modelul ala. In caz ca citesc astia cu kinu mai nou cu pahar de plastic o-ring rosu sau magneti nu luati de buna ce-am scris mai sus. La voi/noi nu se ating cutitele, is alte numere. La modelul vechi ai filet si poti bloca/atinge cutitele, de asta ai 4ture+ pt brew. La modelele noi dupa 2019+ nu poti atinge cutitele. Dar poti masura cu subler distanta de la blocaj filet pana la blocarea cutitelor (scoti arcul din rasnita sau apesi cu degetul pe cutit si vezi cat merge)= 0.8mm Deci cu alte cuvinte 800 microni intre capat filet si atingere cutite ceea ce inseamna 800/500= 1+6 ture moarte. Deci daca vrei sa afli reglajul intre modele adaugi sau scazi 1+6 ture. 4+4 ture pe vechi inseamna 2+8 ture pe nou unde nu se ating cutitele. Seara faina Cafea spalata apa 95-96C, 40-50tds majoritar Ca (bucavina la 2L cred ca merge). 15g cafea rasnita la 4+4 (iti ia 25-30sec -asta ca sa stii ca e gradul de macinare bun) bloom cu 35g apa la 95/96C- astepti 45 sec = 35g la 45 sec torni pana la 1 min 10 - pana al 145ml =110g la 1:30 torni pana la 2 min max 225g= 80g Filtre cafec t90 mediu, sau abaca red. turnare 3-4g/s ti-am dat si timpi sa te incadrezi. finish 2:30-3:15 min depinde de cafea. Nu face asta: - nu folosi flat bottom brewer pe cafele spalate le face mellow si naspa- pe cafele spalate foloseste v60- pe cafele naturale/procesate flat bottom (bloom+ 1 turnare gen april) nu folosi apa dura gen TWW diluata dublu sa aiba 80-90ppm ca nu merge, eu cand bag Mg pe kinu nu imi place gustul. nu face 5 turnari- rasnita face destule fines in comparatie cu altele- daca torni mai mult speli fines mai jos, si atunci te obliga sa macini si mai grosier- asta e bine pt cafea prajita mediu sau solubila, nu pt light roasts -nu face swirl- tine rasnita vertical nu oblig, ca sa ai o constanta la feed rate Un aliniat ajuta, dar nu asa mult pe cat cred unii, se schimba un pic gustul, dar nu total. Problema ce o vad eu la pob e la user in general, pt ca trebuie gasita metoda de brew potrivita pt el. Ah, si fa o ratie scurta, asta e important 1-15 nu 1-16/17 ca nu merge. ![]() ![]()
RE: Cafenea rasnite - vladdooo - 29-05-2024 multumesc pt raspunsuri fac rost de un cutit de brew sa vedem ce iese mai adaug cateva precizari la rasnita mea (cutit espresso) rasnesc pe la 3.4-3.6 pt brew si 1.3-1.5 espresso reglajul se blocheaza o linuta sub 0 apa folosesc Zero Water si Aquacode 50-60 pe tds la washed/natural clean merg de obicei pe V60 2 turnari sau 1 tales (Abaca Red) si la procesate pe Orea 3 turnari (Orea Wave sau Sibarist la chestii mai fancy) un tip si de la mine: daca trimiti rasnita la revizie la Kinu, ii fac ei un fel revizie si refurbish si ti-o dau aproape ca noua inapoi (curatat, atenueaza zgarieturi, urme de utilizare, indoituri pahar de la picat pe jos sau ciocanit) - m-a costat 89 lei la final de noiembrie - am platit eu transportul dus, la intors a fost inclus de ei RE: Cafenea rasnite - edri - 29-05-2024 (28-05-2024, 22:09)Darsidius Wrote: ... Dar poti masura cu subler distanta de la blocaj filet pana la blocarea cutitelor (scoti arcul din rasnita sau apesi cu degetul pe cutit si vezi cat merge)= 0.8mm A masurat la Phoenix 0.85mm si la Simplicity 0.5mm. In concluzie, fie dispersia de fabricatie se intinde pe un domeniu larg de valori, fie nu am masurat corect ![]() Oare aici, https://honestcoffeeguide.com/coffee-grind-size-chart/ pentru ce versiuni sunt date valorile? Ce este prezentat acolo mi se pare ca nu se potriveste prea mult cu ce rasnesc eu. RE: Cafenea rasnite - brotundu - 30-05-2024 (29-05-2024, 09:49)vladdooo Wrote: un tip si de la mine: daca trimiti rasnita la revizie la Kinu, ii fac ei un fel revizie si refurbish si ti-o dau aproape ca noua inapoi (curatat, atenueaza zgarieturi, urme de utilizare, indoituri pahar de la picat pe jos sau ciocanit) Salut, poate e putin off topic, care este procedura pentru trimitere la revizie ? RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 31-05-2024 Pentru speriatii de fines: https://www.youtube.com/watch?v=VIh0cOYjiKQ Mi-am polishat kinu m47-2016 a iesit destul de bine. fostul proprietar purta verigheta si avea niste zgarieturi pe tot corpul inclusiv pe pahar (alea nu ies ca e eloxat). Avea si o patina, mata, un fel de mizerie/ulei. ![]()
RE: Cafenea rasnite - cpintilei - 31-05-2024 (31-05-2024, 08:54)Darsidius Wrote: Mi-am polishat kinu m47-2016 Ai un model 3d pentru acel disc anti popcorn de pe Kinu? Am printat și eu unul luat de pe net, dar nu-mi place. RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 31-05-2024 Nu stiu daca merge la phoenix, pare sa fie altfel partea de sus. https://www.thingiverse.com/thing:6643691 Doar ieri l-am facut, daca gasesc magneti mici pun 2 magneti si se impreuneaza singure piesele. RE: Cafenea rasnite - cpintilei - 31-05-2024 (31-05-2024, 11:46)Darsidius Wrote: Nu stiu daca merge la phoenix, pare sa fie altfel partea de sus. Încerc. Mersi! RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 02-06-2024 Comandante c60 defapt 50mm. Hai sa radem, ni se vinde vrajeala pe paine, si problema e ca multi o musca.
RE: Cafenea rasnite - Vlad Soare - 02-06-2024 Nu înțeleg. Denumirea de C60 vine de la faptul că are capacitatea de cca 60 de grame, față de cele 40 de grame ale lui C40. Ce legătură are diametrul exterior? RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 02-06-2024 Cum sa dai numele unei rasnite dupa capacitate? 60 grame de kimbo nu e egal cu 60 grame de Timmy 60 grame de ethiopia nu este egal cu 60 grame de pacamara. WTF? asta e inginerie germana? In lumea rasnitelor, numele este de obicei legat de marimea cutitului (si ala exterior, nici macar a conului). C40- 39mm cutite. Cafenea rasnite - Mihai L - 02-06-2024 Are 60 ani proiectantul. Sau a fost a 60-a varianta… [emoji23] RE: Cafenea rasnite - RaduCarutasu - 02-06-2024 (02-06-2024, 10:12)Darsidius Wrote: …… 60 grame de kimbo nu e egal cu 60 grame de Timmy Atunci, oare ce-or fi mai usoare, 60 grame de puf de gasca sau 60 de grame de alice din plumb?
Cafenea rasnite - Mihai L - 02-06-2024 Se gandea la volum… [emoji23] RE: Cafenea rasnite - _R_A_D_U - 02-06-2024 Aș adăuga și 60 g de lână însă cred că toată lumea a înțeles ce a vrut să zică @Darsilius... La volum făcea referire în mod sigur. Dacă greutatea este aceeași la xx număr, indiferent de ce substanță e vorba, ei bine volumul diferă în funcție de cafea. RE: Cafenea rasnite - alin1970 - 02-06-2024 Cred ca se referea la faptul ca 60 grame de puf au nevoie de un volum mult mai mare fata de 60 grame de plumb. RE: Cafenea rasnite - _R_A_D_U - 02-06-2024 Dar mi-a luat-o în față Mihai L... RE: Cafenea rasnite - alin1970 - 02-06-2024 ati fost mai rapizi cu explicatiile . RE: Cafenea rasnite - renatoa - 02-06-2024 Bine ca nu l-au asociat si cu V60 [emoji12] RE: Cafenea rasnite - RaduCarutasu - 02-06-2024 (02-06-2024, 12:43)Mihai L Wrote: Se gandea la volum… [emoji23] Nicio clipa nu m-am gândit ca @Darsidius nu știe despre ce este vorba sau ca cineva, după ce a citit postarea respectiva, s-a gândit la altceva decât la volumul diferit al macinaturilor, generat de densitățile diferite ale boabelor menționate. Mi-a plăcut însă formularea și am vrut să fac o glumă. Sper ca așa a și fost înțeleasă replica mea și nu s-a supărat nimeni! RE: Cafenea rasnite - Vlad Soare - 02-06-2024 Acuma, hai să cîrcotim doar de dragul de a cîrcoti. Numai de nume nu ne plînsesem. ![]() Io-s convins că dacă într-o rîșniță încap lejer 60 de grame dintr-o cafea, o să încapă tot lejer 60 de grame și din alta. Chiar dacă în laboratorul de fizică poți demonstra că au densități diferite și că diferă volumul cu un milimetru cub. Dacă-i zicea C60 pentru că era patronul născut în 1960, vai ce problemă ar fi fost, cum să numești rîșnița după anul nașterii cînd toți ceilalți o fac după diametru? Vai de ingineria germană... :D RE: Cafenea rasnite - adiszep - 02-06-2024 Este o problemă la fel ca lipsa de parcare de la festivalul de cafea ?? pentru unii mai mare, pt alții mai mică. RE: Cafenea rasnite - renatoa - 02-06-2024 (02-06-2024, 21:13)Vlad Soare Wrote: Io-s convins că dacă într-o rîșniță încap lejer 60 de grame dintr-o cafea, o să încapă tot lejer 60 de grame și din alta. Nu fii asa convins, plaja de densitati a cafelei prajite (boabe) este mai larga decat ai crede, in functie de gradul de prajire si origine. Cam intre 260 si 370 g/litru. Adica un C40 il poti aduce aproape de limita umplerii cu o cafea de 37g/dl, dar in acelasi spatiu din alta cafea nu vei putea baga decat 26g. Proportiile astea transpuse la C60 ar veni 42g vs 60g... Ce e interesant este ca odata rasnita, toata aceasta plaja dispare... toate cafele prin rasnire isi uniformizeaza densitatile undeva in plaja 32g/dl. Poate la capacitatea borcanului colector s-au gandit cei care au botezat noul model... ar putea fi invocata mai credibil pentru cele 60g, decat capacitatea de alimentare cu boabe. Cafenea rasnite - Mihai L - 02-06-2024 N-as crede ca se uniformizeaza dupa rasnire, din moment ca la o cafea prajita 1st wave nu poti pune in sita mai mult de 18g iar la alta poti pune 22g… Vorbim pana la urma de celuloza. RE: Cafenea rasnite - Vlad Soare - 02-06-2024 (02-06-2024, 21:32)adiszep Wrote: Este o problemă la fel ca lipsa de parcare de la festivalul de cafea ?? pentru unii mai mare, pt alții mai mică. Nu se poate compara una cu alta. De parcare ai nevoie. Numele e doar o etichetă cu scopul de a ști despre ce vorbești. Că se cheamă C40 sau C50 sau X700 sau Cucurigu, e tot aia, că rîșnița face exact același lucru. Să te plîngi că numele nu provine de la ce crezi tu că ar trebui... nu e problemă, e cîrcoteală inutilă. (02-06-2024, 21:35)renatoa Wrote: Nu fii asa convins, plaja de densitati a cafelei prajite (boabe) este mai larga decat ai crede, in functie de gradul de prajire si origine. Cam intre 260 si 370 g/litru. Mă rog, cînd cineva o să încerce să pună 60 de grame din orice cafea în C60 și n-o să reușească, atunci o să accept că au dat-o-n bară cu numele. Pînă la proba contrarie le dau credit. :D Nu cred că au dimensionat-o chiar la fix, să intre exact, dar exact, 60 de grame dintr-o anumită cafea la maxim, pînă-n buză. Aproape sigur are o marjă care să acopere eventualele diferențe de densitate. La urma urmei, s-a plîns cineva vreodată că nu i-au încăput 40 de grame în C40? |