Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu ) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu ) (/Thread-Noul-Proiect-al-nostru-rasnita-manuala-Che-Kinu)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 28-03-2016

(28-03-2016, 09:31)Tito Wrote:
Quote:...De ce sa asteptam sa iasa Che, eu vreau sa iau acum ceva, orice, produs la Reghin, la pret de munca romaneasca, pot ?

Uite ..poti sa-ti iei o vioara ::)http://www.hora.ro/ro/contact_hora_reghin.html
 Sau o paleta de tenis  :)

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - renatoa - 28-03-2016

Macinati voi cu ele ... :@

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - G. Serban - 28-03-2016

La aeropress si asa nu conteaza, poti toca marunt si cu racheta :)

Imi cer scuze, am fost plecat si vad ca s-a pierdut povestea asta pe aici. Care mai e situatia actuala cu rasnita Che?

Si tu... Brewtus... :(

Te uitasi in semnatura sa vezi cum am... involuat :)
Acum ca s-a retras Che-ul la garaj, am un motiv sa revin la Aeropress, ca... n-am cu ce :P

(28-03-2016, 09:25)renatoa Wrote:
(28-03-2016, 00:53)Lyvyoo Wrote: ...Viitorul nu suna bine in Romania ci Hifi  ::)

Trecutul ne arata ca niciodata in RO, bastinasul nu a profitat de faptul ca a venit unul din afara ca sa produca aici.

O sa vina vremea cand americanul si francezul vor cumpara aceeasi rasnita la pret cu 30-50% mai mare, electrica sau manuala, fata de bastinasi. Doar sa asteptam cu rabdare marea glaciatiune...  :)

G.Serban - dupa calendarul maias, saptamana aceasta e sfarsitul...testelor

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Che - 28-03-2016

Buna ziua,
am citit ultimele D-stra postari si vreau sa ma opresc cu precadere la cele referitoare la design-ul rasnitei. Da, aveti dreptate, nu este un design care sa-ti ia ochii, ne-am gandit sa facem un produs in primul rand eficient si cu un design minimalist, dar comparatia pe care ati facut-o cu alte produse vazute in poze va asigur ca nu este corecta. Va spun asta fiindca noi avem fizic acele rasnite la care faceti referire si puse una langa alta nu au acelasi impact vizual ca pozele din publicitate. Este la fel ca diferenta dintre hamburgerul Mcdonalds din poze si cel din pachet. Trebuie sa stiti insa ca daca manopera de pralucrare a unei piese  la o precizie "cota libera" (0.1mm) costa , de exemplu, 1 euro, atunci prelucrarea aceleiasi  piese la o precizie de o sutime (0.01mm) costa 10 euro si multiplicam asta cu numarul pieselor de precizie din rasnita noastra....la care adaugam apoi designul. Cat despre design, atasez o imagine cu doua rasnite la care lucram acum pentru piata americana, deocamdata...

[attachment=3745]

Ce ziceam mai sus... cu bastinasu si papuasu... :(

Che, te rog frumos daca mai esti pe aici, ai un PM de la mine, un raspuns scurt astept, oricare ar fi, ca sa stiu ce sa fac.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - UserBanned - 28-03-2016

(28-03-2016, 15:56)Che Wrote: Buna ziua,
am citit ultimele D-stra postari si vreau sa ma opresc cu precadere la cele referitoare la design-ul rasnitei. Da, aveti dreptate, nu este un design care sa-ti ia ochii, ne-am gandit sa facem un produs in primul rand eficient si cu un design minimalist, dar comparatia pe care ati facut-o cu alte produse vazute in poze va asigur ca nu este corecta. Va spun asta fiindca noi avem fizic acele rasnite la care faceti referire si puse una langa alta nu au acelasi impact vizual ca pozele din publicitate. Este la fel ca diferenta dintre hamburgerul Mcdonalds din poze si cel din pachet. Trebuie sa stiti insa ca daca manopera de pralucrare a unei piese  la o precizie "cota libera" (0.1mm) costa , de exemplu, 1 euro, atunci prelucrarea aceleiasi  piese la o precizie de o sutime (0.01mm) costa 10 euro si multiplicam asta cu numarul pieselor de precizie din rasnita noastra....la care adaugam apoi designul. Cat despre design, atasez o imagine cu doua rasnite la care lucram acum pentru piata americana, deocamdata...
Aia din dreapta imbracata in piele ( ????? ) e..B-E-S-T-I-A-L-A ( estetic vorbind ). Complimentele mele. Daca o sa aveti un CHE asa ...ma bag si eu !!! :)[Image: 1zch3ib.jpg]

La 400$ nu cred ca te bagi  :)))  Sau sa asteptam americanii sa vedem cat vor pretui modelul.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - kum - 28-03-2016

De ce numai pentru piata americana? Banii nostri nu sunt buni?
Nu pot intelege nici batut politica asta: doar pentru piata cutare... Adica daca eu doresc sa cumpar un exemplar ca cele din poza dv., nu voi putea?

(28-03-2016, 17:04)Lyvyoo Wrote: La 400$ nu cred ca te bagi  :)))  Sau sa asteptam americanii sa vedem cat vor pretui modelul.

400 dolari ???? Dar chiar ploua cu bani in SUA ?????

(28-03-2016, 17:00)Tito Wrote: Aia din dreapta imbracata in piele ( ????? ) e..B-E-S-T-I-A-L-A ( estetic vorbind ). Complimentele mele. Daca o sa aveti un CHE asa ...ma bag si eu !!! :)

Tito, tu chiar esti in Italia, sau Verona e doar asa de sanchi ?
Frate, pai aveti acolo la ateliere artigianale care iti fac lucrari in piele la multe clase peste ce se vede aici !
Sa avem noi che imbraca in piele....

(28-03-2016, 17:06)Tito Wrote: 400 dolari ???? Dar chiar ploua cu bani in SUA ?????

Si o rasnita Lelit ce are in ea sa merite 400 ?

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - rdumitrescu - 28-03-2016

(28-03-2016, 15:56)Che Wrote: Buna ziua,

Poate sunt eu cumva cu un defect cauzat de Politehnică, dar mie aspectul prototipurilor mi s-a părut excelent. Simplu, inox cu negru, cât se poate de modern. Față de ultimele poze postate de Liviu preferam manivela prototipurilor, dar sunt convins că deciziile sunt mai complicat de luat decât am vrea noi să credem.

Design nu înseamnă "aspect", ci "funcționalitate". Lucru la care s-a lucrat pe parcursul testărilor și mi se pare un privilegiu faptul că am putut asista la aceste etape. Legat de aspect, corpul de inox, lucrat și finisat bine, mie îmi inspiră calitate. În momentul în care pui mâna pe râșniță și vezi că nimic nu joacă, la fel, îți (sau mie îmi) inspiră calitate.

Dacă un buget, evident limitat, este investit în sigle, cutii și briz-brizuri, atunci lucrurile care cu adevărat contează nu mai au cum să fie bugetate. Ori o râșniță trebuie să râșnească.

Foarte multe proiecte de pe Kickstarter au fost distruse de presiunea "cumpărătorilor" în direcția unui ambalaj inovator, diferit, simplu, blablabla, că așa au văzut ei la Apple. Designul unei cutii costă, atât timp, cât și bani, lucruri pe care un start-up nu le are. Este un lux. Start-up-ul trebuie să livreze ce a promis. În cazul nostru o râșniță. Care râșnește.

Iar Che se pare că face asta, chiar într-un mod mai mult decât onorabil. Ceea ce e bine.

@Che, eu unul vă mulțumesc și abia aștept să o pot cumpăra.

(28-03-2016, 17:17)renatoa Wrote:
(28-03-2016, 17:00)Tito Wrote: Aia din dreapta imbracata in piele ( ????? ) e..B-E-S-T-I-A-L-A ( estetic vorbind ). Complimentele mele. Daca o sa aveti un CHE asa ...ma bag si eu !!! :)

Tito, tu chiar esti in Italia, sau Verona e doar asa de sanchi ?
Frate, pai aveti acolo la ateliere artigianale care iti fac lucrari in piele la multe clase peste ce se vede aici !
Sa avem noi che imbraca in piele....

(28-03-2016, 17:06)Tito Wrote: 400 dolari ???? Dar chiar ploua cu bani in SUA ?????

Si o rasnita Lelit ce are in ea sa merite 400 ?
Nu stiu unde ai vazut rasnita Lelit pl 043 mmi cu 400 $ dar eu o vad 200$ :)

(28-03-2016, 17:17)renatoa Wrote: Tito, tu chiar esti in Italia, sau Verona e doar asa de sanchi ?
Sa avem noi che imbraca in piele.
Da sunt intr-o localitate la 18 km de Verona. Vezi tu..din afara Italia pare foarte romantica si artizanala ..dar nu e chiar asa. Uite m-am dus la un laborator care prajeste cafea si cand le-am zis ca vreau pt uz personal..mi-au "inchis" usa in nas si m-au trimis la in clent de-al lor care vinde on detail. M-am dus la ala si am luat dar n-am nici o garantie ca e prospata desi se jura ca are 2 zile de la prajire. Deci daca te duci la un atelier cu o comanda serioasa...ai cu cine sa vorbesti. dar sa ma duc cu un CHE sa-l imbrac in piele ..aparte ca ma dau afara dar risc si un TSO ( tratament sanitar obligatoriu ) :).

Fabrica de aici a făcut milioane de rasnite de tot felul, dar pentru diversi mari producatori care o vând sub brand personal, cunoscut sau nu, la diverse preturi. Asa e în orice domeniu. Dacă cineva de pe forum e dispus sa cumpere câteva mii de bucati odata, cred ca îi pune fabrica si mot dacă vrea :) La fel orice prajitor iti face private label pe cafeaua lui de la o anumită cantitate în sus.

În altă ordine de idei, te primește directorul General Motors în uzină, iti face un prototip de curse dar fără design Pinifarina, iar când iti arata garajul cu ultimul Chevy decapotabil scos pentru americani îl vrei pe ala în loc, si la pret de fabrică dacă se poate :)

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - tristian - 28-03-2016

Sunt superbe cele ptr piata americana. Deasemenea e perfect ok si un design mai simplist ptr o lansare initiala (corpul simplu de inox e foarte ok ) dar e clar ce diferenta face un maner care arata chiar bine (e cu totul alta rasnita) iar manerul nu e o piesa scumpa sau care necesita mare precizie.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - kum - 29-03-2016

(28-03-2016, 17:28)rdumitrescu Wrote: Foarte multe proiecte de pe Kickstarter au fost distruse de presiunea "cumpărătorilor" în direcția unui ambalaj inovator, diferit, simplu, blablabla, că așa au văzut ei la Apple. Designul unei cutii costă, atât timp, cât și bani, lucruri pe care un start-up nu le are. Este un lux. Start-up-ul trebuie să livreze ce a promis. În cazul nostru o râșniță. Care râșnește.

Iar Che se pare că face asta, chiar într-un mod mai mult decât onorabil. Ceea ce e bine.

@Che, eu unul vă mulțumesc și abia aștept să o pot cumpăra.

(28-03-2016, 17:48)Lyvyoo Wrote: Fabrica de aici a făcut milioane de rasnite de tot felul, dar pentru diversi mari producatori care o vând sub brand personal, cunoscut sau nu, la diverse preturi.

Numai eu vad ca se discuta dde doua notiuni diametral opuse? Una e un kickstarter, cu fonduri si resurse limitate (spre zero la inceput) si alta e o fabrica cu milioane de piese produse in diverse variante si pentru diversi beneficiari, cu know-how-ul si resursele aferente.
Si eu sunt de parere ca pentru un produs care se lasa atat de steptat, design-ul nu ar trebui sa fie lasat pe ultimul loc. Un maner nu e o piesa care necesita mari investitii si studii, sa fim seriosi.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 29-03-2016

Che 47mm:

In picioare:

[Image: P1560717_zpscffdroaj.jpg]

Din avion:

[Image: P1560718_zpses06m9cq.jpg]

Manivela cea frumoasa si lunga, cu prinderea similara cu ce am avut in teste:

[Image: P1560720_zpssjte4k6h.jpg]

Noul design al recipientului pe cafea macinata, ceva mai mare ca inainte, mai solid, din inox, cu prindere pe garnitura intr-un cant ingrosat pe rasnita:

[Image: P1560724_zpsz0ql8jfc.jpg]

Din alta pozitie tot recipientul dar si suportul pe care sta rotorul, vazandu-se si capatul axului in mijloc:

[Image: P1560727_zpsi9hwwft4.jpg]

Incepem sa demontam, cu vedere la primul rulment:

[Image: P1560729_zps2tfxkzve.jpg]

Am scos un suport:

[Image: P1560732_zpsfjfxut6v.jpg]

[Image: P1560735_zpsrype1gwz.jpg]

Axul, screwdriver ready:

[Image: P1560736_zpsawqvixk4.jpg]

Cutitul (nu este ciobit in dreapta, fiecare crestatura are acea forma, ca o gheara): 

[Image: P1560737_zpspqqvktsz.jpg]

[Image: P1560738_zps3afjyyya.jpg]

Va dorim pofta buna

[Image: P1560741_zpspvvr3ht2.jpg]

[Image: P1560743_zpstamqj8wu.jpg]

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Cosmin - 29-03-2016

Deci aceasta varianta este Che 47 si cealalta este Che 38? Cea de 47mm are contrapiulita sau este exact sistemul celei din teste?

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - tristian - 29-03-2016

Felicitari (alta viata).

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Lyvyoo - 30-03-2016

Da, cel putin in prima faza vor fi doua variante, una de 100E, cea de 38mm si contrapiulita si asta de 47 putintel mai scumpa (nu se stie exact cat) cu manivela ca cea din teste. S-ar putea sa avem parte de unicate pe cele cateva zeci de modele de 47mm, caci sistemul acela pe bolturi conice groase se pare ca este destul de costisitor si mancator de timp, ca si implementare in viitor. In plus, sistemul de stabilizare de pe rasnita de 38 a oferit o abatere de doar o sutime / doua, diferenta fata de cel pe bolturi, din ce spune fabrica, deci deocamdata nu se intrevad planuri de viitor pentru acel sistem, in privinta noastra. A, ca vine vreun mare brand ce va dori mii de bucati pe care sa le vanda ca Rosco la 500E, atunci s-ar putea sa ne recunoastem bolturile prin alte parti ::)

Speram ca finisarea, ansamblarea, spalarea si impachetarea sa nu dureze mai mult de 10 zile si sa iasa rasnitele odata la apa...

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - rdumitrescu - 30-03-2016

Shut up and take my money!

Sa te auda Domnul (fabricant) fiule!

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - vortex968 - 30-03-2016

Posed un Zassenhaus si un Porlex. Zassenhaus-ul are un singur rulment la partea superioara, la cea inferioara are doar o bucsa sprijinita cu trei brate din plastic. E de nadejde, totusi as fi vrut sa aibe doi rulmenti ca rasnita Che. Felicitari pentru realizare, eu cred ca merita banii, pe Zassenhaus am dat 80 USD pe Amazon. Porlex-ul nu l-am folosit niciodata si nici nu cred ca o voi face deoarece cutitele nu sunt centrate si nici nu au cum sa fie pentru ca sistemul constructiv nu permite.
Imi place Che si intentionez sa o cumpar.

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - coffeesnob - 30-03-2016

(30-03-2016, 00:09)Lyvyoo Wrote: sa le vanda ca Rosco la 500E ..

Hehe, sa nu exageram chiar cu 100%. Pretul pentru Rosco mini, convertit in Euro, e undeva in jur de 260E.

Scuzele multe, nu stiu cum ma uitasem pe site dar mereu am crezut ca e 500. Dar în sensul celor spuse mai sus, dacă avea bolturi ca Che, era peste 500 :))

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - Cosmin - 30-03-2016

Liviu, cat este de uniforma macinatura in varianta finala? La intalnirea avuta la SCAE cu Alex Niculae, Paul Ungureanu, Radu Carutasu si Stefan Dinescu s-a constatat ca rasniata are probleme de uniformitate:

"Che-ul ne-a aratat o macinatura cu probleme de uniformitate, cu particule fine (fines) intr-o proportie cam mare (3g din 10g testate pe un "asiprator" special de particule, cu sita de 100 de microni, la granulatie espresso)". 

Poti sa ne spui daca varianta finala mai are aceste probleme?

Eu din ce am inteles de la Alex Niculae atunci si din ce am experimentat, rasnirea manuala in sine este mai predispusa la neuniformitate si fines, pentru ca nu ai o constanta a vitezei de macinare, pozitia de rasnire se mai schimba, iar ceea ce rezulta din mana mea nu a rezultat si mana lui RaduCarutasu, la acel test. 

Asa ca, punand pe niste site la acea vreme macinatura din Lido 3 si din Che 47 au rezultat valori apropiate:
[attachment=3773]

Chiar poate spune cineva ca la asa diferente (eventual inca o unitate in plus sau minus) se simte ca un espresso va fi mai bun decat altul? Ma indoiesc. Noi oricum pe forum nu avem rodajul intalnirilor pentru blind teste, din pacate, caci ar fost o ocazie buna. A, ca am pus noi K30-ul la treaba si le-a batut pe toate, asta e altceva, dar nu cred ca deocamdata scopul unui model Che de 100E sau de 100 si ceva de euro este sa bata pe banda rulanta in teste de cupping rasnite electrice scumpe. 

Poate ca ne-a luat euforia pe multi in acest topic, insa aceste variante finale trebuie privite exact ca ceea ce sunt - niste rasnite de precizie, lucrate foarte bine, usor de folosit in macinare in espresso, care par sa isi depaseasca mult zona de pret in care se afla, dar fara a le considera avioane F16 care bombardeaza profesionale electrice de anvergura. Nu ca Ravan de la Yume n-ar fi "gresit" la blind test ceasca, punand uneori ce extragea pe Che peste o electrica E10 de 68mm.  Acolo testele au fost mult mai precise si mai indelungate (o zi lumina) decat am facut noi la acea intalnire la SCAE. Dar sa ne pastram energia comparatiilor la nivel inalt pentru electrica Che de 68mm, ce va sa vina, cand o da' Domnul (producator).

RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" - mirceat - 30-03-2016

Pentru mai mult confort si constanta in macinare, am lucrat cu rasnita Che mai mult intre genunchi, practic cu 2 zone de fixare - sus sub guler si jos la recipient. Dar tot aveam senzatia ca obtin mult praf in macinatura, la cat ma pricep eu. Nu stiu daca poate face cineva masuratori pentru praf in functie de tehnica de rasnire - stabila si instabila.

Oricum ar fi de dorit ca rasnita sa fie cat mai stabila in timpul utilizarii. Tot se vorbeste despre repetabilitate la espresso, dar miscarile aleatorii nu ajuta de loc la repetabilitate.
Proiectantul Che a postat candva o poza cu un suport de masa pentru rasnita manuala. Poate unii utilizatori ar dori asa ceva, chiar daca implica costuri suplimentare.

Suportul era pentru alt tip de rasnita, cu manivelă pe lateral dreapta, nu sus. Ca stabilitate, chiar discutam cândva, producatorul are cea mai mare încredere în rasnitele de perete, dar nu stiu cat si-ar gauri casa pt asa ceva ..