Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Extractia... pentru incepatori - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Extractia... pentru incepatori - Elian_CT - 02-10-2019

(01-10-2019, 20:20)Laddu Wrote: Nu cred ca ai citit cu atentie ce am scris eu sau nu m-am exprimat eu suficient de clar.

In alte cuvinte: de ce as pune bicarbonat in cafea cand pot sa beau o cafea prajita pentru espresso? Nu asta e rolul unei prajiri mediu spre dark, anume sa estompeze/mascheze "aciditatea vibranta"? Adica exact ce se obtine cu solutia de bicarbonat, doar ca se adauga la coada, in loc sa incepem cu alta cafea. Poate am fost mai clar cu intrebarea acum. 

Rectificand textul initial sa fie mai pe inteles::
Ce nu reusesc eu sa clarific, este daca partea aromata a unei calefe prajite super light e cu atat de mult mai pronuntata comparat cu partea aromata a unei cafele prajite de espresso, incat sa merite bei cafea prajita light si sa faci acest artificiu de a pune bicarbonat in bautura. Care artificiu, nu se rezuma doar la a adauga o solutie de bicarbonat peste cafea, ci la investitii in rasnite care se preteaza la macinaturi potrivite pentru prajirile light.

Am inteles ce vrei sa zici - de ce sa te chinui cu artificii cand poti corecta din prajit; cred ca e ceva de gusturi - prin prajire mai intensa favorizezi aparitia altor gusturi ce acopera originea bobului (o dam în diverse imbrumari chimice). Pana la urma, daca tot vrei sa bei o kenya prajita light accepti si aciditatea - iti asumi :)

Pana la urma și la vinuri (chiar cele scumpe și de calitate) se face corecție de pH (Cu acid citric) înainte de a fi îmbuteliate pentru a se acoperi anumite gusturi. E o chestie foarte folosita în industria alimentara și nu e o noutate.

Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 02-10-2019

Diferenta majora ar fi ca la vin producatorul isi asuma acel procedeu.
Ai pune vreodata zahar sau bicarbonat intr-un vin ca sa-l faci mai “bun”? [emoji12]

RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 02-10-2019

Da, in vinul fiert :D

RE: Extractia... pentru incepatori - KrisssKros - 02-10-2019

Si in 99,99% din bucate se pune sare, asta nu inseamna ca trebuie sa pun si in cafea, ca pe vremurile cand se mai dregea asa gustul, cand se gasea doar nechezol. Si nici bicarbonat. Prefer sa las bicarbonatul in mici si sa imi aleg cafeaua corect, raportat la gusturile mele. Si am convingerea ca asa trebuie sa fie.

RE: Extractia... pentru incepatori - allex06 - 02-10-2019

Clipul are valoare de experiment, nu am inteles din el ca ar trebui sa adopt reteta asta in utilizarea zilnica. Se poate folosii in cazul unei cafele prea acide, cand nu se poate extrage corespunzator din cauza setup-ului sau din cauza prajirii.

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 04-10-2019

(22-09-2019, 10:57)dev Wrote: Nu arata niciuna grozav...

Eu aș macina mai fin in prima faza.

https://m.imgur.com/a/Z0zqyF4

Tot rău arată? Am pus 20 gr. , 44.8 gr. out în 28 secunde.

RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 04-10-2019

Accelerarea curgerii, pe final, imi spune ca s-a intamplat ceva la nivelul pucului. Merita incercat experimentul propus de Chris Baca, pentru a vedea daca ceea ce curge in ultimele 5-10 secunde, merita sa ajunga in ceasca peste ceea ce a curs anterior:

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 04-10-2019

Interesant, o s-o fac și pe asta când am timp. :)
Mersi

RE: Extractia... pentru incepatori - Bulete - 08-10-2019

Am un Gaggia Classic cumparat recent (10zile), am pf lui cu sita nepresurizata de 18g. Cand pun 18g cafea iese f buna, daca pun 14g pucul, dupa extractie, are forma neregulata cu forma dusului pe el iar cafeaua iese acra.
Ar trebui sa iau o sita mai mica sau gresesc la tampare sau distributie?
Precizez că respect timpul de 1:2, iar cafeaua are 10 zile

Extractia... pentru incepatori - Dimitriyus - 08-10-2019

Pai...cine te obliga sa pui 14g? Daca vrei sa faci un single shot, folosește sita dedicata si o macinatura adecvată.

RE: Extractia... pentru incepatori - Bulete - 08-10-2019

Voiam o cantitate mai mica de cafea. Nu am folosit sitele dedicate pentru ca am inteles ca ar fi de evitat

RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 08-10-2019

Urmeaza tutorialul pe care l-ai primit la inregistrarea in forum (verifica si Spam in mail). Vei gasi acolo toti pasii de preparare a unui espresso.

RE: Extractia... pentru incepatori - maki - 08-10-2019

daca dubla ti se pare mult, atunci singura sita pe care o pot recomanda de single e La Marzocco 7g si doar ea.

https://www.caffea.ro/sita-cafea-1-cupa-la-marzocco.html

RE: Extractia... pentru incepatori - lracu - 24-11-2019

James Hoffman, acest "David Attenborough of the coffee world", cum ii zice cineva
prezinta modul de preparare espresso, pentru incepatori:

How I Dial-In Espresso - Part #1
https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_SUr0

How I Dial-In Espresso - Part #2
https://www.youtube.com/watch?v=1eK0eidOA_U

RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 24-11-2019

Acest Ciorbea, mai curand...

Sa ignoram din primul rand sintagma <<, acest "David Attenborough of the coffee world", cum ii zice cineva>> si sa aflam pareri despre cele episoade.

Extractia... pentru incepatori - dev - 24-11-2019

Explicațiile sunt corecte în măsura în care se folosesc setupuri similare. Nu știu cât de utile sunt pentru cineva cu echipamente mai de casă.

Altfel se poate ajunge la situații în care ce consumăm acasă nu seamănă cu ce am servit in cafenea.

Ma refer la indicatiile privind modul de reglare a macinaturii pana obtii un rezultat bun.
In ep. 2 a folosit echipamentele si cafeaua (light roasted) recomandate de cei ce platesc pentru "review" (via Patreon).

RE: Extractia... pentru incepatori - Ovidiu- Geo - 25-11-2019

Astazi a fost prima mea experienta in prepararea uni espresso cu un setup mai profi (espressor Lelit PL92T si rasnita Macap M42M), offf, of... greu. Cred ca am consumat aproape 75% dintr-o punga de 250 g. de la Sloane - Brazil Cachoeirinha. Mi s-au strepezit dintii(acru) si amarat sufletu (amar) si ca sa fie treaba buna, cand nu am m-ai putut eu am luat-o pe sotie de "odihnita".
 Am incheiat seara cu o extractie 18g. / 38g. in 25 s. rezultatul, tot prea amar si acru pentru gustul meu(needucat) dar macar echilibrat, amandoua  destul de egale.
Nu am folosit preinfuzia iar temperatura am setat-o la 93C. Bineinteles am facut si modificarile de rigoare la offset.
Voi continua si maine, poate reusesc sa mai scap de cele doua '' sperietori" dar tare imi este ca scap de pungile de la Sloane :D . De "dulceata" nici nu indraznesc sa vorbesc.
 Daca aveti ceva sfaturi sunt binevenite.

RE: Extractia... pentru incepatori - adiszep - 25-11-2019

Încearcă râșnit mai fin sa mergi in 30-32 secunde poate și mai mult. Bănuiesc ca faci wdt sau echivalent nu?

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 25-11-2019

Încearcă o cafea prăjită mai tare, Sloane prăjește mai light.

RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 25-11-2019

Ovidiu-Geo
Foloseste harta respectiva ca shi ghid ptr ajustarea gustului din ceașcă

RE: Extractia... pentru incepatori - aditanase - 25-11-2019

Și eu zic sa mai încerci cu alte cafele, poate Guido sau claro, Guatemala, Columbia, Peru, ceva mai accesibil. personal am gusturi mai clasice (ceva corp, dulceață, caramel etc) și chiar daca incerc periodic o Ethiopia sau Kenya e mai mult pentru lărgirea orizonturilor :), e o mică provocare de fiecare dată sa nimeresc rețeta corecta, aproape termin punga până sunt mulțumit cât de cât

RE: Extractia... pentru incepatori - Laddu - 26-11-2019

(25-11-2019, 23:37)aditanase Wrote: aproape termin punga până sunt mulțumit cât de cât

Exact asa ma simt si eu cateodata. Parca ultimul shot e cel mai bun :)

RE: Extractia... pentru incepatori - Ovidiu- Geo - 26-11-2019

Daca am o cafea mai spre light prajita ( asa se spune eu nu-mi dau seama) si incerc sa ma duc cu raportul spre 1:3, timpul de curgere trebuie sa se pastreze si rasnesc mai  grosier sau il pot creste si pe el pastrand macinatura asa cum este?
Cafeaua in speta este Brazil Cachoeirinha de la Sloane , o punga aproape s-a dus. Dupa cum am scris si mai sus am ajuns la un punct mai echilibrat acru-iute/amar dar tot prea apasate pe papilele mele"necultivate".

RE: Extractia... pentru incepatori - aditanase - 26-11-2019

Cand faci reglajul de baza timpul de curgere ar trebui sa se pastreze, reglezi din macinatura sau din cantitate.
In cazul tau ar trebui sa te duci mai grosier (practic iese mai lunga, dar in acelasi interval de timp).

Nu o lungi din timp pentru ca pe final ies notele de amar cel mai mult, de fapt poti testa asta, mergand pe ideea de invatat din greseli :)

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 26-11-2019

Eu cel mai bine mă împac cu raportul 1:3. Nici eu nu sunt departe de tine, am trecut, și încă trec, prin aceleași lucruri. Ideea e să te încadrezi în 25-30 secunde, eu aici am avut cele mai bune rezultate, cel puțin cu aparatele mele.

RE: Extractia... pentru incepatori - Ovidiu- Geo - 26-11-2019

Ultima încercare a ieșit cel mai aproape de gustul meu cu un raport de 18g. / 43g. out(am vrut 42 dar m-am mișcat greu) în 32 s ( tot viteza bat-o vina).
Intradevar am răsnita puțin mai grosier și cred ca mai mergea puțin, data viitoare. 
Asta-i rezultatul,  nu prea seamana cu ce vad la voi la " Cum arata cafeaua ta de azi?", dar nu ma las!
[Image: cBvkvoi.jpg]

Multumesc pentru sfaturi.
Cred ca preparatul unui espresso seamana cu invatatul unei limbi straine, la inceput o faci destul de mecanic ,apoi, cu timpul, incepi sa si gandesti in limba respectiva. deocamdata eu sunt la I am, You are,... Blush .

RE: Extractia... pentru incepatori - adiszep - 26-11-2019

Nu-ti fie frica sa mergi cu timpul mai sus de 30s... eu cumva tot in 32-35 as merge :) asta pt papilele mele.

RE: Extractia... pentru incepatori - aditanase - 26-11-2019

Toate astea sunt recomandari, evident ca nu exista reteta stas. Cum se zice in toate domeniile, intai inveti regulile si le internalizezi, pe urma le incalci stiind ce vrei sa obtii. Pentru incepatori cel mai important e sa tina toate lucrurile constante si sa lucrezi cu o singura variabila, ca sa observi efectul final.
Cand iti iese "corect tehnic" si nu esti totusi multumit de gust, incepi sa schimbi parametri mai avansati (temperatura) sau cate 2 lucruri de-odata.

De exemplu - daca iese cantitatea dorita in timpul dorit dar e inca acrisoara cafeaua - poti incerca 2 lucruri:
- creti un pic temperatura de extractie (1-2 grade) SAU
- scazi cantitatea de cafea si rasnesti mai fin - asta iti va pastra in mare parte curgerea dar va face cafeaua mai corpolenta

Invers daca e prea amara (cresti un pic cantitatea si rasnesti mai mare) sau cu gust de ars (scazi un pic temperatura).

Ideea ea sa nu schimbi 3 chestii odata ca o iei razna.