Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Tehnica latte art si obtinere crema lapte (/Thread-Tehnica-latte-art-si-obtinere-crema-lapte)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - renatoa - 26-10-2016

Pai si teoria ca se umfla de 3 ori in volum... :s Huh

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - nickso - 26-10-2016

Teoria cui?

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - RaduCarutasu - 26-10-2016

(26-10-2016, 17:59)renatoa Wrote: Pai si teoria ca se umfla de 3 ori in volum... :s Huh

Cum si eu sunt un consumator de combinații de cafea cu lapte umflat, m-ai făcut curios. :idea:
Care este teoria cu umflatul de trei ori in volum ? :s

PS :
Dovada ca beau cafea cu lapte umflat :P
[attachment=4662]

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - baloozzy - 26-10-2016

Cred ca nu era la lapte asta.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Levo - 26-10-2016

merge si umflat de 3 ori in volum , adica bagi aer in el pana la sfarsit , cind temp. nu mai permite , cca. 65 C , dar nu mai merge turnat , sau desene nici atat , doar luat cu lingura si pus deasupra pentru cappuccino e ok...Ai mai prepar uneori sotiei , si se aud bulele cum se sparg sub scortisoara...merge si asa , dar trebuie servetele ca faci "mustati"...de spuma [Image: wink.gif]

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - renatoa - 26-10-2016

Posibil sa nu fie 3x aici, dar totusi o rezerva serioasa trebuie avuta... nu doar sub cioc... :s Huh

" Keep foaming until the milk has gone up about 50% in volume..." HB
"... for a latte you want to approximately increase the volume of milk by one-third to one-half..." CG

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Levo - 26-10-2016

Pai , la 100 ml lapte in lattiera de 350 ml  si ajunge sa dea pe afara... [Image: wink.gif]  mai e o chestie - cat de gras e laptele ? conteaza la dry cappuccino , galao , con pana , bicerin etc. unde trebuie numai spuma...care sa se mentina. Sub cioc doar la latte art , unde n-are voie sa creasca , decat putin poate 10 - 15 % ca sa si iasa desenul...

Treaba e cu temperatura , daca trece de 70 C si e tinut mai mult nu se mai poate folosi  , are gust rau...

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - organon - 02-11-2016

Lipsa mea de talent in frotarea laptelui este evidenta.Inainte de a face o achizitie ce s-ar putea sa nu se justifice m-am hotarat sa va cer parerea celor ce aveti experiente pozitive in domeniu.Sa achizitionez o letiera Motta de 350 de ml ?E mai buna in ceea ce priveste frotarea fata de ceea ce am eu acum ,un Concept-Art tot de 350 ml?Sau sunt bani aruncati si in cazul asta mai bine ma concentrez pe amanunte legate de tehnica frotarii?Ca de abur nu mai trebuie sa ma plang.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Lyvyoo - 02-11-2016

Bineinteles ca in acest moment nu merita. Am experimentat asta cu un barista, si lui care avea mana buna i-a iesit crema identica pe ambele. Latierele stil Motta ajuta la un latte art mai reusit, din cauza ciocului, dar nu vad cum ti-ar face crema mai fina, aia fiind apanajul mainii operatorului. Poate o lattiera de 500ml sa ajute mai mult, caci iti lasa mai mult spatiu de actiune, in cea mica laptele umflandu-se mai repede.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Levo - 02-11-2016

In cazul achizitiei unei Motta tot de 350 ml va apare cel mult o preferinta pentru una dintre ele si cealalta va ramane in plus ( laptele la fel iese , cel putin la mine ) , pe cand una de 500 ml macar ar ajuta la 2 cesti...Oricum pana nu se vor achizitiona minim 3 respectiv 350 ml , 500 ml , 750 ml ...nu se poate face fata in orice situatie si singur dimineata si cu musafiri la pranz ( daca e cazul ) .Cand am min. 3 cesti frotez in 750 ml  , dar desenez cu 350 ml . Pare incomod sa desenez cu 750 ml nici n-am incercat....e cam peste mana. ( e o simpla parere pers. ) .

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - RaduCarutasu - 03-11-2016

(02-11-2016, 22:14)organon Wrote: .....Sa achizitionez o letiera Motta de 350 de ml ?E mai buna in ceea ce priveste frotarea fata de ceea ce am eu acum ,un Concept-Art tot de 350 ml?Sau sunt bani aruncati si in cazul asta mai bine ma concentrez pe amanunte legate de tehnica frotarii?Ca de abur nu mai trebuie sa ma plang.

După ce timp de cca cinci ani am lucrat aproape zilnic cu latiere Ascaso, Espro Toroid si Motta, pot sa spun ca oricare dintre ele este foarte buna pentru a frota corect laptele utilizat in diferite combinații.
Ca este pentru cappuccino, late sau pentru late art rezultatele sunt similare, indiferent de modelul din dotare.
Diferența vine de la plăcerea pe care o simte fiecare, atunci când alege sa lucreze cu un model sau cu altul. Si acum, la birou am Ascaso iar acasa Motta. Forțez si desenez la fel, cu oricare dintre acestea.
Important este sa ai latiera potrivită in funcție de cantitatea de lapte pe care urmează sa o fortezi si sa ajungi cât mai repede sa stăpânești tehnica necesară. Timpul de învățare cu un Brewtus va fi scurt.

Am mai spus-o si repet acum, nu se poate spuma corect lapte pentru doua cești de cappuccino in latiera de 350 de ml sau pentru o ceașca normala ( 150-180 ml) in latiera de 500 de ml, motiv pentru care ar fi bine sa între in dotare minim 2 latiere : 350 si 500 ml.
Normal ca se poate folosi si o singura latiera, cea de 350 ml si sa se forteze pe rând dar, ar fi păcat sa avem un Brewtus si sa il utilizam ca pe un SBDU.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - organon - 03-11-2016

Multumesc Radu,insa la mine este absolut ocazionala frotarea.Daca e sa fac, o fac asa fie pentru mine cand simt nevoia sa experimentez si altceva,fie cand reusesc sa o conving pe consoarta sa mai schimbe gustul espresso.Dar am obligatia sa invat,la urma urmei nu este materie optionala pentru un espressoman ci una obligatorie .Asa ca trebuies a iau examenul ca altfel raman restantier :) .

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - maki - 11-11-2016

off... mie pana cand mi se primeste asa ceva...

[Image: ryHfCKbm.jpg]

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - beberules - 11-11-2016

maki, eu când ratez latte-art-ul (adică des [Image: smile.gif] ) mă mai apuc de "desenat" cu capătul ascuțit de la tija termometrului; câteodată mai ies chestii simpatice [Image: tongue.gif]
[Image: latte-ratat.jpg?raw=1]

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - orwo - 11-11-2016

[Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - bolerofm - 11-11-2016

Hai sa pun si eu ceva tentative facute cu gaggia.
Stiu ca se poate si mai bine, mai am de baut multa cafea [Image: smile.gif].

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - puiu_pirneci - 19-11-2016

(11-11-2016, 12:24)bolerofm Wrote: Hai sa pun si eu ceva tentative facute cu gaggia.
Stiu ca se poate si mai bine, mai am de baut multa cafea [Image: smile.gif].

Buna ziua !as avea nevoie de ajutorul cuiva avizat...
Am un espresor krups EA 8165 si dupa cateva zile nu mai reusesc sa fac cafea in 3 culori pt ca nu mai iese spuma ... dupa cca 10 secunde de  cand dau  drumul la  aude un zgomotmai ciudat si  sarr stropi de  laptele prin toata bucataria. O fi de la lapte?folosesc dorna de 3,5 din acela care  nu se tine la frigider (UHT) . bineinteles ca il pun la spumat cand e rece de la frigider. Daca fac un ciclu de abur de 20-25 secunde  intr-un pahar gol  nu mai apare zgomotul ala, aburul iese linear ca intensitate...de asta ma gandesc  ca e de la lapte....ce imi recomandati ??

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Costa79 - 19-11-2016

Care este volumul cestii de capuccino recomandat? 150 ml sau 200 ml?

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - baloozzy - 19-11-2016

Cappuccino are 3-5 parti lapte, iar latte 5-7 parti lapte, deci mai spre 200 ml.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Costa79 - 19-11-2016

@puiu_pirneci: Acelea e un espressor automat nu prea pot zice multe despre el, daca tu crezi ca e de la lapte, foloseste laptele care ti-a dat rezultate in trecut. Am vazut ca la Starbucks foloseau Olympus UHT 3.5 %.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - RaduCarutasu - 19-11-2016

(19-11-2016, 12:52)Costa79 Wrote: Care este volumul cestii de capuccino recomandat? 150 ml sau 200 ml?

Da! :s
In completarea celor spuse de baloozy, as nuanță puțin si, as adauga ca, la alegerea dimensiunii ar fi de preferat sa ții cont, in primul rând, de ceea ce îți dorești tu de la gustul preparatului din ceașca.
Concret, daca faci cappuccino dintr-un shot de 30 de ml gustul va fi diferit in cele doua cești, din cauza cantității diferite de crema din lapte. S-ar putea ca cel din ceașca de 200 de ml sa ți se para cam prea diluat si neconvingător si sa il apreciezi mai mult pe cel din cesca de 150 de ml.

Dacă vei folosi un shot dublu, 60 de ml, in ceașca de 150, s-ar putea ca gustul sa ți se para prea puternic, prea concentrat si, de aceasta data, sa-ți placa cel din ceașca de 200 de ml.

Daca prepari cappuccino din cafele prăjite light, acesta va "cere" doze mai mari de espresso, fata de cazul in care vei folosi cafelele prăjite mai profund.
La fel cu se va întâmpla si in cazul schimbării soiurilor când, o Brazilia sau o Columbia vor da o alta savoare unei cești de cappuccino, fata de o Ethiopia sau o Kenya.

Totul este subiectiv. Regulile au rămas pentru competiții, cu scopul de a stabili repere de jurizare.
Acasa, noi suntem si concurenți si jurați, astfel încât regulile le stabilim noi, in funcție de aprecierile, starea de moment, percepțiile si etaloanele pe care ni le-am fixat.

Personal, am in dotare cești, pentru espresso si pentru macchiato, de 40, 60, 90 de ml, pentru cappuccino unele de 150, 180 si de 200 de ml, iar pentru latte cești si pahare de 220 de ml.

Daca cele de mai sus se pliază pe dorința de a experimenta si pe asteptarile tale, legate de gustul unei cești cu cappuccino sau al unui latte, nu ar fi rău ca in dotare sa ai ambele dimensiuni de cești dar si pahare de 220 de ml.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Io_nutz - 28-12-2016

Salutare,
Mi s-a întâmplat ceva mai ciudat la preparare cappucino.Facut cafeaua dublu espresso, facut crema perfecta fără aer foarte faina, turnat crema cum am stiut (ca la începători nici vorba de tulip, flori,inimi si alte minuni) ai iese totusi ceva decent.
Dupa 1 minut pana m-am fatait prin bucătărie vad ca apar la suprafata spumei niste bule mari care nu erau la început ceva de genul ca si cum ar fermenta.e normal asta?
Detalii:
-lapte lidl 3.5 %
-cafea kenya prăjită la 19.12
-18 g cafea 36 g in ceasca in 24 s
-

Tehnica latte art si obtinere crema lapte - rdumitrescu - 28-12-2016

(28-12-2016, 11:07)Io_nutz Wrote: Salutare,
Mi s-a întâmplat ceva mai ciudat la preparare cappucino.Facut cafeaua dublu espresso, facut crema perfecta fără aer foarte faina, turnat crema cum am stiut (ca la începători nici vorba de tulip, flori,inimi si alte minuni) ai iese totusi ceva decent.
Dupa 1 minut pana m-am fatait prin bucătărie vad ca apar la suprafata spumei niste bule mari care nu erau la început ceva de genul ca si cum ar fermenta.e normal asta?
Detalii:
-lapte lidl 3.5 %
-cafea kenya prăjită la 19.12
-18 g cafea 36 g in ceasca in 24 s
-

Asta se întâmplă, din ce am observat la mine, când nu amesteci crema espressoului înainte de a pune lapte. Poți amesteca și după ce ai turnat prima parte, înainte să desenezi.

Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Alin T. - 28-12-2016

Da, exact, inainte de a turna crema de lapte in ceasca roteste ceasca astfel incat sa se amestece cafeaua. 2-3 invartituri si vezi daca mai face asa [emoji1]

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Io_nutz - 28-12-2016

Mersi de pont asta era problema.

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Costa79 - 02-01-2017

La o frotare pe care dvs o considerati reusita, pt cappuccino, folosind latiera Motta de 350 ml si lapte initial pana la baza gurii de curgere, care este nivelul final in latiera ( sa zicem mm/cm fata de nivelul initial)?

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - astinga - 03-01-2017

(02-01-2017, 22:40)Costa79 Wrote: La o frotare pe care dvs o considerati reusita, pt cappuccino, folosind latiera Motta de 350 ml si lapte initial pana la baza gurii de curgere, care este nivelul final in latiera ( sa zicem mm/cm fata de nivelul initial)?

Pe la jumatatea gurii de curgere(spout). Asta daca e microfoam si nu clabuci. :)

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Costa79 - 04-01-2017

Multumesc, chiar obtin o crema frumoasa si eram curios cat " se ridica" aproximativ laptele in latiera, insa turnarea lasa de dorit in sensul ca nu ies desenele. Nu am scos inca teava protectie de plastic din interiorul tevii de abur pt ca rezultatele sunt bune, inca folosesc duza originala ( mai am una cu 3 gauri) si un termometru de latiera.
Scoaterea tevii de plastic ce beneficii concrete are?

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - RaduCarutasu - 04-01-2017

(04-01-2017, 00:49)Costa79 Wrote: ......
Scoaterea tevii de plastic ce beneficii concrete are?

Aici s-a discutat despre acest aspect:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Imbunatatire-calitate-abur-la-Expobar?pid=3328#pid3328

RE: Tehnica latte art si obtinere crema lapte - Costa79 - 04-01-2017

Citind topicul sugerat de Radu ( multumesc de ajutor!) am constatat ca si eu aveam cel putin 1/3 lapte pe fundul latierei si nu crema, ramane sa fac modificarea peste 2 saptamani.
Chiar si asa cappuccino facut de un incepator ca mine, e mai bun ca in multe cafenele din constanta...Daca as imbunati si tehnica de turnare ce bine ar fi! tot visez la cursul de barista...insa nu e timp deocamdata.