![]() |
|
Staresso Mirage - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei) +--- Thread: Staresso Mirage (/Thread-Staresso-Mirage) |
RE: Staresso Mirage - renatoa - 14-06-2023 Ieri am comis o oroare, si tin sa o corectez, ca sa citeasca altii aici si sa comande pe baza unei informatii eronate. Acest tamper NU este dinamometric ! M-am lamurit cand l-am desfacut ca sa caut un arc mai potrivit. Arcul nu stabileste forta de apasare, aceea este in continuare necunoscuta, si la mana operatorului. Manerul este conectat direct/rigid la talpa printr-o tija, nu e nici un arc pe acolo. Arcul determina doar forta cu care apesi ca sa se desprinda talpa de guler si sa coboare in sita, realizand tamparea efectiva. Mai exact forta cu care gulerul apasa pe buza sitei. Nu forta de tampare. Asa ca nu era nimic de calibrat, ca sa acuzam chinezii ca iar au comis-o... RE: Staresso Mirage - alin1970 - 14-06-2023 Complicat... Pai sunt si alte tampere care sunt dinamometrice si functioneaza pe alt principiu ? Din ce spui, eu inteleg ca ai acolo un arc a carui forta operatorul trebuie sa o învingă pentru a putea incepe tamparea. Corect ? Deci sa inteleg ca daca arcul ala e calibrat la 10 kgf si tu apesi doar cu 9kgf nu vei reusi sa tampenzi pentru ca nu se desprinde talpa tamperului de taler ? dupa ce apesi cu 11kgf pe manerul tamperului talpa a iesit si tampezi dar cu ce forta tampenzi ? Cu 1 kgf, adica 11 kgf - 10kgf(arc )= 1 kgf ? sau tampenzi cu 11 kgf ? ce se intimpla in continuare daca cresti forta si tampezi cu 12, 13 etc? E asa de complicat ca eu raman la cele clasice si daca se poate sa fie cat mai apropiate ca diam de diametrul sitei. Poate ma puteti lamuri cum e cu tamperele ,, dinamometrice,, eu stiu ca o cheie dinamometrica e construita astfel incat sa nu poti depasi forta de stringere selectata, tamperele astea nu sunt la fel ? RE: Staresso Mirage - renatoa - 14-06-2023 (14-06-2023, 11:19)alin1970 Wrote: Pai sunt si alte tampere care sunt dinamometrice si functioneaza pe alt principiu ? Da, vezi imaginea atasata, al meu are numai arcul de levelling, nu si cel care il face dinamometric. Quote:Din ce spui, eu inteleg ca ai acolo un arc a carui forta operatorul trebuie sa o învingă pentru a putea incepe tamparea. Corect ? Da. Quote:Deci sa inteleg ca daca arcul ala e calibrat la 10 kgf si tu apesi doar cu 9kgf nu vei reusi sa tampenzi pentru ca nu se desprinde talpa tamperului de taler ? Da. Quote:...dupa ce apesi cu 11kgf pe manerul tamperului talpa a iesit si tampezi dar cu ce forta tampenzi ? Cu 1 kgf, adica 11 kgf - 10kgf(arc )= 1 kgf ? sau tampenzi cu 11 kgf ? ce se intimpla in continuare daca cresti forta si tampezi cu 12, 13 etc? E asa de complicat ca eu raman la cele clasice si daca se poate sa fie cat mai apropiate ca diam de diametrul sitei. Apas cu toata greutatea, ca oricum peste 15kg nu mai conteaza. Nu e nici o complicare, iar levelling-ul conteaza mai mult decat forta... e greu de apasat perfect vertical, si fara leveling vei avea puc mai gros intr-o parte si mai subtire in alta. Forta, repet, ajunge sa te sprijini pe el cat de cat, poti exersa exact cu un cantar de baie, gasesti repede pozitia in care aplici 10-15kg. Complicarea incepe daca ti-a intrat in cap ca ar fi diferente in ceasca daca ai tampat cu 12 sau cu 13kg... In schimb, o apasare deviata cu 10 grade de la verticala... care iti produce un puc cu 2mm mai gros intr-o parte, aia DA, e durere de cap ! Quote:Poate ma puteti lamuri cum e cu tamperele ,, dinamometrice,, eu stiu ca o cheie dinamometrica e construita astfel incat sa nu poti depasi forta de stringere selectata, tamperele astea nu sunt la fel ? Oarecum... depinde daca e cu levelling sau nu, au constructii diferite. Imaginea atasata este cea mai completa constructie. Pentru cei carora le place complicat :P RE: Staresso Mirage - alin1970 - 14-06-2023 OK multumiri pentru lamuriri. Chinezii zic ca pot avea erori de 1-2 mm . Tamperul tau masurat cat are exact la talpa, ca daca primesc unul de 52mm ar fi ideal dar daca primesc de 49 mm ar fi nasol. Am dat drumul la comanda. Nu e scump merita incercat. Poate ma ajuta sa tampez bine. Site oricum am si de 51mm fix si de 52,3 mm deci se va potrivi cu ceva cred. multumesc@renatoa pentru prezentare. Sita asta IMS Pavoni de 51 o are cineva? pe interior e fix 51mm sau e mai mare ? o poate masura cineva cat mai fix ? Se va potrivi bine un tamper de 51mm sau de 52mm? https://barshaker.ro/IMS-LaPavoni-Catler-Double RE: Staresso Mirage - renatoa - 14-06-2023 In zona 52.94-52.97, depinde pe ce diametru masori. Ma declar multumit 1-2mm mi se pare absurd, ca sa fie acoperiti de orice plangere... Se vede ca sunt facute pe masini capabile de 0.1mm precizie. RE: Staresso Mirage - edri - 14-06-2023 (13-06-2023, 16:42)alin1970 Wrote: @edri tie nu ti se pare sita Pavoni cam larga fata de tamperul de 51 mm ? Este un joc usor in partea superioara a sitei, dar cred ca este normal. Tamperul Staresso dedicat pentru sita presurizata Staresso (53mm), are cam acelasi joc. Am folosit o singura data sita Pavoni, asa ca deocamdata nu pot sa formulez o concluzie valida.
RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 14-06-2023 Salut, Folosesc sita nepresurizata de la Staresso. Nu reusesc deloc sa obtin o curgere fara zone goale care indica channeling. Am 2 tipuri de tamper, nivelator, wdt, puck screen. Am incercat diverse doze de cafea intre 16 si 18 grame, preinfuzie . La gust imi place ce iese dar presupun ca se poate mai bine. Ceva sfaturi? Nu imi dau seama ce fac gresit. Multumesc anticipat RE: Staresso Mirage - alin1970 - 14-06-2023 Deci suntem doi ! Nici eu nu obtin acea curgere cremoasa aerata cum vad pe YT. Obtin ceva spuma deasupra, gust bun, curgere in parametri, in 30 sec din 16 gr obtin 34 gr de cafea, dar parca nu e ce trebuie. Eu gasesc puckul desprins de sita la margini, este compact dar vad putin spatiu intre puck si sita. La tine e la fel ? RE: Staresso Mirage - renatoa - 14-06-2023 Sita nepresurizata care? S-a povestit ca primesti site diferite in functie de unde cumperi. Eu stiu ca channeling este cand ai stropi/jeturi de cafea divergente de curgerea principala. :s Zone goale ce inseamna, ca in anumite spoturi ramane sita curata, si nu iese cafea deloc prin gaurile din zona respectiva? Gaurile arata egale, privind prin sita catre o sursa de lumina ? RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 14-06-2023 Da si cand fac preinfuzie se vede ca apare cafea intai pe margine si doar dupa ce reincep pomparea apare si pe mijloc. Crema am reusit sa scot ceva ok cu o Columbia omniroast de la Dropshot. O sa mai incerc si cu doze mai mici, de 15 grame sa vad cum iese dar fiind cosul conic am zis ca nu intra tamperul. Sita de 53 primita cadou de la Staresso cu aparatul. Raman zone prin care nu curge cafea. O singura data am reusit sa fac sa curga aproape prin toate gaurile dar nu am reusit sa mai reproduc desi cred ca am facut acelasi lucru. Gaurile sunt ok. Am incercat sa pun o poza
RE: Staresso Mirage - schiorean - 14-06-2023 @DanielSerban84 fix asa curge si la mine. Dar, mi-a trecut nu mai imi bat capul. E crema, nu e spuma si gustul e bun. RE: Staresso Mirage - Eugen16 - 14-06-2023 Pentru o curgere uniforma sugerez sa puneti un shower screen peste puc. Gasiti pe Ali la preturi derizorii. Daca nu da rezultatele asteptate macar nu va pare rau de achizitie. RE: Staresso Mirage - Eugen16 - 14-06-2023 Nu înțeleg de ce e neaparat sa obtineti cu staresso un espresso cu sita nepresurizata,mai ales ca nu a fost proiectat sa faca asa ceva. Cu presurizata stransa la maxim obtin ditamai crema si un gust mai bun decat la multe cafenele din oras. Si daca prin absurd obtineti una buna din cinci incercari e tot contraproductiv, dupa parerea mea. RE: Staresso Mirage - schiorean - 14-06-2023 Quote:Pentru o curgere uniforma sugerez sa puneti un shower screen peste puc.Am incercat, fix la fel. Si oricum nu ma mai pasioneaza problema, gustul e ce conteaza. Quote:Nu înțeleg de ce e neaparat sa obtineti cu staresso un espresso cu sita nepresurizata,mai ales ca nu a fost proiectat sa faca asa ceva.Pentru ca se poate? Si pentru ca cei de la Staresso mi-au trimis sia nepresurizata? Am zis cateva pagini mai in spate, ce scot cu Staresso e cel putin la fel de bun cu ce scoteam cu un Gaggica Classic Pro. RE: Staresso Mirage - renatoa - 14-06-2023 Daca are cineva de vanzare un mesh screen de 53, ma intereseaza. Din china nu gasesc decat cu livrare in august :@ RE: Staresso Mirage - schiorean - 14-06-2023 (14-06-2023, 20:44)renatoa Wrote: Daca are cineva de vanzare un mesh screen de 53, ma intereseaza. Eu asta l-am cumparat, merge pt sita ce vine cu Staresso https://barshaker.ro/puck-screen-folie-filtru-535mm RE: Staresso Mirage - edri - 15-06-2023 In cosul sita de 51mm intra sita din componenta sitei presurizate de 53mm. Am incercat de vreo 2-3 ori sa o folosesc ca inlocuitor de meshscreen, dar nu am observat diferente notabile in rezultatul final.
RE: Staresso Mirage - renatoa - 15-06-2023 Nu pentru rezultate in ceasca il vreau, ci sa tina pucul presat si sa umple spatiul de deasupra, sa ramana cat mai putina apa. Am descoperit si eu ca se poate detasa sita de la presurizata si folosi in scopul asta... dar e prea usoara. Ma tenteaza sa imi fac la strung o piesa, sau sa adaptez un showerhead din asta ieftin, ... presupunand ca intra in sita de 53... ... ideea finala fiind sa imite un "grup"... care sa intre in sita ca la un PF adevarat... RE: Staresso Mirage - alin1970 - 15-06-2023 Pentru a nu ramane apa in sita dupa extractie eu procedez astfel: dupa ce am in ceasca gramele necesare de cafea ( 32 gr de lichid din 16 gr cafea de ex ) desfiletez putin capacul pompei si se intrerupe extractia. Scot ceasca si cantarul de sub Staresso. dupa asta strang capacul inapoi si continui sa pompez intr-o cana pana ce golesc toata apa din aparat. Astfel gasesc puck-ul uscat. Si cu mesh screen vei gasi apa deasupra daca nu pompezi apa afara inainte de a scoate puck-ul. In alta ordine de idei, din ce ai scris mai sus, sa inteleg ca ar fi o imbunatatire sa inlocuim sita originala Staresso cu un showerhead care sa intre in sita de extractie ? Daca e mai bine, vreau si eu ! dar eu vreau pentru sita Pavoni de 51 sau IMS de 51mm . RE: Staresso Mirage - renatoa - 15-06-2023 Asa credeam si eu... ca ar fi logic, pentru ca asa s-a petrecut la alte masini similare cu care m-am jucat in trecut Dar la Mirage pompez pana la cap si cand nu mai are apa pompa... fasss... nu pompeaza aer. Gasesc apa in puc, adica spatiul intre cafea si shower screen intotdeauna. Nu am idee daca chestia cu simularea grupului va fi vreo imbunatatire, doar un experiment deocamdata. RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 15-06-2023 Eu dupa ce termin shot-ul, vars ce apa ramane in recipient, strand la loc, pompez si scoate apa din cafea si ramane uscat. Dar trebuie sa pompezi de vreo 20 de ori ca baga putin, depinde si de cantitatea de cafea si cat de fin e rasnit, dar iese apa daca insisti. Sper sa nu stric pompa asa ? RE: Staresso Mirage - edri - 15-06-2023 (15-06-2023, 09:11)renatoa Wrote: ... ideea finala fiind sa imite un "grup"... care sa intre in sita ca la un PF adevarat... Daca am inteles bine, acum avem cam asa: --------------- sita dus originala spatiu liber --------------- puc cafea Utilizand meshscreen de o anumita grosime, aranjamentul ideal ar fi: --------------- sita dus originala ? --------------- meshscreen --------------- puc cafea Scopul ar fi sa minimizam cat mai mult posibil acel spatiu liber? RE: Staresso Mirage - alin1970 - 15-06-2023 Eu cred ca trebuie sa ramana un mic spatiu pentru ca puck-ul se mai umfla. ;Mai cred ca acel mesh screen ajuta sa distribuie apa la puck prin gauri foarte multe si mult mai mici fata de shower screen- ul staresso care are gauri mai putine si mai mari existand pericolul de a sparge puck-ul. Teoretic. Practic, merge bine si cu si fara, iar daca pompezi apa la final, vei avea un puck tare si uscat ca un biscuit. RE: Staresso Mirage - edri - 15-06-2023 Odata extractia finalizata, de ce as vrea un puc ca biscuitu, daca oricum ajunge in recipientul pentru zat de cafea? De obicei se recomanda un spatiu avand aproximativ grosimea unei monede. In structura originala Staresso Mirage, acest spatiu, pare sa fie ceva mai mare. RE: Staresso Mirage - alin1970 - 15-06-2023 Pentru studiu ? nu stiu zic si eu. Daca il vrei umed, scapi de cateva pompe in plus. Fiecare cum doreste. Spatiul cat o moneda cred ca este un minim acceptat pentru a lasa un loc de dilatare. Nu cred ca e o problema daca este spatiul putin mai mare. Sita de la showerhead -ul Staresso e cu gaurile cam mari si rare dupa parerea mea. O sita IMS pentru showerhead care sa se potrivesca in locul originalei Staresso cred ca ar fi de dorit. RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 15-06-2023 Am scos azi o curgere fara goluri cu 19 grame de cafea, numai ca am rasnit prea fin si a durat un shot 50 sec. Dupa 10-15 secunde au aparut iar golurile, presupun ca din cauza presiunii mari. Dar am schimbat si cafeaua si nu stiu cat conteaza asta. Urmeaza sa reincerc cu granulatie mai mare dar azi nu mai pot bea cafea, deja am baut 6
RE: Staresso Mirage - sorinetta - 15-06-2023 Filtrul de hartie decupat si pus sub puck-ul de cafea poate sa ofere o extractie mai egala si uneori mai clara, asta depinde de gradul de prajire al cafelei, dar cu cele prajite light ma ajuta. RE: Staresso Mirage - renatoa - 15-06-2023 (15-06-2023, 12:57)edri Wrote: ... Da, umplere spatiu totala dar e ceva idealistic... caci spatiul liber la 16g este 3-4mm... iar mesh-uri mai groase de 1.7mm nu stiu. La voi apar goluri pe sita... la mine apar cercuri pe puc... ca in lanul de secara :) Nu, nu sunt cercuri de channeling, nu se afunda si sa se termine cu o gaurica...sunt cercuri de adancime uniforma, nu rotunjite. Ca si cum ai apasa cu capatul neascuti al unui creion (corp rotund, nu hexagonal) Au acelasi pattern, 5 la numar, dispus oarecum intamplator, dar la fel la fiecare extractie... de marimea unui bob de mazare. E ceva de la modul cum curge apa prin screnn, clar... imi apar si la sita presso si la cea ne. Screen-ul Mirage are 49.8mm, deci unul alternativ s-ar putea face din ceva de la un sistem apropiat, 49 sau 51. Azi am facut prima incercare cu presurizata, si... @Eugen16 are dreptate... clabuci de un deget... :) Si, fiindca nu am o sita blind, am incercat o metoda alternativa de preheat, ca sa am la dispozitie sita pentru preparare puc, fara sa ma stresez ca se raceste rezervorul. Dupa ce am turnat prima apa fiarta, am insurubat BINE ! capacul, si am rasturnat corpul cu PF-ul in sus. Am desurubat sita si mi-am vazut de preparare puc linistit, cu corpul plin de apa calda. Am scapat de inca o achizitie... sita blind pentru preheat :D RE: Staresso Mirage - DanielSerban84 - 15-06-2023 Am vazut la taiwanezi ca folosesc sita asta de la ims https://barshaker.ro/PA200IM54 , oare se potriveste fara ceva modificari? RE: Staresso Mirage - renatoa - 15-06-2023 O taie sau ce fac? asa cum e, nemodificata, este mai adanca decat spatiul care ramane in sita dupa tampare, nu vad cum sa o utilizezi "as is"... :s cum o combini cu garnitura de cauciuc ? Ca diametru s-ar potrivi... Daca ar merge cea IMS, atunci este una similara de Pavoni 54, la doar 15 lei. Nu dau eu 50 lei pe un mesh... dar 80 lei pe o sita de dus :) |