Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
(D) efectele cofeinei si cafelei in general - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: (D) efectele cofeinei si cafelei in general (/Thread-D-efectele-cofeinei-si-cafelei-in-general)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - Dimitriyus - 17-02-2021

Am reusit cam 1 an sa beau cafea proaspat prajita de specialitate. Unele mai reusite, altele mai puțin, insa fizic nu imi facea bine : uneori senzatie de voma, durere acida in abdomen, senzatii pe care nu le am(aveam) inainte. Motiv pt care am renuntat la a mai bea cafea cateva luni. Faceam doar soției cappuccino and co. Dar am zis ca nu pot renunta definitiv la cafea, asa ca a trebuit sa cobor niste trepte in ierarhia sociala si revin la cafelele italienesti.

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - TVTVTV - 17-02-2021

Mama mea, coffeemilk și Dimitriyus... Dar ce naiba beați înainte de italienească, cafea verde torefiată lent? (Vorba celebrului post care a făcut recent turul forumului...)

E drept că am avut și eu ghinionul de a extrage cândva o cafea care sfârâia când presăram bicarbonat în ea, dar în rest am găsit că blend-urile care se vând la noi (Sarkis, Tastecrafters) sunt exact în sweetspot: nici arse dar nici crenguțe de tei (povestea ei). :D

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - coffeemilk - 17-02-2021

Yume, Sloane, RightSide, Sarkis, Claro, din ce îmi aduc aminte acum. Două sortimente au fost ok, o Brazilia de la Sloane și Chocolate de la Sarkis, în rest rupere de oase. Decât să mă întorc la așa zisa cafea de specialitate prefer să mă las de cafea. 

Nu contest că gusturile se educă, că sunt eu prost și nu știu ce e bun, că nu am echipament adecvat să extrag flori de soc și dulceață de trandafiri, etc., doar că e prea scurtă viața mea ca să mă chinui să fiu în trend, plus că devenise absolut un stres cafeaua in loc de plăcere, apăi nici aia nu e treabă. 

Tot respectul celor ce le place acest stil de cafea, doar că eu prefer să fiu considerat oaie 'neagră' a forumului că sunt lemn și nu știu ce e bun dar să mă bucur dimineața de rezultatul din ceașcă.  :D

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - dev - 17-02-2021

Dincolo de nepricepere, echipamente slabe și alte asemenea, nu trebuie subestimată sensibilitatea la anumite spectre de gust.

La unele persoane e și un blocaj psihic care împiedică asocierea cafea-gust acid sau dulceag.

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - d2florin - 17-02-2021

Avem nevoie de echipamente plus ca mai sunt și blocaje psihice. wtf. Hai sa o lăsăm asa mai bine.

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - Dimitriyus - 17-02-2021

Hai ca o sa avem nevoie si de psihanaliza.... am incercat aproape toți prajitorii locali. Cu unele sorimente m-am adaptat, cu altele nu. Nu iau in deradere pe cei ce beau cafele prajite alternativ si cauta gust de suc de nu stiu ce fructe exotice. Daca pot si "au posibilitatea"....excelent.
Regret ca nu pot sustine cu buzunarul prajitoriile locale (asta era filosofia mea), insa m-am saturat de experimente.

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - coffeemilk - 17-02-2021

+1.

Oricum totul s-a reglat de când am făcut upgrade la cafea.  :D

Stomacul zice sărutmâna!  Smile )))

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - dragos.stoian - 17-02-2021

Incepe sa devina funny cu blocajele astea :))
Ce sa mai zică francezii daca ne dau niște branza de-aia împuțită de la mama ei (nu camembert de la lidl) si noi zice ca pute ca un hoit? Ca suntem stricati rau la cap? Mi-a trimis matusa care sta pe langa Paris astfel de delicatese si le-am pus în congelator in 3 pungi sigilate si o cutie perfect ermetica si putea in toata casa de ziceai ca a refulat wc-ul :)
Problema nu e nici la francezi nici la cei neobișnuiți cu gusturile, e doar o chestie de preferinta: unii care se muta acolo ajung sa se obișnuiască, alții nu o vor face niciodată. La fel e și cu alte specialități gen caviar, champagne brut, sushi, fructe de mare etc.

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - Levo - 17-02-2021

... Aia e ... mai devreme sau mai tarziu , oamenii isi dau seama ... Cool ... se rupe vraja fructelor si florilor , se obisnuiesc cu aparatele - dar nu si cu gustul - si dupa cum era si normal , revin la cafeaua adevarata ( ... unii chiar la espresso  - perfect sau nu ) ... Cool ...

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - TVTVTV - 17-02-2021

În continuare eu cred că fie limba mea e defectă, fie am probleme cerebrale masive. Am acum un Yume no. 1 în borcan și mi se pare prăjită bine, iar eu beau doar cu lapte. Nu caut flori, fructe, ci doar un gust bun. Pe de altă parte am încercat săptămâna trecută acest "espresso adevărat" despre care vorbește Levo mai sus și mi s-au întors mațele pe dos de amăreală. Mi-am adus aminte iarăși de gustul ăla sec de cafea la pungă și... nu. Pe de altă parte eu nici n-o beau cu alcool și nici de fumat nu fumez...

Pe scurt: de gustibus.

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - dev - 18-02-2021

Nu se știe niciodată ce adaosuri minune folosesc producătorii cu tradiție, poate au introdus și vreun echivalent de dicarbocalm. E clar că un prajitor artizanal nu are acces la procese tehnologice atât de avansate.

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - TVTVTV - 18-02-2021

Eh, și tu acum, dev. Italienii udă arborii cu apă cu bicarbonat. :D

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - Levo - 18-02-2021

(17-02-2021, 23:49)TVTVTV Wrote: Pe de altă parte am încercat săptămâna trecută acest "espresso adevărat" despre care vorbește Levo mai sus și mi s-au întors mațele pe dos de amăreală.

... Este normal sa nu fie similare gusturile - doar suntem diferitzi , in diversitate asa-i ? - dar mai trebuie spus un lucru ... era normal sa-si faca loc prajitoriile artizanale - si e bine asa ! - din moment ce pe plan natzional , ni se serveste o cafea de proasta calitate , aproape oriunde ne-am duce .

In viziunea mea , cafeaua de specialitate - soiuri alese - este cea mai buna alegere pentru pasionatzii care-si permit si au si ceva scule ... si care bineintzeles apreciaza.
                  Apoi urmeaza ceva compromisuri - fie specialitazi izolate " loturi minune " , fie blenduri mai mult sau mai putzin reusite.
                  In final - si trepta de jos - cafeaua de supermarket , comerciala to go , vending machine etc ...

Dar , ce faci ...cand fie te plictisesti de cele cateva specialitazi excelente sau ... doresti o cafea mai decisa insa , tot bogata in arome ? ... aici intervin miscelele , dupa parerea mea  - care completeaza gama cafelelor prin diversitatea amestecurilor si diferitele tipuri de prajire.

Extreme sunt de evitat in mai toate cazurile - si verziturile si carbunii deopotriva - insa alegerea gustului / aromelor cafelei , cat si modul de preparare pretabil , nu este deloc o treaba usoara ,mai ales  ptr. cei aflatzi la inceput de drum.

Faptul ca nu ti-a placut un amestec , nu inseamna neaparat ca amestecul  e prost - exista un altul caruia ai place - si din acest motiv amestecurile ( ... blenduri , miscele ) alcatuiesc o mare diversitate de gusturi ptr. a raspunde preferintzelor .

Reiterez idea ptr. care sunt intzeles gresit - nu sunt impotriva nici unei preferintze a nimanui si nici nu sustzin fixist un anume tip de cafea dar, consider ca pot sa-mi exprim liber optziunea de gust , la un anumit moment dat , pe parcursul cresterii experientzei - sunt insa , impotriva tuturor celor ce impun cu vehementza un trend sau idea personala , altora care spun clar ca nu o impartasesc ... probabil din diferite interese sau pur si simplu de amorul artei.

Te aplaud, Levo.

Îmi pare tare rău că nu se împinge fix mentalitatea asta-n față pe forum ci există aceste tabere unde se tot vorbește ba despre vreascuri, ba despre cărbuni.

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - d2florin - 18-02-2021

Am o nelămurire :
1.Se ia un lot de cafea de specialitate medie și se prăjește 3rd wave.
2.Se ia un lot de cafea de inferioritate , nu chiar la polul de jos dar hai sa zicem nu de specialitate și se prăjește 3rd wave.
Rezultatele in ceasca de la 1 și 2 sunt la fel?
Prăjirea 3rd wave sa nu fie nici chiar arsa..
Ms

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - dev - 18-02-2021

Iti poti raspunde singur la intrebari daca extrapolezi la ceva accesibil cum ar fi painea, de exemplu. 

E vreo diferenta intre o paine facuta in casa, din faina buna si drojdie/maia de calitate, versus o paine de 1 leu?

(18-02-2021, 12:38)d2florin Wrote: [...] Rezultatele in ceasca de la 1 și 2 sunt la fel? [...]

Depinde de consumator. Dacă cel care compară cele două cești nu vrea decât o cafea ca să nu adoarmă, probabil că nu va exista nici o diferență între 1 și 2. Dacă cel care compară cele două cafele este pasionat de cafea și are gustul un pic educat, sigur că va exista o diferență. Cât de mare... asta e altă discuție.

Deci va găsi o diferență în sensul bun? Adică o sa aibă un gust mai bun?

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - renatoa - 18-02-2021

Taberele sunt mai mari decat ati putea crede... si foarte clar conturate, chiar la nivelul pietei de cafea mondiale.
Vi se pare ca exista ceva comun intre lumea cafelei definita de SCA/CoE, si cea a cafelelor de supermarket? nu neaparat italiene, Germania i-a depasit la cifra de consum ...
Incepand chiar de la baza, de la boabe, ele sunt divergente... stiti vreun prajitor de cafea de specialitate care sa se aprovizioneze cu verde din surse din Italia ?

(18-02-2021, 13:01)d2florin Wrote: Deci va găsi o diferență în sensul bun? Adică o sa aibă un gust mai bun?

Păi... depinde de gustul care-ți place. Nu este absolut nimic bătut în cuie atunci când vine vorba de gusturi. Poate dacă te raportezi la niște chestiuni general acceptate, dar altfel...

Citește mai sus, spre exemplu, postările lui coffeemilk și ale lui Dimitriyus. Lor nu le-a plăcut 3'rd wave-ul neam și beau cu plăcere 1'st wave. Idem Levo. Eu, par example, nu am putut să beau cafeaua pe care o bea Liviu, deși am insistat cu câteva kile bune. Îmi plac însă blend-urile 3'rd wave, ăsta e sweet spotu' meu.

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - Cosminchir - 18-02-2021

Din surse din Italia nu stiu, dar sunt cativa prajitori care se aprovizioneaza direct de la ferma.
E mai cu marketing daca mergi si alegi cafeaua direct din ferma, si platesti fermierul fara sa mai treci prin intermediari. :)

(D) efectele cofeinei si cafelei in general - vlaicu - 18-02-2021

Ideea era ca Italia nu este tara producătoare de cafea ci doar importator. Evident ca nu ar avea sens sa cumpere cafea verde din Italia. Sunt câțiva furnizori mari în Europa + relațiile stabilite direct cu producătorul care pot (sau nu) sa îți ofere calitatea pe care ți-o dorești.

(18-02-2021, 13:32)Cosminchir Wrote: E mai cu marketing daca mergi si alegi cafeaua direct din ferma, si platesti fermierul fara sa mai treci prin intermediari. Smile

Nu, e mai etic, pentru că în loc să dai 100 de lei pe kil unui intermediar care dă mai departe 50 de lei pe kil fermierului, te duci și dai direct 70 de lei la fermier. Cu ocazia asta știi și tu exact de unde vine cafeaua și ieși cumva mai bine la final. Plus că mama mă-sii, prăjitorii ăștia or fi și ei pasionați și atunci clar se bucură că pot face vizite la sursă și discuta direct cu producătorii.

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - Cosminchir - 18-02-2021

(18-02-2021, 14:47)TVTVTV Wrote:
(18-02-2021, 13:32)Cosminchir Wrote: E mai cu marketing daca mergi si alegi cafeaua direct din ferma, si platesti fermierul fara sa mai treci prin intermediari. Smile

Nu, e mai etic, pentru că în loc să dai 100 de lei pe kil unui intermediar care dă mai departe 50 de lei pe kil fermierului, te duci și dai direct 70 de lei la fermier. Cu ocazia asta știi și tu exact de unde vine cafeaua și ieși cumva mai bine la final. Plus că mama mă-sii, prăjitorii ăștia or fi și ei pasionați și atunci clar se bucură că pot face vizite la sursă și discuta direct cu producătorii.
Evident, era un fel de gluma.
Eu nu prajesc, si tot mi-ar placea sa merg prin America de Sud sa cumpar niste cafea de la sursa. :D

Și sa mak și negociezi poate :d
Eu ași bea o cafea de la renatoa :)

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - Mihai L - 18-02-2021

(18-02-2021, 14:47)TVTVTV Wrote: Nu, e mai etic, pentru că în loc să dai 100 de lei pe kil unui intermediar care dă mai departe 50 de lei pe kil fermierului, te duci și dai direct 70 de lei la fermier. Cu ocazia asta știi și tu exact de unde vine cafeaua și ieși cumva mai bine la final. Plus că mama mă-sii, prăjitorii ăștia or fi și ei pasionați și atunci clar se bucură că pot face vizite la sursă și discuta direct cu producătorii.
Mai etic este cu siguranta. Si vezi/testezi si marfa, legi o relatie cu producatorul, etc.
Insa foarte probabil iesi mai scump socotind deplasarea, timpul pierdut acolo, organizarea exportului si a transportului. Plus ca la cantitate mica, aceste costuri vor fi mai mari comparativ cu un intermediar care poate lua en-gros cafeaua de la zeci de ferme si aduce mai multe containere o data.
Am vazut destul de putine prajitorii care isi permit sa faca deplasari pentru achizitii. Nu mai zic ca am socotit doar o zona mai sus, daca iei macar 6-8 tari producatoare cu cateva regiuni deja te urci pe pereti. 1-2 oameni vor face doar asta permanent.

(18-02-2021, 15:31)Mihai L Wrote: Mai etic este cu siguranta. Si vezi/testezi si marfa, legi o relatie cu producatorul, etc.

... Etic sau nu , din info. ( pe surse ...  :D ... ) intzeleg ca sunt stabilite relatzii de simbioza - unele transmise din generatzie in generatzie  ( lasate mostenire ! ) - intre anumitzi fermieri si prajitoriile italiene cu renume.
        Astfel , afacerea suna cam asa : ... fermierul vinde la un pretz preferentzial prajitorului si garanteaza calitatea marfii ( verificata de beneficiar doar ocazional ) ... si vinde doar dintr-un lot dinainte stabilit si verificat o anumita cantitate si numai acestuia sau unui grup restrans de prajitori ... in schimb , acestia se angajaza sa nu cumpere din alta parte aceeasi marfa sau sa-i faca concurentza la pretz , astfel ramanand in acesta relatzie bazata pe o deplina incredere nescrisa ... dar respectata :D .

RE: (D) efectele cofeinei si cafelei in general - renatoa - 18-02-2021

Te dezamagesc, dar italienii cu renume cumpara 80% din productia braziliei, nu stau de mers din ferma in ferma.
Productia aia inseamna vapoare, nici macar containere... si recolta chimizata la greu, plus tratarea ei pentru transportul cu vagonul.
Sunt deja documentare care demasca toata aceasta industrie, nu are rost sa ne amagim.
Este suficient sa intri pe site la CoE ca sa vezi ce inseamna productie de ferma, nu a vandut niciunul o tona, toti se invart pe la 10-20 saci a 60 kg.
Pe cand arealul Minas Gerais singur are 1.22 milioane de hectare, sesizezi diferenta ?
Ca o paranteza... eu n-am mai prajit Brazilia de ceva ani buni, dupa ce m-am lamurit din ce lume fac parte... simbioza... ca de la o famiglia la alta...

(18-02-2021, 15:31)Mihai L Wrote: [...] Plus ca la cantitate mica, aceste costuri vor fi mai mari comparativ cu un intermediar care poate lua en-gros cafeaua de la zeci de ferme si aduce mai multe containere o data. [...]

Da, ai dreptate, nu am luat în calcul factorul cantitate în afirmațiile de mai sus. Undecided

(18-02-2021, 16:23)renatoa Wrote: Te dezamagesc, dar italienii cu renume cumpara 80% din productia braziliei, nu stau de mers din ferma in ferma.

... Da , stiu ... batalia pe piatza ( ... cu clientzi ) e mare , dar ... eu m-am referit la astia mai mici , cu prajitorii gen afacere de famiglie din generatzii - ( ... Tre Forze , Kenon ) nu rechini k Izzo , Passalacqua , Corsini ... Cool ...