Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Staresso Mirage - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei)
+--- Thread: Staresso Mirage (/Thread-Staresso-Mirage)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 08-06-2023

ma bucur ca am putit fi de folos.
Cate grame bagati in sita de 51 mm pavoni ?
Am incercat cu 16 gr. dar dupa tampare ramane jumatate de sita goala. Mai pun un puc deasupra dar tot ramane spatiu.
Am ,, stricat ,, 250 gr de cafea proaspat prajita dar nu am reusit inca sa fac espresso. cu rasnita k2 pe 42 am obtinut ceva bun cu spuma apropiat de espresso o singura data. apoi esecuri. Nu imi iese tamparea. Am primit tamper de 51 inox din china, dar din pacate nu imi iese .

RE: Staresso Mirage - schiorean - 08-06-2023

Nu pot sa te ajut cu sita de la Pavoni. Eu folosesc setup 100% de la staresso: sita de 53 de la ei, tamper de 53 de la ei.
Rasnesc cu Kinu, 16.5 g aprox dar cred ca raman in jur de 16 g la final.

Nu am avut probleme mari, mi-au trebuit vreo 4-5 cafele pana mi-am intrat in mana.

RE: Staresso Mirage - renatoa - 09-06-2023

16g in 51mm este echivalent cu 20-21g in 58mm, ca grosime pat cafea, deci e destula.
De cautat la rasnire sau tehnica tamparii.
Ai doi colegi cu Mirage in Tm, fa un ... teambuilding :D

RE: Staresso Mirage - sorinetta - 09-06-2023

(08-06-2023, 17:32)alin1970 Wrote: Am ,, stricat ,, 250 gr de cafea proaspat prajita dar nu am reusit inca sa fac espresso

Ce cafea folosesti? Cum este prajita, pentru espresso sau filtru? Eu, cu cafeaua mea prajita omni/filtru nu prea obtin "spuma" cu EK43 SSP 98 HU, urmaresc doar gustul preparatului. Cu cafele mai solubile am obtinut curgeri de Instagram.
Am observat ca daca se prelungeste preinfuzia mai mult timp exista sanse ca presiunea sa fie mai mica la extractie si de aici poate lipsa spumei, pe langa gradul de prajire al cafelei.
Cred ca poti experimenta cu o macinatura mai fina si cu o preinfuzie mai scurta ca durata de timp daca cafeaua e destul de solubila.

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 09-06-2023

cafea folosita Arcaffe Roma, un blend prajit ptr espresso.
https://barshaker.ro/C-Coffee/Arcaffe-Roma-250g
prima mea punga de cafea boabe.
De Luni, deschid alta punga, poate voi avea rezultate mai bune.
Gustul nu e rau, dar sigur nu mi-a rezultat espresso. spuma aproape deloc, mai mult o cafea tare normala peste care mai adaug 20 de grame de apa calda si putin zahar sa fie baubila, dar nu e rea. Preinfuzia 10 sec, dar incepea sa curga prea usor, de la primele 2, 3 pompe deja curgea. Rasnirea prea mare, tampare gresita, preinfuzia , cafeaua ?
ptr mine un lucru foarte bun este ca de cand cu Staresso, am reusit sa nu mai consum cafea solubila si nu mai suport nespresso lavaza capsule.

RE: Staresso Mirage - schiorean - 09-06-2023

(09-06-2023, 17:20)alin1970 Wrote: curga prea usor, de la primele 2, 3 pompe deja curgea.

Ceva nu e in regula. Prea repede curge, dupa 2,3 pompe nu are cum sa creasca presiunea catre 9 bari. Eu dau peste 10/15 pompe pana apar primii picuri.

Poti sa te uiti pe grupul de facebook vietnamez sa vezi aproximativ timpi si alte cele legate de staresso https://www.facebook.com/groups/483729172629692

da, asta patesc de cateva zile. undeva gresesc. banuiesc ca rasnirea e prea mare dar folosesc 42 de clicuri pe kingrinder k2, teoretic ar fi ok. posibil si tamparea nereusita. altceva nu stiu. gresesc undeva . Luni continua experimentul meu espresso.

un coleg mi-a deschis ochii. se pare ca sita pavoni de 51 mm nu se potriveste cu tamperul meu chinezesc ! am cumparat acest tamper cu maner din lemn, ieftin , frumos dar se pare ca nu e de calitatea necesara.
https://a.aliexpress.com/_mNko7y0
Foloseste cineva un tamper din asta cu rezultate bune ?

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 10-06-2023

Doresc sa cumpar un tamper compatibil cu sita pavoni de 51 mm.
aceasta este sita
https://barshaker.ro/AccesoriiBarista/filtershowerhead/Site-de-precizie-IMS/Pavoni-Filterbasket-POST-Mill
Pentru a evita o noua nepotrivire puteti sa imi spuneti daca sita de mai sus se potriveste bine cu tamperul de la Altex
Tamper cafea macinata DE LONGHI DLSC058
https://altex.ro/tamper-cafea-macinata-de-longhi-dlsc058-albastru-argintiu/cpd/ACCDLSC058/
Cei care folositi aceasta sita sunteti multumiti de ea ?

sau este mai ok un tamper mai greu ca acesta?
https://www.emag.ro/tamper-de-cafea-din-otel-inoxidabil-barista-espresso-tamper-51-mm-argintiu-bp15/pd/DP1Y4VMBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android

RE: Staresso Mirage - unportocal - 10-06-2023

(09-06-2023, 19:35)alin1970 Wrote: un coleg mi-a deschis ochii. se pare ca sita pavoni de 51 mm nu se potriveste cu tamperul meu chinezesc ! am cumparat acest tamper cu maner din lemn, ieftin , frumos dar se pare ca nu e de calitatea necesara.
https://a.aliexpress.com/_mNko7y0
Foloseste cineva un tamper din asta cu rezultate bune ?
In link este un nivelator, distribuitor. Se folosește de unii înainte de tampare.
Tamperul are in general talpa uniforma, este un disc complet de diametru cat mai aproape de sita, dar mai mic :)

in link sunt si tampere cu maner de lemn. eu tamper am cumparat. dar se pare ca este mai mic in diam decat sita si nu sigileaza bine pucul, dupa tampare ramane o margine netampata si pe acolo cred ca imi curge apa prea repede.

RE: Staresso Mirage - edri - 10-06-2023

Daca diametrul tamperului este mai mare, sita are o anumita conicitate avand o suprafata mai mica la baza, tamperul intra in sita doar pana la un anumit nivel. Daca sita nu este umpluta cu destula cafea, poti avea impresia ca ai presat cafeaua suficient, dar cum tamperul se opreste in marginea sitei, cafeaua nu este presata suficient si nu se obtine consistenta espresso. Ai spus ca sita ramane pe jumatate goala cu 16g cafea. Creste cantitatea de cafea si vezi daca se imbunatateste rezultatul final. Daca diametrul tamperului este mai mic decat al sitei e o alta problema, dar ce te impiedica sa-l deplasezi astfel incat sa presezi si marginile pucului de cafea?

RE: Staresso Mirage - renatoa - 10-06-2023

Nu as pune asa mare accent pe tampare, tampeaza lumea cu te miri ce aberatii...
Nu stiu ce te-a vrajit colegul celalalt, dar tamperul mi se pare fara repros.
Si apropo de cantitate, ai vazut pe Ali in imaginea mica cum intra tamperul in sita complet ? Este absolut normal, prin tampare cafeaua se comprima cam de 2x.

Daca vrei sa scoti si tamparea si macinatura din ecuatie, de ce nu incerci cu sita presurizata?
Nu e rea... chiar deloc...
Iar cu valva desurubata complet esti chiar la o limita rezonabila spre nepresurizat.

42 de click-uri pe ce criteriu sunt puse ?
ca sa stabilesti setarea la o rasnita necunoscuta se masoara intai pasul surubului.
Asta la tine se face prin desurubarea completa a butonului de reglaj, extragerea axului si fotografierea lui in zona surubului cu spirele suprapuse pe o rigla.
Daca pasul e de 0.75 mm ar trebui sa incerci pe undeva pe la o tura de la atingerea cutitelor, nu stiu cati "clici" inseamna asta. Daca este de 1mm, atunci pe la 3/4 de tura ai avea espresso.
42 mi se pare mult, adica granulatie mare, de unde si curgerea usoara.
N-am pomenit rasnita cu reglajul jos si peste 24 clics pe tura, deci tu ai afi acolo aproape de doua ture, mult prea mult
Sunt doar presupuneri, mai avansam de aici daca revii cu clarificarea celor de mai sus.

incerc clarificari.
rasnita mea, kingrinder Z2, are 40 de clic pentru o tira completa, de la 0 la 0. Am verificat si la zero cutitele nu se ating dar daca mai strang cu 2 clic deja incep sa se atinga usor. In specificatiile rasnitei se spune ca macina pentru espresso intre 40-60. are 18 microni pe clic. Am obtinut aproape espresso macinand la 42 si tampand cu un dop de spray in 16 grama, iesire 32 grame in 28 sec. Dar asta o singura data ( din greseala cred). de cand tampez cu tamperul de 51 mm am o curgere prea rapida, si incepe de la primele pompe. clar gresesc la tampare sau la rasnire. am observat ca tamperul chinezesc de 51 mm joaca putin in sita pavoni de 51 mm, nu este fix. Cat este ok sa fie diferenta intre tamper si sita ? peste cafeaua tampata mai pun un screen de 150 microni dar degeaba.
Voi reduce rasnirea spre mai fin si voi tampa mai bine marginile. daca zici ca tamperul pare ok, atunci doar eu sunt vinovatul. Am si site chinezesti de 51 mm, voi incerca si cu acestea poate vorbesc aceeasi limba cu tamperul.
sita de pavoni este suficient de buna chiar daca nu este ims ?
inca ceva, nu am desfacut rasnita de tot nici o data, dar de fiecare data verific punctul de atingere al cutitelor si apoi numar de la zero in jurul a 42 click. e nevoie sa o demontez si sa o curat in interior daca cutitele se ating in acelasi punct ca la inceput ?

wow... 40... finutza dantura trebuie sa fie acolo...
Atunci cu 42 esti la o tura, cam pe unde ar trebui... DACA... surubul ar avea pasul de 0.75mm, cum sunt unele serii de Kinu, sau Feldgrind, ex-rasnita mea, cu care rasneam tot asa, un pic peste o tura, numarat de la atingerea cutitelor.
Daca ei pretind ca ai avea 18 microni un click, asa inseamna intradevar un pas apropiat de 0.75. 18*40=720 microni o tura.
Dar tot as masura ca sa ma conving de asta :)... sau pana atunci as cobori macinatura undeva in zona 30-35.

Jocul in sita duce la formarea unui guler mic de cafea pe margini, intre tamper si peretele sitei.
Ce efect are asta... eu personal nu cred ca l-as sesiza.
Sigur nu de magnitudinea dezastrelor pe care le descrii dumneata aici.
Ca idee cat de mare o fi jocul ala... ai putea decupa o rondea de hartie de filtru cam cu un cm mai mare ca sita, si tampezi cu ea intercalata intre sita si tamper, daca tamperul nu mai intra din cauza hartiei, jocul e in limite decente.
Cu tehnica de tampare numita nutatie poti elimina chiar si aceasta mica imperfectiune.
Nu forta tamparea, s-a demonstrat ca oricat peste 15-20 kg este degeaba. 10-12 kg sunt mai mult decat suficient. Asta daca peretii sunt cilindrici si tamperul nu se propteste in vreo conicitate, cum s-a sugerat mai sus. Atunci se schimba povestea...

Nu imi demontez pentru curatare rasnitele nici macar la cateva luni :)
Nu are ce sa ramana acolo care se nu zboare la o suflare cum fac dupa fiecare rasnire.
Nu am ulei pe boabe care sa actioneze ca un adeziv.

Multumesc pentru sfaturi.
Voi reduce rasnirea, dar pe la 35 imi aduc aminte ca nu mai curgea decat cu f mare greutate si apasare f puternica pe pompa.

Aici deja intram in para...normal... :D
Sa il blochezi la 35 si la 42 sa curga ... machu pishu... cu aceasi cafea, aceasi tampare... ma depaseste.
Cu cafele si tampari diferite nu prea putem trage concluzii pertinente.

RE: Staresso Mirage - Adrian@ - 10-06-2023

Asa am stricat pompa, acum cand constat ca apasarea devine greoaie, renunt si rasnesc mai gros, micsorez cantitate in sita, etc

aceeasi cafea , sita aceeasi pavoni 51 mm, 16 grame cafea. Tampare diferita. Cand s- a blocat la 35 eram in primele zile si nu aveam inca tamper si am tampat cu degetul si cu un dop de plastic. Mai nou am tamper si rezultate mai proaste.
Voi verifica Luni totul si o iau de la inceput. voi incepe cu 35 si daca curge prea incet, cresc gradul de rasnire. posibil sa se fi dereglat cantarul ? habar nu am unde gresesc

Ai timp sa te lamuresti pana pe 20, cand vin in Tm... ca sa ma servesti cu o cafea :D

Nu sunt convins ca vei putea sa o bei.

sa nu credeti ca sunt prea pretentios si ca am cumparat jucarii ieftine si am pretentii mari. Nu, deloc
Sunt foarte multumit de de toate jucariile cumparate si va multumesc pentru sfaturi.
Staresso este ce doream, iar rasnita e chiar grozava i place mult, are 40 de click pe tura 18 microni pe click, cutit de espresso cu 6 fete, ax din inox cu posib de atasare surubelnita cu acum, 2 rulmenti, corp metalic solid, macinatura fina pentru espresso, usor de manuit chiar si pentru mine care nu prea am fost la sala in ultimii 30 de ani.
Cafelele nereusite au fost chiar bune pentru mine si cu putin zahar si apa le-am baut pe toate si au fost mai ok decat nespresso la capsule.
Dar am reusit una foarte buna, una singura dintr-o punga de 250 grame, aproape un espresso, cu spuma , culoare frumoasa aramie, gust cremos si mai vreau !
Aparatul poate, rasnita poate, cafeaua e buna, veriga slaba sunt eu!

Nu spuma/crema este ceeace defineste un espresso, poate e o problema de perceptie... :s

RE: Staresso Mirage - Eugen16 - 10-06-2023

Alin, incearca si cu sita presurizata.

ce obtin eu nu seamana cu ce vad pe yt ca ar trebui sa curga din staresso. mie imi curge un fel de cafea
neagra ca la filtru dar mai tare. In zilele urmatoare voi face vetificari mai atente si fac si poze. Pana acum nu am fost prea atent.
Acum am aproape tot ce e nevoie deci nu mai am scuze. cu atentie si rabdare ar trebui sa reusesc. Merge mai incet ca fac probele astea la lucru si nu pot mai mult de doua max trei cafele pe zi.

la sita presurizata nu am inca tamper de 53.

La presurizata e chiar contraindicat sa tampezi pe bune.
Daca ai macinatura de espresso pe bune sunt sanse sa infunzi pompa.
Sitele presurizate se fac ca sa aduca la acelasi numitor cafelele de supermarket, avand macinaturi aproximative "espresso-like".
Ce indica Staresso, sa folosesti butonul pompei, este mai mult decat suficient ca sa realizezi doar o tasare minimala.

Inteleg, dar nu ma ajuta daca folosesc sita presurizata. Eu incerc sa pot obtine un espresso bun cu sita nepresurizata
Asta ar fi idealul spre cate tind, nu ma mai incurc si cu nepresurizata. Daca tamperul chinezesc este ok sita pavoni este ok, ramane doar sa ma concentrez pe tampare si pe gradul de rasnire. Daca la 35 click reusesc sa blochez sita va fi ok si voi mari treptat gradul de rasnire . O alta intrebare, acum mi a venit. Este posibil ca temperatura mai mare de extractie sa influenteze ada de mult ? La primele extractii nu am dat importanta mare preincalzirii si cred ca aveam o temp de extractie pe la 85- 90 grade. La ultimile extractii am incalzit mai mult apa . Dupa ce tampam , montam sita de 51 cu 16 gr cafea in staresso, turnam apa fiarta la plin, lasam vreo 5 min , varsam apa si incarcam din nou ca apa fiarta 3/4 dupa care dadeam cateva pompe pana vedeam primele picaturi, mai asteptam 10 -15 sec ptr blooming si apoi continuam pomparea. Fac ceva gresit daca fac preincalzirea cu puckul de cafea montat ? poate asta sa imi inmoaia puckul ?

RE: Staresso Mirage - schiorean - 10-06-2023

Quote:Fac ceva gresit daca fac preincalzirea cu puckul de cafea montat ? poate asta sa imi inmoaia puckul ?
Hm, nu suna bine deloc. 5 min de apa in puc. Plus cand golesti apa si intorcti aparatul cu susul in jos pucul e posibil sa se miste din loc, mai ales daca l-ai umezit. Huh
Fa preincalizrea cu sita presurizata, 2-3 min e suficient.

Multumiri @schiorean, m-ai luminat!
Imi dau seama ca e posibil asta sa fie explicatia.
La primele extractii, care au fost mai bune, faceam preincalzirea cu sita oarba. Apoi m-am gandit sa renunt la sita oarba si sa fac preincalzirea direct cu puckul montat. Poate nu lasam chiar 5 min apa de preincalzire dar tot statea vreo 2 min. Eu am gandit ca daca nu apas pe pistonul pompei nu ajunge apa la puck , si daca ajunge, fara presiune nu va face rau, dar totusi o cantitate mica de apa fierbinte ajunge pana la puck, si combinata cu rasturnarea puckului cand schimbam apa rezultat un dezastru total.
E bun proverbul ca ,, lenesul mai mult alearga ,,