![]() |
|
Pastrare / Conservare arome cafea - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea) +--- Thread: Pastrare / Conservare arome cafea (/Thread-Pastrare-Conservare-arome-cafea) |
RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Victorradu - 19-12-2023 (18-12-2023, 19:17)renatoa Wrote: Le gasesti in topic, cautand, tastezi Atmos, in casuta din josul paginii Se pare ca nu e prea raspandit Atmos, doar 1 parere am gasit in istoric (negativa) in afara pare destul de raspandit produsul asta , se pare ca e nevoie de un update ps stiu ca mai sunt niste capsule in care se mai depoziteaza fix doza de 18-19 g, insa inteleg ca stau expuse aerului acelea, nu au si calitatea de vidare . RE: Pastrare / Conservare arome cafea - renatoa - 20-12-2023 Vidarea nu e chiar ceva de dorit, si asta s-a mai discutat in topic. Daca au stat boabele bine in pungile alea 2-3 saptamani pana au ajuns la dumneata, nu cred ca se strica inca o saptamana pana le consumi. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - edri - 20-12-2023 Nu cred ca Atmos chiar videaza invartind de capacul ala. Scoate o anumita cantitate de aer si se asigura o inchidere etansa sigura. In cazul pungilor am mai patit ca zip-ul sa nu se mai inchida cum trebuie. Unii zic ca si supapele de pe pungi e posibil sa se strice la un moment dat. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Victorradu - 01-02-2024 Exista useri care au folosit intr o perioada relativ scurta Airscape si apoi fiole de sticla cu dozaj? Sunt diferente notabile intre ele? Se pastreaza mai bine cafeaua intrand aerul o singura data in fiola decat in airscape care se deschide zilnic ptr consum de 1-2-3/zi timp de 6- 7 zile . Caut o solutie cat de cat fiabila ptr ca dupa 6-7 zile scurgerea nu mai este atat de silky ca in primele zile pastrand cafeaua in pungile in care au venit.Nu mai zic ca dau si de pungi in care sigiliul /zipul se nu se mai prinde ? RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Lyvyoo - 01-02-2024 Am editat niste postari, va rog sa pastram vendete personale pentru privat. Aveti mesagerie unde puteti comunica in liniste. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - mynameismada - 06-02-2024 Am găsit asta in Plaza Mall, la Colorit, daca interesează pe careva. 3.7 ron ![]()
RE: Pastrare / Conservare arome cafea - vladut50 - 29-03-2024 Salutare! Am luat azi 250g Burundi Mutana Honey si e prajita in 27.02, adica acum 4 saptamani si jumatate. Probail a stat o perioada si pe raftul de unde am luat-o, la caldurica, langa geam. Doar acum am citit pe aici ca ideal e sa fie consumata in max 3 saptamani de la prajire. Eu stiam ca 4-6 saptamani. Am pierdut ceva arome daca au trecut peste 4 saptamani? Sau cu al meu Lelit Pl41TEM nu o simt diferenta... RE: Pastrare / Conservare arome cafea - renatoa - 29-03-2024 Nu vei stii niciodata. Mai bine vezi daca scoti ceva baubil din ea. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Florinush - 29-03-2024 @vladut50 eu prefer să consum cafeaua la 3-4-5 săptămâni după prăjire. Am obiceiul de a desface punga cu o zi înainte să ia puțin oxigen. Îmi place să observ cum se dezvoltă, am încercat și foarte proaspete (prăjit în aceeași zi) cât și la 2 luni+. Alții preferă cafeaua să o bea înainte să o prăjească :-) E o experiență din care înveți, ce și cum îți place; dar nu toată lumea își dorește să învețe aruncând cu banii. Nu îmi place nici mie ideea ca o pungă să stea lângă fereastră.. dacă nu ai desfăcut punga, de ce nu o returnezi să iei alta/altceva? RE: Pastrare / Conservare arome cafea - orwo - 31-03-2024 (01-02-2024, 20:45)Victorradu Wrote: Exista useri care au folosit intr o perioada relativ scurta Airscape si apoi fiole de sticla cu dozaj? Sunt diferente notabile intre ele? Se pastreaza mai bine cafeaua intrand aerul o singura data in fiola decat in airscape care se deschide zilnic ptr consum de 1-2-3/zi timp de 6- 7 zile . Caut o solutie cat de cat fiabila ptr ca dupa 6-7 zile scurgerea nu mai este atat de silky ca in primele zile pastrand cafeaua in pungile in care au venit.Nu mai zic ca dau si de pungi in care sigiliul /zipul se nu se mai prinde ? Nu prea ai ce face....aerul e ucigașul tăcut,pune cafa in pungi mai mici cu supapa... RE: Pastrare / Conservare arome cafea - haisadr - 02-06-2025 Salutare tuturor! Primul meu post, o curiozitate. Am dat o cautare inainte si nu am gasit raspunsul in cele mai relevante topic-uri din cautare. Am luat o punga de la o cafenea din afara (Caffenation, Antwerp, Belgia). E prajita pe 12 mai 2025, pentru Espresso, 250 gr. Punga in care e vanduta nu are supapa de degazare. Sunt la inceput in ale cafelei, dar in ultimul an, toate cele 8-10 pungi cumparate de la prajitoriile din Buc au avut toate supapa. Ce e diferit la aceasta cafea si de ce nu are supapa? Pentru curiozitate, asta e linkul cu cafeaua de pe pagina prajitoriei: Colombia Antioquia BOMBA DE FRUTA Natural - Roast Date 27 May 2025 – Caffenationpro Punga insa nu are poze relevante din care sa se vada detaliul asta, ca nu are supapa. Multumesc, Adrian RE: Pastrare / Conservare arome cafea - renatoa - 02-06-2025 Posibil ca sa fie degazata deja in prajitorie, 3 zile de stat in canistre speciale ii ajung, 80% din degazare se face de fapt in primele 3 ore, 95% dupa prima zi. Degazarea cu valva unidirectionala este unul din multele aspecte de care se streseaza lumea prea mult in domeniul asta. Mareste pretul pungilor si nu se justifica decat daca impachetarea se face in ziua prajirii. Ca idee, acele canistre de pastrat cafeaua in prajitorii, de 10 litri, nu au valva, ci o simpla gaura, "venting hole", aparent circula aerul in voie acolo in ambele sensuri... dar... Din moment ce in ele exista presiune permanenta, de la co2-ul care se evacueaza, nu exista conditiile necesare ca sa intre oxigen, sa fii stresat ca se oxideaza boabele. Acest flux de lucru presupune totusi impachetarea in pungi obligatorie, dupa 2-3 zile, cand inceteaza productia de gaze. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - haisadr - 02-06-2025 Multumesc @renatoa pentru raspunsul detaliat. Era o simpla curiozitate, nu am stress mare legat de acea valva, si o voi bea cu placere. :) RE: Pastrare / Conservare arome cafea - edri - 02-06-2025 Despre lipsa valvei am intrebat si eu la inceput cand a venit asa o punga cumparata de asemenea din strainate. Atunci era cam nedumerit si nemultumit, acum as prefera sa fie toate pungile fara valva, mai ales ca "din cauza" ofertelor care tot apar pe forum, in congelator am mai multa cafea decat altceva. ![]() Ca de obicei @renatoa ofera raspunsuri ingineresti pertinente. Dar pentru ca mai sunt cate unii pe aici care nu sunt convinsi cu argumente ingineresti mai adaug si punctul de vedere al unor prajitori de top: https://coffeacirculor.com/pages/guide (dupa accesarea meniului Packaging spre baza paginii). Cafeaua congelata - Punkterra - 23-01-2026 Salutare. Am citit pe aici ca ar fi ok sa iau cafea mai multa si sa o congelez. Ei bine, nu a iesit bine :( Achizitionat cafea de la Rosters (Costa Rica, Ethiopia etc), am lipit scoci pe gaura de aer si am pus pungile in congelator, sigilate, asa cum au venit. Dupa o luna am scos-o pe prima. lasat-o sa se decongeleze la temperatura camerei timp de 2 zile. Ce am obtinut? Miros alterat, un miros cumva de acru, abia se mai simte cel normal de cafea prajita. Am rasnit-o cu o Eureka Mignon, am incercat inclusiv la cel mai fin grad de rasnire, un dozaj de dopio rezulta in 25 secunde 120 ml de cafea. Gustul oribil, o combinatie de acru cu miros de otet cumva, nu stiu, de nedescris. Am mai deschis inca o punga, alt tip de cafea dar tot Rosters, acelasi rezultat. De nebaut nici daca o fac latte. Aveti idee ce se intampla? Multumesc. RE: Cafeaua congelata - Gojgarea - 23-01-2026 Salut, Și eu congelez cafeaua însă o videz în cantități mai mici și desfac pungile pe măsură ce termin boabele actuale. Posibil ca aerul pătruns la tine in punga sa fi alterat gustul cafelei. Dacă dispui de un aparat de vidat poți încerca să videzi loturi mici, eu sunt foarte mulțumit de această metodă după ce în trecut am trecut prin întâmplări asemănătoare cu cea din descriere. Toate cele bune! RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Lyvyoo - 23-01-2026 Daca se folosesc boabe congelate, cele mai bune rezultate se obtin cand se macina direct boabele congelate, nu are rost sa lasi toata punga sa se decongeleze. Eu am avut acum cateva luni o Costa Rica de la Rosters, daca o fi aceeasi, si a fost pe stilul anaerobic, cu ceva ferment spre prune uscate, fara amareala, poate aciduta putin, pe care am preparat-o la temperatura mai mica pentru atenuare ferment si a iesit foarte buna, cremoasa, usor de extras. E posibil ca dupa decongelare sa se schimbe aceste caracteristici cumva ale fermentului sau pur si simplu sa nu fii pe stilul clasic anaerobic. Ai mai incercat pana acum anaerobice in care se simte fermentul? Totusi, tu spui ca la setarea cea mai fina ai 120ml in 25s, asta inseamna ca rasnita e decalibrata, nici nu trebuie bauta acea cafea. Am vazut si alte postari pe tema Mignon, multe vin decalibrate si nu macina suficient de fin. Deci trimite-o la garantie as spune, daca pe multe cafele iti face aceeasi figura. Tu in 25s ar trebui sa obtii 38g de lichid daca ai pus 19g, pentru acest lucru trebuind sa reglezi rasnita spre fin. Daca esti deja la maxim, e clar ca rasnita are probleme. Abia dupa ce ai un shot corect preparat poti evalua si cafeaua, ca sa iti dai seama de unde vine cu adevarat problema.
RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Punkterra - 23-01-2026 E bine ca avem un punct de plecare, multumesc de raspuns Liviu. Ca sa fiu sigur ca sunt inteles, rasnita nu are nici o problema, o folosesc de 6 luni cu succes, schimband minor gradul de rasnire in functie de cafeaua bauta. Ce voiam sa punctez e ca, in cazul asta si in urma congelarii, vreunui alt fenomen chimic neinteles de mine (de aceea apelez la voi), structura, compozitia boabei s-a schimbat dramatic, incat trece apa prin pucul de cafea ca printr-un ciur. Gustul este alterat, nebaubil, nu are nici o treaba ca este Costa Rica sau Etiopia (amandoua congelate in acelasi timp, cu scoci peste valva). Azi am luat ceva de la Mabo, prajit de curand, am revenit la setarea initiala de rasnire, a mers flawless. Mai am un test de facut, am congelat si un Mabo, il scot azi, il las la decongelare si vad cum iese. Da, e aceeasi Costa Rica ca cea din poza. Mersi inca o data. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Lyvyoo - 23-01-2026 Dupa cum ti-am zis, nu stiu daca metoda in sine e buna, sa scoti de la decongelat si sa lasi afara. Ar trebui sa folosesti doar boabe congelate direct. Si oricum, asa cum s-a scris in acest thread, cel mai bine este sa ai recipiente separate, de cate 18g sau cat folosesti tu, acele tuburi de analize, evitand astfel orice posibilitate de "contaminare" cu mirosuri din congelator. Cu rasnita, din moment ce nu macina suficient de fin o cafea (iar cei mentionati de tine nu sunt cei mai light prajitori, chiar solubili) inseamna ca rasnita nu duce macinatura fina cum trebuie. Iarasi, mai este posibil ca acest proces de congelare - decongelare sa afecteze bobul si modul cum se rasneste. Multe alimente sunt mai mai putin ferme, altele mai sfaramicioase, dupa decongelare, fata de starea lor originala. De aceea era interesant sa compari boabele preparare inainte si dupa decongelare, iar daca vrei sa extinzi comparatia experimentala, poti retine cum a iesit cafeaua cand ai primit-o, apoi cand ai macinat direct boabele congelate, apoi dupa decongelarea intregii pungi. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Punkterra - 23-01-2026 Mirosul acela acru, de alterare se simte la fel de puternic si in stare de boabe. Chiar si inainte de decongelare, dar fiind inghetate, nu e atat de pronuntat. Si inca ceva, nu prea vad cum s-ar putea contamina ca miros de la alte alimente din congelator daca punga este sigilata complet, exact cum am primit-o (zip bag) + ca celelalte alimente sunt congelate... As vrea doar sa inteleg care este cauza. Am vorbit si cu proprietarii Rosters, ei nu au experienta cu cafeaua lor pe proces de congelare/decongelare, nu prea au avut ce sa-mi spuna. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - renatoa - 23-01-2026 Desi am mai postat nelamurirea asta, nu strica sa o repet... zau daca pricep ce cantitati poate cineva comanda, si pattern-uri de consum te pot forta sa apelezi la astfel de solutii de conservare, deloc simple si cu multe probleme colaterale... Si de ce congelare, mai ales acum, cand ai afara temperatura scazuta si aer proaspat, fara bacterii si alte alimente alaturate, care chiar si in stare congelata tot isi imprumuta din arome... Puteai da pungile afara pe un balcon si uitai de ele pana la primavara. Daca vorbim de mai mult de 3-4-5 luni atunci revenim la nelamurirea initiala... cat de mult poti comanda si cat de putina cafea poti bea, de te legi la cap fara sa te doara
RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Florinush - 23-01-2026 Îmi pare rău pt întâmplarea ta. Greșeala o văd în faptul că ai scos toată punga din congelator și ai folosit după 2 zile. Eu o scot fix cât să îmi iau cantitatea de care am nevoie în acel moment. Nu o las la niciun degazat/maturizat și în special la dezghețat. Tot așa, bandă lipită pe valvă. Notez pe pungă "rețeta" mea și o folosesc fără probleme. Uneori găsesc anumite cafele care îmi plac mult și îmi iau extra pt congelare și scot când poftesc (nu mai mult de 3 luni, alegere personală). Dar cel mai bine folosesc metoda congelării pt decaf. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - edri - 24-01-2026 Eu am folosit de multe ori punga din congelator fara sa o mai pun inapoi in congelator. Am considerat asta o evolutie fata de procedura anterioara cu congelat doze mici de cafea si deschis congelatorul toata ziua.:) Sa pui toata punga inapoi e iar aiurea, ca deja sunt boabe cu condens pe ele. Nu am avut absolut nici o problema vreodata. Am deschis punga numai dupa ce a ajuns la temperatura camerei, jumatate de zi e suficient. De asemenea, sertarul din congelator cu pungi de cafea, e sertar cu pungi de cafea nu si cu altceva. Din cand in cand am mai acceptat cate o paine acolo, ca nu am avut incotro. :) Am sigilat cu banda adeziva supapa, apoi punga de cafea sigilata in alta punga cu zip si aia verificat sa fie inchisa bine. In cazul prezentat aici, posibil sa fi avut loc o contaminare de la ceva alimente din apropiere daca punga a fost in acelasi sertar la gramada cu altele. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - FlorinO - 24-01-2026 Și eu am obiceiul de a cumpăra cafea la punga de 1kg. Cam vreo 3 săptămâni mă ține una. Depinde de câți musafiri am în weekend . Dar tot nu mi-am bătut capul dacă să o țin în condiții speciale sau nu. Deci să cumpăr doar cât pot bea relativ repede numai mult să apară alte probleme . RE: Pastrare / Conservare arome cafea - vladut50 - 24-01-2026 Eu procedam așa: cumpăram o pungă de 1 kg de cafea și o împărțeam în punguțe de 200 g, cu ziploc, din acelea de carton gros cu interior argintiu. Una o țineam în dulap, iar restul le puneam în congelator. După ce se termina punga din dulap, scoteam zilnic o punguță din congelator, luam 18 g de cafea și o puneam imediat la loc. În câteva secunde, nu apuca să se formeze condens. La ultimele 2–3 achiziții de cafea, după ce am împărțit boabele în pungi de 200 g, nu le-am mai pus în congelator. Le-am ținut pe toate în dulap și am observat că gustul cafelei a rămas la fel de bun. Deschid doar câte o punguță mică, de două ori pe zi (beau 2 cafele pe zi), iar celelalte rămâneau sigilate, fără contact cu aerul. Când țineam toată cafeaua într-o singură pungă de 1 kg, spre final, după 50 de deschideri, gustul nu mai era același. Pentru mine, cea mai bună variantă este să împart cafeaua în pungi de 200 g și să le păstrez în dulap. Oricum int-ro luna le consum. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Punkterra - 24-01-2026 (23-01-2026, 21:46)Florinush Wrote: Îmi pare rău pt întâmplarea ta. Greșeala o văd în faptul că ai scos toată punga din congelator și ai folosit după 2 zile. Eu o scot fix cât să îmi iau cantitatea de care am nevoie în acel moment. Nu o las la niciun degazat/maturizat și în special la dezghețat. Tot așa, bandă lipită pe valvă. Notez pe pungă "rețeta" mea și o folosesc fără probleme. Uneori găsesc anumite cafele care îmi plac mult și îmi iau extra pt congelare și scot când poftesc (nu mai mult de 3 luni, alegere personală). Dar cel mai bine folosesc metoda congelării pt decaf. Nu prea inteleg unde e greseala :) De la primul shot folosit de la dezghetare pana la ultimul, boabele sunt cu miros, gust, salciu, acru, de alterare. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - KrisssKros - 24-01-2026 (23-01-2026, 10:09)Punkterra Wrote: Am rasnit-o cu o Eureka Mignon, am incercat inclusiv la cel mai fin grad de rasnire, un dozaj de dopio rezulta in 25 secunde 120 ml de cafea. Gustul oribil, o combinatie de acru cu miros de otet cumva, nu stiu, de nedescris. (23-01-2026, 14:24)Lyvyoo Wrote: Totusi, tu spui ca la setarea cea mai fina ai 120ml in 25s, asta inseamna ca rasnita e decalibrata, nici nu trebuie bauta acea cafea. (24-01-2026, 11:24)Punkterra Wrote: Nu prea inteleg unde e greseala :) De la primul shot folosit de la dezghetare pana la ultimul, boabele sunt cu miros, gust, salciu, acru, de alterare. Ti s-a mentionat mai sus greseala. Atata timp cat nu iti vei calibra (sau repara) rasnita, pentru a putea avea un raport intr-o plaja aproximativ corecta, restul parerilor referitoare la calitatea cafelei sau modul de pastrare, sunt absolut fara sens RE: Pastrare / Conservare arome cafea - renatoa - 24-01-2026 N-as fi asa categoric... daca acea curgere ne sugereaza o rasnire prea grosiera, o extractie "soup" tot ar fi produs ceva baubil... cu conditia sa stie sa opereze masina ca sa rezulte o astfel de extractie... Pentru asta ar fi fost necesare niste boabe ok totusi... Daca cele in discutie erau alterate in asemenea hal incat sa le simti doar mirosindu-le, nici nu mai ajungi la rasnire, darmite la extractie. Cum a fost cazul unui coleg care la deschiderea unei pungi de pasalaqua a zis ca mirosea a hoit, nici nu a incercat sa o rasneasca, a ajuns direct la gunoi. Daca boabele miros acceptabil si rezultatul rasnirii la fel, de abia atunci putem discuta de extractii exotice. RE: Pastrare / Conservare arome cafea - Lyvyoo - 24-01-2026 Depinde foarte mult daca a mai baut cafele fermentate anaerobic. Reactiile la mirosul de ferment sunt de la wooow la "cum naiba poti sa bei asa ceva". Deci, ai mai incercat fermentate de astea vreodată? RE: Pastrare / Conservare arome cafea - renatoa - 06-02-2026 De niste cafea de 10 ani ce ziceti ? Criogenata verde in 2016, multa rabdare, ca la whisky, si prajita "ieri"... https://drinkpassenger.com/products/kiriani-peaberry-washed-process-2016 O sa incerc si eu... mumificata, sa vedem peste cateva sute de ani...
|