Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald (/Thread-Pr%C4%83jitor-homemade-cu-pat-de-aer-cald)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - MyR - 15-09-2017

Offtopic

4. piesa din shaker de 750ml, 40 si ceva ron la selgros.
Din astea am vreo 10-15buc daca vreti o dau pe mokka.

/offtopic

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 16-09-2017

Ok. Absolut nici o problema. Ce rasnita iti cumperi?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 16-09-2017

M68, dar nu e batut in cuie, depind de alte chestii si aflu zilele astea.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 16-09-2017

MyR, daca esti asa generos, trimite-mi si mie doua. 

Radudani, in partea de jos a camerei de prajire ce folosesti? Piesa asta de la shaker?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - radudani - 16-09-2017

Fane:  "...in partea de jos a camerei de prajire ce folosesti? Piesa asta de la shaker?"

da, plus capacul shakerului, ca racord spre elem incalzire si un cilindru inox ca prelungire camera prajire sub sticla de lampa:
[Image: iAXdsw2.jpg]

si asa aratau insailate, inainte de a le 'carena' cu ceva elastomer termoizolant si folie autoadeziva de aluminiu:

[Image: 6AYF6cg.jpg]

(sorry pentru imaginile astea mult prea mari, dar le-am bagat pe imgur fara multa prelucrare, metoda cu insertia nu-mi mai merge, am doar un buton de remove...)

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - MyR - 16-09-2017

@Fane da-mi un pm cu adresa / nume / nr tel trimit prin curier luni.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 17-09-2017

Auziti, se poate face prajitorul putin mai compact, punand pompa si rezistenta intr-o parte si printr-o teava in forma de U sa pui sticla si palniile ?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 18-09-2017

In principiu se poate, de ce nu? Numai ca trebuie sa te descurci si singur. De ce te deranjeaza inaltimea?

multumesc lui MyR si pe aceasta cale pt piesele expediate azi spre mine.

Radu, din cate observ tu ai folosit piesa din shaker de 500ml. Face corect fantana arteziana? Cat prajesti per sarja? La mine, de cand am pus conserva de la Illy pot sa prajesc sarje de 330-400gr fara probleme. Inainte, la sarje mai mari de 250gr mi se duceau boabe in capcana de pleava. Si ROR-ul are variatii mai mici. Imi e greu sa afirm ca e si o imbunatatire a calitatii prajirii, dar nici o inrautatire.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - radudani - 18-09-2017

Denis Wrote:...se poate face prajitorul putin mai compact, punand pompa si rezistenta intr-o parte si printr-o teava in forma de U sa pui sticla si palniile ?

traseul de aer fierbinte strict vertical ajuta mult la reducerea puterii pompei pentru o aceeasi masa a sarjei, pe care o poti stapani ca profil, cu elementul de incalzire!
deci totul depinde de pompa! a mea, e veche de peste 3 ani (!) - probabil acum se poate gasi ceva mai eficient si mai putin zgomotos, la 200W;

mai bine - daca-ti sta la-ndemana - faci o constructie incepand de la nivelul podelei, unde pui o cutie mai mare, izolata fonic, cu pompa si apoi te dezvolti in sus; sigur, asta merge intr-o pivnita/magazie, nu intr-o bucatarie Smile
si eu am folosit un traseu curbat la 90 grade intr-o varianta anterioara a prajitorului crezand ca dispun de putere oricum indestulatoare a pompei:
[Image: 8w8IxpV.jpg]

Fane Wrote:... Radu, din cate observ tu ai folosit piesa din shaker de 500ml. Face corect fantana arteziana? Cat prajesti per sarja? La mine, de cand am pus conserva de la Illy pot sa prajesc sarje de 330-400gr fara probleme. Inainte, la sarje mai mari de 250gr mi se duceau boabe in capcana de pleava.

fantana arteziana a boabelor este functie de debitul pompei si de greutatea boabelor; intotdeauana va exista o greutate maxima a sarjei, la care, cu sistemul ce-l ai, poti sa faci arteziana cu boabele! si sigur, daca esti la limita, asta nu se va intampla chiar de la inceput; cam dupa 1-2 min, in faza de uscare, are loc o prima dilatare a boabelor si pierdere in greutate, faza in care arteziana 'isi da drumul'...

sticla de lampa ce o folosesc acum e mult mai scunda si mai putin bombata la baza, decat cea anterioara, dar totusi, cu un cilindru de inox sub sticla (pana la piesa aceea de shaker, gaurita suplimentar) si cu unul deasupra, incinta de prajire e destul de inalta pentru ce-mi trebuie;
pentru a praji comod, cu profil controlabil fara probleme, in 8-9 min in total, folosesc sarje de 250-260g la boabe mari/dense si pana in 300-310g la boabe mai marunte;

nu am nevoie de mai mult, dar nici nu pot cu elementul de incalzire (nemodificat ca putere) si cu pompa (veche) ce le am! probabil as putea merge acum si cu 400g, dar in faza de miscare pat fluid, nu zbor de arteziana si la durate mai mari, spre 12-13 min;

lucrez cu blenduri (3-4 varietati) si nu pregatesc mai mult de 800g-1Kg pentru saptamana ce urmeaza, iar atunci cand am o single origin, prefer sa fac putin, 250-300g, la o marime controlabila a sarjei;

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 22-09-2017

(17-09-2017, 19:35)Denis Wrote: Auziti, se poate face prajitorul putin mai compact, punand pompa si rezistenta intr-o parte si printr-o teava in forma de U sa pui sticla si palniile ?

la ce posibilitati tehnice am vazut ca ai pe topicum cu M38-ul cred ca poti sa o faci usor. la mine m-am lovit in general de problema potrivitului la diametre, neavand acces la un strung sa sa fac adaptari, problema care tu vad ca n-o ai.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 22-09-2017

Fane, strungul nostru e mai industrial asa, nu merita sa-ti bati capul cu el sa faci 1 singura piesa, pt ca dureaza mult prea mult. Nu e manual.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 22-09-2017

:(

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 13-10-2017

(14-09-2017, 08:53)renatoa Wrote: Pe de alta parte, nici nu ai idee cati profesionisti ar putea sa chicoteasca citind astea, cand ei prajesc full manual si in tot cursul prajirii daca au 3-4 interventii la gaz sau la aer e lucru mare.

dau raspuns si eu dupa o luna... Smile
si nici macar nu consider ca fac ceva gresit. masinile lor de prajit se duc pe curba de temperatura in mod natural (de fapt de la respectivele masini e luata aceasta curba) si modificarile de profile la ei pot fi de genul incalzit tamburul mai tare, butonul de la gaz invartit cateva grade in plus sau in minus la un moment al prajirii sau altul. o masina de prajit buna + putina experienta cu ea => cafea buna.

noua ne place sa urmarim analizam grafice precum pescarii amatori se excita la mulinete cu nu stiu cati rulmenti... cei profesionisti dau cu navodul... pe de alta parte prajitorul pe pat de aer cald e mult mai instabil termic decat cel pe tambur si trebuie supravegheat mai din scurt. cei de pe aici am recurs la aceasta solutie tehnica fiindca asigura o calitate buna a prajirii dar si din cauza ca e mult mai simplu de construit fata de un prajitor cu tambur cu ce avem pe langa casa.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 14-10-2017

(19-05-2017, 16:06)csabitec Wrote: Update v1.5 la controler WiFi_TC - Artisan:

1) Am gasit la Bucuresti un modul Dimmer care accepta intrare semnal PWM, astfel avem comanda la incalzire si ventilator pe 230VAC.
...
3) Doua moduri de functionare:

a) AP Mode - modulul este setat pe modul Access Point - adica laptopul/tableta se conecteaza direct la modulul WiFi_TC (nu mai e nevoie de configurari si router).
...

1) Unde (d)in Bucuresti se poate cumpara dimmer-ul ?

3) tableta se conecteaza... si ? Ce soft de prajire avem pe Android ? :s Huh

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - csabitec - 16-10-2017

(14-10-2017, 10:10)renatoa Wrote:
(19-05-2017, 16:06)csabitec Wrote: Update v1.5 la controler WiFi_TC - Artisan:

1) Am gasit la Bucuresti un modul Dimmer care accepta intrare semnal PWM, astfel avem comanda la incalzire si ventilator pe 230VAC.
...
3) Doua moduri de functionare:

a) AP Mode - modulul este setat pe modul Access Point - adica laptopul/tableta se conecteaza direct la modulul WiFi_TC (nu mai e nevoie de configurari si router).
...

1) Unde (d)in Bucuresti se poate cumpara dimmer-ul ?

3) tableta se conecteaza... si ? Ce soft de prajire avem pe Android ? Confused Huh 

1) nextevone@gmail.com 
2) Artisan pe Windows nu Android.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 09-11-2017

Se pare ca tot aici revin, n-am ce face si trebuie sa prajesc si eu cu pat de aer cald, pentru ca la tambur cu spatiu inchis, afuma toata cafeaua.

Primul pas este sa cumpar artisan de la csabitec, care am inteles ca are si pid.

Apoi sa comand 2 termocuple, 1 pompa de saltea, 1 rezistenta de la pistol cu aer cald, 1 sau 2 rezistente ssr, mai am nevoie de ele? niste teava, sticla, palnie shaker inox, probabil o sa copiez un prajitor de-al vostru, deoarece trebuie palnia la un anumit unghi, sticla un anumit volum iar gaurile pe unde sufla aerul cica trebuie sa aiba 3mm, cu spatiu 8mm intre ele, deja devine sf.

Astea fiind zise, ca ma apuc de el luna asta, ce piese sa iau? vreo recomandare de pompa?pistol?

De unde pot comanda senzorii de temperatura?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 18-11-2017

Tocmai m-am intors de la cumparaturi, dar nu a fost o zi asa buna:

am luat un pistol cu aer cald de 1800W din dedeman.
am cautat pompa de saltea in dedeman, jysk, bricostore, decathlon, nu am gasit nicaieri, am gasit 3 pompe manuale. Mai cautam, nu vreau sa iau cea mai ieftina pompa, vreau una mai calitativa, sa tina mult si sa bage 1000l/minut.

Mai am nevoie de camera de ardere (sticla termorezistenta) as vrea sa prajesc 300-350grame, nu stiu ce diametru trebuie sa aiba.

1 shaker din inox.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 18-11-2017

pompa

shaker-ul trebuie sa fie de 750ml, cele de 500 sunt cam mici pt varianta mea, trebuie sa procedezi ca Radu. iar sticla trebuie sa se pupe cu diametrul shaker-ului, dealtfel ai sa-l cauti pe "Gigi de la strungarie". cilindri de sticla termorezistenta care sa se pupe binisor cu diametrul shakerului noi am luat de la french press-uri de 800-1000ml. partea tricky e sa le tai fundul.

cu setupul asta eu prajesc sarje de 330gr. pot sa pun si 400gr, le prajeste, dar mie mi se pare ca ar avea gust mai ok la 330. in plus de unde cumperi tu cafeaua verde o iei la kg, 333gr e submultiplu de 1000gr, nu ramai pe final cu boabe care sa fie prea putine pt o sarja.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 18-11-2017

Din dedeman vin, nu mai aveau pe stock, nu ramane decat sa comand online. Sau sa iau alta pompa. de 120-170W.

Shaker acum am vorbit cu Myr si are shaker dar cred ca e de 500ml, trebuie sa-l intreb.

Am la cine sa tai fundul la french press, cu dremel si panza speciala, sau la atelier.

Este bine ca mi-ai dat informatiile referitoare la gramaje/volume asta ca sa nu trebuiasca sa tot modific volumul pieselor.

Uite shaker de 750ml, este bun?

https://www.emag.ro/shaker-750-ml-inox-1100909/pd/DT574KBBM/#product-gallery

Electronica o iau de la csabi. Multumesc mult.

Fane de piesa asta ce zici? diametrul este 16, inaltime 12, lungime 17, este termorezistenta:

http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/60323304/

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - MyR - 18-11-2017

Capacul pe care le am este de pe un shaker de 500ml.
Am si shaker de 750ml exact ca de pe emag, dar acolo doar in "pachet" pot trimite.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 18-11-2017

shacherul de pe emag pare ok (din poza). la shaker, umarul ala pe care trebuie sa stea sticla are 89mm, asa ca sticla trebuie sa aiba diametrul interior de 90~90 si ceva mm.

Myr, ai cu ce masura shaker-ul? capacul (piesa aia de sus), are in locul indicat de mine vreo 89mm?

[Image: 5DKt5uJ.jpg]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - MyR - 18-11-2017

[Image: BqTAy1k.jpg]
[Image: 8mwSapZ.jpg]

p.s. am pierdut bateria din subler...  :D

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 18-11-2017

(19-05-2017, 16:06)csabitec Wrote: ...
...

Banuiesc ca ai constatat deja ca dimmer-ul nu e liniar, ai extras vreo lege de variatie a % de putere sau voltaj vs PWM sau tensiune de intrare, care o poti impartasi ?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - csabitec - 18-11-2017

(18-11-2017, 16:42)renatoa Wrote:
(19-05-2017, 16:06)csabitec Wrote: ...
...

Banuiesc ca ai constatat deja ca dimmer-ul nu e liniar, ai extras vreo lege de variatie a % de putere sau voltaj vs PWM sau tensiune de intrare, care o poti impartasi ? 

Undeva pe la 40% PWM, incalzirea merge full (max. in zona asta am vazut ca lucreaza PID-ul).

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 20-11-2017

Ciudat, la ei pe site zice ca la 2.8V duty cycle 98% si la 2V 50%...
Aste fiind tensiuni pe intrare, ca in tensiune se face de fapt controlul, PWM-ul il filtreaza RC si il face tot o tensiune.
Probabil comanzi cu PWM de 5V, daca la 40% arata full...

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - csabitec - 20-11-2017

(20-11-2017, 10:46)renatoa Wrote: Ciudat, la ei pe site zice ca la 2.8V duty cycle 98% si la 2V 50%...
Aste fiind tensiuni pe intrare, ca in tensiune se face de fapt controlul, PWM-ul il filtreaza RC si il face tot o tensiune.
Probabil comanzi cu PWM de 5V, daca la 40% arata full...

Probabil ca e asa cum zic ei. Eu iti zic doar ce am observat cand lucreaza PID-ul.
Comanda de la mine e Open Collector, tensiunea de 2.85V stabilesc cu un semireglabil (vezi schema cu dimmere
Vezi ca functioneaza invers: +2.85V = OFF, undeva sub 1V = full ON

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - nickso - 20-11-2017

Ar merge un senzor de curent care sa-ti spuna exact cata putere trage rezistenta...si consuma doar 1 intrare analogica pe placuta.

(20-11-2017, 12:11)nickso Wrote: Ar merge un senzor de curent care sa-ti spuna exact cata putere trage rezistenta...si consuma doar 1 intrare analogica pe placuta.

Placuta doar o intrare analogica are :) si e folosit pt. monitorizarea bateriei LiPo.

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - nickso - 20-11-2017

Zuper! Pt asta as renunta la baterie :)

(20-11-2017, 12:25)nickso Wrote: Zuper! Pt asta as renunta la baterie Smile

Dar la ce te ajuta daca stii puterea rez. pe moment, temperatura te intereseaza sau nu?