Espressoman infocat
Posts: 261
Joined: Feb 2019
Oradea
15-07-2019, 12:34
(This post was last modified: 15-07-2019, 12:37 by Rala.)
Eu am inceput testele dupa acest grafic, avand in vedere ca nu am mai avut kinu inainte aveam nevoie de ghid.
Pot sa confirm pt espresso si v60 ca datele de sus sunt foarte bune
#Lelit PL 81T-Grace # DF 64-VS
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.079
Joined: Feb 2015
Craiova
Cifrele sunt valabile doar daca ai blocare la zero, si pentru Kinu noile generatii, cu pas reglaj 0.5mm
Espressoman infocat
Posts: 26
Joined: May 2019
Bacău
15-07-2019, 16:49
(This post was last modified: 15-07-2019, 16:50 by Klaus71.)
(15-07-2019, 12:34)Rala Wrote:
Eu am inceput testele dupa acest grafic, avand in vedere ca nu am mai avut kinu inainte aveam nevoie de ghid.
Pot sa confirm pt espresso si v60 ca datele de sus sunt foarte bune
Eu nu am avut dupa ce sa ma iau, dar pot sa mentionez ca la mine la 2.0 se simte acruț, iar la 1.9 se înfundă sita. Imi raman 4 liniuțe pentru reglaj. Cafea Columbia Suarez de la Slone.
Kinu M47 Phoenix, G-iota DF64, Gaggia Classic`19
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.079
Joined: Feb 2015
Craiova
Pai... continua sa maresti granulatia... 2.1-2.2...
2.0 nu este o limita.
Espressoman infocat
Posts: 81
Joined: Mar 2018
Bucuresti
(15-07-2019, 16:49)Klaus71 Wrote: (15-07-2019, 12:34)Rala Wrote:
Eu am inceput testele dupa acest grafic, avand in vedere ca nu am mai avut kinu inainte aveam nevoie de ghid.
Pot sa confirm pt espresso si v60 ca datele de sus sunt foarte bune
Eu nu am avut dupa ce sa ma iau, dar pot sa mentionez ca la mine la 2.0 se simte acruț, iar la 1.9 se înfundă sita. Imi raman 4 liniuțe pentru reglaj. Cafea Columbia Suarez de la Slone.
La ce o faci? Poate e mai bine sa crești temperatura puțin, am avut-o și eu, e aciduță dar bună.
Elektra MCAL. Hario Switch || Sculptor 078s. Honne (SSP) - de vanzare. Ex.: Lelit Bianca. Brewtus IV. MaraX. Lelit PL92T. Pavoni Pro. Flair 58. Niche Zero. Eureka SD, XL, Specialita.
Espressoman infocat
Posts: 91
Joined: Nov 2013
Iasi
16-07-2019, 08:13
(This post was last modified: 16-07-2019, 08:14 by gioni.)
Am primit și eu rasnita. Nu am cu ce compara calitatea construcției, nu am mai avut o alta rasnita manuala. Macin între 2.0 și 2.3 în funcție de tipul cafelei. Rezultatele sunt foarte bune, pe unele cafele evidențiază aromele mai bine ca Macap m2m și nu face clumping mai deloc. Mulțumiri comunității și fabricii Kinu.
Lelit Marax (CS flow control) /Eureka Atom 75e ; past: Lelit 41 TEM/Macap M2M Stepless
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
16-07-2019, 09:15
(This post was last modified: 16-07-2019, 09:16 by dragos.stoian.)
Foarte multumit de calitatea macinaturii,viteza de măcinare,construcție si cam tot, în afara de paharul colector de plastic, dar e un lucru minor.
Nu ma deranjează deloc ca e subtire,doar ca electrizand mult retine destulă cafea si faci ceva mizerie pe blat, dar poate pe viitor se va putea inlocui cu unul de metal.
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
16-07-2019, 13:26
(This post was last modified: 16-07-2019, 13:26 by rdumitrescu.)
(16-07-2019, 09:15)dragos.stoian Wrote: Nu ma deranjează deloc ca e subtire,doar ca electrizand mult retine destulă cafea si faci ceva mizerie pe blat, dar poate pe viitor se va putea inlocui cu unul de metal.
După cum spuneam în alt post mai sus, lasă cafeaua electrizată pe pahar și cuțite, toarnă ce se toarnă ușor, iar restul de cafea arunc-o. Ce rămâne electrizat sunt doar particule foarte fine (fines), iar faptul că scapi de ele ar trebui să îți dea un gust mai bun în ceașcă. Evident în funcție de multe alte lucruri - nu știu nici ce cafea bei, nici ce cafea îți place. Dar în general nu e rău să ai mai puține fines.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
(16-07-2019, 13:26)rdumitrescu Wrote: (16-07-2019, 09:15)dragos.stoian Wrote: Nu ma deranjează deloc ca e subtire,doar ca electrizand mult retine destulă cafea si faci ceva mizerie pe blat, dar poate pe viitor se va putea inlocui cu unul de metal.
După cum spuneam în alt post mai sus, lasă cafeaua electrizată pe pahar și cuțite, toarnă ce se toarnă ușor, iar restul de cafea arunc-o. Ce rămâne electrizat sunt doar particule foarte fine (fines), iar faptul că scapi de ele ar trebui să îți dea un gust mai bun în ceașcă. Evident în funcție de multe alte lucruri - nu știu nici ce cafea bei, nici ce cafea îți place. Dar în general nu e rău să ai mai puține fines.
Mersi de sfat, voi încerca asa
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 549
Joined: Oct 2012
Galati
Eu am luat Phoenix-ul pentru un prieten si i l-am butonat ca sa gasim gradatia optima de rasnire. Discutam de Flair (ca si-a luat si Flair-ul care a fost la bursa saptamana trecuta). Deci cam acelasi set-up cu ce am eu pentru concedii, cu singura diferenta ca eu am Kinu M47 clasic si el are Phoenix. Eu aveam echipamentele la el (i le-am imprumutat pana au sosit ale lui). Cand am incercat sa gasesc gradatia de rasnire potrivita pentru FLair, m-am gandit ca (fiind acelasi mecanism de rasnire din ce s-a scris pe-aici) va fi similar cu M47-le meu. La ala e o tura completa si apoi gradatia este intre 1 si 2 (voi folosi 1.2 in continuare) ... asa ca am incercat acelasi lucru la Phoenix. Nici o sansa... nici macar nu prindea boabele intre cutite. Am marit la 1.5... la fel, foarte foarte fin. La 2.0 iarasi foarte fin. Abia pe la 2.7 a inceput sa curga ceva.
Si acum vin si intreb: cum e posibil sa fie asa mare diferenta intre cele 2 rasnite daca se spune ca au acelasi mecanism de rasnire (cutite, rulmenti, ax...)?
In plus: la clasicul M47, cand rasnesti in gol nu se aude si nu se simte absolut nimic. La Phoenix se aude si se simte un zgomot de rulment. Asa ca revin la intrebarea de mai sus: au sau nu acelasi mecanism de rasnire?
Sau altfel spus: care sunt de fapt diferentele intre cele 2 variante (in afara de faptul ca Phoenix-ul are plastic in componenta)?
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
16-07-2019, 15:46
(This post was last modified: 16-07-2019, 15:46 by Laddu.)
E alt pas la filet. La M47 tau e modelul cu pas de 0.75, astea noi au 0.5 mm
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 549
Joined: Oct 2012
Galati
Uite ca asta nu am stiut. Multam de informatie!
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman infocat
Posts: 253
Joined: Jul 2017
Tg. Mures
16-07-2019, 17:04
(This post was last modified: 16-07-2019, 17:17 by Lucian..)
(16-07-2019, 09:15)dragos.stoian Wrote: Nu ma deranjează deloc ca e subtire,doar ca electrizand mult retine destulă cafea si faci ceva mizerie pe blat, dar poate pe viitor se va putea inlocui cu unul de metal.
La M47 foloseam o pipeta si picuram 2-3-4 picaturi de apa in cafeaua cantarita pentru rasnire. Amestecam cu un minitel dupa care rasneam. Tehnica se cheama RDT (vezi Google) si are rezultate foarte bune in eliminarea incarcarii electrostatice.
Pentru mizerie si aglomerari-bulgarasi, recomand folosirea unui inel gen SunCoffe (
http://www.suncoffee.ro/accesori-piese/4...ozare.html) sau de la Barshaker (
http://barshaker.ro/AccesoriiBarista/Tam...ing-Funnel)+ WDT tool. Citeste si pe threadul M47 unde ai sa gasesti foarte multe informatii utile. Cu timpul ai sa-ti dezvolti propria tehnica bazata pe experienta si incercari.
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43
Espressoman infocat
Posts: 96
Joined: Mar 2019
Bucuresti
Am observat azi un lucru, din intamplare. Tot umbland cu phoenixul, am ramas cu fundul paharului de plastic in mana. Nu știu daca asa trebuie sa fie, insa la rasnita mea pare ca nu este fixat foarte ferm.
Din punctul meu de vedere nu este o problema (intrucat poate fi fixat cu usurinta cu un adeziv, in cazul in care se dorește acest lucru), insa e un lucru bine de știut, ca sa nu va treziți ca imprastiati cafeaua prin casa.
In rest, constructia pare a fi solida, iar calitatea macinaturii e foarte buna.
Espressoman infocat
Posts: 160
Joined: Dec 2018
Romania
Cu Bolivia Irupana, rasnita pe 2.0, având blocajul la zero am blocat lelitul
la 2.4 a iesit in parametri. Toate bune pana acum
PL41TEM; Kinu Pheonix
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
(16-07-2019, 19:17)Oly Wrote: Am observat azi un lucru, din intamplare. Tot umbland cu phoenixul, am ramas cu fundul paharului de plastic in mana. Nu știu daca asa trebuie sa fie, insa la rasnita mea pare ca nu este fixat foarte ferm.
Din punctul meu de vedere nu este o problema (intrucat poate fi fixat cu usurinta cu un adeziv, in cazul in care se dorește acest lucru), insa e un lucru bine de știut, ca sa nu va treziți ca imprastiati cafeaua prin casa.
In rest, constructia pare a fi solida, iar calitatea macinaturii e foarte buna.
Nu-l lipi, că te poate ajuta așa. Îl poți folosi ca pâlnie dacă ai nevoie sau îl cureți ff ușor, la fel, dacă ai nevoie. Doar trebuie să-l împingi cu degetul și iese. Accidental nu are cum să iasă de acolo.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 96
Joined: Mar 2019
Bucuresti
Multumesc pentru sugestie. Nu aveam de gand sa il lipesc, insa ma gandeam ca e bine sa stie lumea. Dar daca se întâmplă să imprastii cafeaua, nu cred ca scapa de lipit
)
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
(17-07-2019, 12:57)rdumitrescu Wrote: (16-07-2019, 19:17)Oly Wrote: Am observat azi un lucru, din intamplare. Tot umbland cu phoenixul, am ramas cu fundul paharului de plastic in mana. Nu știu daca asa trebuie sa fie, insa la rasnita mea pare ca nu este fixat foarte ferm.
Din punctul meu de vedere nu este o problema (intrucat poate fi fixat cu usurinta cu un adeziv, in cazul in care se dorește acest lucru), insa e un lucru bine de știut, ca sa nu va treziți ca imprastiati cafeaua prin casa.
In rest, constructia pare a fi solida, iar calitatea macinaturii e foarte buna.
Nu-l lipi, că te poate ajuta așa. Îl poți folosi ca pâlnie dacă ai nevoie sau îl cureți ff ușor, la fel, dacă ai nevoie. Doar trebuie să-l împingi cu degetul și iese. Accidental nu are cum să iasă de acolo.
Vrei sa spui ca ai incercat si tu si iese si se pune la loc usor fundul,ca si cum ar fi gândit să funcționeze așa? Intreb pt ca ar fi f util ca palnie, dar mi-e teama sa il împing si sa il desprind aiurea apoi sa ma chinui sa il lipesc
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 96
Joined: Mar 2019
Bucuresti
Al meu nu avea vreo urma de lipici care sa arate ca ar fi trebuit sa fie fix.
Incearca sa impingi putin in fundul paharului, pe interior. Daca e ca la mine, ar trebui sa iasa destul de usor.
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
18-07-2019, 08:30
(This post was last modified: 18-07-2019, 09:04 by dragos.stoian.)
Da,iese fundul si se pune usor la loc, sta bine după ce l-ai pus, dar nu prea vad utilitatea, ca nu se poate scoate din afara sa vrei sa torni după ce ai măcinat.
În altă ordine de idei, am măcinat vreo 30g si s-a umplut la maxim paharul colector, deși sus mai era loc sa mai pun. Deci capacitatea de încărcare e mare, dar cea de colectare in pahar e f mică, practic se tasase cafeaua jos de la preaplin. Asteptăm un pahar mai mare de la Kinu sau poate se poate meșteri unul pe masura, eventual print 3d
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
(17-07-2019, 15:03)dragos.stoian Wrote: Vrei sa spui ca ai incercat si tu si iese si se pune la loc usor fundul,ca si cum ar fi gândit să funcționeze așa? Intreb pt ca ar fi f util ca palnie, dar mi-e teama sa il împing si sa il desprind aiurea apoi sa ma chinui sa il lipesc
Da. Nu e lipit cu nimic, doar stă acolo înfipt. Nu cred că ai cum să-l strici dacă-l scoți și-l pui la loc. Eu l-am scos de multe ori și n-am văzut să fie vreo diferență.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 420
Joined: Jun 2017
Arad
(16-07-2019, 15:59)kum Wrote: Uite ca asta nu am stiut. Multam de informatie!
Cind ai cumparat risnita? Eu o am de doi ani si filetul are pasul de 0,5 mm.
Bezzera Unica; Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Despre ce vorbeam mai sus: 32 de grame sunt deja prea mult pt paharutul lui Phoenix
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.079
Joined: Feb 2015
Craiova
Fata de 45 grame la M47/M38/Feldgrind...
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
Sper că realizați că 30 de grame dintr-o cafea pot fi 45 de grame din alta. Nu toate cafelele au aceeași densitate.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Sigur, difera, tie cat iti intra - ai incercat, eventual cu o cafea prăjită mai light ? Chiar sunt curios ,pe HB zicea cineva ca tot cam 30 incap in pahar
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.079
Joined: Feb 2015
Craiova
Da, e cam ciudat, daca te uiti la poze, unde par sa aiba pahare egale...
Iar specificatiile te confuzeaza si mai mult... Phoenix cica ar fi 40 grame fata de 30g M47 clasic
M47
Height: 201,5 mm
Beans capacity: 40g
Grinding capacity: 30g
Phoenix
Height: 200 mm
Beans capacity: 40g
Grinding capacity: 40g
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
19-07-2019, 11:16
(This post was last modified: 19-07-2019, 11:16 by rdumitrescu.)
M47 nou (cel cu 11 magneti) are paharul mai mic (volumul util) decât îl avea înainte, pentru că are un perete dublu.
Oricum capacitățile sunt irelevante, pentru că nu toată cafeaua are aceeași densitate.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 549
Joined: Oct 2012
Galati
20-07-2019, 16:31
(This post was last modified: 20-07-2019, 16:36 by kum.)
(18-07-2019, 19:27)Gabi_M Wrote: (16-07-2019, 15:59)kum Wrote: Uite ca asta nu am stiut. Multam de informatie!
Cind ai cumparat risnita? Eu o am de doi ani si filetul are pasul de 0,5 mm.
Am cumparat-o exact cand a fost achizitia de grup pentru forumisti. Cred ca am fost ultimul care s-a inscris (am trimis email-ul exact in noaptea de dupa ce s-a terminat oficial inscrierea aici, pe forum). Nu mai retin exact cand a fost asta, dar cred ca as putea afla (daca e necesar) cautand prin email-urile vechi.
L.E. Ca sa-mi exprim o parere sincera (si sper sa nu-mi fie luata in nume de rau), acum, ca le-am pipait si folosit pe ambele, daca ar fi sa aleg in cunostinta de cauza, mai degraba as da 1000 de ron pe un M47 clasic SH decat 700 de ron pe un Phoenix nou.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.079
Joined: Feb 2015
Craiova
20-07-2019, 17:56
(This post was last modified: 20-07-2019, 17:56 by renatoa.)
M47 a fost si el 700 la vremea lui, asa ca nu vad de ce pe un SH sa se ceara 1000...
Disponibilitatea permanenta a lui Phoenix la 850 la barshaker ar trebui sa regleze un pic (in jos) piata de second a M47-urilor din primele serii, parerea mea...