Hello There, Guest! Login Register


riscuri profesionale?

#1
Diacetil (butandiona, butan-2,3-diona) este un produs secundar al fermentației. Acesta are formula moleculară C4H6O2. Diacetilul apare in mod natural in bauturile alcoolice si se adaugă la unele produsele alimentare pentru a le conferi un gust untos. (wikipedia)

inhalat in mod repetat, sau in cantitati foarte mari, provoaca distrugerea ireversibila a plamanilor!
conducand la transplant, sau exitus;

diacetilul este o chimicala de sinteza, folosit ca aromatizant (margarina, cafea, popcorn etc.) dar si un produs natural, ce rezulta in procesul de prajire/coacere/fermentare;
ca aditiv alimentar e ok in EU si nu numai...
ok, e in e-tigari si in bere si in chardonay;
si in cafea; in timpul prajirii, dar mai ales in timpul... macinarii!

am incercat sa vad daca la noi in forum s-a mai discutat despre diacetil; n-am gasit decat o referire, tot de-a mea, din 2013;
nu e intentia mea de a avertiza sau a sublinia un pericol ce ne pandeste cand mirosim proaspat macinata cafea, sau inhalam fumul de la prajitor!

multi stim de diacetil, cum stim de atatea alte chimicale si practici nocive peste tot in jurul nostru!
dar detaliile abundente - ce-i drept, cam mirosind, nu a unt ci a propaganda activist militanta - dintr-un recent articol citat intr-un topic pe subiect din home-barista, m-au facut sa gandesc la cele rele din jurul nostru si sa ma-ntreb ca-ntotdeauna, la ce-mi foloseste ca stiu Smile

ref: http://www.jsonline.com/watchdog/watchdo...83961.html
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#2
Uite genul de subiect pe care nu aş vrea să îl citesc, peste care sar repede sau pe care prefer să îl ignor.

Motive ar fi destule, unul dintre ele fiind lipsa totală a posibilităţii efectuării unor determinări proprii, sau măcar a accesului la date relevante, de maximă încredere. Mai sunt multe altele, fiecare dintre ele fiind un potenţial subiect pentru un nou thread. Însă faptul că persoane informate din această comunitate scriu despre astfel de lucruri (şi o fac bine) m-a determinat (ca pe mulţi alţii probabil) să mă opresc  minute bune din ritmul nefiresc de alert al zilei.
 
Cel mai probabil, temerea s-ar îndrepta spre bronşiolita capilară, ca afecţiune obstructivă a căilor respiratorii mici, subsecventă unui proces inflamatoriu, însoţită de proliferări fibrotice la nivelul pereţilor bronşiilor, cu evoluţie cronică. Sindromul clinic este grav, caracterizat prin febră, dispnee, cianoză, sfârşit letal în câteva zile. Am căutat imagini într-o arhivă, cât şi orice fel de referiri la o astfel de cazuistică medicală din ultimii 5 ani (e adevarat, arhiva unui spital mic). Nu am găsit nimic. Nu e de mirare totuşi. Un astfel de diagnostic se pune în urma unor investigaţii mai serioase, cu toate că imaginea radiologică ar trebui să fie relevantă.

Dealtfel, se poate contura un tablou clinic pentru multe categorii ocupaţionale, la care poate nici nu ne-am gândi (crescători de păsări, ciuperci, cultivatori de tutun, etc ... sau lucrători în diverse industrii), toate încadrându-se în categoria afecţiunilor inflamatorii imunologic determinate a alveolelor şi bronhiolelor, cauzate de inhalaţii repetate de noxe organice şi anorganice.

Din cele citite mai demult  într-un raport al unui institut de cercetare (nu găsesc acum link-ul şi nici nu îmi amintesc numele institutului care oricum nu avea legătură cu România), dacă reţin corect, diacetilul era înregistrat în concentraţii mai mari în cafeaua proaspăt râşnită şi în concentraţii relativ scăzute în proximitatea zonei de prăjire. O justificare a acestor rezultate ar putea fi faptul că suprafaţa de separaţie aer-particulă de cafea creşte semnificativ în procesul fragmentării bobului.

Mă întreb însă dacă îngrijorările nu sunt îndreptate totuşi către cei care prăjesc şi râşnesc cantităţi mai mari, într-un flux continuu, cum este cazul unui barista profesionist sau poate chiar cazul prăjitorilor. Dacă în procesul prăjiri şi râşnirii cafelei acasă, pentru o familie, s-ar dezvolta o cantitate periculoasă de vapori de diacetil, oare care ar trebui să fie starea de sănătate a unui simplu lucrător la o cafenea?…

Oricum, subiectul e vast, deloc de neglijat, organismul uman nefăcând niciun fel de diferenţă în acest caz între diacetilul natural eliberat din bobul de cafea şi cel obţinut pe cale sintetică, folosit pentru aromatizarea artificială.

Fără vreo temere clar conturată, din mai multe motive, voi încerca totuşi să prajesc (atunci când pot) într-un mediu deschis (cei care nu avem o evacuare exterioară ştim foarte bine cât fum se inhalează în cazul prăjirii într-o cameră, fie ea chiar cu geamul deschis).




rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#3
Si totusi exista o cruda realitate,aceea ca fie si statistic, sectiile sau spitalele de pneumologie nu sunt invadate de bautori sau prepapratori de cafea ,nici tineri nici varstnici.Deci cazuistica nu prea e deloc.Pana la diacetil sunt multe jdemii de mizerii pe care le inhalam zilnic nu milioane ci miliarde de oameni.Banalul monoxid de carbon si minunatele pulberi de pe minunatele carosabile de la minunatele limuzine sau rable cred ca face ca surprizele dese gen "vai saracul n-a fumat deloc  si a  fost cumpatat toata viata lui si a facut cancer la plamani!" sa tot apara.Stiu prea multi care au patit-o decisiv in felul asta.Iar  legat de mizeriile astea de afectiuni pulmonare ,tocmai ce am trecut printr-o chestie urata de tot,fiica-mea avand nenorocul sa dezvolte un astm bronsic pe fond alergic ,declansat postnatal.O tampenie de boala,cauzata de alergia la acarieni si pulberi.Noroc ca fiind de meserie a stiut sa caute si sa gaseasca remediul(nu la noi ,ca noi am ras orice preocupare serioasa in domeniu),un vaccin foarte bun pe care trebuie sa-l faca 5 ani.Boala asta poate aparea la orice varsta si are un tablou clinic infect ca orice boala de plamani.Deci asta zic,pana la nu stiu cate cauze de tot felul ,sunt astea banale,grosiere care te scurteaza de zile sau ti le fac cenusii si pe care din nefericire ne-am obisnuit sa le acceptam ca pe ceva implacabil,de netagaduit,ca pe ceva ce tine de natura noastra umana absurda,sinucigasa.Si acum cand merg pe trotuar si vad cate un nesimtit cu vreo rabla pe care o ambaleaza de ies toate negurile iadului, nu ma prea pot abtine sa nu-l trimit la origini.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#4
Interesant postul lui radudani si de luat in seama !

Faptul ca zilnic, peste tot, suntem bombardati cu elemente nocive pentru sanatate impune prudenta si evitarea , pe cat posibil, a contactului corpului cu acestea.

De la undele electromagnetice produse de aparatele si aparatura de toate felurilre, la poluarea urbana si cea alimentara, peste tot si in orice moment suntem expusi .
Este o lupta inegala, intre individul asediat si multitudinea de asediatori nocivi . Practic suntem captivi intr-o cusca otravita in care singuri introducem substantele ucigase.
Acesta este pretul modernismului, al civilizatiei pe care, se pare ca, cei mai multi  sunt dispusi sa-l plateasca. Ceilalti, care nu sunt dispusi sunt obligati sa accepte neavand ce sa faca, decat alegand sa traiasca in afara acestor comunitati !

Revenind la subiect eu prajesc punand cuptorul pe aragaz, sub hota care ventileaza la maxim.
Aproape ca nu se simte ca prajesc. Fumul este in totalitate absorbit si evacuat afara . Ramane totusi in aer mirosul placut de cafea proaspat prajita.
Rasnirea facandu-se in cateva secunde si de 2-4 ori pe zi nu cred ca genereaza cantitati de diacetil care sa puna in pericol sanatatea cuiva . Dar intr-un pahar plin orice picatura poate produce revarsarea !

Asa ca moderatia este sfanta .
Dar si moderatia trebuie utilizata cu moderatie !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#5
Multumiri lui radudani pentru acest post! Nu am ce sa adaug in afara de cele spuse mai sus - ideea este, ca este bine sa fim constienti de partile pozitive, dar si cele negative ale placerilor noastre.
Daca riscam ceva, o facem pe piele proprie. Tot ce este bun si frumos in viata, are si partile sale negative, pe care le luam in seama, sau poate ca nu.
Deci "moderatia trebuie utilizata cu moderatie" - fiecare cum considera! Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#6
Risc profesional... probabil pentru prajitori.
La restul cred ca e nesemnificativa interferenta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
Daca ne-am lua dupa ce zice Raymond Francis... forumul asta nu ar exista Smile

"Cafeaua conține substanțe cancerigene, rezultate din procesul de prăjire. Zahărul este un promotor al cancerului, iar laptele conține un coctail de chimicale și hormoni, de asemenea promotori de cancer. Așadar, totul e rău la cafea, dar e corpul dv. și trebuie să decideți singur cum vreți să-l tratați"

Daca niste... "cercetatori britanici" ar decreta maine ca e mai rau ca fumatul... v-ati lasa Smile
 
Reply
#8
Problema adevarata este ca cercetarile in domeniul cancerului sunt foarte aproximative , ca sa nu zic mai rau. Mare parte dintre cei ce emit pareri sunt pafaristi ( adica pe dinafra ) . Am avut cazuri in familie care nu au baut cafea, nu au fumat, nu au consumat alcool deloc, au mancat sanatos, din ograda proprie, au facut tot ce trebuia ca sa traiasca 100 de ani (efort fizic, somn, etc ) dar au dat coltul de diferite cancere timpuriu... dar si invers (baut ca porcii, fumat ca turcii, mancat prost, etc.) care au trait de s-au plictisit.
Dumnezeu cu mila.
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM
 
Reply
#9
Cat de adevarat este tot ceea ce spui!Ar mai fi un aspect totusi,aspect pe care necercetatorii romani ,sau mai bine zis observatorii de bun simt, l-au constatat,si anume ca mai toti cei care nu se sinchisesc  de nimic nu prea fac boli din astea. Confused
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#10
(27-06-2015, 02:56)vct1976 Wrote: ...(baut ca porcii, fumat ca turcii, mancat prost,  etc.) care au trait de s-au plictisit.

(27-06-2015, 07:32)organon Wrote: ...mai toti cei care nu se sinchisesc  de nimic nu prea fac boli din astea. Confused

ceea ce mi se pare de remarcat, este ca generatiile actuale, cele ale facebook-urilor si tomatelor din plastic, ar trebui sa aiba o speranta de viata mai mare Smile

altfel, da, ne pasa de cei implicati profesional in industria cafelei si ne pare rau probabil, de cei ce-si castiga painea aromatizand cafeaua, sau floricelele de porumb...

si nu, cafeaua nu face rau la inima, sau ficat si nu face cancer! din contra, amelioreaza si previne; cafeaua naturala, fara tutun si fara stress;

intelegem si discernem, ceea ce ar trebui sa ne ajute in primul rand sa nu (ne) facem rau....
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#11
(27-06-2015, 12:54)radudani Wrote: si nu, cafeaua nu face rau la inima, sau ficat si nu face cancer! din contra, amelioreaza si previne; cafeaua naturala, fara tutun si fara stress;
Am citit si eu cateva materiale care confirma cele de mai sus, dar numai daca se consuma in cantitati rezonabile ( nu stiu ce inseamna asta exact - probabil cateva cescute pe zi)
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM
 
Reply
#12
Alt gen de riscuri... Smile

http://www.gandul.info/magazin/secretul-...a-14464534
 
Reply
#13
tot acolo gasesti:
Ce păteşti dacă bei prea multă cafea. Care este limita maximă zilnică
(e vorba de cofeina/cafeina, de... cercetatorii UE si de... banii ce trebuie sa-i castige ziaristii)

si imediat alaturi:
Persoanele care beau 3-5 ceşti de cafea pe zi au un risc mai mic de a face atac de cord
sau:
Consumul a patru căni de cafea zilnic reduce riscul de cancer uterin
s.a.m.d.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#14
Eu cred ca riscati mai mult stand cu ochii in calculatoare , telefoane + ca va induceti o stare de stres ce sigur va va lua cel putin 10 ani din viata .
Cafeaua DE CALITATE SI PROASPAT PRAJITA ,daca este consumata in cantitati rezonabile ( 60ml dimineata , dupa amiaza un cappucino sau derivate ) nu numai ca nu va face rau dar dimpotriva veti avea un tonus bun ce va face bine organismului .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#15
Ce bine e ca e bine! Smile Chiar  este asa ,eu unul simtindu-ma excelent dupa ce imi beau cele doua cafele pe zi ,la interval de 11 ore.E drept,ca orice senzatie de  arsura,balonare ,ma rog disconfort,a disparut de cand beau cafeaua preparata in modul espresso ,cafeaua proaspat prajita.Nu e numai constatarea mea ci si a  sotiei.Ea are o oarecare problema cu tensiunea arteriala si nu este deloc influientata negativ de bautul celor doua cesti,ba dimpotriva.In plus ,nu mai suntem tineri,ne apropiem vertiginos de 60 de ani.Colesterolul,trigliceridele,lipidele totale,fractiunile colesterolului, sunt in limite rezonabile.Spun toate astea pentru ca de vreo patru ori pe an mi le verific (am avantajul ca lucrez intr-un laborator de analize medicale).Am baut,cu exceptia anului scurs intre februarie 1995 si martie 1996(cand am fost nevoit sa intrerup obiceiul, deoarece abandonand "darul fumatului"-vorba unui medic de-al nostru-,exista tentatia idioata de  pune mana pe tigare oricand puneam mana pe ceasca de cafea),cafea toata viata,ma rog cam de la 17 ani.Darul fumatului l-am avut cam 17 ani si asta chiar ca nu aduce decat belele mari de tot.E drept ca traversand istoria anilor lumina,nu am baut tot timpul cafea de calitate(din cauza vitezei cred Smile ).Oricum acum de cand o beau preparata espresso, se vede o diferenta uriasa de calitate si sunt convins si de beneficii de sanatate.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)