Diacetil (butandiona, butan-2,3-diona) este un produs secundar al fermentației. Acesta are formula moleculară C4H6O2. Diacetilul apare in mod natural in bauturile alcoolice si se adaugă la unele produsele alimentare pentru a le conferi un gust untos. (wikipedia)
inhalat in mod repetat, sau in cantitati foarte mari, provoaca distrugerea ireversibila a plamanilor!
conducand la transplant, sau exitus;
diacetilul este o chimicala de sinteza, folosit ca aromatizant (margarina, cafea, popcorn etc.) dar si un produs natural, ce rezulta in procesul de prajire/coacere/fermentare;
ca aditiv alimentar e ok in EU si nu numai...
ok, e in e-tigari si in bere si in chardonay;
si in cafea; in timpul prajirii, dar mai ales in timpul... macinarii!
am incercat sa vad daca la noi in forum s-a mai discutat despre diacetil; n-am gasit decat o referire, tot de-a mea, din 2013;
nu e intentia mea de a avertiza sau a sublinia un pericol ce ne pandeste cand mirosim proaspat macinata cafea, sau inhalam fumul de la prajitor!
multi stim de diacetil, cum stim de atatea alte chimicale si practici nocive peste tot in jurul nostru!
dar detaliile abundente - ce-i drept, cam mirosind, nu a unt ci a propaganda activist militanta - dintr-un recent articol citat intr-un topic pe subiect din home-barista, m-au facut sa gandesc la cele rele din jurul nostru si sa ma-ntreb ca-ntotdeauna, la ce-mi foloseste ca stiu
ref: http://www.jsonline.com/watchdog/watchdo...83961.html
inhalat in mod repetat, sau in cantitati foarte mari, provoaca distrugerea ireversibila a plamanilor!
conducand la transplant, sau exitus;
diacetilul este o chimicala de sinteza, folosit ca aromatizant (margarina, cafea, popcorn etc.) dar si un produs natural, ce rezulta in procesul de prajire/coacere/fermentare;
ca aditiv alimentar e ok in EU si nu numai...
ok, e in e-tigari si in bere si in chardonay;
si in cafea; in timpul prajirii, dar mai ales in timpul... macinarii!
am incercat sa vad daca la noi in forum s-a mai discutat despre diacetil; n-am gasit decat o referire, tot de-a mea, din 2013;
nu e intentia mea de a avertiza sau a sublinia un pericol ce ne pandeste cand mirosim proaspat macinata cafea, sau inhalam fumul de la prajitor!
multi stim de diacetil, cum stim de atatea alte chimicale si practici nocive peste tot in jurul nostru!
dar detaliile abundente - ce-i drept, cam mirosind, nu a unt ci a propaganda activist militanta - dintr-un recent articol citat intr-un topic pe subiect din home-barista, m-au facut sa gandesc la cele rele din jurul nostru si sa ma-ntreb ca-ntotdeauna, la ce-mi foloseste ca stiu
ref: http://www.jsonline.com/watchdog/watchdo...83961.html
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)