Welcome Back Log In Create Account

niste sfaturi pentru un baiat cu un Breville Barista Mini

Lightbulb 
Salut,

Bine v-am gasit, ma numesc Adrian, sunt din Alba Iulia si mi-am luat recent un espresor Barista Mini de la Breville. Poza nu-i mai fac pentru ca a venit cu tot ce se vede in link-ul de pe site (sitele sunt presurizate, credeti ca ar fi o idee buna ca sa mi achizitionez si cele nepresurizate?).

Inainte de acesta faceam cafea la un espresor moca pentru 3 cafele dar eu faceam de obicei 2 cafele odata din cantitatea de cafea rezultata. Si amestecam totul cu lapte sau cu o incercare de spuma/crema de lapte.

La inceput foloseam cafea Lavazza gata macinata la pachete de 200g dar am inceput sa-mi comand de la Claro cafea de origine si de specialitate gata macinata, preferatele mele fiind Brazilia si Columbia (nu stiu exact care erau origine si care specialitate, mi-am comandat de mai multe ori si doar recent am observat diferenta intre cele doua categorii)

Am acumulat niste experienta pe partea de barista cat am lucrat in bar aprox. 6 luni dar nici atunci nu am deprins toate skill-urile necesare pentru a face un espresso bun; drept e ca am lucrat si pe echipamente destul de vechi si nici nu am primit un training ca la carte (cred ca in ~2015/2016 am lucrat in bar iar toate echipamentele erau second-hand).

Cafeaua pe care o am acum e un Davidoff gata macinat (destul de fin), mi l-a cumparat un prieten si am apucat sa fac vreo 7 cafele cu ea.E cafea boabe 100% Arabică, prajire puternică, intensitate 5/6, aciditate scăzută, note de ciocolată. Avand in vedere setup-ul meu, cata cafea de care am eu acum ati folosi voi pentru single/double?

Am incercat single/double cu 8,9 si 11g de cafea (ei se lauda ca incap pana la 22g de cafea in portafiltru si voiam sa incerc dar nu cred ca e cea mai potrivita cafea pentru asta). Cand am pus 22g in double si am presat am observat ca tamperul presa cafeaua pana la dunga la care zic ei in manual ca trebuie sa fie presata. Daca puneam mai putin mi se parea ca se presa mai mult decat zice in manual (ca si cum ar fi prea putina cafea). Cu 9g imi place cel mai mult cum e gustul (amestecata cu spuma / crema de lapte, beau espresso destul de rar).

Inca nu am masurat in cat timp / cati ml de cafea scoate, trebuie sa-mi cumpar o ceasca gradata / niste cesti de latte / cappuccino. Dupa fiecare cafea, indiferent cata cafea pun sau cat de tare o presez (o presez destul de tare de obicei), balteste apa dupa ce scot portafiltrul din aparat... am citit ca e normal atata timp cat cafeaua iasa cum trebuie dar mi se pare putin ciudat.

Imi beau cafeaua de obicei cu lapte, incerc sa fac latte / cappuccino si aparatul a venit cu o latiera de 350ml. Inca experimentez cum sa fac sa mi iasa crema cat mai bine, o singura data am reusit sa fac laptele sa se roteasca fara sa misc eu mana si fara sa faca spuma densa deasupraa. Credeti ca o latiera mai mare m-ar ajuta? 

Ce cafea imi recomandati? Eu mi-as comanda tot de la Claro dar daca aveti alte sugestii la un raport bun pret/calitate m-ar interesa si altele sa incerc. Tin sa mentionez ca mi plac cafelele mai putin acide sau echilibrate.

Am inteles ca ar trebui sa mi cumpar si o rasnita si am gasit asta, credeti ca ar fi ok? 
Hario Skerton MSCS2TB Rasnita cafea (cafemagia.ro)

Orice sugestii / remarci sunt binevenite!

Reply
Bine ai venit pe forum
Sa incerc niste raspunsuri:
- Daca sa achizitionezi site nepresurizate? Daca ai posibilitatea categoric da.
- Risnita? E bine ca accepti si una manuala, dar Hario nu prea este pentru espresso. Cea mai buna solutie este sa faci un efort si sa cumperi Kinu Phoenix. Pentru ce ofera pretul este foarte convenabil.
- Cafeaua? De la Claro este foarte buna dar iti recomand sa incerci si de la Rosters Coffee  https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ers-coffee  
Stilul lor de prajire este foarte potrivit pentru cei care sint la inceput in lumea cafelei de specialitate.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Bun venit printre noi!

Sunt multe întrebări, prin urmare, multe răspunsuri, toate le găsești citind pe forum, dar pe scurt;

Râșnița aia Hario nu e ce trebuie, caută altceva;
Te poate ajuta mai mult o latieră de 500ml că îți oferă mai mult timp dar și cu cea de 350ml e ok după ce te familiarizezi cu ea;
Mergi pe gramaje de 15-17 Gr. boabe cu o rație de 1.2-1.25;
Cumpără în continuare cafea de la Claro dacă ești mulțumit de gust, mai poți încerca Sarkis, Yume sau Dropshot;
Iti mai trebuie un cantar de bijuterii, asta dacă nu ai deja.

Spor la cafele. :)
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(20-11-2020, 17:35)Gabi_M Wrote: Bine ai venit pe forum
Sa incerc niste raspunsuri:
- Daca sa achizitionezi site nepresurizate? Daca ai posibilitatea categoric da.
- Risnita? E bine ca accepti si una manuala, dar Hario nu prea este pentru espresso. Cea mai buna solutie este sa faci un efort si sa cumperi Kinu Phoenix. Pentru ce ofera pretul este foarte convenabil.
- Cafeaua? De la Claro este foarte buna dar iti recomand sa incerci si de la Rosters Coffee  https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ers-coffee  
Stilul lor de prajire este foarte potrivit pentru cei care sint la inceput in lumea cafelei de specialitate.

Din cate vad Kinu Phoenix e undeva la ~1000 de lei. Avand in vedere ca am dat 800 de lei pe espresor si toate accesoriile, n-as da mai mult de 200-250 de lei pe o rasnita.
O sa dau o geana pe Rosters Coffee, mersi!

Reply
Comunitatea de aici are reduceri la diferite produse, prin comanda de grup rasnita Kinu este 700 lei.
Nu subestima rolul rasnitei(la inceput cam toti o facem), este mai importanta ca espressorul.
Fara o rasnita capabila espresso nu o sa reusesti sa scoti mai nimic din cafea.
Daca poti pune sita nepresurizata, categoric cumpara.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(20-11-2020, 18:05)knuttella Wrote: [Avand in vedere ca am dat 800 de lei pe espresor si toate accesoriile, n-as da mai mult de 200-250 de lei pe o rasnita.

Te asigur ca n-ai sa regreti banii dati pe rasnita. Eu am avut bugetul tau de rasnita pt espressor si am ajuns la concluzia ca e un accesoriu al rasnitei.

Sita nepresurizata+rasnita ar fi ideal. Sita nepresurizata fara rasnita o sa genereze frustrari. Daca poti cumpăra cafea proaspat prajita si macinata la "vrac", e un compromis ok-ish pt inceput pana iti dai seama ce ai de facut. Zic la vrac pentru ca daca un pachet de 500g nu ti-a fost macinat ok (nu din vina vanzatorului, el doar ghiceste care ar fi granulatia potrivita) e greu sau imposibil sa scoți ceva de acolo.

In Alba Iulia stiu ca este o cafenea cu cafea proaspat prajita (chiar de ei daca tin bine minte). Imi cer scuze ca nu le mai retin numele, dar tipul care m-a servit a fost de nota 10 si daca e mai liber sigur te-ar putea ajuta cu un sfat.
Ca gramaj, atata timp cat nu atingi dusul cu portafiltrul strans, poti creste linistit doza de cafea. 11g intr-o sita de double cred ca poate da multe batai de cap.
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon

Reply
Erau niște lelit-uri cu conice de 38 la vânzare 043MMI. Sunt sub kinu dar sunt mai ieftine SH și sunt și electrice.
Era la un moment dat un topic despre cum am început fiecare. Eu personal am făcut ca tine. Am luat espressorul și am încercat cafea măcinată în Shop. La o săptămână după și cafea pierduta am dat comanda de rasnita. Nu poți fără dacă vrei sa bei o cafea bună.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Salut! Spune-mi te rog sunt presurizate sitele sau este presurizat portafiltrul?
Multumesc!
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
(26-11-2020, 00:37)Jethro Wrote: Salut! Spune-mi te rog sunt presurizate sitele sau este presurizat portafiltrul?
Multumesc!

sitele, da. portafiltrul, nu stiu exact. pare a fi putin. are o bucata de plastic prin care curge apoi cafeaua (se poate scoate, fiind prinsa cu un surub doar).

Reply
(26-11-2020, 10:42)knuttella Wrote:
(26-11-2020, 00:37)Jethro Wrote: Salut! Spune-mi te rog sunt presurizate sitele sau este presurizat portafiltrul?
Multumesc!

sitele, da. portafiltrul, nu stiu exact. pare a fi putin. are o bucata de plastic prin care curge apoi cafeaua (se poate scoate, fiind prinsa cu un surub doar).
Multumesc!
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
(26-11-2020, 10:48)Jethro Wrote:
(26-11-2020, 10:42)knuttella Wrote:
Multumesc!

Multumesc!

Asa vine echipat ptr. EU , cu 2 site presurizate ( ptr. USA vine echipat cu inca 2 site nepresurizate single + double ) dar ... se poate cumpara separat un PF naked compatibil , care se poate echipa cu site nepresurizate de precizie.

Astfel avem - avantaje :

- Pret achizitie copetitiv , chiar si raportat la cialde / Pad , pod / E.S.E / Capsule.
             - Sitele presurizate sunt ptr. cafea  " gata macinata " , sau veche , sau ... atunci cand utilizatorul nu are abilitatzi ( ori nu detzine o rasnitza capabila espresso ) studentzi cu spatiu de locuit minim , garaje / ateliere sau persoane in varsta.
             - Timp de incalzire de cca.1 min ( 58 sec. )
             - Se poate frota un lapte decent , in cca. 30 - 40 sec. chiar si ptr. desene.
             - Usor de intretzinut si de " mutat " ( cca. 7 kg ).

dar si dezavantaje :

- Rezultatul cu site presurizate , va fi un pseudo - espresso ( indiferent de miscela / cafeaua utilizata ).
             - Rezultatul cu site nepresurizate de precizie ... poate duce chiar si la ... un espresso in coada de soricel. Cool
             - Nu se poate folosi sita presurizata single , ptr. preparare cialde / E.S.E - ( necesita o alta sita , mai speciala ).

K o parere pers. - este cel mai ieftin mod ( civilizat ) de a bea un espresso / cappu. sau o cafea buna  , preparata igienic si rapid , dar electric  ... atunci cand chiar nu ai bani sau ... spatziu.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Se pot monta direct în portafiltrul stock site de 58 IMS?

Reply
Probabil se potrivește asta https://barshaker.ro/ims-sage-14-16g-53mm
Detaliile oficiale aici https://imsfiltri.com/prodotto/b62-52th24e/
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(01-06-2023, 10:26)hcrisan Wrote: Se pot monta direct în portafiltrul stock site de 58 IMS?

Da. Numai cele triple  nu incap ( sunt mai inalte cu cca 2mm ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Si OPV-ul se poate regla la 9 bari?

Reply
N-am incercat . Eu doar l-am pus in functzie si l-am predat.

Sunt curios si eu , cam cu ce val. vine setat din fabrica ... cineva care are si un PF SCACE ( 2 ) daca ar masura ...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)