Welcome Back Log In Create Account

kenya karibu - sfaturi pentru extragere tehnica espresso

M-am gandit sa deschid un thread. Desi numele duce la o cafea specifica, exacta in timp si spatiu am putea sa facem 
ceva de genul pe o aceiasi cafea cumparata de mai multi useri sa impartasim retete gen doza, yield, timp exractie, temperatura extractie cu concluziile de rigoare. Poate la un moment dat se nimeresc mai multi useri sa aibe aceiasi cafea de la acelasi prajitor.
Revenind, am o Kenya , prajita light. mmm, deja nu imi suna foarte foarte , tinand cont ca kenya este acidutza de la mama ei. Ok, o spuna cineva din tribuna, pai nu bea espresso....corect. Dar sa zicem ca ,totusi, vreau sa o fac espresso. ( imi place mult kenya, am baut de cateva ori fabuloasa plus etipia yrgacheffe). 
Datele mele: 9.5 grame (sita single) , ratio 2 adica scot 18-20 de grame de lichid, 25-35 secunde ( m-am jucat cand cu 25 cand cu 35) , temperatura 92C ( acum, am avut 94 si nu mi-a placut). Presiune cam 8,5 barr. NU imi place cum iese. La inceput aveam o senzatie de uscat in gura si de ceva lemnos.( teoretic supraextractie). Am redus temperatura 2 grade. Este mai bine, nu mai am asa pregnant senzatia de uscat dar am inca ceva lemnos. Gustul nu este bun. Mama lui, este persistent dar nu bun. Cam asta ar fi....
Trebuie sa fac una la presa franceza, am ceva in dotare dar nu prea folosesc.

PS Cafeaua in chestiune este buna , foarte buna. Barista nu face cum trebuie.
Izzo Alex duetto 2, mazzer super jolly, cuptor cu gaz home-made

Reply
Folosește sita dubla și bagă 18-20g și vezi de acolo. My 2 cents.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(09-12-2021, 17:14)hadriano Wrote: M-am gandit sa deschid un thread. Desi numele duce la o cafea specifica, exacta in timp si spatiu am putea sa facem 
ceva de genul pe o aceiasi cafea cumparata de mai multi useri sa impartasim retete gen doza, yield, timp exractie, temperatura extractie cu concluziile de rigoare. Poate la un moment dat se nimeresc mai multi useri sa aibe aceiasi cafea de la acelasi prajitor.
Revenind, am o Kenya , prajita light. mmm, deja nu imi suna foarte foarte , tinand cont ca kenya este acidutza de la mama ei. Ok, o spuna cineva din tribuna, pai nu bea espresso....corect. Dar sa zicem ca ,totusi, vreau sa o fac espresso. ( imi place mult kenya, am baut de cateva ori fabuloasa plus etipia yrgacheffe). 
Datele mele: 9.5 grame (sita single) , ratio 2 adica scot 18-20 de grame de lichid, 25-35 secunde ( m-am jucat cand cu 25 cand cu 35) , temperatura 92C ( acum, am avut 94 si nu mi-a placut). Presiune cam 8,5 barr. NU imi place cum iese. La inceput aveam o senzatie de uscat in gura si de ceva lemnos.( teoretic supraextractie). Am redus temperatura 2 grade. Este mai bine, nu mai am asa pregnant senzatia de uscat dar am inca ceva lemnos. Gustul nu este bun. Mama lui, este persistent dar nu bun. Cam asta ar fi....
Trebuie sa fac una la presa franceza, am ceva in dotare dar nu prea folosesc.

PS Cafeaua in chestiune este buna , foarte buna. Barista nu face cum trebuie.
Și mie îmi place Kenya, espresso ofcourse,
Nu multi au asemenea "pretenții" de la o amarata de sita de 9gr, nici prin cap nu mi-a trecut sa incerc.
Pe ce te bazezi când excluzi din prima cafeaua din problema?
Ai extras pe sita mare și iese ce trebuie? Eu aș încerca varianta asta dar cu pf. ul cu 2 "țzujbicuri" (vaai cum sună) și colectezi doar 1 shot daca vrei doar unul, celălalt .... duca'se la canal daca nu se cere double.
Mazzer ce zice? As mai incerca toată rețeta ta dar cu Kinu la mijloc.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Nu ma pricep asa bine ca altii de pe forum, dar as zice ca pare prea putina cafea si expusa prea mult extractiei. Din double shot, deci cantitate dubla de timp, pe baza unor trends actuale unii scot turbo shots si mult mai repede si din si mai multa cafea cum testezi tu. De acord, gradul de macinare difera sigur intr-o masura considerabila, dar ideea de expunere scurta cred ca primeaza.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Stiu ca cu sita de dublu iese mai bine. In afara de alte gauri si suprafete calculate, la sita mare nu ai channeling. De asta toti fac cu sita de dublu si de la 18 grame in sus :). Eu nu ma pricep foarte bine, dar m-am luat dupa idea ca doza o stabilesti in functie de yieldul dorit, vrei atata cafea in ceasca, pui atata pulbere. Dupa aia cum reusesti sa faci cu doza de single, daca reusesti sa faci bine sau nu, este problema ta. Eu am baut si beau espresso facut cu single. Nu am channeling in general, zic in general pentru ca depinde si de cafea, mai exact astea light au tendinta mai mare spre channeling.
Pe ansamblu imi iese bine dpdv channeling cu sita de single. O migalesc, mi-am facut o chestie cu 5 ace de cusut de diametru 0.4 infipte intr-un dop, am mai experimentat cu succes o rondela din aia de demachiat pusa peste cafea inainte, am mai facut si stacatto jumatate de cafea presata tare si jumatate presata usor, una peste alta toate ajuta.Dar nu stau sa fac toate astea, o distribui cu mare atentie, presez cum trebuie ( astept inca tamperul mai mare in diametru pentru ca conteaza foarte mult) si asta este.
Am facut si dublu, dar tot nu imi place prea mult.
Ca sa revin la cafeaua in  cauza, dupa teorie fiind prajita light se extrage greu, deci trebuie un timp mai lung, macinata mai fin. Dupa ceva probe am stabilit ca nu vreau prea fin, vreau un timp mai lung si un ratio 3. Cafeaua asta nici nu are corp, iese ceva lejer cu aroma destul de buna, dar nu un vero espresso. Eu apreciez aciditatea la un espresso, dar nu prea multa. Limita pina la care poti sa te duci, de fapt sa opresti prajirea pentru a avea o aciditatea placuta este foarte fina, in mod normal prajitoriile fac niste probe la botul cuptorului si cam se calibreaza cu prajirea dupa rezultate.
Apoi mai intervine si amestecul de mai multe cafele, dar asta este alta discutie, eu oricum am baut mereu mono origine dar vreau pe viitor sa incerc sa imi fac mici amestecuri, miscele fara sa urmez regula minim 40% brazilia si 15 % robusta.
Mai probez putin si cred ca o trec pe fiertura la presa franceza, nu am alte dotari.

Reply
cele mai bune single le-am obtinut cu-o sita tripla IMS in care incap 24-25 grame, deci 12 - 12.5 grame de cafea/ceasca. 9 grame e cam putin pentru un single..mai ales cand te-ai obisnuit cu doze de 17-18 grame

Reply
(10-12-2021, 11:34)adriao Wrote: cele mai bune single le-am obtinut cu-o sita tripla IMS in care incap 24-25 grame, deci 12 - 12.5 grame de cafea/ceasca. 9 grame e cam putin pentru un single..mai ales cand te-ai obisnuit cu doze de 17-18 grame

scuze,  nu imi este foarte clar....adica ce inseamna cel mai bun single cu 24-25 grame? sita e clara, dar cata pulbere bagai in ea si cat lichid scoteai? probabil faceai doua cafele, un dublu, bagai 25 de grame si scoteai cat scoteai, facut socoteala aveai 12-12.5 grame pulbere pe cana de single. Ma induce in eroare cuvantul single de la inceput. 
Da, este tendinta asta de a mari foarte mult doza, si un yield mic un 1.5 pe acolo. 
am o sita care suporta pina in 20grame :)

Reply
25 g de cafea in sita din care rezulta in total 50 g de espresso, adica 2 shoturi single fiecare de cate 25g.

Reply
(10-12-2021, 13:19)adriao Wrote: 25 g de cafea in sita din care rezulta in total 50 g de espresso, adica 2 shoturi single fiecare de cate 25g.

asa imi suna foarte ok.  Oricum, sita mare nu gluma, cred ca e maximul ce se poate gasi. 
Oricum am in plan sa imi iau niste site IMS, voi mai studia putin. 
Se pare ca ar fi nevoie sa ai site nu doar pe dozaj, dar si pe tipul de prajire al cafelei, sa zicem light sau mediu.

Reply
da, cred ca e printre cele mai incapatoare. modelul exact este IMS Competition B70 2TC H28.5 E sita dubla ridgeless 58mm

Reply
Am facut tot felul de probe, si se termina cafeaua. Am obtinut ceea ce scrie pe ambalaj, aroma de gref, prune,etc. Prea acida. Cafeaua e foarte calitativa, prjita la perfectie, dar dupa gustul meui nu este pentru espresso. Dar am facut niste scamatorii...m-am apucat de miscele, ca tot vroiam sa fac asta demult. Am pus niste cafea prajita adanc impreuna cu kenia asta,  30-70%. Alta treaba.
Dar am o idee, sa vedem ce zic prajitorii nostri consacrati. Imi fac eu o miscela, dar tot mono origine, prajesc aceiasi cafea in doua sarje: una light, arome, sprintara, acida si alta sarja prajita mai adanc, tipic de espresso. Aceiasi cafea.
Apoi ma joc putin cu proportiile pina imi place aciditatea rezultanta, adica sa fie placuta, usor fructata. Daca nu are corp  cum este columbia poate mai bag ceva in ea, dar pentru inceput o mono origine prajita in doua variante ar fi perfect zic eu.
A incercat cineva? as propune la o prajitorie sa faca ceva de genul.

Reply
Ai venit cam tarziu la petrecere, cred:

https://youtu.be/zxvW05VDqiU?t=1729

[Image: yymiyFx.jpg]

[Image: tf7B7Ms.jpg]

Reply
frumoase poze ....nimic de zis :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)