Hello There, Guest! Login Register


ito pid pe hx

#1
Salut colegi.
De ceva timp am implementat ito pid pe un espresor hx e61.
Detalii despre ito pid gasiti in link-ul ce urmeaza:
https://www.softwareandcircuits.com/divi...nents.html
Deasemeni pe net, de exemplu aici:
https://www.thuisbarista.nl/forum/viewtopic.php?t=5484
Avand pe ito doua canale independente de control a temperaturii, am decis sa realizez controlul temperaturii in boiler si prin doua rezistente de incalzire sumar de 250W sa controlez temperatura in grupul e61. Idea de a controla electric grupul e61 am gasito asemeni pe net si anume aici: https://www.talkcoffee.com.au/the-izzo-v...ed-series/
Mai este conectat la ito un senzor volumetric si unul de presiune.
Voi mai adauga detalii pe parcurs.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#2
Foarte interesanta modificarea aceasta. Practic setezi si temperatura in boiler si in grup separat. Ai cumva niste poze cu modificarea espressorului tau?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#3
Salutare colegi, salut Cosmin.

La baza acestei realizari am avut disponibil un espressor E61 cu HX orizontal si anume un Fiorenzato Bricoletta, modelul cu panoul lateral din inox reliefat si pompa vibratoare.
Avand controlerul ITO Leva si doua rezistente de incalzire tip cartus cu marimi diam. 8mm*60mm lungime am decis sa electrific grupul E61, dupa cum am gasit ca exemplu pe talkcoffee in link-ul de mai jos.
https://www.talkcoffee.com.au/the-izzo-v...ed-series/

Deci iata kit-ul ITO leva cu toate cele necesare pentru instalare:
[Image: cRqQnmx.jpg]

Doua rezistente de incalzire de 120W fiecare, diam 8mm*60mm lungime arata asa:
[Image: i41ITwy.jpg]

Aceste doua rezistente au fost instalate vertical in grupul E61 in care sau dat doua gauri de catre un mester iscusit! Smile si arata in ansamblu asa:
[Image: f2VeRwA.jpg]

Rezistentele si senzorul termic au fost montate in gauri cu pasta alba termoconductoare.
[Image: oyojey7.jpg]

Pentru verificarea primei parti a controlerului ITO si anume a incalzirii grupului E61 prin cele doua rezistente, am montat un SSR la controler, senzorul termic tot la el si am inceput testele propriu zise.
[Image: C9DXmNe.jpg]

Testele au fost cu succes si a urmat montarea celui de al doilea senzor termic pe boiler pe exterior la mijloc, de asemeni senzorul de presiune pentru a avea controlul pompei si realizarea profilarii electronice din pompa.
Si evident, testele reale... prima cafea, cum fara ea Wink
[Image: lFdm0y7.jpg]

Deci canalul 1 al controlerului ITO mentine temperatura setata pe grupul E61, canalul 2 mentine temperatura setata in boiler, senzorul de presiune moduleaza tensiunea pe pompa pentru controlul presiunii conform unui din cele 4 profile definite de utilizator, sau in regim manual prin rotita din dreapta ecranului. Mai este un flow-metru conectat inainte de intrarea in pompa, se vede in imaginea de mai jos, asemeni se vede si senzorul termic in spatele boilerului, senzorul de presiune jos linga SSR.
[Image: Tb16CVM.jpg]

Pe final de tot asamblat si testat, avem asa o imagine cu temperatura setata pe PID1 adica pe grup la 92.7 grade (sus dreapta pe ecran) si pe eric 92.8 dupa aproximativ 20 minute de la pornire.
[Image: RzTZGZ7.jpg]

Mai are ITO un soft care se instaleaza pe Android sau pe Windows si prin acest soft se poate vizualiza in timp real toti parametrii posibili, temperaturi, presiune, timp etc. vedeti in imagine.
[Image: in0fCIx.jpg]
Si asa:
[Image: B2k6mBj.jpg]

Pentru colegii interesati de controlerul ITO, am gasit aici pe forum inca un topic cu info, care la timpul instalarii descrise mai sus prin Septembrie-Octombrie 2021, eu nu-l cunosteam, las link-ul mai jos.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...e-ITO-leva
Orice intrebari care le aveti in continuare sunt binevenite si pe masura posibilitatilor voi incerca sa le clarific.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#4
Va raspund si eu daca e, am avut 3 masini cu ito- isomac venus, 2x rancilio silvia.

Se calibreaza toti senzorii in functie de ce espressor ai. Exista un flowmetru si pe baza volumului din boiler si a rezistentei (ce putere are) stie sa faca o compensatie de pid automat in timpul extractiei. Isi calculeaza si debitul cu pompa prin numarul de impulsuri generate, fiecare impuls al pompei are un anumit volum pompat.

De asemenea  are tot felul de profile de debit sau presiune si are si profilare de temperatura.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#5
Super tare proiectul! Așteptăm cu interes detaliile.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#6
(04-11-2022, 22:56)Darsidius Wrote: Va raspund si eu daca e, am avut 3 masini cu ito- isomac venus, 2x rancilio silvia.

Se calibreaza toti senzorii in functie de ce espressor ai. Exista un flowmetru si pe baza volumului din boiler si a rezistentei (ce putere are) stie sa faca o compensatie de pid automat in timpul extractiei. Isi calculeaza si debitul cu pompa prin numarul de impulsuri generate, fiecare impuls al pompei are un anumit volum pompat.

De asemenea  are tot felul de profile de debit sau presiune si are si profilare de temperatura.

Salut,
Ai putea sa ne spui cum ai folosit profilarea cu ito?
Eu de exemplu am un profil salvat pe ito care il folosesc aproape zilnic cu preinfuzie de 10 secunde la 2 bari, dupa care crestere la 8.5 bari, iar dupa 25 secunde descrestere la 7 bari. Extractiile dureaza intre 32-38 secunde.
Si inca o intrebare, cum ai folosit profilarea de temperatura la aparatele cu ito si ce castig ai avut in extractie?
Multumesc.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#7
Pai cum am facut? am probat tot felul de profile, in functie de rasnita, cafea. Se pot face o multime de lucruri, de genul preinfuzie la debitul X si extractie la presiunea Y cu declin. Totul e o joaca, nu exista fa asa ca iese cafeaua, nici macar nu avem aceasi cafea, d'apoi apa sau rasnita. O joaca ce toaca multa cafea.

La temperatura dupa ce setezi volumul boilerului in program, puterea rezistentei, si calibrezi debitul pompei folosind numarul de impulsuri, exista functia de care ziceam cu pid pe auto in care espressorul iti doreaza rezistenta in % pe durata shotului incercat sa contra-balanseze pierderea de temperatura de la apa ce intra in boiler. Daca nu a calibrarile facute corect atunci e fix pix.

Apoi, majoritatea cu vechime in espresso, trag cu o scadere de temperatura in shot, de aproximativ 3-4C (unii si mai mult). S-au probat o gramada de chestii pe decent espresso forum, si pe evo leva ACS, si au ajuns la concluzia ca asta da rezultatele cele mai bune:

explicatia ar fi ca odata ce extragi din puck solubile si solide rezistenta pucului scade considerabil, iar scazand temperatura scazi si vascozitatea in puck, astfel ca iti permite sa macini un pic mai grosier ca sa ai o curgere mai lenta spre final.

Daca temperatura ar creste de la start la finish, ai rasni si mai fin ceea ce ar supra-extrage o parte din puck, iar daca ai avea o temperatura constanta ai rasni mai fin decat cu un drop de temp.

Mai exista o teorie ca o parte din solubile se extrag in prima faza, iar dupa vrei sa extragi tot mai putin, scazand temperatura scazi si din extractia compusilor pe care nu ii vrei in ceasca. 

Pana la urma nu sunt interesat care este explicatia realista, strict este ca mi-au placut shoturile pe oricare din espressoare, cu o cadere de temperatura de cateva grade, evident incepi mai cald si termini mai rece. Daca incepi la 90C si scazi la 87C pe Honne se prea poate sa fie prea putin, insa pe o rasnita cu SSP unimodal ar fi ideal.

Dar daca incepi la 93C si scazi la 90C pe Honne atunci esti aproape de sweetspot, pana la urma cum am zis si la prima fraza, e totul o joaca.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#8
Puteti sa-mi spuneti va rog daca se poate instala si pe espresoarele cu pompa rotativa?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#9
NU! trebuie pompa vibratoare, tot sistemul functioneaza ca decent, masoara impulsurile/pulsatiile pompei vibratoare, o rotativa nu poate fi controlata asa.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#10
(06-11-2022, 14:12)Darsidius Wrote: Pai cum am facut? am probat tot felul de profile, in functie de rasnita, cafea. Se pot face o multime de lucruri, de genul preinfuzie la debitul X si extractie la presiunea Y cu declin. Totul e o joaca, nu exista fa asa ca iese cafeaua, nici macar nu avem aceasi cafea, d'apoi apa sau rasnita. O joaca ce toaca multa cafea.

La temperatura dupa ce setezi volumul boilerului in program, puterea rezistentei, si calibrezi debitul pompei folosind numarul de impulsuri, exista functia de care ziceam cu pid pe auto in care espressorul iti doreaza rezistenta in % pe durata shotului incercat sa contra-balanseze pierderea de temperatura de la apa ce intra in boiler. Daca nu a calibrarile facute corect atunci e fix pix.

Apoi, majoritatea cu vechime in espresso, trag cu o scadere de temperatura in shot, de aproximativ 3-4C (unii si mai mult). S-au probat o gramada de chestii pe decent espresso forum, si pe evo leva ACS, si au ajuns la concluzia ca asta da rezultatele cele mai bune:

explicatia ar fi ca odata ce extragi din puck solubile si solide rezistenta pucului scade considerabil, iar scazand temperatura scazi si vascozitatea in puck, astfel ca iti permite sa macini un pic mai grosier ca sa ai o curgere mai lenta spre final.

Daca temperatura ar creste de la start la finish, ai rasni si mai fin ceea ce ar supra-extrage o parte din puck, iar daca ai avea o temperatura constanta ai rasni mai fin decat cu un drop de temp.

Mai exista o teorie ca o parte din solubile se extrag in prima faza, iar dupa vrei sa extragi tot mai putin, scazand temperatura scazi si din extractia compusilor pe care nu ii vrei in ceasca. 

Pana la urma nu sunt interesat care este explicatia realista, strict este ca mi-au placut shoturile pe oricare din espressoare, cu o cadere de temperatura de cateva grade, evident incepi mai cald si termini mai rece. Daca incepi la 90C si scazi la 87C pe Honne se prea poate sa fie prea putin, insa pe o rasnita cu SSP unimodal ar fi ideal.

Dar daca incepi la 93C si scazi la 90C pe Honne atunci esti aproape de sweetspot, pana la urma cum am zis si la prima fraza, e totul o joaca.

Multumesc de idei Denis,
Astazi am incercat asa, inainte de a incepe extractia cu temperatura setata pe grup la 93, pe boiler la 95 am coborat tempaturile pe ambele Pid-uri la 80 si imediat ridicat maneta sa inceapa extractia. Pe Pid vedeam cum scade temperatura treptat, insa pe eric de la inceput temperatura pe grup a urcat de la 92,7 la 93,2 si pe final dupa 30 secunde a inceput lent sa scada spre 92 si.
Concluzia mea este ca grupul E61 avind 4,5kg de alama are o incarcatura termica mare fapt care duce destul de lent la scaderea temperaturii chiar daca sursa de caldura (rezistentele de incalzire) a fost complet oprita inainte de extractie.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#11
Da de ce nu cu off-set?Smile cum e la ACS Leva?

boiler 95C grup 88C, la inceput intra apa la 95C cu un debit mare pentru ca e preinfuzie si temperatura e mai mare, iar in extractie din cauza debitului mic si a grupului rece apa  incepe sa piarda din temp de boiler si se face o medie intre grup si boiler.

cu o senzor infipt adanc prin urechea portafiltrului, si pus un burete de vase in portafiltru, poti masura apa ce curge sub sita de dus, odata ce iese din grup, eu asa am facut la levier.  Asta daca nu vrei sa gauresti site si sa le umpli cu cafea sa ai masuratori reale. Insa tine minte, e o cadere de temperatura pe verticala, pt mine e mai important ce temperatura are apa ce loveste pucul fix deasupra lui, ca la mijloc sau sub puc e alta temperatura.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#12
Scrie detalii la idea cu off-set ca sa o inteleg, ACS Leva nu am Smile

- ar fi sa setez 88 pe grup si 95 in boiler ca sa am o medie intre ele in extractie, gen 90 grade?

(07-11-2022, 22:58)Darsidius Wrote: Da de ce nu cu off-set?Smile cum e la ACS Leva?

boiler 95C grup 88C, la inceput intra apa la 95C cu un debit mare pentru ca e preinfuzie si temperatura e mai mare, iar in extractie din cauza debitului mic si a grupului rece apa  incepe sa piarda din temp de boiler si se face o medie intre grup si boiler.

...
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#13
Pe HX-ul tau, ca sa ai e61 mai rece presupun ca trebuie sa scazi putin temperatura din boiler (ca incalzirea prin termosifon sa nu-l incalzeasca peste o anumita temperatura) si sa setezi incalzirea electrica pana la max 80 de grade. Plecand de la asta speri ca apa care intra in e61 in loc sa fie 100+, o ai undeva sub iar cu un grup ceva mai rece o sa ai o cadere mai semnificativa a temperaturii. Cum preinfuzia inseamna umplerea unui spatiu gol rapid, e posibil ca apa ajunsa pe cafea sa fie mai sus decat o sa fie in restul extractiei cand vei avea un debit mai mic (3-4ml/s) iar grupul va absorbi mai repede din gradele livrate de apa. Impresia mea e ca trebuie multa joaca aici si cel mai important gustul e cel care primeaza.
Evident ca important este sa constientizezi in ce directie sa o iei in functie de feedback-ul pe care il ai in ceasca. Eu nu stau prea bine la capitolul asta asa ca uneori am shot-uri foarte gustoase iar alteori decente (cu sculele din dotare, evident)
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#14
(06-11-2022, 21:00)Cosmin Wrote: Puteti sa-mi spuneti va rog daca se poate instala si pe espresoarele cu pompa rotativa?

Salut, dupa cum a fost confirmat si mai sus actual nu se poate instala ito pe un espressor cu pompa rotativa clasica alimentata AC(curent alternativ).
Insa sunt deja pompe rotative alimentate cu DC 24V pe espressoarele mai noi asa ca Crem One LFPP. Pe acest espressor prin pompa rotativa DC se face profilare de presiune sau debit (prin variatia tensiunii de alimentare) aprox. in aceasi idee precum e realizat actual la ito cu pompa vibratoare, doar ca e mai elegant cu raspuns mai bun in timp la ajustare si desigur mai silentios.
Acum vreau sa cred ca aceasta idee cu rotativa DC sa ajunga la autorul solutiei ito Leva, la Dietmar si el sa faca o adaptare sau upgrade la controler pe hardware si respectiv la softul Leva. Si poate intrun viitor nu prea indepartat Smile vom avea si ito instalat pe espressor cu pompa rotativa DC Wink
Pe aceasta cale vreau sai Multumesc colegului de pe forum Mirceat pentru ajutorul acordat cu ito si sa-l rog daca poate transmite idea mai departe lui Dietmar cu adaptarea pompei rotative DC pe ito.

[Image: lbQZZh5.jpg]

[Image: tPeI00V.jpg]

[Image: mhN0fxg.jpg]
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#15
Stai linistit, proietul e de foarte mult time, iar cel care face leva nu e acelasi cu cel care face ito, software e facut de cineva, iar ito proiectul de altcineva.

In 7 ani nu au adaugat nimic in software, decat mici update-uri si un cantar bt implementat pe placa de baza.

Acum am inteles de ce nu ma intelegeai cand explicam, pt ca nu ai montat tu alea, acum are sens, daca stiam nu vorbeam asa ci mai explicativ.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#16
(09-11-2022, 15:52)Darsidius Wrote: Stai linistit, proietul e de foarte mult time, iar cel care face leva nu e acelasi cu cel care face ito, software e facut de cineva, iar ito proiectul de altcineva.

In 7 ani nu au adaugat nimic in software, decat mici update-uri si un cantar bt implementat pe placa de baza.

Acum am inteles de ce nu ma intelegeai cand explicam, pt ca nu ai montat tu alea, acum are sens, daca stiam nu vorbeam asa ci mai explicativ.

Repet, eu vreau sa cred ca vor adauga acest upgrade cu pompa rotativa DC la ito leva Smile

Si sunt curios cum ai dedus ca nu eu am montat alea.. Smile
..dar cine le-a montat?
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#17
Ca info de clarificare colegul Mirceat ma ajutat cu kitul ito sa ajunga la mine, eu am facut instalarea, depanarea si testarile complet.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#18
Salut,
Idea cu pompa rotativa la ito leva se vede ca ajuns la Dietmar mult inainte de a instala eu ito pe hx-ul meu.
Raspunsul il vedem pe pagina 4 de pe hb, linkul de mai jos.

> plan on releasing an Ito board for gear pumps?
There are no plans for ito and gear pumps.

~Gear pumps are still too expensive. Even pumps from China (e.g. from topsflo) cost 200$ + shipping + VAT. Easily over 300$ total. Fluid-o-Tech's pumps are even more expensive.

https://www.home-barista.com/espresso-ma...ml#p662605
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)