mihneasusan Wrote:... Cred că prajitorii home sunt mult mai subiectivi cu privire la calitate, mai ales când folosesc echipamente improvizate. ... Cred că părerile despre cafele ar trebui să facă subiectul discurilor particulare. ...(subl. mea)
da, sunt si eu de aceeasi parere in legatura cu (daca am inteles bine ce spui) 'zgomotul' in forum, al unora care folosesc echipamente improvizate! ceea ce duce la o finalizare intr-un produs inferior, care limiteaza foarte jos, orice nazuinta - acolo unde exista - spre calitate si rafinament;
in opinia mea ar fi fost necesar ca acest forum sa-si delimiteze o atitudine mai ferma fata de competenta si calitate, intru formarea si desavarsirea unui rafinament al simturilor, al gustului!
ceea ce presupune si exigenta si sinceritate a opiniei; si sigur, asta nu se impune ca directiva, ca regulament, ci rezulta dintr-o atitudine majoritar de calitate, a membrilor activi;
intr-un context de bun simt civic, o asemenea comunitate, chiar daca privita din strada apare ca o adunatura de ciudati, care-si toaca resursele materiale pe echipamente de nisa, nerusinat de scumpe etc., ar trebui respectata si lasata sa-si duca viata inainte!
nimeni nu ne obliga sa ne amestecam cu ei: acea 'cale' a lor nu este singura spre o cafea buna!
dar daca trecem pragul inspre o asemenea comunitate, sunt cateva lucruri care trebuiesc acceptate asa cum sunt - din respect, nu?;
nu trebuie sa incercam - mai in bascalie, mai in serios - sa le luminam ratacirea, cu surogate 'mai simple si mai bune'!
parerile/opiniile, critica deschisa, despre cafelele disponibile, despre echipamente, despre ofertele de vanzare/cumparare in general, ar trebui sa abunde, ele dau nota particulara, de personalitate a acestui forum;
nu-mi imaginez vreun motiv sa le trecem 'in sertar' sau 'in ilegalitate', ca discutii cenzurate, ca discutii private;
iar forumul, ca loc public, sa ramana o campie neteda (ca... fruntea lui Covaliov) in care ne rumegam in... grup cafeaua [Image: smile.gif]
in general despre cafea si despre echipamentele cu care o prepari exista enorm de multa informatie pe net, stim cu totii... ceea ce aduce o nota de viata este parerea cuiva din forum, care cu cafelele ce le gasim noi, cu mici imbunatatiri fezabile, cu respect totusi pentru limitele materiale ale unei majoritati de pasionati espresso ofera o versiune localizata...(cam aici e momentul sa intervenim cu chestia aia cu'tarisoara mea' [Image: smile.gif] )
ideea din titlul topicului ramane, zic eu, chiar daca cele scrise mai sus o ating doar, si inca indirect:
daca poate si vrea, oricine poate prepara o bautura din cafea;
dar daca espressoman este un amator entuziast, pasionat de a prepara acasa si a bea espresso, atunci ceea ce facem si ceea ce bem, trebuie sa fie espresso!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)