Hello There, Guest! Login Register


achizitie espressor

#1
Buna seara
este o alegere buna Lelit PL41EM Espressor??
din cate am citit presiunea pompei este de 15 bar..
am nevoie de sfatul dvs.

Va multumesc
 
Reply
#2
(21-12-2013, 23:06)Monique Wrote: Buna seara
este o alegere buna Lelit PL41EM Espressor??
din cate am citit presiunea pompei este de 15 bar..
am nevoie de sfatul dvs.

Va multumesc

Daca bugetul iti permite mergi pe Lelit PL41 TEM.
Cafeaua va iesi la fel cu oricare din cele doua . TEM are in plus PID-ul , instrumentul care iti indica temperatura . Vei sti in permanenta cand aparatul a ajuns la temperatura de lucru , cand temperatura a revenit la valoarea dorita pentru o noua extractie ( in cazul in care faci mai mult de un espresso ) .
Deasemenea Pid-ul iti va arata cand aparatul a ajuns la temperatura la care produce un maxim de abur si cand este , iarasi , bun pentru un nou shot .
Desi la un aparat mic , cu stabilitate termica limitata , PID-ul nu face minuni , reprezinta totusi un instrument care ofera niste repere de temperatura care sunt utile si usureaza interactiunea utilizatorului cu aparatul .
Inspiratie !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#3
Eu cred ca, inainte de toate, un vizitator al forumului devenit user, care incepe sa caute ajutor, ar trebui sa precizeze cum bea cafeaua, cum i-o place si ce asteptari are; ce anume vrea sa rezolve achizitionand espressor, rasnita sau eventual alte unelte de preparare. Eu cand mi-am cumparat (editat ulterior: cand am inceput sa caut espressor) espressor, eram convins ca-l iau sa-mi fac "lunga cu lapte de calitate", iar acum - ce-i drept - sunt dependent de espresso. Imi imaginam - inainte sa-l am - ca las sa curga mai mult ori ca pun eu mai multa cafea si iese lunga mea. Ce 25-30 sec, 14-16 gr, 60 ml imi ziceam? Las ca fac eu sa fie bine, sa umplem cana mare de ceai, ca de obicei!
Ma dau exemplu pe mine. Consumam clasica "zeama stoarsa de pe carpa de bucatarie" - lunga cu lapte -iar acasa acelasi lucru, la moka sau filtru. Am dat intamplator de proaspat prajita la un hotel. Evident, comandam tot lunga, tot cu lapte, dar deja era altceva. Se uitau milosi la mine si-mi dadeau "o lunga" de vreo 80 ml, de nu ma multumea cantitativ (!) si ulterior ceream mereu o "lunga cu lapte dubla" (Dumnezeule!).
Abia asteptam sa ajung, sa comand cafea. Cum mi se prepara la espressor, am inceput sa caut proaspat prajita si espressor. Sincer, daca acum 9 luni as fi stiut de Aeropress, V60 etc, nu cred ca ma lansam in achizitii de espressor + rasnite + site + plus, plus, plus nenumarate cesti, pahare, solutii curatare, perii. Sau poate ma lansam daca ramaneam fidel forumului. Acest forum te provoaca mereu si provoaca dependenta la randul lui.
Atentie, nu-mi pare deloc rau. Dimpotriva. Nu ma mai imaginez consumand altceva in afara de espresso. Eu nici macar nu beam espresso inainte, acum nu mai suport altceva. Dar, daca dadeam de combinatia - de exemplu - Hario Mini ori Porlex + Aeropress sau V60 + obligatoriu proaspat prajita, sunt convins ca ma multumea.
Prin urmare, sfatul meu pentru incepatorii din Bucuresti, Cluj, Craiova, Timisoara, Constanta si parca Brasov, care se gandesc la espressor si rasnita dar care consuma "lunga cu lapte" si nu cauta espresso/ristretto ori combinatii cu crema de lapte (capuccino, latte etc), sa viziteze cafenelele adevarate din orasele lor si sa testeze pe langa espresso si derivate si "cafea la aeropress ori V60 ori Chemex". S-ar putea sa gaseasca multumire si sa-si dirijeze investitiile in alta directie si sa coste mai putin.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#4
Lelit PL41EM este o alegere de evitat, dupa parerea mea. Asa cum spunea si RaduCarutasu, mai bine mai mergi putin pana la 2080 de lei si iei un PL41TEM pentru acele plusuri precizate in raspuns. PL41EM are manometru, care nu este un instrument de imbunatatire a gustului cafelei, ci un indicator al unei valori pe care tu ca fata oricum nu o sa o modifici niciodata caci e de umblat prin aparat putin. Presiunea normala de extractie este de 9bar, cei 15bar fiind ca marketingul megapixelilor la aparatul foto, folclorul spunand "cu cat mai multi cu atat mai buni". Exista bombe DeLonghi ce au 19 bar in specificatii Smile Cand de fapt normalul e 9bar. Dar acesta este un amanunt care conteaza mai putin pentru un incepator, mai ales de sex feminin, esentialul fiind ca acei bari din specificatii nu au nicio relevanta.

Problema in espresso este ca acea consistenta cremoasa pe care o vezi pe la noi pe forum, se obtine DOAR daca folosesti si o rasnita. Altfel vei da o caruta de bani pe espressor si te vei trezi cu o zeama lunga in ceasca, ceea ce va fi destul de frustrant. Deci decat sa dai 1660 de lei pe acel PL41EM, mai bine iei un Gaggia Classic cu 1160 de lei si iti raman bani si pentru o rasnita, cele mai ieftine dar ok in espresso fiind pe la 700 de lei. Pentru incepatori, Lelit PL43MM cred ca ar fi mai indicata, caci are reglajul vizibil, fata de Ascaso I-mini la care reglajul se face in orb.

Evident, daca nu vrei espresso si crezi ca te atrage si alt mod de preparare, sfatul lui sms este ok, cu precizarea ca o rasnita manuala nu prea sta bine in bucataria unei doamne/domnisoare, decat daca are pe cineva sa invarta doua minute/cafea la manivala. Dar diferentele intre espresso si alte moduri de preparare sunt mari, fiind sporturi diferite. De multe ori snowboarderii nu agreeaza ski-ul sau invers Smile Degustarile in diverse cafenele adaptate la modernismul prepararii cafelei pot sa te ajute. Numai sa le nimeresti pe cele bune (Origo, Coftale, Coffee Map, in Bucuresti.)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
In primul rând multumesc mult celor care au reușit sa răspundă mesajului meu . Trebuie sa spun ca am decis sa cumpăr un espressor, deoarece de mult timp îmi prepar cafeaua, cu o cafetiera Bialetti iar spuma pentru cappuccino cu un mixer si mai apoi am cumpărat un cappuccinator. Îmi este dor de cafeaua băută in Italia si de un cappuccino adevărat. Din acest motiv am încercat sa cer sfatul vostru fiindcă știu ca nu toate espressoarele sunt bune. Citind pe acest forum discuțiile legate de ceea ce înseamnă si cum se face o cafea buna am înțeles ca automatele nu sunt bune, presiunea trebuie sa fie 9 bar etc. Am mai auzit de varianta unui Cimbali mini dar este foarte scump.
Este clar ca nu este simplu sa cumperi un espressor care sa facă o cafea adevarata.
 
Reply
#6
Ca si proaspat posesor de Gaggia Classic ti-l recomand cu caldura. Precum spus-a Liviu mai sus e 1160lei cu transport inclus, e simplu de manevrat, fara ghizmouri utile doar "specialistilor", etc. Chiar si cu o cafea macinata care "isterizeaza" o parte din puristii forumului vei obtine un expresso mai mult decat rezonabil.
Dupa aceea cu o rasnita + cafea proaspat rasnita + ceva mai multa experienta, vei imbunatati calitatea licorii zilnice.
Efecte contrare: iti va fi si mai tare dor de italia pentru ca acum in fiecare dimineata, cel putin pentru cateva minute, te vei simti ca si cum ai fi acolo.

LE: Uitasem de tamper. E al d. de importanta bucata aia de metal (inossidabile!).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)