Hello There, Guest! Login Register


Instrumente pentru WDT

Cand am schimbat sita originala care vine cu MaraX cu una IMS, am avut in prima faza aceeasi problema - espressor-ul arata ca dupa un macel, stropea din pf peste tot.

Ulterior mi-am facut un pseudo-wdt dintr-un dop de pluta cu 3 scobitori.
Workflow-ul e dupa cum urmeaza:
- rasnesc in paharul de la Niche
- pun pf-ul peste pahar, intorc invers harnasamentul si scutur (orizontala/verticala) pana ametesc macinatura
- wd cu scobitorile
- nivelez cu un distribuitor Motta si tampez cu tamper-ul original Lelit

Nu am kribli, duomo si nici alte acareturi de genul dar nici nu vad sa mai am channeling (decat rareori) iar despre stropit aiurea nici vorba...

Cat despre portafiltrul naked, iti complica existenta si psihicul al naibii de tare Big Grin
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
Inca o bila alba pentru Niche, nu ai probleme cu extractia chiar daca folosesti scobitori in loc de alte prostii scumpe...
 
Reply
Totusi eu cred ca cel putin la inceput de drum, pana ajungi sa ai o curgere placuta, te ajuta un pf naked deoarece vezi cand greșești si poti sa faci interventie asupra procesului. Daca nu l-ai avea, nu ai de unde sa stii si continui in neant, parerea mea .
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
Deleted
 
Reply
(12-01-2021, 16:01)IonutMihail Wrote: Totusi eu cred ca cel putin la inceput de drum, pana ajungi sa ai o curgere placuta, te ajuta un pf naked deoarece vezi cand greșești si poti sa faci interventie asupra procesului. Daca nu l-ai avea, nu ai de unde sa stii si continui in neant, parerea mea .
Eu la început aveau shot-uri când imi curgea printr-un singur cioc de la portafiltru și abia dupa vreo 7s pornea sa picure și din celălalt, așa ca depinde cât de gravă e situațiunea Smile)
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
(12-01-2021, 20:51)Cosminchir Wrote:
(12-01-2021, 16:01)IonutMihail Wrote: Totusi eu cred ca cel putin la inceput de drum, pana ajungi sa ai o curgere placuta, te ajuta un pf naked deoarece vezi cand greșești si poti sa faci interventie asupra procesului. Daca nu l-ai avea, nu ai de unde sa stii si continui in neant, parerea mea .
Eu la început aveau shot-uri când imi curgea printr-un singur cioc de la portafiltru și abia dupa vreo 7s pornea sa picure și din celălalt, așa ca depinde cât de gravă e situațiunea Smile)
Ce vroiam sa spun este ca necesitatea PF naked este doar la inceput, probabil cateva luni, ulterior, dupa ce controlezi destul de bine curgerea cred ca e doar o placere vizuala si cam atat
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
Eu de când folosesc PF naked nu am reușit sa stropesc pe nimeni și nimic în jur, în schimb mi-am făcut mâna văzând cat de repede sau greu curge, cum se acoperă găurile sitei și dacă conul este frumos sau curge din trei diferite pana spre final, wdt însă nu am făcut decât cu scobitoare, am încercat și doar nivelare si tampare fără wdt, diferența nu a fost notabilă însă curgerea a fost mai 'frumoasă ' cu wdt
De mâine fac cu kribli în locul scobitorii, vedem care dintre 0.00002 lei vs 200+ lei face diferenta
Lelit Bianca/ XLVI Steamhammer/ La Marzocco GS3av
Mahlkonig GBW, Arco
Bravo tools
 
Reply
Eu folosesc portafiltrul fara fund de cand beau espresso, nu din snobism (sper), dar pur si simplu prefer. Rareori ma uit la show-ul de sub portafiltru, dar uneori ma ajuta sa ma prind mai repede ca ce iese e sink shot. 

Picuratorul mai ascunde din defecte.

E drept ca peretele din dreapta espressor-ului a capatat un desen interesant, dar il port cu mandrie Smile

Nu cred ca exista diferente intre wdt cu un ac si Kribli, Kribli doar e mai elegant de folosit (scobitoarea mi se pare prea groasa, cam cum sunt acele de la Barista Space, iar instrumentul ala mi se pare o eroare de design, lasa in puc urme de plug, nu de ace, incat dupa trebuie sa bagi nivelatorul, or la Kribli doar tampezi dupa - preferabil drept).
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
Eu folosesc nivelatorul dupa ce folosesc gribli. curgeri frumoase 99%. folosesc naked tot timpul.
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
https://drive.google.com/file/d/1wuz3eni...p=drivesdk
Fisier cu 8,15,18 si 24 pini pentru 57mm
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
(13-01-2021, 08:06)dijon Wrote: https://drive.google.com/file/d/1wuz3eni...p=drivesdk
Fisier cu 8,15,18 si 24 pini pentru 57mm

Foarte tare, mulțumim! Chiar vreau sa îmi fac un dispozitiv de genul
Le-ai gândit tu?
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
am mai pus un sablon universal, cu 2 exemple de pozitionare a pinilor, pentru cine doreste sa incerce
+ cateva poze cu unelte realizate
 
Reply
Salut,

Cam de o saptamana am redus flow-ul la: macinare in PF, 3 ciocaneli de masa in plan vertical sa asez "gogoasa"(rasnita Hedone Honne), tamp si shot. Mi-au iesit cele mai bune(la gust) shot-uri din cafeaua curenta(Mensur Natural de la RightSide, gusturile au fost chiar cele descrise de prajitor) motiv pentru care am scos la vanzare Kribli si Nivelatorul Bravo.
Folosesc o doza de 20IN(sita VST daca conteaza pentru cineva) ca sa respect reteta data de prajitor, si curge in 30-32s la o ratie de 1:2 - 1:2.25. Nu am folosit PF-ul naked decat pentru setarea retetei, dar o sa fac niste shot-uri sa vad cum curge(nu ca ar mai avea vreo importanta pentru ca gustul e pur si simplu WOW atat la simplu cat si la cel cu lapte).

P.S.: O sa fac si un video dupa ce mai experimentez si cu alte cafele, dar cred ca tocmai mi-am simplificat viata si am obtinut si un gust mai bun in ceasca.

Extractii reusite!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
Cred că am mai bine de jumătate de an de când rutina e doar asta: râșnire, 2-3 lovituri în portafiltru, tampare și aia e. Folosesc doar portafiltru naked, mai există și channeling dar de cele mai multe ori se rezolvă cu dozarea + gradul de măcinare, iar acolo unde nu există cale de succes, dar gustul e ce trebuie, life goes on. Smile
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
Salut,

Vreau sa impartasesc experiență mea cu un obiect de facut WDT, daca se poate numi asa (daca nu se incadreaza in acest topic, desi are legatura cu Kribli Grabli, rog sa fie mutat ). De curând mi-am achizitionat un pahar sa il inlocuiesc pe cel de la NZ care nu ma ajuta la diametrul pf meu si nici nu am vrut sa iau la strung din el. A venit in 23 de zile, foarte repede din experienta cu AliExpress in condițiile actuale. Desi este mult mai mic decât cel NZ, rasnirea este foarte ok, chiar nu recomand sa il inaltati deoarece electrizeaza cafeaua, am incercat. Pica tot in el fara sa se electrizeze si fara mizerie (acesta e fost si intentia mea ).

Link : € 4,51 42%OFF | Support Dropshipping Stainless Steel Coffee Dosing Cup Powder Feeder Part for 58mm Espresso Machine Dosing Cup
https://a.aliexpress.com/_mMR4BKp

Am vrut sa incerc si aceasta varianta, doar cu paharul direct shake in pf si am ajuns la concluzia ca este la fel de bun ca Kribli Grabli sau oricare alt obiect asemănător. Mentionez ca am avut posibilitatea sa ma joc putin cu Kribli Grabli si sa il compar cu home made-ul meu cu ace de imprimanta. Chiar daca pe pf de 57 nu isi are rostul d.p.m.d.v, deoarece joaca foarte mult, buza lui fiind pe exteriorul pf, iar la pf naked al meu (care nu este original Lelit), marginea de la Kribli atingea cele 2 urechi ale pf si nu ma ajuta deloc. Grosimea acelor de la Kribli sunt aceleasi ca la dispozitivul meu, dar, nu pot sa nu recunosc, desi pare un tool foarte simplu ca are atuurile lui : e din plastic, niveleaza in acelasi timp si cafea nu se prinde de el, face cafeaua mai pufoasa putin fata de al meu dar lasa gaurile ceva mai pronuntate decat la mine. Una peste alta e un dispozitiv util.

Las mai jos cateva video sa trageti singuri concluziile, detaliile le găsiți la descriere :

https://youtu.be/0mljlEL2oRE

https://youtu.be/6jbq6pWb8rY

https://youtu.be/9Qttflglqc4

https://youtu.be/mopRrFC9c_s

https://youtu.be/cwTRflmXVWA[Image: a224dd2262ea4d558db25a3a4027983d.jpg][Image: 29d7c51cd517ac077d3e25ecb431276d.jpg]
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
Salutare,

Revin eu cu un scurt review despre scula Smile

1st of all, mersi inca o data pentru ocazia de a testa! Asa am putut sa ma decid daca voi cumpara sau nu.
Enumar mai jos cateva lucruri pe care le-am observat:

Setup-ul meu e format din Lelit Elizabeth si un Sette 270. Asadar pentru cei care stiu Sette, macinatura este foarte "pufoasa", direct in portafiltru, fara sa faca bulgarsi & stuff.

Pro: 
- Constructie solida, pare si se simte de calitate
- Mult mai usor de folosit decat agrafa/scobitoare
- Retentie mica pe ace, care se curata usor cu o pensula
- Omogenitate in "scormonitul" cafelei
- Pentru cafelele care cer o macinatura mai fina, dupa Kribli se poate tampa direct, fara probleme (eventual un mic "tap" de blat, cat sa se acopere micile gauri lasate de ace. Asadar consider ca este o alegere mai buna vs un nivelator.

Neutru (la modul ca nu am observat diferente fata de modus operandi fara Kribli):
- Extractii fara channeling sau spray - aici cred ca ma ajuta Sette, dar daca aveti o rasnita a carei macinatura cere tot timpul WDT, Kribli sigur poate sa fie un upgrade binevenit.
- Pastreaza un gust bun pentru espresso

Contra:
- La cafelele care cer o macinare mai grosiera si ocupa mai mult loc in portafiltru, dupa ce folosesti Kribli se face un mini-haos. Chiar si cu o rotire foarte inceata si/sau precedat de lovire a portafiltrului pe blat, cafeaua se imprastie in afara portafiltrului. Asadar inainte de tampare trebuie facut ordine in portafiltru, curatat, pensulat, etc.

Raspuns final: E un "Nice To Have", deci nu e pe lista de cumparaturi urgente. Pentru mine personal, nu consider ca imi aduce un plus valoare in prepararea cafelei care sa justifice achizitia. Cel putin nu nou. E o parere 100% subiectiva si are sens pentru mine, deci nu este universal valabila. Feel free to test it. 

In acest moment, cred ca un tamper cu autonivelare aduce mai mult plus in preparare/repetabilitate rezultate caci cam 2/10 tampari nu sunt chiar corecte.

Spor la teste si sunt curios care a fost experienta celorlalti colegi.
Alex
Dalla Corte Studio + Eureka Atom Specialty 75
 
 
Reply
(18-01-2021, 10:58)dal3x Wrote: ......
Contra:
- La cafelele care cer o macinare mai grosiera si ocupa mai mult loc in portafiltru, dupa ce folosesti Kribli se face un mini-haos. Chiar si cu o rotire foarte inceata si/sau precedat de lovire a portafiltrului pe blat, cafeaua se imprastie in afara portafiltrului. Asadar inainte de tampare trebuie facut ordine in portafiltru, curatat, pensulat, etc.
......

Rezolvarea neajunsurilor de mai sus este simpla si nu implica decat utilizarea unei site mai mari.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Da, sigur se rezolva cu o sita mai mare.
Dalla Corte Studio + Eureka Atom Specialty 75
 
 
Reply
Salutare tuturor!

To kribli or not to kribli? To kribli.

Parerea mea dupa utilizarea in paralel a celor doua echipamente:

Barista Space:
Pro
- foarte robust, usor de lucrat cu el, stabil, eficient si cu un efect surpriza
- Este eficient daca  lovesti o data PF de blat pentru usoara compactare a cafelei si marirea spatiului gol si apoi asezi BS si il rotesti usor cateva ture. La o viteza mare de rotatie imprastie cafeaua din PF si creaza bulgari in cazul cafelelor macinate foarte fin.
- Efectul surpriza se refera la urmatorul lucru: dupa omogenizare l-am scos si l-am introdus din nou in cafea fara sa-l mai rotesc dupa care l-am ridicat cu grija astfel incat sa ramana niste canale vizibile in locul acelor (vezi hogul lui Perger) si pe urma am tampat. Rezultatul a fost surprinzator pentru mine, am fost nevoit sa rasnesc mai fin cu 2 gradatii pentru a pastra timpul de extractie, tiger striping mai pronuntat, mai mult corp dar nici un pic de amareala!!! 
Contra
- pretentios la viteza de rotatie si la spatiul gol de deasupra cafelei
- daca nu lucrezi cu grija mai mult incurca decat face bine

Kribli Gabli
Pro
- amesteca omogen fara a crea probleme de alta natura
- foarte eficient pentru orice grad de macinatura. Pentru a fi eficient trebuie invartit rapid spre deosebire de BS care trebuie invartit lent si cu grija
- stabil, rezultate consistente chiar si pentru neinitiati (sotia, copilul,etc)
Contra
- pare firav (vine si cu ace de rezerva!) 
- e mai usor (deci mai putin stabil) decat BS
- nu arata cine stie ce ...

Revin cu influenta asupra cafelei din ceasca si oportunitatea achizitiei/folosirii

O zi buna tuturor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
Am revenit!

Gustul in ceasca si oportunitatea achizitiei/folosirii (pentru ambele device-uri)
- Nu am simtit modificari in privinta gustului in schimb sotia, care isi face singura o cafea dimineata, m-a intrebat daca am schimbat cafeaua si a apreciat-o ca foarte buna! Concluzia este ca aparatul ii ajuta mult pe cei mai putin experimentati (must have).
- Pe cei experimentati ii ajuta la fel de mult ca orice device DYI facut corect (deci nu e un must-have)
- Pe noi toti ne poate ajuta atunci cand schimbam cafeaua si e nevoie de dial-in (prin eliminarea variabilei distributie) indiferent de cat de buna e rasnita pentru distributia in sita
- Pretul este unul rezonabil pentru standardul de distributie pe care il ofera dar ridicol fata de un device asemanator DYI (facut corect desigur)
O combinatie intre cum arata BS si acele de la KG plus un sistem de rotire mult mai performant gasiti aici:

https://www.aliexpress.com/item/40012010...2e0eaoxJJa

dar de aici pana la DUomo nu mai e mare diferenta. Depinde de buget si preferinte/disponibilitate etc.

Pentru cei care vor consistenta in tampare si distributie pot folosi fara grija kiit-ul Kazak tamper si Kribli, buget 400 lei, furnizor barshaker.ro
Va stau la dispozitie daca aveti alte intrebari!
Succes!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
(27-01-2021, 16:45)sirpet2001 Wrote: - e mai usor (deci mai putin stabil) decat BS

Nu vad ce treaba are greutatea cu stabilitatea...  Huh
Doar nu ii dai un spin si ridici mana de pe el sa decoleze de pe masa... Confused
 
Reply
Multumim pentru recenzii.

Ca sa nu punctez fiecare aspect observat, fiindca in mare le-au notat colegii mai sus, as oferi doar concluzia mea:

Ambele aduc un plus fata de macinare si simpla tampare. 

Insa daca ai o rasnita care nu face bulgarași si deja folosesti un nivelator, instrumentele isi pierd sensul (in mare).

Fata de o simpla agrafa sau un instrument facut din pluta si 3-4 ace subtiri aceste jucarii sunt extrem de scumpe dar nu neaparat superioare. Asta cred ca o stiu si producatorii.

Insa sunt frumoase si usureaza procesul de preparare. 

Una peste alta, ambele sunt potrivite pentru cei care vor un gadget.

Personal as merge pe Kribli pentru ca are buza interioara care il face sa stea destul de bine pe sita. Plus acele mai subtiri care mi-au dat rezultate mai bune fata de BS.
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco
 
Reply
(28-01-2021, 11:20)renatoa Wrote:
(27-01-2021, 16:45)sirpet2001 Wrote: - e mai usor (deci mai putin stabil) decat BS

Nu vad ce treaba are greutatea cu stabilitatea...  Huh
Doar nu ii dai un spin si ridici mana de pe el sa decoleze de pe masa... Confused
Multumesc pentru intrebare. Asta imi aduce aminte de un banc cu un savant renumit care publica tot felul de lucrari stiintifice pe forumuri si care facea tot felul de experimente. Intr-unul dintre ele a experimentat pe un purice. In prima faza i-a spus puricelui sa sara si acesta a sarit. Apoi a ridicat glasul si i-a spus din nou puricelui sa sara si acesta a sarit. Pentru a treia faza, i-a taiat picioarele puricelui si a tipat la acesta sa sara dar puricele nu a mai sarit. Cercetatorul a notat in caiet: - Taindu-i picioarele, puricele nu mai aude!
In materie de espresso inconsistenta este calea spre esec. Daca esti nevoit sa tampezi "mai tare" inseamna ca prima data ai tampat prea incet, daca distributia de acum e "mai buna" inseamna ca cea de data trecuta a fost defecta, etc.
Nu poti fi consistent 100% cu un device care isi modifica pozitia, in anumite conditii, in functie de viteza de rotatie. Si nu vorbim aici de decolari ci de miscari de mm.
In lipsa unor ancorari externe (funii, cuie, suprafete magnetice, etc.) stabilitatea este direct proportionala cu greutatea si suprafata de sprijin si invers proportionala cu fortele care actioneaza asupra ei (forta centrifuga, uraganul, viteza de rotatie, portanta in cazul mentionat de tine, etc).
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
Asa era teoria si la camerele foto pana de curand... ca grea ar fi stabila... pana s-au lamurit ca e invers, si acum nu stiu cum sa le faca mai usoare.
Atata timp cat nu iau mana de pe el in timp ce il rotesc, consider ca e suficient.
Ipotetic vorbind, pentru ca nu am grebla, nu se preteaza la sitele mele conice.
 
Reply
Dacă este de greutate redusă este foarte ușor sa-l împingi/răstorni in procesul de rotire. Eu văd la cel artizanal pe care îl am. E dintr-un dop de pluta. La învârtire este destul de instabil.
DE1Pro v1.4, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 v2, Aeropress, The Force Tamper
  
 
Reply
Daca il tratezi ca un titirez, mi se pare normal.
Stiu ca pare spectaculoasa miscarea care o arata unii in clipuri, dar nu faceti acasa in bucatarie exercitii de gratie, sau antrenament de spadasin, ca sa ii imitati. Aceea este reclama... de luat ochii... fumuri si oglinzi.
Invarte tinand apasat permanent, si nu o sa mai ai problema asta.
 
Reply
Tot m-am gândit la un instrument care sa fie potrivit pentru cum gandesc integrarea WDT in work-flow-ul meu.

Cam asta am obținut, urmează sa încerc sa schimb putin design-ul pentru a avea 3 sau 4 capete reducând astfel numărul mișcărilor necesare.

Diametrul la varf este 0.4

Păreri? Sugestii?

https://ibb.co/5KvdyYJ
https://ibb.co/GHSf31J
https://ibb.co/x11ypWG
https://ibb.co/W3Fynhm
[b]Shop[/b]: Slayer Espresso / Mahlkonig E65S gbW / Mahlkönig Guatemala / Varia Aku / Felicita Square / Moccamaster KBG 741 Select
[b]Home:[/b] Wilfa Uniform / Moccamaster Cup-One / ChemeX / Fellow Stagg / AeroPress / Felicita Arc / Origami Dripper
 
Reply
Dați năvală la Jumbo....
Daca vă întrebați cat costa ..... 5 lei dar face treabă de 100 euro. [Image: 0420753e0d16b6ea93240e0f86309cb3.jpg][Image: 4b1a3ce31253ce870898ac3efb17cc0d.jpg][Image: 04e8b559123e21a724ddf427edcdec70.jpg]
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
Și ale mele fac treaba bună.
Dar ma gândesc sa cumpăr ceva mai aspectos[Image: 1c88fb62f4229abc01b7aaacdfa43be4.jpg]

Trimis de pe al meu MAR-LX1A folosind Tapatalk
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
Mai există și varianta cu dop de șampanie și corzi de chitară. Mai exact cu 0.054" (mi-ul gros), fără cămașa din bronz.

Arată așa.

Corzile se rotunjesc în vârf cu ceva fin, ca să nu zgârie sita sau PF-ul.

Merge excelent!
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)