O sa o pun pe tava la fel cum faceti voi cand apare cate un nou forumist care prefera cafea de marci internationale de pe raft
pentru mine nu exista rose sau alb, vinul e doar negru, facut din merlot sau in combinatie cu cabernet sauvignon...merlot, medoc, bordeaux, syrah...etc.
In Romania, Rotenberg cu mana pe inima
Din 16 sticle cate incap la mine in bar, minim 3 sunt nelipsitele Rotenberg
Cateva cuvinte despre vinurile franceze.
In Fr, exista o lista de minim 300 vinuri care indeplinesc certificare AOC(appellation d'origine contrôlée). Una din regulile acestei certificari e ca nu ai voie sa faci vin rose din amestec de strugure alb cu strugure negru sau rosu. Culoare provine din faptul ca se permite contactul temporar(24ore daca nu ma insel) al cojilor(dupa ce au fost storsi strugurii negrii) cu sucul alb. Apoi, mustul, este stors. In functie de durata contactului cojilor negre cu sucul alb se stabileste intensitatea rose-ului.
Rose-ul, in general, este lasat mai putin la macerat, asta ducand la recomandarea de a fi consumat si nu a se pastra timp indelungat.
La cealalta extrema se afla AOC Châteauneuf-du-Pape, vin care era permis sa se faca din 13 tipuri de struguri pana acum cativa ani cand au decis ca se poate face din 18 varietati
Multa lume crede ca un vin vechi este un vin bun. Nu e adevarat.
Vinul pastrat in conditii bune, are nevoie de timp sa se maturizeze si sa arate ce poate dar, sunt putine vinuri pe care noi le bem frecvent si care, mai sunt bune dupa, sa zicem, 5 ani.
De exemplu, durata maxima pentru vinuri, in functie de producator:
bordeaux intre 2 si 5 ani,
medoc intre 5 si 10 ani,
cotes du rhone intre 2 si 5 ani,
champagne se bea tanara dar, sunt unele marci scumpe care pot atinge 10-15 ani,
Châteauneuf-du-Pape poate ajunge la 20 de ani dar si la maxim 5 ani.
A'...decantorul, face toti banii daca ai rabdare
Sper ca nu v-am plictisit...