Hello There, Guest! Login Register


Va rog cateva pareri pertinente

#1
Buna ziua,
A sosit momentul sa-mi schimb espresso-rul si as dori cateva sfaturi.
As trece la un espressor cu levier (La Pavoni Europiccola) in acest sens as dori cateva pareri, sfaturi, expreiente prin care au trecut cei care au un aparat similar.
Sau daca raman la aparate semiautomate as dori sa aleg intre aparate cu pid pe temperatura de exemplu Lelit pl41tem, La Pavoni Dolce cu pid, sau orice-mi recomandati voi la un pret pana la 2200 lei.
Astept cu interes parerile voastre si va multumesc anticipat.
 
Reply
#2
Cu Pavoni poti iesi foarte convenabil daca iei unul de pe piata italiana si il reconditionezi, vorbesc din experienta, 550 lei machina + 150 lei setul de garnituri de service.
Cat despre ce scoate si experienta de utilizare, s-a scris destul pe topicul Pavoni, daca nu vrei sa scoti in rafala mai mult de 2 cafele putine ai ce sa ii reprosezi, iar ca feeling este masina casnica prin definitie.

Si ca sa iti raspund si despre rasnita tot aici... orice numai nu te grabi ! E posibil ca in octombrie piata sa se schimbe radical Wink
 
Reply
#3
(03-09-2017, 17:16)renatoa Wrote: Cu Pavoni poti iesi foarte convenabil daca iei unul de pe piata italiana si il reconditionezi, vorbesc din experienta, 550 lei machina + 150 lei setul de garnituri de service.
Cat despre ce scoate si experienta de utilizare, s-a scris destul pe topicul Pavoni, daca nu vrei sa scoti in rafala mai mult de 2 cafele putine ai ce sa ii reprosezi, iar ca feeling este masina casnica prin definitie.

Si ca sa iti raspund si despre rasnita tot aici... orice numai nu te grabi ! E posibil ca in octombrie piata sa se schimbe radical Wink

Multumesc pentru un raspuns sincer si interesant.
 
Reply
#4
(03-09-2017, 17:16)renatoa Wrote: Si ca sa iti raspund si despre rasnita tot aici... orice numai nu te grabi ! E posibil ca in octombrie piata sa se schimbe radical ;)

Pe cat se poate, probabil ca nu sunt singurul interesat de mai multe informatii despre asta :)

Despre Pavoni, eu il am de la inceputul anului. E extrem de versatil si asta inseamna ca poate fi descuranjant.

Singura problema insurmontabila este cantitatea de apa care intra in camera pistonului (cam 45 de ml - manevrele tip Fellini mi se par problematice pt puc). Asta inseamna ca, scazand apa care satureaza pucul, un shot poate avea maxim 30-35 ml. Eu, de exemplu, nu pun mai mult de 13 in sita dubla, desi exista colegi care pun si 18.

De sita single nu spun nimic pt ca, de fiecare data cand am incercat, rezultatele mele nu au fost bune.

In afara acestei probleme, managementul termic se poate invata relativ usor.

Managementul presiunii, la fel, sunt multe info pe net.

Insa trebuie rasnita buna.

Si e genul de espressor pentru enthziasti la care rezultatele excelente apar dupa ore foarte multe de citit si experimentat. Nu zic ca nu a fost si placut.

Ca exemplu, eu in vara asta am incercat sa replic un shot obtinut pe un grup E61 pe Pavoni, cu cafele Braziliene/Columbiene, cu un profil liniar de presiune, chiar renuntand la optiunea de presiune descrescatoare.

Am incercat asta cumva intr-o ambitie a mea de a imi dovedi versatilitatea lui Pavoni, desi probabil de dorinta de a avea un HX cu E61 tot nu scap.

Aproape am reusit, dar incerc de vreo luna. Cu presostatul cu deadband intre .6 si .75, temperatura grupului de exact 93 de grade cand scot portafiltrul (mai mult iese amar si mai putin iese acru), ridic usor levierul sa intre apa in grup, dupa care cresc incet presiunea pana la 9 bar (asta inseamna cam 14 kg forta aplicata pe levier, din info de pe net, eu am un manometru after market) - incercand sa imit curba de presiune a unei pompe - si tin acolo apasat restul de timp pana pe la 30, 32 de secunde.

Asta ca sa iti dai seama de tipul de experienta si de bataie de cap pe care il poate reprezenta Pavoni.

Poate exista si o abordare mai instinctiva si mai putin analitica/OCD-ista, insa aceasta este experienta mea :)
 
Reply
#5
E vorba de AerGrind, de care am povestit mai mult in topicul de Feldgrind, si care s-a dat drumul la preorder pentru octombrie.
 
Reply
#6
Multumesc, am citit si eu pe topicul cu Feldgrind. Urmaresc acolo in continuare!
 
Reply
#7
(03-09-2017, 19:21)cradun Wrote:
(03-09-2017, 17:16)renatoa Wrote: Si ca sa iti raspund si despre rasnita tot aici... orice numai nu te grabi ! E posibil ca in octombrie piata sa se schimbe radical Wink

Pe cat se poate, probabil ca nu sunt singurul interesat de mai multe informatii despre asta Smile

Despre Pavoni, eu il am de la inceputul anului. E extrem de versatil si asta inseamna ca poate fi descuranjant.

Singura problema insurmontabila este cantitatea de apa care intra in camera pistonului (cam 45 de ml - manevrele tip Fellini mi se par problematice pt puc). Asta inseamna ca, scazand apa care satureaza pucul, un shot poate avea maxim 30-35 ml. Eu, de exemplu, nu pun mai mult de 13 in sita dubla, desi exista colegi care pun si 18.

De sita single nu spun nimic pt ca, de fiecare data cand am incercat, rezultatele mele nu au fost bune.

In afara acestei probleme, managementul termic se poate invata relativ usor.

Managementul presiunii, la fel, sunt multe info pe net.

Insa trebuie rasnita buna.

Si e genul de espressor pentru enthziasti la care rezultatele excelente apar dupa ore foarte multe de citit si experimentat. Nu zic ca nu a fost si placut.

Ca exemplu, eu in vara asta am incercat sa replic un shot obtinut pe un grup E61 pe Pavoni, cu cafele Braziliene/Columbiene, cu un profil liniar de presiune, chiar renuntand la optiunea de presiune descrescatoare.

Am incercat asta cumva intr-o ambitie a mea de a imi dovedi versatilitatea lui Pavoni, desi probabil de dorinta de a avea un HX cu E61 tot nu scap.

Aproape am reusit, dar incerc de vreo luna. Cu presostatul cu deadband intre .6 si .75, temperatura grupului de exact 93 de grade cand scot portafiltrul (mai mult iese amar si mai putin iese acru), ridic usor levierul sa intre apa in grup, dupa care cresc incet presiunea pana la 9 bar (asta inseamna cam 14 kg forta aplicata pe levier, din info de pe net, eu am un manometru after market) - incercand sa imit curba de presiune a unei pompe - si tin acolo apasat restul de timp pana pe la 30, 32 de secunde.

Asta ca sa iti dai seama de tipul de experienta si de bataie de cap pe care il poate reprezenta Pavoni.

Poate exista si o abordare mai instinctiva si mai putin analitica/OCD-ista, insa aceasta este experienta mea Smile

Sa inteleg ca ai putut monta un manomentru  pe grup, ce tip de Pavoni ai si cum ai procedat? Din ce am vazut/inteles modelele cum ar fi La Pavoni Professional are montat din fabrica manometru pe boiler.
 
Reply
#8
Se poate pune manometru pe grup probabil la orice model, dar e manopera de finete, se gaureste pistonul si tija de actionare, si in capul tijei se pune manometru in locul piulitei limitatoare de cursa.

Ceva mai simplu este cu un senzor flexibil de presiune aplicat in punctul de contact intre tija de actionare si piston.
 
Reply
#9
(04-09-2017, 14:31)renatoa Wrote: Se poate pune manometru pe grup probabil la orice model, dar e manopera de finete, se gaureste pistonul si tija de actionare, si in capul tijei se pune manometru in locul piulitei limitatoare de cursa.

Ceva mai simplu este cu un senzor flexibil de presiune aplicat in punctul de contact intre tija de actionare si piston.

Multumesc.
 
Reply
#10
Il gasesti la naked-espresso.com. Necesitatea lui e discutabila, la cat costa, dar e un accesoriu util.
 
Reply
#11
(04-09-2017, 13:16)danciu_dan_radu Wrote:
(03-09-2017, 19:21)cradun Wrote:
(03-09-2017, 17:16)renatoa Wrote: Si ca sa iti raspund si despre rasnita tot aici... orice numai nu te grabi ! E posibil ca in octombrie piata sa se schimbe radical Wink

Pe cat se poate, probabil ca nu sunt singurul interesat de mai multe informatii despre asta Smile

Despre Pavoni, eu il am de la inceputul anului. E extrem de versatil si asta inseamna ca poate fi descuranjant.

Singura problema insurmontabila este cantitatea de apa care intra in camera pistonului (cam 45 de ml - manevrele tip Fellini mi se par problematice pt puc). Asta inseamna ca, scazand apa care satureaza pucul, un shot poate avea maxim 30-35 ml. Eu, de exemplu, nu pun mai mult de 13 in sita dubla, desi exista colegi care pun si 18.

De sita single nu spun nimic pt ca, de fiecare data cand am incercat, rezultatele mele nu au fost bune.

In afara acestei probleme, managementul termic se poate invata relativ usor.

Managementul presiunii, la fel, sunt multe info pe net.

Insa trebuie rasnita buna.

Si e genul de espressor pentru enthziasti la care rezultatele excelente apar dupa ore foarte multe de citit si experimentat. Nu zic ca nu a fost si placut.

Ca exemplu, eu in vara asta am incercat sa replic un shot obtinut pe un grup E61 pe Pavoni, cu cafele Braziliene/Columbiene, cu un profil liniar de presiune, chiar renuntand la optiunea de presiune descrescatoare.

Am incercat asta cumva intr-o ambitie a mea de a imi dovedi versatilitatea lui Pavoni, desi probabil de dorinta de a avea un HX cu E61 tot nu scap.

Aproape am reusit, dar incerc de vreo luna. Cu presostatul cu deadband intre .6 si .75, temperatura grupului de exact 93 de grade cand scot portafiltrul (mai mult iese amar si mai putin iese acru), ridic usor levierul sa intre apa in grup, dupa care cresc incet presiunea pana la 9 bar (asta inseamna cam 14 kg forta aplicata pe levier, din info de pe net, eu am un manometru after market) - incercand sa imit curba de presiune a unei pompe - si tin acolo apasat restul de timp pana pe la 30, 32 de secunde.

Asta ca sa iti dai seama de tipul de experienta si de bataie de cap pe care il poate reprezenta Pavoni.

Poate exista si o abordare mai instinctiva si mai putin analitica/OCD-ista, insa aceasta este experienta mea Smile

Asta-i ca și cum un pictor ar încerca să reproducă o anumită nuanță scoasă de o imprimantă performantă. Nu te înțeleg, dar îți urez succes! 
 
Reply
#12
Poate repostezi ce ai scris mai sus intr-o maniera in care sa se inteleaga ce e citat si ce iti apartine...
 
Reply
#13
Interesanta analogia, dar eu vreau sa scot doar o extractie de calitate, echilibrata, nu ma vad vreun artist.

Preinfuzia scurta de la E61 se pare ca genereaza cele mai bune rezultate cu cafelel "ciocolatii", zice Jim Schulman intr-un post pe HB. Scuze daca nu pun link-ul, dar nu mai stiu ce cautam cand am dat peste ce a scris el Smile

Si nu scad presiunea pe finalul extractiei pentru ca, la aceste cafele "ciocolatii", prefer mai mult body in dauna claritatii pe care as obtine-o scazand presiunea, de asta spuneam ca acestea cam sunt conditiile de presiune la un E61. Sigur, cu temperatura e mult mai greu... In plus, scazand presiunea, as reduce si debitul, ceea ce inseamna ca m-as indeparta de brew ratio-ul dorit (as avea mai putin lichid in ceasca, ceea ce mie imi aduce uneori a subextractie, dar cred ca mai am de experimentat pana sa pot spune asta cu certitudine - acum mi se pare ca imi place ca apa sa "spele" bine pucul si sa extraga cat de mult se poate din substantele bune). O fi complexul celui care are numai 45 de ml in grup si ii vrea pe cat mai multi din ei in ceasca Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)