Hello There, Guest! Login Register


Urme pe exteriorul puck-ului de la dus.

#1
Folosesc un Lelit PL41E si de cateva saptamani am observat un lucru ciudat, dupa extractie se poate observa urma de la dus pe puck. Am verificat si inainte de extractie, dar puck-ul nu atinge dusul.
Am incercat sa redu cantitatea de cafea cu pana la 2 grame (in mod normal folosesc in jur de 16.5 g cu sita IMS) si acea urma se observa in continuare.
Nu stiu daca are vreo legatura, dar am inceput sa folosesc tehnica WTD tot cam de cateva saptamani.
Mentionez ca folosesc cafea proaspat prajita cu o rasnita Kinu M38.

Are cineva vreo solutie/recomandare?
[Image: WJei0x1.jpg]
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#2
In timpul extractiei pucul se expandeaza mai mult sau mai putin in functie de prajire si prospetimea cafelei.
Eu in cosul de 18g pot pune 16.8g cafea prajita dark sau extra-dark si 18g de medium roast, in ambele cazuri surubul sitei de dus lasandu-si amprenta pe suprafata pucului.
Rancilio MD50 + Saeco Poemia
 
Reply
#3
Si eu am observat aceleasi sapaturi in puc. Corespunde cu orificiile de deasupra sitei de la dus. Probabil ca apa iese cu presiune deasupra sitei dusului si alege calea cea mai scurta spre puc. Nu am channeling pentru ca pucul nu este crapat sub aceste sapaturi, dar cred ca influenteaza extractia.
Folosesc WDT, dar nu vad legatura.
Folosesc 16,5g. Am incercat si cu 16g, iar rezultatul este acelasi.
Ma gamdesc ca e de la sita si ca poate una IMS ar distribui mai bine debitul.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#4
(30-10-2018, 15:07)vdub Wrote: In timpul extractiei pucul se expandeaza mai mult sau mai putin in functie de prajire si prospetimea cafelei.
Eu in cosul de 18g pot pune 16.8g cafea prajita dark sau extra-dark si 18g de medium roast, in ambele cazuri surubul sitei de dus lasandu-si amprenta pe suprafata pucului.
Multumesc de raspuns. E foarte ciudat ca nu am mai patit treaba asta pana acum si cum am zis, am incercat sa reduc pana la sub 15g cantitatea de cafea folosita iar rezultateul e cam acelasi...
Am schimbat si garnitura gandindu-ma ca poate are vreo legatura dar degeaba.

Voi schimba cafeaua maine si vad ce iese.

(30-10-2018, 15:10)cristi_fir Wrote: Si eu am observat aceleasi sapaturi in puc. Corespunde cu orificiile de deasupra sitei de la dus. Probabil ca apa iese cu presiune deasupra sitei dusului si alege calea cea mai scurta spre puc. Nu am channeling pentru ca pucul nu este crapat sub aceste sapaturi, dar cred ca influenteaza extractia.
Folosesc WDT, dar nu vad legatura.
Folosesc 16,5g. Am incercat si cu 16g, iar rezultatul este acelasi.
Ma gamdesc ca e de la sita si ca poate una IMS ar distribui mai bine debitul.

De peste 1 an de cand folosesc acest aparat, mereu am avut acele urme pe centrul puc-ului indiferent de cafeaua folosita sau sita (de aprox 3 saptamani folosesc aceasta sita noua IMS) asa ca m-am obisnuit cu ele. Doar acele urme din exterior sunt noi...
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#5
In TEM puneam, in sita Ascaso, 18g si aveam aceste urme, iar la 16g nu aveam.

Doar o intrebare, e zoomul tau prea bun sau rasnirea e putin grosiera? Smile
Lelit PL162T Bianca + Honne Slim + Kinu M47; AeroPress + Prolex Mini; 
(ex. Lelit PL41TEM, Ascaso i1 Steel, Gaggia Prestige)
 
Reply
#6
(30-10-2018, 14:46)ovidiu21 Wrote: Folosesc un Lelit PL41E si de cateva saptamani am observat un lucru ciudat, dupa extractie se poate observa urma de la dus pe puck. Am verificat si inainte de extractie, dar puck-ul nu atinge dusul.
Am incercat sa redu cantitatea de cafea cu pana la 2 grame (in mod normal folosesc in jur de 16.5 g cu sita IMS) si acea urma se observa in continuare.
Nu stiu daca are vreo legatura, dar am inceput sa folosesc tehnica WTD tot cam de cateva saptamani.
Mentionez ca folosesc cafea proaspat prajita cu o rasnita Kinu M38.

Are cineva vreo solutie/recomandare?
[Image: WJei0x1.jpg]

Observ pucul tau particule mai mari de cafea scoase de jet in timpul extractiei. Eu pe astea nu le am.
Asta cred ca are legatura cu WDT-ul.
La mine am observat ca in partrea de jos a pucului apare un strat de circa 2-3mm care se separa foarte usor dupa extractie (dupa ce golesc pucul), iar granulatia particulelor de cafea este mai fina decat in restul pucului. Banuiesc ca in timpul WDT, particulele mici isi fac loc in partea de jos a pucului, iar cele mai mari raman deasupra.
Pana la aplicarea WDT, nu aveam acel strat uniform in partea de jos.
Asta tine, desigur, si de capabilitatile rasnitei. Cred ca a mea mai face si praf si el se lasa in jos, la WDT.
La tine, poate face particule mai mari si acelea raman in partea de sus cand faci WDT.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#7
Poti incerca sa rasnesti mai fin si sa mai scazi 2-3 grame.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#8
S-a mai discutat despre acele urme si cei mai priceputi au spus ca este de la backflush. Cica atunci cind se elibereaza presiunea apare si un fenomen de aspiratie.
 
Reply
#9
(30-10-2018, 15:17)slavic1983 Wrote: In TEM puneam, in sita Ascaso, 18g si aveam aceste urme, iar la 16g nu aveam.

Doar o intrebare, e zoomul tau prea bun sau rasnirea e putin grosiera? Smile

Sper ca e doar zoom-ul. Si eu am remarcat dupa ce am postat poza. Dar la aceasta extractie chiar a curs foarte greu, ceva de genul 30g in 50 sec intrucat am folosit 17g cafea la setarile pentru 15.5..
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#10
(30-10-2018, 15:12)ovidiu21 Wrote: De peste 1 an de cand folosesc acest aparat, mereu am avut acele urme pe centrul puc-ului indiferent de cafeaua folosita sau sita (de aprox 3 saptamani folosesc aceasta sita noua IMS) asa ca m-am obisnuit cu ele. Doar acele urme din exterior sunt noi... 

La mine in exterior nu apar.
Ma refeream la sita IMS de dus de la grup. Ma gandeam ca tu te-ai referit la sita IMS de la portafiltru.
M-am inselat?
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#11
(30-10-2018, 15:20)Gabi_M Wrote: S-a mai discutat despre acele urme si cei mai priceputi au spus ca este de la backflush. Cica atunci cind se elibereaza presiunea apare si un fenomen de aspiratie.

Poti sa ma directionezi spre acea discutie oare? sau stii ce e de facut?

(30-10-2018, 15:25)cristi_fir Wrote:
(30-10-2018, 15:12)ovidiu21 Wrote: De peste 1 an de cand folosesc acest aparat, mereu am avut acele urme pe centrul puc-ului indiferent de cafeaua folosita sau sita (de aprox 3 saptamani folosesc aceasta sita noua IMS) asa ca m-am obisnuit cu ele. Doar acele urme din exterior sunt noi... 

La mine in exterior nu apar.
Ma refeream la sita IMS de dus de la grup. Ma gandeam ca tu te-ai referit la sita IMS de la portafiltru.
M-am inselat? 

da, ma refeream la sita de la portafiltru.

(30-10-2018, 15:18)cristi_fir Wrote: Observ pucul tau particule mai mari de cafea scoase de jet in timpul extractiei. Eu pe astea nu le am.
Asta cred ca are legatura cu WDT-ul.
La mine am observat ca in partrea de jos a pucului apare un strat de circa 2-3mm care se separa foarte usor dupa extractie (dupa ce golesc pucul), iar granulatia particulelor de cafea este mai fina decat in restul pucului. Banuiesc ca in timpul WDT, particulele mici isi fac loc in partea de jos a pucului, iar cele mai mari raman deasupra.
Pana la aplicarea WDT, nu aveam acel strat uniform in partea de jos.
Asta tine, desigur, si de capabilitatile rasnitei. Cred ca a mea mai face si praf si el se lasa in jos, la WDT.
La tine, poate face particule mai mari si acelea raman in partea de sus cand faci WDT. 

Si oare e de bine sau de rau?
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#12
(30-10-2018, 15:24)ovidiu21 Wrote:
(30-10-2018, 15:17)slavic1983 Wrote: In TEM puneam, in sita Ascaso, 18g si aveam aceste urme, iar la 16g nu aveam.

Doar o intrebare, e zoomul tau prea bun sau rasnirea e putin grosiera? Smile

Sper ca e doar zoom-ul. Si eu am remarcat dupa ce am postat poza. Dar la aceasta extractie chiar a curs foarte greu, ceva de genul 30g in 50 sec intrucat am folosit 17g cafea la setarile pentru 15.5.. 

Si la cele cu cantitate mai mica apare la fel in exterior?
Eu cred ca daca este prea aproape de dus cafeau si ai si granulatie mai mare, atunci sapa mai usor in ea.
Oricum, la sita de grup originala Lelit, gaurile sunt dispuse concentric.
La cea de grup de la IMS sunt grupate concentrat mai multe orificii si sunt mai fine.
Ma refeream la modelul acesta: Sita dus IMS - Lelit
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#13
(30-10-2018, 15:20)dev Wrote: Poti incerca sa rasnesti mai fin si sa mai scazi 2-3 grame.

Asta am incercat deja... dar dupa ce m-am obisnuit cu macar 16g mi se pare ciudat sa cobor sub 15g.

(30-10-2018, 15:29)cristi_fir Wrote: Si la cele cu cantitate mai mica apare la fel in exterior?
Eu cred ca daca este prea aproape de dus cafeau si ai si granulatie mai mare, atunci sapa mai usor in ea.
Oricum, la sita de grup originala Lelit, gaurile sunt dispuse concentric.
La cea de grup de la IMS sunt grupate concentrat mai multe orificii si sunt mai fine.
Ma refeream la modelul acesta: Sita dus IMS - Lelit 

Inclusiv la 14.8g am observat acele urme in exterior. 
Oare ar merita sa schimb sita de la dus?
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#14
(30-10-2018, 15:27)ovidiu21 Wrote:  

(30-10-2018, 15:18)cristi_fir Wrote: Observ pucul tau particule mai mari de cafea scoase de jet in timpul extractiei. Eu pe astea nu le am.
Asta cred ca are legatura cu WDT-ul.
La mine am observat ca in partrea de jos a pucului apare un strat de circa 2-3mm care se separa foarte usor dupa extractie (dupa ce golesc pucul), iar granulatia particulelor de cafea este mai fina decat in restul pucului. Banuiesc ca in timpul WDT, particulele mici isi fac loc in partea de jos a pucului, iar cele mai mari raman deasupra.
Pana la aplicarea WDT, nu aveam acel strat uniform in partea de jos.
Asta tine, desigur, si de capabilitatile rasnitei. Cred ca a mea mai face si praf si el se lasa in jos, la WDT.
La tine, poate face particule mai mari si acelea raman in partea de sus cand faci WDT. 

Si oare e de bine sau de rau? 
WDT aduce clar o imbunatatire semnificativa, dar eu zic ca vine si cu acest dezavantaj de distribuire pe verticala.
Desigur, fenomenul apare din cauza rasnitei. La mine scoate sigur granulatii diferite la rasnire. Toate fac asa, doar ca unele nu au o dispersie asa de mare a valorilor (granulatie mai mic/mai mare fata de valoarea setata, unde se gaseste cel putin 70-80 % din cantitatea totala rasnita).
Mu ai  cum sa elimini comportamentul asta pana nu iti iei o rasnita care macina o cantitate cat mai mare de cafea in jurul valorii setate. Banuiesc ca asta este motivul pentru care tot vad pe forum upgrade-uri la rasnite mai scumpe. Undecided
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#15
@ovidiu21 Vezi aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...9#pid96609 La postatea 346 seamana cu problema ta?
 
Reply
#16
(30-10-2018, 15:31)ovidiu21 Wrote:  

(30-10-2018, 15:29)cristi_fir Wrote: Si la cele cu cantitate mai mica apare la fel in exterior?
Eu cred ca daca este prea aproape de dus cafeau si ai si granulatie mai mare, atunci sapa mai usor in ea.
Oricum, la sita de grup originala Lelit, gaurile sunt dispuse concentric.
La cea de grup de la IMS sunt grupate concentrat mai multe orificii si sunt mai fine.
Ma refeream la modelul acesta: Sita dus IMS - Lelit

Inclusiv la 14.8g am observat acele urme in exterior. 
Oare ar merita sa schimb sita de la dus? 

Nu stiu daca este un thread deschis pentru asta, dar si eu banuiam sita de la grup si intentionam s-o schimb.
Nu stiu daca a schimbat-o cineva si a vazut imbunatatiri semnificative.
Poate si o coborare a presiunii ar ajuta.
N-am facut-o ca Lelit-ul meu e in garantie si ma joc cu el de o luna si jumatate.
Datorita forumului am invatat multe in foarte scurt timp si ma bucur si eu de shot-uri adevarate chiar daca raman urme in pucuri. Smile Tongue

(30-10-2018, 15:40)Gabi_M Wrote: @ovidiu21 Vezi aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...9#pid96609 La postatea 346 seamana cu problema ta?

Multumesc si eu. Explicatia cu suctiunea sta in picioare.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#17
(30-10-2018, 15:40)Gabi_M Wrote: @ovidiu21 Vezi aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...9#pid96609 La postatea 346 seamana cu problema ta?

La mine rar se intampla sa se lipeasca puc-ul de dus... Si nu am vazut urme pe puc-ul din acea postare.
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#18
Si eu am acele urme la extractii normale. Am observat ca dispar daca fac preinfuzie la debit mai mic.
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#19
In poza a treia nu vezi?
 
Reply
#20
(30-10-2018, 15:54)Mesmer Wrote: Si eu am acele urme la extractii normale. Am observat ca dispar daca fac preinfuzie la debit mai mic.

Poti sa imi spui si ce inseamna asta si cum as putea sa o fac si eu? Nu cred ca am vazut postari despre asta (sunt si cam incepator... Undecided )

(30-10-2018, 15:55)Gabi_M Wrote: In poza a treia nu vezi?

exista ceva urme pe dinterior din cate vad eu... in exterior nu prea vad.
Cum ziceam, urmale pe interior imi apar dintodeauna dar am considerat ca e normal. Doar urmele din exteriorul sitei sunt noi pentru mine si nu le gaseam o explicatie...
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#21
Eu am facut o modificare la espressorul meu, am montat un dimmer (similar cu cele pentru lumina) pe pompa espresorului. Astfel pot sa controlez cat de repede se face preinfuzia (cat dureaza pana atinge 9 bar sa zicem)

Fara modificari ai putea incerca metoda propusa de @Zwanger : sa folosesti o sita mai mare si sa pui cafea mai putina decat ar fi  recomandat, adica sa fie mai mare spatiul dintre sita de dus si puc.
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#22
(30-10-2018, 16:08)Mesmer Wrote: Eu am facut o modificare la espressorul meu, am montat un dimmer (similar cu cele pentru lumina) pe pompa espresorului. Astfel pot sa controlez cat de repede se face preinfuzia (cat dureaza pana atinge 9 bar sa zicem)

Fara modificari ai putea incerca metoda propusa de @Zwanger : sa folosesti o sita mai mare si sa pui cafea mai putina decat ar fi  recomandat, adica sa fie mai mare spatiul dintre sita de dus si puc.

Eu folosesc sita IMS care am inteles ca ar fi mai mare decat cea normala. Voi incerca si cu alta cafea maine si vad ce rezultate obtin pentru ca nu am avut problema asta pana de curand.
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#23
(30-10-2018, 15:54)Mesmer Wrote: Si eu am acele urme la extractii normale. Am observat ca dispar daca fac preinfuzie la debit mai mic.

Banuiesc ca Lelit PL41 nu are preinfuzie. Cel putin in manual nu am vazut sa scrie despre ea. Poate este setata implicit la 5 sec. Am observat ca atunci cand pornesc extractia dureaza 5 sec pana creste presiunea pe manometru spre valoarea maxima de 12 bari. Dupa ce incepe curgerea (7-10 sec de la pornire) presiunea se stabilizeaza pe la 10 bari (in cazul meu).
Stie cineva daca se poate modifica preinfuzia la Lelit PL41?
Este util un topic nou?
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#24
Asa este, Lelit seria 41/42 nu au preinfuzie.
A aparut o varianta la cele mai noi (PL82T de exemplu): se poate programa ca pompa sa porneasca cateva secunde, urmeaza alte cateva secunde de pauza apoi porneste iar pompa pentru extractie.

https://youtu.be/G5Jia7Is7mU?t=512

Desi pare simplu, nu cred ca se poate reproduce din buton si pe celelate aparate din cauza electrovalvei  Sad

Alta varianta ar fi cu dimmer, merge pe orice espresor cu pompa vibratoare si este destul de instalat sau eventual revenit la configuratia initiala pentru garantie, etc.
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#25
Azi am inceput o Tanzania si am incercat 2 doza: 16.2 si 15.2 g. Urmele apar in ambele cazuri putin mai mici cu cantitatea mai mica. Am atasat poza cu urmele de la 15.2 g(aici tamperul a intrat sub nivelul sitei la tampare). 
Problema mea cu folosirea unei cantitati mai mici de cafea este ca, chiar daca shot-ul incepe sa curga ok - coada de soricel - dupa cam 10 secunde incepe sa curga mult mai repede si dupa ochii mei dupa 20g de continut in ceasca apare blondirea.
De exemplu shotul scos din 15.2 g l-am transformat in 25 sec in 30 g cafea in ceasca, dar mi se pare putin subextrasa[Image: 3vRPTxL.jpg]
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#26
Este normal sa curga din ce in ce mai repede insa nu si blondirea dupa doar 15-20g. Suspectez macinatura neuniforma sau presiunea prea mare.
Incearca sa faci rost de un manometru pentru reglarea presiunii la o valoare de max 9bar.
Rancilio MD50 + Saeco Poemia
 
Reply
#27
(31-10-2018, 10:22)vdub Wrote: Este normal sa curga din ce in ce mai repede insa nu si blondirea dupa doar 15-20g. Suspectez macinatura neuniforma sau presiunea prea mare.
Incearca sa faci rost de un manometru pentru reglarea presiunii la o valoare de max 9bar.

E dificil de montat un astfel de manometru? Eu nu am modificat nimic din setarile originale ale aparatului si nici nu cred ca as stii sa fac asta...
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#28
Poate fi montat pe orice PF cu picurator si filet 3/8. Il gasesti mai ieftin aici .
Rancilio MD50 + Saeco Poemia
 
Reply
#29
Inainte de a comada manometru, as putea sa imi dau seama cumva daca macinatura nu e uniforma? La achizitie am fost sfatuit ca Kinu m38 ar fi suficient de precisa pentru espresso...
Lelit PL41E, Kinu M38
 
Reply
#30
Scaderea cantitatii de cafea trebuie sa fie corelata cu o rasnire mai fina. Curgerea mai rapida apare fiindca apa isi croieste drum mai usor printr-un puc mai putin dens, adica cafea mai putina rasnita mai grosier.

Din punctul meu de vedere ceea ce ai semnalat tu e o non-problema cat timp esti multumit de gustul cafelei.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)