Hello There, Guest! Login Register


Upgrade rasnita, espressor sau ambele ?

#1
Salutare tuturor,

Bine v-am gasit, sunt nou pe acest forum si acesta este primul meu thread. Daca a mai fost postat ceva similar, imi cer scuze pentru redundanta.
Sunt home-barista de vreun an si in acest moment am un Gaggia Classic Evo Pro cu arc de 9 bari si o rasnita Varia VS3 gen2. Ca upgrade-uri la espressor pe langa arcul de 9 bari am sita pentru grup si diffuser cu 8 gauri de la BIT iar ca sita folosesc un VST de 18 grame.

Beau doar cafele prajite mediu de la prajitoriile de specialitate cunoscute din Bucuresti, 1-2 espresso single pe zi eu si sotia (un double shot pe doua scurgeri, uneori fac doua double shot-uri), nu bem nimic pe baza de lapte, steamerul e inexistent. Uneori folosesc si un puck screen E&B Lab dar pe anumite origini imi iese prea ciocolatie cafeaua, mi se pare ca se potriveste mai mult pe cafele fructate si mai acide.

Cafeaua iese buna in setup-ul acesta dupa gustul meu (nu amara, note intense si placute), dar atunci cand beau la cafenea de specialitate aceeasi origine e total diferita. Imi dau seama ca probabil e imposibil sau as avea nevoie de resurse financiare enorme sa reproduc acasa gustul din cafenea dar parca totusi as vrea sa fac un upgrade la gust, acum dilema e daca ar trebui sa fac upgrade la rasnita, la espressor sau la ambele.

As merge spre o rasnita cu cutite plate in ideea de a avea un gust mai echilibrat si spre un espressor obligatoriu cu PID, poate si flow control nice to have pe viitor.

Canditatii mei de pana acum sunt rasnita Mahlkonig X54 la care sa pun hopper de single dose si espressor ECM Classika PID / Puristika.

As aprecia parerile voastre avand in vedere ca aveti mai multa experienta decat mine in zona de home-barista. Voi cum ati proceda in locul meu, ce ati schimba ? 

Multumesc anticipat,
Bogdan
ECM Classika PID | Varia VS3 gen2 | VST 18g basket | 
 
Reply
#2
Salut, eu m-aș orienta întâi spre rasnita, însă cea de care zici tu nu o consider un upgrade semnificativ de gust. Multă lume pe aici laudă performanțele unor DF-uri, în special cu cuțite SSP, sau Timemore 078s.Nu mă pot pronunța, nu folosesc chinezești.
Trendul home use merge spre single dose, in mare parte oricum . In functie de bugetul tau, gasesti destule opțiuni, chiar și aici pe market.
Eu unu sunt destul de mulțumit cu o Eureka Turbo împreună cu SSP MP, încât nu simt mâncărimi de upgrade. Și e totusi o rasnita entry level, după părerea mea.
Însă inainte sa te dai bătut cu Gaggia, mai bine rogi pe Tudor sa îți pună un PID și un Dimmer pe el, astfel ca vei reuși să îl exploatezi la maxim. Cred ca dacă faci asta, vei reuși să explorezi profile noi de gust, cu același espressor și aceeași rasnita .
Profitec 500 • Flair Signature Pro • Hario V60 • Eureka Turbo 64 mm SSP
 
Reply
#3
(08-07-2024, 13:34)GeorgianM Wrote: Salut, eu m-aș orienta întâi spre rasnita, însă cea de care zici tu nu o consider un upgrade semnificativ de gust. Multă lume pe aici laudă performanțele unor DF-uri, în special cu cuțite SSP, sau Timemore 078s.Nu mă pot pronunța, nu folosesc chinezești.
Trendul home use merge spre single dose, in mare parte oricum . In functie de bugetul tau, gasesti destule opțiuni, chiar și aici pe market.
Eu unu sunt destul de mulțumit cu o Eureka Turbo împreună cu SSP MP, încât nu simt mâncărimi de upgrade. Și e totusi o rasnita entry level, după părerea mea.
Însă inainte sa te dai bătut cu Gaggia, mai bine rogi pe Tudor sa îți pună un PID și un Dimmer pe el, astfel ca vei reuși să îl exploatezi la maxim. Cred ca dacă faci asta, vei reuși să explorezi profile noi de gust, cu același espressor și aceeași rasnita .
Multumesc pentru raspuns, o sa iau si eu in calcul Eureka Turbo. Cum pot sa dau de Tudor ?  Smile Nu cunosc foarte bine comunitatea fiind nou pe aici.

Daca altcineva vrea sa ofere si alte opinii, sunt binevenite.
ECM Classika PID | Varia VS3 gen2 | VST 18g basket | 
 
Reply
#4
Nu e musai să iei în calcul Eureka . Eu doar îți spuneam ce folosesc eu; poate ție nu ți se va plia dorințelor. Mai ales cu cuțite stock. Ideal e să încerci pe la membrii comunității dacă ai ocazia. Suntem foarte mulți din București.
Ți-am lăsat în privat și contactul lui Tudor.
Spor !
Profitec 500 • Flair Signature Pro • Hario V60 • Eureka Turbo 64 mm SSP
 
Reply
#5
Lightbulb 
Tot mai multe "voci" pun la îndoială calitatea / degradarea apei încălzite în boilere...mă cam ”macină” treaba asta de-o vreme-ncoace...
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#6
Kontrast, tu ai merge pe o masina thermoblock in loc de Sbdu ? Inteleg din ce am citit ca sunt mai greu de servisat/nu se gasesc asa usor piese pentru thermoblock.
ECM Classika PID | Varia VS3 gen2 | VST 18g basket | 
 
Reply
#7
Momentan aș merge pe mai puțină cafea Smile că nu-i bună prea multă. Am răspuns deoarece și noi avem un ritual foarte asemănător - trei duble pe zi. Pare mai logică funcționarea unui termobloc, încălzești doar cât ai nevoie, când trebuie. Grupul E61, deși pare stabil termic - cel puțin pentru acasă la prețul de 1000e pe utilaj (eu n-am chef să dau mai mult pe un aparat de cafea), vine cu un consum destul de mare.
   
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#8
Acolo sunt 189 kW pe an, nu ? Ca din print screen par 189k ceea ce mi se pare ciudat
ECM Classika PID | Varia VS3 gen2 | VST 18g basket | 
 
Reply
#9
Da, numai espressorul banui, 189 pe an, cu o medie de 16 kW pe luna (intre 14 si 20).
Ceeace mi se pare enorm, cat consumul mediu lunar al unui apart de 3 camere.
 
Reply
#10
Dar dacă le mai și frotezi c-un dual boiler? Probabil dublu?
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#11
(09-07-2024, 15:36)renatoa Wrote: Da, numai espressorul banui, 189 pe an, cu o medie de 16 kW pe luna (intre 14 si 20).
Ceeace mi se pare enorm, cat consumul mediu lunar al unui apart de 3 camere.
Un apartament de 3 camere consumă în medie 16kW pe luna?
Mie doar lada si frigiderul depășesc consumul acesta, nu mai pun restul de electrice din casă.

Sincer, un consum de 0,5 kW/zi pentru un espressor cu boiler nu mi se pare un consum mare.
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...
 
Reply
#12
Nu, era vorba de consumul anual al espressorului comparat cu consumul lunar al unui apartament.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
(10-07-2024, 08:20)Mihai L Wrote: Nu, era vorba de consumul anual al espressorului comparat cu consumul lunar al unui apartament.
Am înțeles acum.
Am automatizat și eu espressorul, azi de exemplu, pentru două cappuccino, extragere espresso și frulat lapte, consumul a fost 0,13 kW
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...
 
Reply
#14
Update : am luat ECM Classika PID intr-un final de care pana acum sunt foarte multumit. Mai am doua intrebari:
1. o schimbare la Eureka Mignon Single Dose de la Varia VS3 gen 2 credeti ca ar face un upgrade major in ceasca trecand de la conice la plate de 64mm ? Din ce am citit in mai multe surse ar diferi profilul de gust intre conice si plate. Nu ma intereseaza la rasnita decat gustul final din ceasca si sa nu aibe o retentie mare.
2. montarea unui flow control ar aduce un upgrade major in ceasca sau e doar o chestiune de experimentat profile diferite de extractie, dar intr-un final poate fi ceva gen 10% upgrade fata de modul standard fara flow control ?
ECM Classika PID | Varia VS3 gen2 | VST 18g basket | 
 
Reply
#15
(12-07-2024, 14:00)bogdan91 Wrote: Din ce am citit in mai multe surse ar diferi profilul de gust intre conice si plate.

Este oarecum irelevant ce cred unii sau alții. Ar trebui să ai pe blat cele două râșnițe măcar câteva luni. Și chiar și atunci va fi greu și costisitor deoarece va trebui să-ți faci câte două cafele în același timp / condiții să poți observa diferențele.
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#16
Salutare Bogdan.

Cel mai bun sfat pe care îl poți primi și pune în aplicare este să îți cunoști aparatele înainte de a face upgrade-uri. Cum tocmai ai luat un ECM, obișnuiește-te cu el, investește în cafea, bucură-te de experiență.
​​​​​Upgrade-uri majore.. uite, sunt persoane care au trecut de la conice la plate și invers, de la dual boiler la hx și invers, de la aparate electrice la manuale (gen picopress/stareso) și invers și exemplele pot continua. Fiecare are unitatea lui de măsură a satisfacției să zicem așa, care poate ține de buget, de timp/workflow, și desigur de gusturile formate, respectiv căutate.
Poți lua o râșniță cu posibilitatea returnării în cele 14 zile ca să îți satisfaci curiozitatea.
În cazul meu, upgrade major a fost îmbunătățirea preparării pucului prin scuturarea măcinăturii într-un pahar și folosirea PF la temperatura ambientală. Sigur că unii se vor uita ciudat, dar așa am rezultate mai bune. Mai bune pentru mine desigur :-) Ai încercat și slow feed boabe la râșnire? Revin, cunoașteți aparatura, joacă-te cu ce ai, investește în cafea, bucură-te de experiență și după aceea caută upgrade-uri.
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
 
Reply
#17
Salut Florinush,

Cred ca asta ar fi decizia rationala, o sa mai astept sa experimentez mai multe retete cu rasnita vs espressorul nou.
Nu am incercat slow feed dar voi face.

Multumesc
ECM Classika PID | Varia VS3 gen2 | VST 18g basket | 
 
Reply
#18
Atentie si la DF83 cu turație variabilă, inca nu a sosit dar am marea banuiala ca va fi hit.
Pana una alta, eu as fi pentru DF64V cu turație variabilă, din ce am mai testat, cu ssp-uri in viitor dar si DLC-urile originale sunt f ok pe claritate de arome. Aparent te bagi in multe necunoscute cu inca o variabila in plus (turația) dar testand cafele peste cafele si cautand la un moment dat inca o schimbare sau având senzatia ca nu ai scos destul din ea, schimbarea turației s-ar putea sa fie exact elementul lipsa.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)