Hello There, Guest! Login Register


Uniformizare cafea macinata prin cernere

#1
Salutare . Tot citind despre importanta calitatii cafelei rasnite in sensul uniformizarii ei , m-am gandit sa incerc cu cafeaua rasnita de micuta Lelit PL043MMI , care nu se compara la uniformitatea calitatii rasnirii cu rasnitele din gamele superioare , ce ar fi daca as cerne cafeaua printr-o sita de cernut zahar pudra ? Rolul cernerii , inclusiv la faina , este de a uniformiza calitatea produsului cernut eliminand granulele mai mari . Rezultatul : o cafea uniform macinata , pufoasa , fara bulgarasi si particule mai mari , care raman in sita si le-am aruncat. Mi se pare ca rezultatul in ceasca e sensibil imbunatatit , desi am incercat doar de 2 ori pana acum . A mai incercat careva asa ceva ? Are logica incercarea mea sau e doar de domeniul hilarului Big Grin ? Sigur , e o operatiune suplimentara de facut , nu tocmai eleganta , ar fi de preferat clar sa fie acelasi rezultat direct din rasnire , dar pentru cei cu rasnite din gama entry level s-ar putea dovedi o varianta ajutatoare si usor accesibila oricui . Io , am incercat Rolleyes
Lelit Grace PL81T VIP Line , Lelit William PL72 , Gaggia Classic , Lelit Fred PL043MMI , tamper Lelit PL200 , nivelator Lelit PL121, outdoor : Aerobie AeroPress , Coffee Gator , Porlex Mini
 
#2
Este deja folosita metoda aceasta

https://www.kruveinc.com/

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
#3
Citeste topicul despre sitele Kruve.
Nu se folosesc site luate la intamplare, "de zahar pudra", ci calibrate pentru anumita marime a granulei.

O rasnire nu trebuie sa fie "uniforma", ci sa aiba o anumita distributie, diferita in functie de metoda de preparare.

Marimea rasnitei nu are legatura cu uniformitatea, alea mari sunt mari pentru cantitate/viteza/productivitate, pentru uz de bar sau alimentara, nu de casa.
 
#4
Aha. Deci ideea nu e tocmai ilogica ci doar improprie dpdv al rezultatului , fiind necesare site calibrate pentru diferite tipuri de preparare a cafelei . Nu stiam sincer de Kruve eu m-am bazat doar pe argumentele care diferentiaza calitatea rasnirii intre rasnitele mai profi fata de cele entry level . Oricum , chiar si cu o banala sita de cernut zahar pudra se observa o diferenta notabila in sensul uniformizarii si a pufozitatii cafelei cernute , eliminand astfel bucatile sensibil maiu mari , bulgarasii etc. Oricum , nu ramane multa cafea in sita dupa cernere dar cafeaua cernuta e mai omogena categoric iar asta nu poate decat sa imbunatateasca rezultatele extractiei . Categoric , site calibrate in functie de metoda de preparare dorita ar fi ideale . Zic ca merita incercat oricum pentru comparatii . Sigur nu vor fi diferente extreme dar o ameliorare a rezultatului in ceasca n-ar fi de neglijat cu un minim efort iar investitia e 0 , oricine cred ca are acasa o mica sita/ciur pentru zahar pudra.
Lelit Grace PL81T VIP Line , Lelit William PL72 , Gaggia Classic , Lelit Fred PL043MMI , tamper Lelit PL200 , nivelator Lelit PL121, outdoor : Aerobie AeroPress , Coffee Gator , Porlex Mini
 
#5
Daca vorbim de espresso, cred ca e avantajoasa o distributie oarecare (pucul are mai multe sanse se fie omogen daca sunt particule de dimensiuni diferite).
Pentru brew in schimb, uniformitatea e de baza. Practic fiecare metoda de preparare se bazeaza pe o anumita dimensiune a macinaturii (conteaza la temperatura si timp de extractie). Daca faci French Press cu macinatura de ibric e jale...  Big Grin
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
#6
Metoda ta nu e ok din doua puncte de vedere:
1. Dpdv economic, cafeaua ajunge la pret dublu
2. Cernerea e pe dos. In sita ar trebui sa ramana cafeaua pentru baut si sa se arunce partea macinata excesiv de fin. Banuiesc ca asa functioneaza sitele de care s a facut vorbire, nu?

Pe termen lung sau  chiar mediu ,cu ce pierzi la cafea si cu banii dati pe site specializate, deloc ieftine, iesi mai ieftin cu o rasnita (mai) buna. Acesta e motivul pentru care sistemul cu site nu se bucura de succes la public.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#7
Particulele fine se lipesc de particulele mai grosiere si nu se pot separa. Per total e o imbunatatire dar nu suficienta. Cu cat rasnesti mai fin cu atat e mai dificil de sitat, sitele sunt bune si sunt folosite la macinatura pt aeropress/v60/brew in general.
Cafea>rasnita>apa>espressor>accesorii.
 
#8
Exista solutii, nu asta e  problema https://www.multilab.ro/sitare/masina_sitare.html#aa ci costul, atat al cafelei reziduale cat si al masinariei, sita Kruve sau asta de mai sus. Cine cauta perfectiunea gaseste solutii insa e mai ieftin si natural sa rezolvi problema din rasnita. De acolo inainte, nu cred ca exista o diferenta sesizabila de gust care sa justifice alte cheltuieli. Daca ar fi existat, procedeul ar fi fost uzual in randul pasionatilor de cafea.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#9
(20-11-2018, 12:51)nechezol Wrote: De acolo inainte, nu cred ca exista o diferenta sesizabila de gust care sa justifice alte procese
Ai incercat? Daca da, cu ce rasnite, cu ce fel de site, cu ce cafele si ce metode de extractie ai folosit? Cand se emit public asemenea concluzii, sunt importante (macar) aceste elemente, pentru a constientiza corect daca experienta ta se aplica si in cazul altora.
 
(20-11-2018, 12:51)nechezol Wrote: Daca ar fi existat, procedeul ar fi fost mult mai comun in randul pasionatilor de cafea.
Care sunt sursele din care te-ai informat si ai concluzionat ca sitele Kruve nu sunt ustensile "comune" in randul "pasionatilor de cafea"?


Tind sa cred ca, desi formularea concluziilor tale este destul de categorica, se bazeaza totusi doar pe supozitii si nu pe experienta practica. Observ ca folosesti V60 si o rasnita nu prea populara. Daca am dreptate (si banuind ca nu ai la indemana un EK43 aliniat), ti-as recomanda sa incerci macar o data Kruve, pentru a folosi la extractia V60 doar macinatura de o granulatie recomandata de cei ce au experimentat de multe ori acest proces.
Ar fi de folos sa revii cu concluzii dupa, in special asupra "diferentelor sesizabile de gust", nefiind foarte relevant daca diferentele ar fi "de bine" sau "de rau", acesta fiind un aspect subiectiv.
Expobar Brewtus IV DB, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, French Press, Bialetti Moka
Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, Comandante C40 MK3 NitroBlade
VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools, Kruve, Motta & Rhinowares pitchers, etc.
 
#10
Eu pe V60 am folosit dienes 543, kony, guatemala sb. Aceasi cafea, aceasi apa, aceasi reteta (1:15 , 15 grame de cafea ma incadrez in 3 minute cu mici variatii). diferenta este mult prea mare intre guatemala sb (73mm plana cu viteza mare de rasnire, ca joaca si asta un rol important) fata de restul.

Banuiesc ca aproximativ cam acelasi rezultat o fi si intre o macinatura bruta pe o rasnita conica vs aceasi macinatura sitata prin kruve. Oricum, dienesul e de decor, iar kony-ul o sa-l vand pt ca sta tot mai mult nefolosit.
Cafea>rasnita>apa>espressor>accesorii.
 
#11
Sa fim realisti, poate 1% din cei care scriu pe forum daca au site, si ma indoiesc ca le folosesc la fiecare extractie, sau doar ca sa gaseasca spot-ul optim cand schimba cafeaua.
Un astfel de procent cu siguranta nu ar plasa sitele pe vreun podium la categoria popularitate...

In rest, despre perceptii... fiecare pe limba lui simte, nu inteleg de ce se tot bate apa in piua cu cerutul parerii altora despre un subiect asa de volatil cum e gustul...
 
#12
Dacă ești genul care bea doar brew din cafea de calitate, atunci investiția într-un set gen kruve se justifică. Asta în condițiile în care o râșniță unimodala e destul de inaccesibila și greu de justificat acasă.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
#13
@KrisssKros

Fa un efort si citeste semnaturile colegilor si apoi mai vorbim despre site drept accesoriu uzual. M ai intrebat, iaca ti am raspuns.  Daca nu iti bazezi argumentele pe un minim common-sense, vorbesti degeaba. 

Voi repeta inca o data, cu aproximativ aceleasi cuvinte pentru ca nu pot traduce din romana in romana. Este mai la indemana dpdv financiar o rasnita buna decat risipa de cafea si banii cheltuiti 
pe site. Faptul ca sitele nu sunt uzuale/populare si oamenii se bazeaza preponderent pe calitatea rasnitei este un fapt pe care tu nu il poti contrazice cu vreun argument.

Pastreaza recomandarile pentru cine le cere, de obicei initiatorul topicului.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#14
@KrisssKros don't feed the troll, it's not worth it.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
#15
(20-11-2018, 14:25)nechezol Wrote: ...Voi repeta inca o data, ... Este mai la indemana dpdv financiar o rasnita buna decat risipa de cafea si banii cheltuiti pe site.
Faptul ca sitele nu sunt uzuale/populare si oamenii se bazeaza preponderent pe calitatea rasnitei este un fapt ...

... la fel cum este un fapt ca la faza asta omu are dreptate indiferent ce ar avea in semnatura... Smile
 
#16
@renatoa Cine o arde in generalizari grosolane 24/7, pe principiul ceasului defect, o mai nimereste cateodata. 

But still, ce inseamna rasnita buna pentru orice metoda? Exista o rasnita buna pentru orice metoda? Care sunt rasnitele bune pentru brew? Sunt atat de bune incat nu au nevoie de site?
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
#17
nechezol, scuza-mi, te rog, recomandarile!
Expobar Brewtus IV DB, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, French Press, Bialetti Moka
Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, Comandante C40 MK3 NitroBlade
VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools, Kruve, Motta & Rhinowares pitchers, etc.
 
#18
Nu prea vad miza in disputele cu vanatorii de postari care starnesc animozitate pe forum, vad ca s au adunat aici. Nu am inteles pe ce sunt contrazis, pe semnatura sau pe ce am spus? Daca sunt contrazis pe ce am spus, sa se formuleze in cateva cuvinte simple din vocabularul fundamental al limbii romane, un punct de vedere argumentat. Daca nu, invit cordial distinsii colegi sa treaca pe langa postarile mele si sa si continue activitatea. Multumesc anticipat.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#19
@nechezol - sfatul lui KrissKros este foarte util si lipsit de patima, in sensul documentarii unei afirmatii categorice cu niste link-uri sau trimiteri, mai ales daca userul respectiv este la inceput de drum si inca nesigur pe anumite concepte din cafea si espresso. 
De fapt cred ca totul se trage de la o confuzie pe care ai facut-o. Sitele din semnaturile userilor sunt site de potrafiltru utile atunci cand faci o extractie de cafea. Sitele  despre care se vorbea aici in topic sunt altceva, si folosesc la separarea granulatiei foarte fine (din care rezulta amar) de granulatia mai mare astfel incat sa faci niste eforturi pentru a te apropia de macinatura uniforma a unei rasnite unimodale scumpe. 

Ce spui tu e corect, ca mai bine rezolvi totul cu o rasnita buna, dar o unimodala, cu niste cutite aliniate corespunzator, nu e deloc ieftina (mii de euro). Bine, asta nu inseamna ca sitele Kruve compenseaza total dar au fost competitiii nationale in care s-a castigat prin folosirea sitelor Kruve.

Tot ce vorbim aici nu se refera la espresso ci la metodele alternative de preparare. Adica se poate teoretic si filosofic aplica si in espresso, dar sa ai timp pentru contemplare si analiza transcendentala ...

Mergem mai departe cu topicul, poate gasim o sita de malai sau de ceai, high tech
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
#20
Care e confuzia? Eu am spus ca nu exista sitele Kruve in semnaturi decat cu exceptii rare de aici concluzia ca nu sunt uzuale/ populare, etc. Asta este statistica cea mai la indemana si singura relevanta tinand cont ca alta nu prea exista. Dar admit ca ma pot insela, astept dovezi daca pot fi gasite. Momentan, eu am oferit.

Recomandarile trebuie facute de pe pozitii amicale si cordiale, nu cu aroganta si superioritate, mai ales in domenii atat de subiective, cum e gustul. Aici nimic nu e riguros ci relativ , diferit de la individ la individ. Pentru cate persoane diferenta de la o rasnita buna la kruve inseamna diferenta perceptibila de gust? Sunt aceste persoane sau numarul lor relevante? Asa se pune problema daca vrem sa fim rigurosi.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#21
Oare ce-o fo' in capul meu sa scot sita de cernut zahar din sertar Huh ?! Ma si duc ni amu s-o pui la loc pana nu se ia lumea la bataie Big Grin .
Lelit Grace PL81T VIP Line , Lelit William PL72 , Gaggia Classic , Lelit Fred PL043MMI , tamper Lelit PL200 , nivelator Lelit PL121, outdoor : Aerobie AeroPress , Coffee Gator , Porlex Mini
 
#22
(20-11-2018, 14:41)dev Wrote: @renatoa Cine o arde in generalizari grosolane 24/7, pe principiul ceasului defect, o mai nimereste cateodata. 

But still, ce inseamna rasnita buna pentru orice metoda? Exista o rasnita buna pentru orice metoda? Care sunt rasnitele bune pentru brew? Sunt atat de bune incat nu au nevoie de site?

Acum cine "generalizeaza grosolan" ? Smile
Unde a scris nechezol "pentru orice metoda" ?
 
#23
Ia partea buna, ti ai facut o idee ce inseamna cernerea si in ce sens functioneaza. Recomandarea mea e sa incerci o rasnita buna sa vezi ce diferente percepi. Sau sitele acestea de care se vorbeste daca dezavantajele pe care le am expus nu ti se par importante.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#24
Mda, greseala mea, imi pare rau, asa intelesesem la prima citire ca sunt multe site in semnaturi, iar acelea nu puteau fi decat IMS / VST Smile 

Sustin aceasta afirmatie si e bine sa fie luata in seama
Quote:Recomandarile trebuie facute de pe pozitii amicale si cordiale, nu cu aroganta si superioritate, mai ales in domenii atat de subiective, cum e gustul. 

Dar imi mentin opinia ca in aceasta postare KrissKross nu  a fost arogant ci a facut apel la insotirea anumitor afirmatii de dovezi. Caci e greu sa spui, intr-adevar, ca nu e nicio diferenta sau ca e diferenta mare, fara sa dai niste link-uri de teste sau sa expui experienta proprie. Nu ca noi ceilalti am insoti totul de astfel de dovezi, dar atunci cand esti vechi in forum cam ti se stiu limitele de rezolutie si domeniile in care te pricepi mai bine sau mai putin. Cand esti nou, e normal sa existe o reticenta a celor spuse daca nu se insotesc spusele categorice cu argumente.

Postarea lui @radudani intr-o situatie asemanatoare din 2016, ramane de pastrat la arhiva.
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
#25
(20-11-2018, 15:55)renatoa Wrote:
(20-11-2018, 14:41)dev Wrote: @renatoa Cine o arde in generalizari grosolane 24/7, pe principiul ceasului defect, o mai nimereste cateodata. 

But still, ce inseamna rasnita buna pentru orice metoda? Exista o rasnita buna pentru orice metoda? Care sunt rasnitele bune pentru brew? Sunt atat de bune incat nu au nevoie de site?

Acum cine "generalizeaza grosolan" ? Smile
Unde a scris nechezol "pentru orice metoda" ? 

Faci pe niznaiul sau solidarizezi cu trollul?   Wink

Am spus eu ca a zis cineva ceva? Erau niste intrebari, zic eu, mai corecte decat datul cu parerea fara nicio baza practica.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
#26
Ok, hai sa ne oprim, topic closed. Chiar e o tema fara sens care duce la discutii fara sens. Daca sunt chestiuni serioase de discutat, sa o facem pe topicul Kruve.
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)