Hello There, Guest! Login Register


Un regat pentr-o experiență (Kinu M47)

#1
Vă salut,
Ce vreau să spun prin titlul mesajului e că aș vrea să experimentez cîteva zile cu o Kinu M47 înainte s-o cumpăr.
Așa că, dacă o are vreun bucureștean binevoitor, și stă lenevind pe raft, i-aș rămîne recunoscător dacă mi-ar împrumuta-o o zi-două.
Vă rog să nu vă supărați că îndrăznesc. Pun la bătaie o pungă cu cafea la alegere. Sau o bere. Sau... în fine, putem discuta...
Pentru context: am acum un Porlex Tall + espressor manual ROK, din care cînd scot ceva cu gust onorabil (chiar cu spumă, dar niciodată cu acele arome de care tot aud: cireșe, coacăze, drachs...), cînd o zeamă oribilă, acră. Condițiile de preparare sînt aproape identice (cu variațiuni minime de temperatură și tampare). Diferă cafeaua, pe care pînă acum am luat-o de la Coffee Shopul din Amzei (Peru), cel din Titulescu  (Ethyopia) și ultima oară de la The Map Roastery (o Brazilia prăjită acum cîteva zile care mi-a ieșit cel mai nasol – în cel mai bun caz amară ca iadul, și acidă și cam atît). E limpede că fac ceva greșit, ca dracul de greșit.
Ce mai e de spus e că mă interesează rîșniță manuală, doar ea, căci de obicei prima cafea e pe la șase dimineața, iar în blocul unde stau se aude ș-un șoarece fîsîindu-se.
Și vă mulțumesc în avans.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#2
Din păcate nu pot sa îți împrumut kinu doarece este singura rasnita pe care l-am!

Dar am avut o experienta similara cu a ta: Rok, Porlex si Kinu M47: problema este porlex-ul. Problema porlex-ului este ca nu are un reglaj foarte fin. Am făcut su eu ceva baubil cu Porlex dar este o diferență majoare fata de Kinu. Marja pe care am un gust bun cu Kinu este de plus/minus 50 micron si Porlex nu are cum sa facă fata la aceste toleranțe.

Asa ca, dacă nu găsești o posibilitate de a încerca Kinu, poți sa mergi pe încredere doarece este o rasnita foarte bună.

Cer scuze, am vrut sa spun 1 micron si nu 50.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Macinatura potrivita+temperatura +distribuție în port filtru =cafea bună, cum ajungi acolo? 
Rasnita bună - chiar și kinu-
Aparat cafea cu stabilitate termica 
Putina indemanare
Noi in Timișoara când eram la întâlniri foloseam un kinu 47 pe un espresso profi și era ff bine
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#4
Un micron ?!  Confused Huh
Cred ca si aici este o greseala... rulmenti au bataie de 5-10 microni, un fir de par are 70... nu este detectabil un micron de simturile umane.

"- chiar și kinu-" lol Big Grin
Mai rau nu se poate, nu ? Smile Ceva ceva tot o iesi...
 
Reply
#5
Cer scuze: Kinu are screw pitch de 0.5mm (sau 500 um). Asta înseamnă că fiecare rotație completa mișcă cuțitul de jumătate de mm. Fiind ca fiecare rotație are 50 de click-uri, înseamnă că fiecare click mișcă cuțitul de 10 um.

Intradevar, 1 um este cam prea puține, și pt kinu Smile
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#6
Micrenda, îți mulțumesc pentru lămuriri. Idem Renatoa și Orwo.
Să înțeleg că Porlex macină cafeau prea... grosolan, iar ROKul/ideea de espresso are/au nevoie de ceva mai fin.
Întreb pentru că acum vreo cîteva luni, la tîrgul de carte Gaudeamus, am băut un espresso fantastic făcut de un ROK (era o chestie gen bicicleta cu cafea sau ceva asemănător). Rîșnița lor era electrică, însă.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#7
Ai folosit kinu renatoa? Ai ceva împotriva noastră ca în tm folosim kinu? Ți se pare amuzant? Mie nu... Este constatarea noastră a celor care ne întâlneam la o degustare și care acasă folosim alte rasnite, unii mai scumpe alții mai ieftine.

Liviu, rasnita e baza. Restul mai merge dar fără o Rasnire bună nu ai ce trebuie, sunt multe discuții, citește-le, consistenta e mama cafelei,
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#8
Am folosit, printre primii, si chiar am una... si nu o folosesc Smile
Doar ca, mai citeste odata ce ai scris, formularea suna exact pe dos decat ce vrei sa se creada... cel putin de partea asta a Jiului Wink

Liviu, Porlex nu rasneste grosolan, ci neuniform. Pentru espresso trebuie sa ai cel putin 60% din granule cat de cat egale in jur de 300 um, sau macar in gama 250-400 microni.
 
Reply
#9
Exact cum spune @renatoa. Nu este important cât de fin este (o rasnita cu lame de 50 RON poate rasni fin cât vrei tu) dar cât control ai despre dimensiune granulelor.

De exemplu, cu kinu, dacă setezi o granulație de 300 um, ai, de exemplu, 95% din particule între 280 - 320 um (este doar un exemplu, sunt numere inventate).

Cu Porlex poți sa setezi 300 um dar ai doar 15% între 280-320 um si restul între 100-500 um.

In media sunt egale, dar în al doilea caz avem granule care sunt supra / sub extrase (in gergo se numesc fines-uri). Din acest motiv se cauta o mecanica cât mai preciza.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#10
Precis insemnand atat jocuri minime cat si centrare perfecta.
Degeaba ai jocuri nule, daca axul este descentrat cu 100 microni, adica un fir de par !
In loc sa ai 90% granule de 300 um, ai o repartitie uniforma intre 200 si 400, din toate cate putin.
Si turceasca si V60, in aceasi ceasca Smile
 
Reply
#11
Bun, deci îmi trebuie o rîșniță care să rîșnească egal ce rîșnește ea acolo. Din experiența voastră, Kinu este o astfel de sculă? Repet, mă interesează manuală din rezonuri de liniște nocturnă. Dacă sînt și alte sugestii, vă rămîn recunoscător.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#12
Kinu iti puteam imprumuta eu dar tocmai am trimis o inapoi in fabrica, am scapat o pe jos Smile In rest iti pot spune ca este foarte ok, eu o folosesc pentru Kompresso fara probleme, foarte multumit. Sunt convins ca pana in 2000 de lei nu gasesti echivalent pe electrice, nici mai sus poate.

N-am sa intru in chestii tehnice insa legat de distributia particulelor, ca si numar absolut, cele mai multe sunt cele sub 10 um, ultrafines urile. Ca si volum, avem varfuri pe rasnitele bune, concentratia intre 200 si 300 um. Dar si astea sunt relative, pentru ca analiza distributiei se face la o setare de macinatura la care se poate prepara un espresso, nu poti lua aceste cifre "per se". Daca vrei sa afli mai multe o resursa buna este : 

https://baristahustle.com/blogs/barista-...3-part-two
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#13
Ha, mulțam frumos, și de intenție, și de informație. Tocmai ce vorbeam cu un tip de la un espressoshop de lîngă mine care îmi recomanda Comandante. Probabil va fi tot Kinu. God, it's expensive.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#14
Exista si variante mai ieftine, dar suntem acuzati de lipsa de patriotism daca pomenim de ele aici Wink
 
Reply
#15
Salut, ti-o imprumut eu pana vineri la pranz-seara, scrie-mi pe PM.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#16
(15-05-2018, 10:20)Alin T. Wrote: Salut, ti-o imprumut eu pana vineri la pranz-seara, scrie-mi pe PM.

Dragă Alin, ești foarte generos și-ți mulțumesc. Ți-am scris pe PM.

@renatoa, rogu-te, dacă ai sugestii în cestiune și nu vrei să le pui aci, dă-mi fără rezerve un semn pe pm, să circule informația. O văd mai degrabă ca pe o chestiune pragmatică (de altfel, ca și voi, sînt convins, îmi plătesc impozitele la timp, protestez la timp, îmi educ copilul în limba rrrumână, ba chiar înjur în dulcele grai).
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#17
@renatoa Nu cred ca aici este vorba de patriotism sau de campania de susținere Kinu-rilor. Daca ai o râșnița, electrica sau nu, din buget lui Kinu, care poate produce rezultate similari sau mai bune, te rog sa ne spui public fără griji.

Personal m-ar prinde bine sa am o alternativa, deoarece in ultimul timp multi colegi / prieteni îmi cer sfaturi despre o râșnița buna capabila espresso, si m-ar plăcea sa am câteva variante care nu presupune așteptarea de 6 luni pentru o achiziție de grup.

Chiar in aceste zile am un coleg care isi cumpăr un espressor, si chiar li se pare foarte scump sa plătească 1000 RON pt o râșnița manuala.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#18
Pai nu va uitati la semnatura din profil ? Smile
Scuze ca nu ma semnez si in postari, dar nu agreez acest stil.
 
Reply
#19
@renatoa sunt de acord ca nu este bine sa semnezi la postări... Smile

Din păcate folosesc deobicei Tapatalk si nu se vede automat și semnaturat si trebuie sa deschid manual profilul pt a o citi.

Este interesant Felgrind, sper sa am ocazia so vad in acțiune.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)