(16-04-2017, 05:11)razvanMB Wrote: ... decat sa platesti un pret premium pt un E61 cu toate bells&whistles ... esti mult mai castigat cu un HX entry level... si cu o cafea deosebita prajita cu simt de raspundere. Am constatat ca o cafea buna iti da un range de extractie atat de mare uneori incat instabilitatea termica a aparatului nu face decat sa ti reveleze mereu noi gusturi, ceea ce pana la urma e esenta cafelei de specialitate, pt.mine [Image: smile.gif]
Mai frustrant este cand vrei sa ai consistenta cateva shot uri la rand ...
remarcabil!
ca pareri proprii:
- HX
entry level, poate fi totusi o sursa de frustrari si mancarimi frecvente cu upgradita!
e nevoie de un HX cu
boiler suficient de mare si suficient de aerisit in acces si dispunere interioara a componentelor;
boilerul e cheia stabilitatii termice, a
consistentei, care da, exista din plin si la HX-uri, iar spatierea componentelor e cheia unei intretineri usoare, care inevitabil, ar trebui facuta de
owner!
masinile HX single group respectabile, au deja boiler de 3-5l dar in extremul acceptabil si un boiler de 1,5-2 l e suficient, cu putin management termic;
masinile entry-level sunt impinse in marketing si cu ideea de spatiu mic ocupat (vezi temerea de marile rasnite comerciale - nu pretul, ci inaltimea...), adica sunt inghesuite si compromise la extrem; cred ca, decat un HX de compromis as prefera un SDBU bun, care bine operat este practic la nivelul unui DB in regim de extractie cafea!
- prin cafea deosebita,
cafea buna, eu (sunt nevoit sa) inteleg nu neaparat atributul
de specialitate agatat de la origini si pana la locatia mea, ci insusirile de a fi
proaspata verde (calendaristic, ultima recolta) si
curata (tot lantul de la cules la sortarea finala); o asemenea cafea iti da, chiar cu (mici) greseli la prajire si in extractie, tot ce are ea mai bun! adica de regula, mult mai mult decat o cafea proaspat prajita, renumita, de dat pe spate, scumpa mult, desigur si veche, veche...
cu mentiunea ca informatiile de trasabilitate si recolta sunt sporadice si greu de verificat;
si nu pun la indoiala buna intentie a prajitorului profesionist, ci respectabilitatea intregului lant de aprovizionare, pana la distribuitorul sursa...
toate masinile HX pentru acasa, dar care se respecta (tehnologic vorbind), au o forma sau alta de
tuning al timpului de raspuns pentru un nou shot, o forma de moderare a comportamentului '
dragon' al masinilor HX comerciale, traditionale;
astfel, determinand timpul de recuperare pentru un nou shot, se poate lucra fara flush intermediar in regim de shot-uri succesive; iar regimul termic al primului shot (sau al celui dupa o pauza mai lunga) se regleaza dupa un flush de racire "impins' pana la o temperatura in relatie directa (care se determina experimental) cu cea dorita pentru apa de extractie, apoi dat drumul la extractie (
flush-and-go), sau se merge pe un
flush to (
temperature, sau secunde numarate) si se asteapta revenirea pentru shot, deja determinata;
vreau sa spun ca in 5-10 shoturi succesive se poate obtine un acelasi profil termic al apei de extractie imediat inainte de puc, pentru fiecare din shoturi! ceea ce califica masina pentru atributul de consistenta!
de ex., asa arata profilele de temperatura, suprapuse, ale unei sesiuni de 6 shot-uri succesive (Magica, HX E61):
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)