Hello There, Guest! Login Register


Timp necesar realizare espresso

#1
Va salut cu respect , 
In momentul de fata sunt utilizator de espresso automat dar sunt tentat sa trec la nivelul espressor manual . Din tot ca am reusit sa citesc pe aici am inteles ca ideal ar fi 2 aparate ,espressor si rasnita separat. Sunt atras de perechea Lelit PL41TEM + rasnita PL43MMI . Am inteles ca raportul pret/calitate ar fi unul destul de bun. 
As vrea niste sfaturi vis a vis de alegerea facuta si daca exista vreo varianta mult mai buna in gama de pret +/- 500 lei. 
Dilema mea cea mai mare este timpul de preparare al unui espresso. Nu stiu daca am inteles bine dar chiar aseara citeam aici pe forum ca masina are nevoie de aprox 30 minute sa se incalzeasca , plus timpul dedicat prepararii , mergi undeva la 40-45 min , fara sa alergi pe langa espressor. Sa inteleg ca dimineata imi pot bea cafeaua abia peste o ora dupa ce ma trezesc ? Sau in in timpul zilei cand am un musafir sau pur si simplu vreau un capucino , trebuie sa imi iau o marja de timp ca si cum imi doresc o friptura la gratar ?
 
Reply
#2
Exista prize programabile, care iti pornesc singure aparatul la o ora prestabilita si atunci poti avea aparatul incalzit la ora la care bei cafeaua de obicei.

Acuma, cafeaua tu o poti face si mai repede de 30-45 min, dar stabilitatea termica este foarte importanta.

oricum, cand vine un musafir, de obicei stii dinainte, si poti porni aparatul din timp. Aia care vin ne-anuntati nu sunt musafiri
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
#3
Preîncalzirea de dimineață o rezolvi cu o priza programabila.
Faptul ca automatul livreaza o cafea in 5 minute, nu inseamna nimic.
Ideea cu timpul de incalzire de aprox 30 de minute rezulta din faptul ca, pentru a avea o extracție stabila, este necesar ca tot gabaritul sa fie cald si sa ai cat mai putine zone "reci". De altfel, apa din boiler va fi gata in cateva minute.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#4
Timpul de incalzire il rezolvi cu o priza programabila. Daca ai musafiri neanuntati..prima oara pornesti aparatul, apoi ii intampini  Smile ​​​​​​.
Timpul de preparare va fi semnificativ mai mare. Mie imi ia cam 10 min sa imi fac un capuccino dimineata, dar am rasnita manuala. Cu electrica mai castigi jumate de minut. In timpul asta e inclusa spalarea latierei, cestii si curatarea aparatului.
Dar nu regret nici o clipa achizitia.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#5
A luat cineva in calcul posibilitatea de a lasa espressorul pornit non stop. Consumul in stand by este decent ? Ar fi vreo problema pentru espressor sau in materie de securitate ?

O intrebare offtopic . Cum scap de chenarul CAPTCHA care se incapataneaza sa ramana deschis chiar dupa confirmare si acopera inceputul primelor randuri din spatiul de scris. Practic scrii blind.
 
Reply
#6
Eu am trecut recent de la un automat la un lelit (de vreo 3 luni) și pot spune că timpul de preparare este semnificativ mai mare. Aparatul trebuie să stea la încălzit minim 15 minute, dar nu este o problema. Așa cum a fost spus exista prize programabile. Dar e timpul de rasnire, cântărire, curățare.
Dacă e vorba de timp, da durează.
Dar gustul, este cu totul altul
Lelit PL042TEMD, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#7
(28-03-2021, 09:26)Solomonien Wrote: A luat cineva in calcul posibilitatea de a lasa espressorul pornit non stop. Consumul in stand by este decent ? Ar fi vreo problema pentru espressor sau in materie de securitate ?

O intrebare offtopic . Cum scap de chenarul CAPTCHA care se incapataneaza sa ramana deschis chiar dupa confirmare si acopera inceputul primelor randuri din spatiul de scris. Practic scrii blind.
Trimite un screenshot cu acel captcha pe contact@liviufratila.ro si rezolv. Nu stiu exact despre ce e vorba dar nu ar trebui sa se intample asa...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#8
Sau evaluezi solutii care nu necesita timpi de incalzire asa lungi, caci ele exista...
Flair, Kompresso, Robot, in general masini fara boiler sau open boiler.
Cu acestea vei avea si avantajul unei intretineri mult simplificate.
 
Reply
#9
Pleaseee , cum scap de chenarul asta CAPTCHA de pe ecran , exact in zona de scris. Nu vad nimic  ......
[Image: x8I0DgO.png]
 
Reply
#10
M-am obisnuit cu ideea ca un espresso bun necesita si putin timp investit in preparare Smile .  Asupra espresorului m-am hotarat si raman la Lelit PL41TEM . Dilema ramane rasnita. Va rog sa imi spuneti daca in zona de pret PL43MMI exista o alternativa mai buna ?
 
Reply
#11
Eu îți recomand ori sa cumperi Kinu care este o râșnița manuala, daca vrei musai o râșnița electrică trebuie un buget de minim 1500 lei pentru avea o calitate a macinaturii apropiată de ce oferă Kinu.
Acum câteva zile citeam mesajul unui coleg care a trecut de la PL43 la Kinu, spunea ca rezultatele cu Kinu sunt mult peste.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#12
Nu ma deranjeaza sa fie manuala , dar in eventualitatea ca ma hotarasc sa cresc bugetul , ce imi recomandati in zona de pret 1500 lei ?
 
Reply
#13
https://barshaker.ro/Rasnite-Cafea/Rasni...15bl-Negru
La prețul de pe site o sa ai o reducere de 10% pentru ca ești membru al forumului.
Mai este un model la Eureka de 1500 și un pic, dar acela nu are timer din câte văd, așa ca nu cred ca e o variata buna.
Important la început de drum este sa faci un efort și sa ne crezi când îți spunem ca râșnița e chiar mai importantă decât espresorul.
Altfel o sa investești bani, timp, însă dupa o perioada o sa apăra frustrarea, fiindca rezultatele nu vor fi pe măsura eforturilor.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#14
(28-03-2021, 09:26)Solomonien Wrote: A luat cineva in calcul posibilitatea de a lasa espressorul pornit non stop. Consumul in stand by este decent ? Ar fi vreo problema pentru espressor sau in materie de securitate ?

La un dual boiler cu grup E61 e fix acelasi consum daca sta pornit 12 ore pe zi sau are doua reprize on-off de cate 1-2 ore...
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#15
(29-03-2021, 09:31)Solomonien Wrote: Nu ma deranjeaza sa fie manuala , dar in eventualitatea ca ma hotarasc sa cresc bugetul , ce imi recomandati in zona de pret 1500 lei ?


Asta e chestia simpatica la manuale, ca alegerea este evidenta, daca nu ai criterii speciale. 
Desi exista modele mai scumpe decat Phoenix, nici unul nu isi merita diferenta, parerea mea.
Asa ca macar esti linistit cu partea de "upgradita", daca nu esti stilul care se gandeste deja la "alta" in timp ce imbratiseaza "aleasa" Smile
Stiu ca nu se brodeste cu modelul din alte domenii, unde sunt sisteme piramide de produse care se bat sa iti ia din ce in ce mai multi bani, in schimbul unor facilitati adaugate parca cu picatura de la un model la altul, dar la manuale nu este asa. Poate pentru altii, dar nu pentru noi care avem pret preferential la Kinu Smile

Singurul model la care ma pot gandi acum, doar ca nu e pe piata, mai trebuie sa astepti o luna-doua, ar fi Arco, care iti va oferi o combinatie unica de 2-in-1, electrica si manuala, in bugetul tau. Desi nu a avut-o inca nimeni in mana, mecanic nu are nici un motiv sa nu fie la nivelul Kinu.
 
Reply
#16
Big Grin 
(29-03-2021, 10:34)renatoa Wrote: Singurul model la care ma pot gandi acum, doar ca nu e pe piata, mai trebuie sa astepti o luna-doua, ar fi Arco, care iti va oferi o combinatie unica de 2-in-1, electrica si manuala, in bugetul tau. Desi nu a avut-o inca nimeni in mana, mecanic nu are nici un motiv sa nu fie la nivelul Kinu.

Smile)) cred ca ai inteles gresit moneda bugetului meu . Este vorba de 1500 lei nu de euro Smile))
 
Reply
#17
(28-03-2021, 09:26)Solomonien Wrote: A luat cineva in calcul posibilitatea de a lasa espressorul pornit non stop. Consumul in stand by este decent ? Ar fi vreo problema pentru espressor sau in materie de securitate ?


Salut!

Din experiența personală cu espressorul din semnătură, îți spun următoarele:
 - am lăsat espressorul să intre în stand-by (de fapt.....l-am uitat deschis);
 - am revenit lângă espressor (care clipocea LED-ul Smile ) după aproximativ 3 ore și....l-am găsit rece.

Așadar consider că lăsarea în stand-by a espressorului nu este vreo mare sfârâială. Cel puțin a modelului Lelit PL-81T Grace.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator tip OCD)-Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
#18
(29-03-2021, 13:23)laurstef Wrote:
(28-03-2021, 09:26)Solomonien Wrote: A luat cineva in calcul posibilitatea de a lasa espressorul pornit non stop. Consumul in stand by este decent ? Ar fi vreo problema pentru espressor sau in materie de securitate ?


Salut!

Din experiența personală cu espressorul din semnătură, îți spun următoarele:
 - am lăsat espressorul să intre în stand-by (de fapt.....l-am uitat deschis);
 - am revenit lângă espressor (care clipocea LED-ul Smile ) după aproximativ 3 ore și....l-am găsit rece.

Așadar consider că lăsarea în stand-by a espressorului nu este vreo mare sfârâială. Cel puțin a modelului Lelit PL-81T Grace.

Se poate dezactiva usor intrarea in stand by, am făcut-o și e chiar recomandata, nu mai stiu exact combinatia de butoane, cauta in topicul despre PL81T si PL91T din forumul espressoare
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#19
(29-03-2021, 12:46)Solomonien Wrote:
(29-03-2021, 10:34)renatoa Wrote: Singurul model la care ma pot gandi acum, doar ca nu e pe piata, mai trebuie sa astepti o luna-doua, ar fi Arco, care iti va oferi o combinatie unica de 2-in-1, electrica si manuala, in bugetul tau. Desi nu a avut-o inca nimeni in mana, mecanic nu are nici un motiv sa nu fie la nivelul Kinu.

Smile)) cred ca ai inteles gresit moneda bugetului meu . Este vorba de 1500 lei nu de euro Smile))

Nu, de loc, Arco combo va fi 350 Euro - 399$

Vezi ca e acum campanie IndieGG, la 350$, mai sunt 20 bucati, livrare in iunie:
https://www.indiegogo.com/projects/arco-...inder--2#/
 
Reply
#20
Legat de subiectul timpului, conteaza si ce tabiet ai dimineața. De exemplu, eu nu am priza programabila, dar nu resimt ca astept, pt ca imediat după ce ma trezesc aprind espressorul apoi ma spal pe dinți, pregatesc ceva de mâncare etc si cand ajunge sa fac cafeaua (dupa 15-20min) e deja incalzit, plus ca imi mai ia cateva min sa rasnesc. Sa fac un espresso fara lapte dureazs pt mine 5-6 min cu tot cu curățare, cappucino spre 10min. Deci eu nu consider ca fac in 30 min, ci in 5-10min. A si asta cu rasnita manuala, vb de un singur shot dublu de 15-20g.

Daca vrei sa faci primul lucru dupa trezire cafeaua... atunci poti citi in rubrica de știri despre cafea ca nu e sanatos sa bei cafea înainte sa mănânciBig Grin
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#21
Referitor la consumul de energie la Lelit PL41TEM, dupa ce a atins temperatura setata, consumul orar este de cca.40W/h (acest consum este numai atunci cand aparatul este deja incalzit si il lasi asa mai multe ore fara a face niciun espresso). Verificat de mine cu un contor de priza. Personal nu agreez lasarea in priza peste noapte a espressorului. Asa cum bine spunea colegul @dragos.stoian, dimineata daca mai intai deschizi apatatul, trec fara sa-ti dai seama 15-20 min, timp in care sigur iti umpli timpul cu ceva util fara sa para o lunga asteptare. Altfel, priza programabila este solutia.
 
Reply
#22
Eu sunt mai leneș, așa că nevasta se trezește prima și trece pe la bucătărie să aprindă și espressorul Big Grin, între timp mai bag 20 de minute de somn, încă 15-20 minute de tras nădragii pe mine și espressorul e ready to go.

Ca timp e undeva la +-10 minute două cappuccino/macchiato, inclusiv curățare.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#23
In privinta rasnitei, tu esti singurul care poate hotara in cunostinta de cauza, daca te avantajeaza mai mult o manuala sau o electrica. Ce pot sa-ti confirm este ca de putine ori am vazut un produs care sa primeasca atat de multe aprecieri pozitive (aproape in unanimitate), cum a obtinut acest Kinu. La mine se fac zilnic, 8-10 espresso, motiv pentru care am preferat rasnita electrica (un minim necesar de plecare la electrica este de la Eureka Mignon sau Baraza Sette 270 in sus). Dar tare ma bate gandul, asa cum sugera intr-un post colegul @renatoa, sa experimentez si un Kinu alaturi de un Flair, ca in viitoarele concedii sa nu-mi pierd obisnuinta unui espresso bun.
 
Reply
#24
Datorita faptului ca rar fac mai mult de 4 espresso pe zi ,cred ca mi s-ar potrivi de minune un Kinu dar am inteles ca este destul de greu de manevrat de catre femei necesitand ceva forta pentru rasnire si nu vreaui ca sotia sa fie dependenta de mine daca vrea o cafea . Probabil ca o sa ma orientez catre Eureka Mignon , vad ca este destul de laudata ca raport pret/calitate ,  ma atrage si designul .
 
Reply
#25
Asa cum spunea colegul @TVTVTV intr-un post, " Lelit 41TEM +Eureka Mignon Specialita =LOVE" . Sunt intru totul de acord cu el.
 
Reply
#26
Am observat ca toata lumea se fereste sa tina cafeaua in recipientul rasnitei datorita faptului ca nu are un capac etans. Nu a incercat nimeni sa faca ceva in privinta asta ? Care ar fi diferenta daca sta in punga sau in bolul ala de plastic cu un capac ermetic ? Ma gandesc ca ia mai mult contact cu aerul daca deschidem de cateva ori pe zi punga ,decat daca ar sta inchisa ermetic in rasnita.
 
Reply
#27
Cred ca multa lume nu isi bate capul sa recunoasca "in scris". Eu pun zilnic in recipient cam cat consider ca am nevoie pentru ziua respectiva. Nu las sa se goleasca complet, decat atunci cand schimb cu alta marca de cafea. Sunt multumit de cafeaua obtinuta si nu simt nevoia sa-mi schimb obiceiul. Dupa cum iti vad optiunile, nu cred ca o sa dai gres in alegere. Succes.
 
Reply
#28
Ce e aia etans?
Crezi ca un capac cu o garnitura de silicon care inchide ermetic sus, va impiedica intrarea aerului pe la cutite ?
Dar sparturile ramase intre cutite si pe jgheab, care se altereaza in 15 minute, fata de boabele intregi, cu alea ce faci pana  a doua zi ?
 
Reply
#29
Un latte sotiei Big Grin Big Grin Big Grin

Ce parere ai @renatoa ? Oare care o fi mai buna? Cafeaua dintre cutite, sau un Jacobs, macinata acum un an de pe raftul magazinului din colt?
 
Reply
#30
Atunci de ce mai facem atat tam tam pe subiectul single dose grinder, daca "merge si asa", cu boabe in hopper adica ?

Nu servim clabuci laptosi, merci Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)