Hello There, Guest! Login Register


Timp de curgere espresso simplu

#1
Salut,

De aproximativ 4 luni citesc acest forum si nu imi vine sa cred cat de complexa este aceasta lume si vreau sa va multumesc pentru cate am invatat de aici si pentru ca acum pot sa beau acasa un espresso cum inainte credeam ca se poate bea doar in cafenele de specialitate. In noiembrie mi-am achizitionat pachetul din semnatura si sunt incantat de extractiile reusite. Am folosit pana acum cafea de la Guido, Sarkis, Sloane, Papa Jaques si Madison.

Toate bune si frumoase, dar am doua nelamuriri:

1. Nu inteleg regula de 25 de secunde curgere la espresso dublu. Cu toate cafelele incercate pana acum, la o rasnire astfel incat sa curga in 25-30 de secunde 55-60 ml de cafea din 18g boabe mi se pare ca este foarte slaba si fara arome, fara intensitate. Mie mi-a placut la gust doar cand obtin esspreso dublu in 45-50 secunde. 

2. La espresso simlu nu inteleg nimic Smile) De fiecare data cand am incercat sa fac un espresso simplu cu aceeasi rasnire, aceeasi tampare, ca la un espresso dublu care curge in 50 secunde un espresso simplu curge in 15 secunde si are gust de apa cu aroma de cafea. Nu inteleg de ce ar trebui sa curga in aceeasi perioada de timp si un espresso simplu si unul dublu cand cantitatea de cafea e dubla.

Va multumesc si va apreciez!
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI
 
Reply
#2
Salut,

Inseamna ca ceva nu se intampla cum ar trebui pentru ca in mod normal e fix invers fata de ce spui tu.
Incearca sa te rezumi doar la doza dubla de 18g din care sa scoti 36g de lichid in ceasca (pe cantar, nu in ml pe pahar gradat), in 25-30 de secunde. Este dificil de extras (si nerecomandat) espresso scurt (simplu) din cafele light roast. In mod cert nu se foloseste aceeasi granulatie, ci trebuie rasnit mai fin.
Lelit PL91T + Lelit PL72, Kinu Phoenix + Cafflano Kompresso, Hario V60 + Bonavita
 
Reply
#3
Salut Razvan!
1)nu-ți bate capul cu single shot
2)60gr out din 18g mie mi se pare mult ca lichid
3)timpul îl cronometrezi de cândda0esi butonul de extracție, nu de când începe curgerea
4) încearcă o rație de 1:2 adică 18gr în 36gr out. Espresso se cântărește nu se măsoară în ml pt ca ai densitate mică la crema și te păcălește când ai crema multă și lichid putin și crezi că ai atins "volumul".
Succes!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#4
La 1 incearca sa scoti din 18g macinatura 36 g cafea lichid

La 2  un espresso simplu este un espresso dublu impartit in doua( obti din 1 dublu 2 simple) restul parametrilor nemodificati
 
Reply
#5
Mulțumesc pentru sfaturi. Am făcut acum un espresso dublu exact cum îl făceam pana acum și vad ca are 55g. La 36g probabil ca vor fi undeva la 35 ml, aproape cât un espresso simplu. Nu e cam mic?
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI
 
Reply
#6
Dupa cum au recomandat si colegii mai sus, e bine sa cantaresti in timpul extractiei, nu dupa. Astfel, poti opri extractia cand ajungi la cantitatea dorita de lichid in ceasca.

Utilizarea unor termeni de tipul "simplu" sau "dublu" in mililitri, produc o confuzie inutila.
 
Reply
#7
(08-01-2020, 19:38)razvandumitru1 Wrote: Mulțumesc pentru sfaturi. Am făcut acum un espresso dublu exact cum îl făceam pana acum și vad ca are 55g. La 36g probabil ca vor fi undeva la 35 ml, aproape cât un espresso simplu. Nu e cam mic?


nu e mic, e fix cat trebuie pe ratia corecta de 1:2
din cafeaua de la sloane sa nu faci single (nici pe altele de fapt) ca n o sa iasa. din cafeaua proaspat prajita light nu poti sa folosesti ratii de peste 1:2.5 pt ca iese apoasa, fix cum ai realizat singur de altfel.
mergi la sigur cu double cu 18-22g in ratii de 1:2-1:2.5
Probat | La Marzocco | Mahlkonig E65s/EK-43s | VST | Acaia | Acareturi multe multe
 
Reply
#8
Ia un cantar neaparat. In felul asta vei putea controla foarte bine gramajul cafelei extrase. Găsești pe piața destule. Eu am un Brevista și ma împac de minune cu el. Rasnirea, la fiecare noua punga o adaptez. Asta e, nu avem ce face, sunt diferențe de prăjire si nu exista alta cale.
LELIT Bianca ,Honne,ibric Soy, Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#9
(08-01-2020, 14:59)razvandumitru1 Wrote: Salut,

2. La espresso simlu nu inteleg nimic Smile) De fiecare data cand am incercat sa fac un espresso simplu cu aceeasi rasnire, aceeasi tampare, ca la un espresso dublu care curge in 50 secunde un espresso simplu curge in 15 secunde si are gust de apa cu aroma de cafea. Nu inteleg de ce ar trebui sa curga in aceeasi perioada de timp si un espresso simplu si unul dublu cand cantitatea de cafea e dubla.

Pentru o cantitate mai mica de cafea trebuie sa rasnesti mai fin, e logic. Cu cat e mai gros patul de cafea cu atat rasnesti mai grosier. Cum crezi ca la jumate din gramaj (espresso simplu) apa va curge tot la fel ca la un espresso dublu ? E mai usor de penetrat Smile pentru ca patul de cafea e mai subtire, de aceea se rasneste mai fin pana la gradul in care obtii 18 grame de lichid din 9 grame cafea macinata. E la fel si reciproca. Daca folosesti gradul de macinatura setat pentru un espresso simplu la unul dublu, adica sa rasnesti 18 grame de cafea pe acelasi grad de macinatura ca la simplu, apa va trece greu sau chiar deloc prin puc.
ACS Minima/Gaggia Baby Millenium '01
Fiorenzato F5 GT/Lelit PL043MMI
Ex.: Gaggia Classic '15
 
Reply
#10
Toate teoriile astea merg pentru site cilindrice.
Pe site conice treaba se schimba radical... in dubla mea conica pot baga maxim 18g, care macinate oricat de fin, pana la blocare extractie, tot nu realizeaza o curgere si gust cum iese din 14 grame in sita de simpla.
Pana la urma tot papila dicteaza, degeaba incercati sa impuneti extractii bazate pe cifre.
 
Reply
#11
Nu impunem nimic. Sugeram.in punct de plecare.

Sunt pe undeva prin forum niste grafice cu reglarea extractiei dar nici eu nu le mi gasesc.  Daca le.stie vreun coleg ai as zice multumesc!
 
Reply
#12
(08-01-2020, 14:59)razvandumitru1 Wrote: 1. Nu inteleg regula de 25 de secunde curgere la espresso dublu. Cu toate cafelele incercate pana acum, la o rasnire astfel incat sa curga in 25-30 de secunde 55-60 ml de cafea din 18g boabe mi se pare ca este foarte slaba si fara arome, fara intensitate. Mie mi-a placut la gust doar cand obtin esspreso dublu in 45-50 secunde. 

Referitor la timpul de extractie, cred ca se merita de luat in seama parametrii clasici (pagina 7).  Timpul de curgere este acelas atat pentru un single, cat si pentru un double espresso.  
Devierile de la "norme" pot fi uneori interesante si instructive, dar e bine sa intelegi de ce recurgi la ele.
Ceado E5SD, Bezzera BB005 TM, Comandante C40 M3
VBM Domobar Junior 2B, La Pavoni Europiccola EN
Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#13
Din ianuarie până acum, cred ca s-a edificat.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)