Espressoman infocat
Posts: 649
Joined: Apr 2012
Ploiesti
02-12-2021, 13:18
(This post was last modified: 02-12-2021, 13:26 by KrisssKros.)
Discutia asta atat de generala cred ca este irelevanta, la fel ca si exemplul respectivei prajitorii. Spun ca este irelevant a dezbate la modul general, pentru ca stabilirea dozei este direct dependenta de foarte multe variabile, foarte diferite de la caz la caz; incepand de la tipul aparatului, presiune, debit, tip de pompa, camera de preinfuzie, rampa de presiune, rasnita, macinatura, chiar si temperatura, s.a.m.d.
De exemplu, cu aceeasi cafea rasnita pe aceeasi rasnita, in sita VST de aceeasi marime, doza pe care o folosesc cand trag pe Expobar difera de cea pentru LM GS3, unde de cele mai multe ori este mai mica (desi m-as fi asteptat sa fie invers). Daca mai schimb si rasnita sau cafeaua, deja se schimba totul chiar si la mine, avand doar 2 espressoare si 2 rasnite principale pt espresso, deci nici nu mai are rost sa ma gandesc a dezbate subiectul luand in calcul o multitudine de aparate, rasnite, cafele, metode de pregatire a pucului, temperaturi, etc.
In consecinta, pentru a avea cat de cat sens o dezbatere pe tema +/- 1-2g fata de o referinta de, sa zicem, 18g, ar trebui discutat in contextul (macar al) aceluiasi tip de aparatura (rasnita + espressor + tip si marime sita)
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press