Hello There, Guest! Login Register


Tehnica gramelor din portafiltru

#1
Apropo de curba de învățare tehnică, probabil există și o curbă a educării gustului. Eram curios la ce cantitate "ideală" de cafea (gramajul în portafiltru) ați ajuns voi în timp...

Ați crescut sau scăzut gramajul? Cum vă iese cel mai bine, o cafea sau două?

Eu momentan am ajuns la două cafele (facute deodată) din 22g. O fi bine, o fi rău?
ECM Classika PID, Niche Zero, DF64, Kinu
 
Reply
#2
cantitatea ideala este specifica sitei folosite, variatiile de gramaj specifice unei site sunt date de boabele de cafea folosite (unele sunt mai dense si cantaresc mai mult pe acelasi volum ocupat in sita)
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
#3
Da, este evident și normal să schimbi și sita odată cu gramajul. Ați schimbat sitele? Ați vrut o sită mai mare sau mai mică față de ce venea cu aparatul?
ECM Classika PID, Niche Zero, DF64, Kinu
 
Reply
#4
(30-11-2021, 11:42)Kontrast Wrote: Ați crescut sau scăzut gramajul? Cum vă iese cel mai bine, o cafea sau două?

Eu momentan am ajuns la două cafele (facute deodată) din 22g. O fi bine, o fi rău?

Daca pentru cei de la La Cabra 17 grame sunt suficiente, nu vad rostul pentru 22g: https://www.lacabra.dk/pages/espresso-brew-guide

Tin minte ca, printr-o prezentare disponibila pe net, Ben Kaminsky recomanda 20g pentru maximizarea EY, dar asta in context de cafenea, cu 1 kg in hopper-ul de la Robur...

Eu folosesc 18,5g cu VST-ul de 18 de ceva ani si sunt ok asa. Cand am incercat 15g cu VST-ul corespunzator, parerea subiectiva a fost ca pucul e prea subtire si ca creste riscul de channelling.

Voi incerca pe viitor 17g.

Obiectivul fiind: cat mai putina cofeina, dar cat mai multa cafea... (complicat)

Ideal pentru mine era sa fac 3 shot-uri pe rand, sa pot gusta diferentele intre cele 3 shot-uri era un privilegiu. Cu timpul, sensibilitatea mea la cofeina a crescut, asa ca am ajuns la 2 shot-uri consecutive. Si cand ai asta a devenit prea mult pentru insomnia mea (indiferent ca le beam dimineata), m-am disciplinat si, oricat de mult mi-ar placea sa beau 2 shot-uri duble la rand, rar mai fac asta. In schimb, am mereu cate un Low Caf pentru al doilea shot, mai ales ca acum Low Caf e disponibil si la Buimac, si la Mabo, si la Sloane.

Ca experienta, as zicea ca doua shot-uri sunt faine, sa le bei consecutiv, atat ca educare a gustului, cat si ca placere pura Smile
Honne, Fellow Ode Lab Sweet, Aergrind, Flair 58, Pavoni
 
Reply
#5
Ok, dar eu fac două deodată pentru mine și consoartă de obicei, deci ar "pica" 11g / ceașcă.

La cabra parcă am înțeles c-ar recomda 17g pentru un single shot?
ECM Classika PID, Niche Zero, DF64, Kinu
 
Reply
#6
(02-12-2021, 12:57)Kontrast Wrote: Ok, dar eu fac două deodată pentru mine și consoartă de obicei, deci ar "pica" 11g / ceașcă.

La cabra parcă am înțeles c-ar recomda 17g pentru un single shot?

A, ok, interesant sa faci asa shot-uri, nu am pus niciodata 22g in sita, ar trebui sa rasnesti mai grosier, ceea ce nu stiu ce efect ar avea. Posibil ca daca macini asa grosier sa iti asigure un mouthfeel de exceptie, daca anumite teorii sunt valide (mouthfeel ar fi generat de anumite substante care, daca sunt in exces, paradoxal - ar scadea senzatia de mouthfeeel) si un puc foarte rezistent la channelling.

Nu exista single de 17g si in general in lumea asta 3rd wave nu exista site single, peste tot se extrage in sita dubla, cu gramaje intre 14 si in sus, cerul e limita Smile
Honne, Fellow Ode Lab Sweet, Aergrind, Flair 58, Pavoni
 
Reply
#7
17g din motive de consum intr-un mediu comercial. Daca vinzi 300 cafele pe zi la 17 g in loc de 18g ai deja 300g pe zi.

Pe luna ai 9 kg * 50 euro= 450 euro

Pentru rezultate bune pastrati dozele mari, singura metoda de doze mici este sita conica sau bplus peste doza mica in sita mare.
 
Reply
#8
Discutia asta atat de generala cred ca este irelevanta, la fel ca si exemplul respectivei prajitorii. Spun ca este irelevant a dezbate la modul general, pentru ca stabilirea dozei este direct dependenta de foarte multe variabile, foarte diferite de la caz la caz; incepand de la tipul aparatului, presiune, debit, tip de pompa, camera de preinfuzie, rampa de presiune, rasnita, macinatura, chiar si temperatura, s.a.m.d. 
De exemplu, cu aceeasi cafea rasnita pe aceeasi rasnita, in sita VST de aceeasi marime, doza pe care o folosesc cand trag pe Expobar difera de cea pentru LM GS3, unde de cele mai multe ori este mai mica (desi m-as fi asteptat sa fie invers). Daca mai schimb si rasnita sau cafeaua, deja se schimba totul chiar si la mine, avand doar 2 espressoare si 2 rasnite principale pt espresso, deci nici nu mai are rost sa ma gandesc a dezbate subiectul luand in calcul o multitudine de aparate, rasnite, cafele, metode de pregatire a pucului, temperaturi, etc.

In consecinta, pentru a avea cat de cat sens o dezbatere pe tema +/- 1-2g fata de o referinta de, sa zicem, 18g, ar trebui discutat in contextul (macar al) aceluiasi tip de aparatura (rasnita + espressor + tip si marime sita)
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#9
Am căutat cea mai mare sită care intră în portafiltru, noroc că stau pe lângă BarShaker...acum nu mai îmi place să fac single shot...
ECM Classika PID, Niche Zero, DF64, Kinu
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)